Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ο θρυλικός και γενναίος ΠΑΣ ποτέ δεν πεθαίνει!

Πείσμα και πάθος διέκρινε τον θρυλικό "Άγιαξ της Ηπείρου" που πήρε πολύτιμο βαθμό στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό

Ο γενναίος ΠΑΣ ποτέ δεν πεθαίνει.. Την ψυχή και το μεγαλείο του έδειξε σήμερα στο γήπεδο Καραϊσκάκη που πήρε ισοπαλία 2-2 απέναντι στον Ολυμπιακό. Ισοπαλία που είναι η 4η στην ιστορία του σε αγώνες πρωταθλήματος μέσα στο Φάληρο. Ο βαθμός είναι πολυτιμότατος και επιπλέον η επιτυχία αυτή θα βοηθήσει να ζεσταθεί πάλι ο κόσμος και να ξεπεράσει το σοκ και την πίκρα από την βαριά ήττα με 4-0 από τον Λεβαδειακό. Σήμερα ο Πετράκης ρίσκαρε και δικαιώθηκε. 

Άφησε εκτός ομάδας βασικούς παίκτες, μετά την κακή εμφάνιση με τον Λεβαδειακό, όπως τους Τζημόπουλο, Τσουκαλά, Ακόστα, Μανιά, συν ότι είχε να διαχειριστεί τους τραυματισμούς των Μπέριου, Τσάβεζ (τελευταία στιγμή έμεινε εκτός 18άδας γιατί δεν ήταν καλά) και την τιμωρία του Λίλα. Όπως στο ματς κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, έτσι και στο Καραϊσκάκη ο Πετράκης εμπιστεύθηκε και νέα παιδιά που τον δικαίωσαν. Ξεκίνησαν από την αρχή παίκτες που ήταν στον πάγκο τελευταία όπως Σκόνδρας, Ναδάλες, Σαπαλίδης, Αυγενικού, Γιάκος, Κοροβέσης. 

Μπορεί ο Ολυμπιακός να είχε μια συντριπτική κατοχή μπάλας και στην επανάληψη να πήρε κάποια επιπλέον σφυρίγματα «δώρα» από τον διαιτητή Μάνταλο, αλλά ο ΠΑΣ ποτέ δεν παρουσίασε διαλείψεις και πάντα ήταν μέσα στο πνεύμα του παιχνιδιού. Ήταν καλά οργανωμένος σε άμυνα και κέντρο, κλείνοντας πολύ καλά τους διαδρόμους με ένα σύστημα 4-5-1 και με αντεπιθέσεις (έστω τις λίγες που έκανε), πέτυχε τα δύο γκολ που του έδωσαν ένα πολύτιμο βαθμό. Στο 43’ ο Μιχαήλ με κεφαλιά έκανε το 0-1 και μ’ αυτό το αποτέλεσμα οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου. 

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 49’ με αμφισβητούμενο πέναλτι που εκτέλεσε ο Φορτούνης. Και 21 λεπτά μετά, στο 75’ ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα στο σκορ 2-1 με τον Κασάμι. Παρόλα αυτά ο ΠΑΣ δεν παράτησε το παιχνίδι και στο 88’ έβαλε μπουρλότο στο Καραϊσκάκη ισοφαρίζοντας το σκορ 2-2 με ένα καταπληκτικό βολέ του Γιάκου. 

Στην επανάληψη κάποια αμφισβητούμενα φάουλ δόθηκαν από τον Μάνταλο υπέρ του Ολυμπιακού και στη φάση του πέναλτι, δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα για παράβαση. Στην εκτέλεση του κόρνερ ο Σκόνδρας έκανε ένα τζατζάρισμα απ’ αυτά που γίνονται κατά κανόνα από αμυντικούς και επιθετικούς στις προσωπικές μονομαχίες και ο Μάνταλος έδωσε πέναλτι. 


Μπράβο στους παίκτες για την αγωνιστικότητα και το πείσμα που επέδειξαν, όπως και στον Πετράκη για το στήσιμο της ομάδας στο γήπεδο. Ο ΠΑΣ έπαιξε με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Δηλαδή να του δίνει χώρο, να τον τραβά μπροστά, να του βάζει νάρκες, να κλείνει τους διαδρόμους και να βρίσκει ο ΠΑΣ μετά χώρο στις αντεπιθέσεις. Αν δούμε το φιλμ του αγώνα ο Ολυμπιακός είχε μεν κατοχή μπάλας αλλά όχι μεγάλες και κραυγαλέες ευκαιρίες. Οι αποκρούσεις του Βελλίδη σε κάποια σουτ μέσα από την περιοχή δεν είναι…. κολάσιμες, γιατί και ο γκολκίπερ είναι παίκτης του ΠΑΣ και έκανε τη δουλειά του! Το αμυντικογενές σύστημα που επέλεξε ο Πετράκης και οι αντεπιθέσεις σε στιγμές που οι ερυθρόλευκοι είχαν προωθηθεί μπροστά ήταν πετυχημένη συνταγή για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Και η δικαίωση ήρθε από το αποτέλεσμα.

Πολλά τα οφέλη του «Άγιαξ» από την αναμέτρηση του Φαλήρου. Πήρε ένα πολύτιμο βαθμό, θα τονωθεί το ηθικό και παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία και σε άλλα παιδιά που ήταν στον πάγκο να παίξουν και να δείξουν ότι έχουν ικανότητες για να διεκδικήσουν θέση στην ομάδα. Κι ακόμα να πάρουν το μήνυμα όλοι οι παίκτες, είτε είναι βασικοί, είτε αναπληρωματικοί, ότι κανένας δεν είναι αναντικατάστατος και κανένας δεν μπορεί να έχει μονιμότητα στην ενδεκάδα, αν δεν παλεύει κάθε εβδομάδα για να πάρει φανέλα βασικού. 

Τώρα για το ότι ο ΠΑΣ κλείστηκε πίσω και ανέκοπτε τις επιθέσεις ίσως κάποιοι «εξυπνάκηδες» να γράψουν ή να πουν ότι έπαιξε αναχρονιστικό ποδόσφαιρο. Ας το πουν, αρκεί να τους περάσει ο πόνος! Μη ξεχνούν ότι και η άμυνα είναι ένα από τα σύγχρονα συστήματα του ποδοσφαίρου και παλιά οι Ιταλοί με το «κατενάτσιο» που δίδαξε ο Χελένιο Χερέρα είχαν δημιουργήσει ολόκληρη σχολή.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη πλευρά δείχνει ότι παραπαίει και δεν είναι στα καλά του. Έχασε από τον ΠΑΟΚ την περασμένη Τετάρτη, έφερε ισοπαλία με τον ΠΑΣ και σε 4 μέρες πέταξε 5 βαθμούς μέσα στην έδρα του. Είναι άξιος της μοίρας του. 

Επανερχόμενοι πάλι στον ΠΑΣ να πούμε ότι ξεκίνησε το ματς έχοντας γκολκίπερ τον Βελλίδη, δεξιό μπακ τον Στρούνα, αριστερό τον Ναδάλες, στο κέντρο της άμυνας Μιχαήλ και Σκόνδρα, στο κέντρο Χαρίση, Σαπαλίδη, Γιάκο, Αυγενικού, Κοροβέση και στην επίθεση τον Ίλιτς. Όλοι οι παίκτες τα πήγαν καλά και ίδρωσαν για την τιμημένη φανέλα με τον «ταύρο» που σήμερα ήταν λίγο… μεταλλαγμένη σε σχέση με τα παραδοσιακά χρώματα σε απόχρωση του λαχανί και μαύρου. Σπουδαία δουλειά έκαναν Βελλίδης, Μιχαήλ, Χαρίσης, Ναδάλες, Σκόνδρας, Στρούνα (τραυματίστηκε και αποχώρησε) και ο Ίλιτς που πάλευε μόνος του μπροστά. Μπράβο σε όλους όπως και στον Γιάννη Πετράκη που είχε την τόλμη να κάνει αλλαγές και να στήσει καλά την ομάδα.


ΤΑ ΓΚΟΛ

23’: Ο ΠΑΣ κέρδισε κόρνερ σε απόκρουση του Ρομπέρτο σε σουτ του Σαπαλίδη. Το κόρνερ εκτέλεσε από αριστερά ο Ίλιτς, ο Μιχαήλ που προωθήθηκε έπιασε την κεφαλιά, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού.

49’: Με πέναλτι του Φουρτούνη ο Ολυμπιακός ισοφάρισε 1-1. Σε εκτέλεση κόρνερ ο Σκόνδρας μάρκαρε τον Αυλωνίτη, αυτό που λέμε τζατζάρισμα στα όρια της νομιμότητας και ο Μάνταλος έδωσε πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Φουρτούνης.

75’: Σε εκτέλεση κόρνερ από αριστερά έπεσαν πάνω στη μπάκα Αυγενικού και Κασάμι η μπάλα βρήκε το σώμα του ερυθρόλευκου μέσου που κατέληξε στα δίχτυα του ΠΑΣ κάνοντας το 2-1. Ο μέσος του ΠΑΣ διαμαρτυρήθηκε για φάουλ και πήρε την κίτρινη κάρτα.

88’: Η ισοφάριση 2-2 για τον ΠΑΣ. Ο Ναδάλες έφυγε στην αντεπίθεση από αριστερά έκανε τη σέντρα και ο Γιάκος με βολέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

7’: Καλό συρτό σουτ από το Γιάκο απέκρουσε προσωρινά ο Ρομπέρτο σε κόρνερ. Το εκτέλεσε ο Ίλιτς από αριστερά, η μπάλα πέρασε μπροστά από την εστία του Ολυμπιακού, ο Αυγενικού αιφνιδιάστηκε και με προβολή έστειλε τη μπάλα άουτ.

16’: Ο Κασάμι έστρωσε στον Μιλιβόγεβιτς το συρτό σουτ στην αριστερή γωνία εξουδετέρωσε ο Βελλίδης.

21’: Νέα καλή ευκαιρία για τον ΠΑΣ όταν σε σέντρα του Κοροβέση, ο Σαπαλίδης έκανε το σουτ στη γωνία που απέκρουσε σε κόρνερ ο Ρομπέρτο.

28’: Σε μπαλιά του Ντοσεβί ο Μπουχαλάκης κάνει το γυριστό σουτ που μπλόκαρε σωστά τοποθετημένος ο Βελλίδης.

41’: Κοντινή κεφαλιά του Εντιγκά πάνω από τα δοκάρια του ΠΑΣ.

50’: Καλή απόκρουση Βελλίδη σε σουτ του Φορτούνη μέσα από τα καρέ.

58’: Κοντινό σουτ Ντοσεβί απέκρουσε θαυμάσια ο Βελλίδης.

62’: Φάουλ Φορτούνη κεφαλιά Εντιγκά άουτ.

74’: Κοντινή κεφαλιά του Σιόβα σε εκτέλεση κόρνερ η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Βελλίδη.

87’: Ο Γκαζαριάν έφυγε αριστερά έδωσε τη μπάλα στον Μπενίτες, αυτός έκανε το σουτ, η μπάλα βρήκε το σώμα του Σκόνδρα και κατέληξε άουτ.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ο Μάνταλος ελέγχεται για το πέναλτι που έδωσε σε βάρος του ΠΑΣ και ισοφάρισε ο Ολυμπιακός, συζήτηση μπορεί να γίνει και αν ήταν φάουλ του Κασάμι στον Αυγενικού στη φάση που μπήκε το 2ο γκολ του Ολυμπιακού και σε 2-3 αμφισβητούμενα φάουλ. Καλοί οι επόπτες Καραβασίλης (Καβάλας) και Καμπούρης (Εύβοιας).

Οι ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Αυλωνίτης, Γιαννούλης, Μιλιβόγεβιτς (26' Εντινγκά),Μπουχαλάκης (46' Γκαζαριάν), Φορτούνης (70' Διαμαντάκος), Ντοσεβί, Κασάμι, Μπενίτες.


ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Πετράκης): Βελλίδης, Μιχαήλ, Γιάκος, Ίλιτς, Χαρίσης, Λόπες, Αυγενικού, Στρούνα (71' Ακόστα), Κοροβέσης (62' Ντάσιος), Σκόνδρας, Σαπαλίδης (69' Ηλιάδης).


ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ

(13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ)
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου
15:00 Βέροια – Πλατανιάς 2-0
17:15 Κέρκυρα – Ατρόμητος 1-1
19:30 Ολυμπιακός – ΠΑΣ 2-2
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου
15:00 Ξάνθη – ΠΑΟΚ NS2
17:15 Νίκη Βόλου – Καλλονή NS4
17:15 ΟΦΗ – Λεβαδειακός NS3
17:15 Παναιτωλικός – Πανιώνιος NS2
19:30 Αστέρας – Παναθηναϊκός NS1
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου
19:30 Πανθρακικός – Εργοτέλης NS1


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

(Σε 11 αγώνες) 
ΠΑΟΚ 28
----------------------------------------------------
Ολυμπιακός 24
Παναθηναϊκός 22
Βέροια 21
Αστέρας Τρίπολης 20
Καλλονή 19
Ατρόμητος 19
ΠΑΣ Γιάννινα 17
Skoda Ξάνθη 15
Κέρκυρα 15
Παναιτωλικός 14
ΟΦΗ 13
Πλατανιάς 12
Λεβαδειακός 11
---------------------------------------
Πανιώνιος 11
Πανθρακικός 9
Εργοτέλης 6
Νίκη Βόλου 4