Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ: Οι Ολλανδοί απορούσαν γιατί λένε 'Άγιαξ" τον ΠΑΣ

Καλοκαίρι του 1972 ο ΠΑΣ φορούσε τις ίδιες φανέλες με τον Άγιαξ, με τη διαφορά ότι η ρίγα στη μέση ήταν μπλε και όχι κόκκινη

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Το καλοκαίρι του 2016, όταν ο ΠΑΣ είχε αποκλείσει την Όντ και κληρώθηκε με την Άλκμααρ για το Γιουρόπα Λιγκ, οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι έψαχναν επιμόνως να μάθουν γιατί λένε τον ΠΑΣ «Άγιαξ» και τι σχέση μπορεί να έχει με τον πραγματικό Άγιαξ του Άμστερνταμ. Κορυφαία ιστοσελίδα της Ολλανδίας απευθύνθηκε και στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» για να μάθει λεπτομέρειες γι’ αυτό το μυστικό! Μάλιστα φιλοξένησε και συνέντευξη του Βαγγέλη Γυφτόπουλου. 

Επειδή είναι ένα θέμα διαχρονικό και με ενδιαφέρον, παραθέτουμε απόσπασμα από ρεπορτάζ του «Η.Α» παραμονές του επαναληπτικού αγώνα με την Άλκμααρ που έγινε στις 4/8/2016 στο γήπεδο Περιστερίου: «Ολλανδικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι είχαν την απορία τι σχέση έχει ο δικός τους Άγιαξ του Άμστερνταμ με τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς διάβαζαν στο διαδίκτυο ότι λέγεται «Άγιαξ της Ηπείρου». Εύλογες ήταν οι απορίες τους, γιατί που να ήξεραν ότι όπως στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Άγιαξ της παρέας των Κρόιφ και Νέεσκεντς έπαιζε καταπληκτικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, το ίδιο καταπληκτικό και διαφορετικό ποδόσφαιρο για τα δεδομένα της Ελλάδας έπαιζε και ο ΠΑΣ Γιάννινα της παρέας των Σιόντη, Κοντογιωργάκη, Μοντέζ, Γκλασμάνη, Αλβαρέζ, Παστερνάκη, Γραμμενιάτη, Τσουρλίδα, Μπρεντάνου και άλλων μεγάλων άσσων. Και επειδή ως πρότυπο ομάδας στην Ευρώπη ήταν ο «Αίαντας» της Ολλανδίας με εκείνη τη μεγάλη ομάδα που σύγχρονο ποδόσφαιρο, πολλά χρόνια πιο μπροστά από την εποχή, ονόμασαν και τον ΠΑΣ Γιάννινα, για να καταδείξουν το ποδοσφαιρικό του μεγαλείο, ως «Άγιαξ της Ηπείρου». 

Ο Άγιαξ αρχές δεκαετίας του '70. Τις δικές του φανέλες μιμήθηκε και ο ΠΑΣ Γιάννινα


Δεν ήταν μόνο αυτό. Ο ΠΑΣ μιμήθηκε και τις φανέλες του Άγιαξ, με τη διαφορά η κόκκινη ρίγα των Ολλανδών ήταν μπλε για τον ΠΑΣ. Κάπου στα 1972 με 1973 ακούστηκε για πρώτη φορά «Άγιαξ της Ηπείρου» που συνέπεσε με τον ιστορικό ύμνο του αείμνηστου Αλέκου Κιτσάκη. Ακριβώς ποιος «βάφτισε» τον ΠΑΣ ως «Άγιαξ της Ηπείρου» δεν είναι γνωστό. Προφανώς σε κάποιο δημοσίευμα θα έγινε αυτός ο χαρακτηρισμός που έμεινε πλέον στην ιστορία. 

Γίναμε δέκτες πολλών μηνυμάτων από Ολλανδούς δημοσιογράφους, που ζητούσαν στοιχεία για το πώς και γιατί ο ΠΑΣ λέγεται… Άγιαξ! Είτε απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του «Η.Α» αλλά και μέσω ελλήνων δημοσιογράφων που είναι διαπιστευμένοι στην ΟΥΕΦΑ και στην AIPS, την Πανευρωπαϊκή Ένωση δημοσιογράφων, που μας ζήτησαν ιστορικά στοιχεία για Ολλανδικά ΜΜΕ. Ασφαλώς τους παραπέμψαμε στο παραπάνω ιστορικό γιατί λέγεται ο ΠΑΣ «Άγιαξ της Ηπείρου».