Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Σκόρπιες σκέψεις μετά το θρίαμβο επί του ΠΑΟΚ


Ο θρίαμβος επί του ΠΑΟΚ και η επόμενη ημέρα

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΦΩΣ (στήλη ΠΑΜΕ ΓΙΑΝΝΙΝΑ)


Να σας ευχηθούμε καλό φθινόπωρο με υγεία πάνω απ’ όλα και καλή διάθεση. Μη ευχηθείτε ακόμα καλό χειμώνα γιατί ο Σεπτέμβριος είναι καλός μήνας και θυμίζουν οι μέρες του καλοκαίρι. Έχουμε και τις εκλογές, σε όσους αρέσκονται να ασχολούνται με την πολιτική.
Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, έχουμε τα ματς της εθνικής, τη διακοπή του πρωταθλήματος σούπερ λίγκα για αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ σε τοπικό επίπεδο ξεκινά και η Α’ ερασιτεχνική κατηγορία που έχει κι αυτή τα δικά της ενδιαφέροντα και τους δικούς της φίλους. Καλό φθινόπωρο λοιπόν και εδώ θα είμαστε να τα λέμε.

Το καλοκαίρι έκλεισε ημερολογιακά, εντυπωσιακά για τον ΠΑΣ με τη σημαντική νίκη με σκορ 3-1 επί του ΠΑΟΚ. Προηγήθηκε η ισοπαλία της πρεμιέρας με τη Βέροια που πίκρανε πολύ κόσμο γιατί ο ΠΑΣ είχε το προβάδισμα 0-1 με το γκολ του Ακόστα και τον ισοφάρισε στο 92’ ο Ναζλίδης. Εκεί δεν τον ήθελε η τύχη, αλλά ότι του στέρησε στην Ημαθία, του τα χάρισε στο ματς με το Δικέφαλο την περασμένη Κυριακή. Σ’ αυτό συμφώνησε και ο Πετράκης στις δηλώσεις του όταν δημοσιογράφος του έκανε αυτή την επισήμανση. Αν κέρδιζε στη Βέροια, τώρα θα ήταν στην πρώτη θέση παρέα με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Πριν από το ματς με τον ΠΑΟΚ έξω από το στάδιο έγινε ένας «σαματάς» οπαδών του ΠΑΟΚ που ήθελαν να περάσουν χωρίς εισιτήριο με την αστυνομία, αλλά μη του δίνουμε και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ναι μεν έπεσαν δακρυγόνα, υπήρξε πετροπόλεμος, δύο κάδοι σκουπιδιών πήραν φωτιά, αλλά ευτυχώς η φασαρία δεν κράτησε πολύ και δεν υπήρξαν ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα, για να καταστραφούν περιουσίες πολιτών. Επίσης έσπασαν και μέσα στο γήπεδο πολλά καθίσματα στο πέταλο της θύρας 7. Εκεί που κάθονται οι οπαδοί των φιλοξενούμενων ομάδων. Πάνω από 300 καθίσματα έχουν καταστραφεί και ασφαλώς θα απαιτηθεί αποζημίωση από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Το στάδιο «Ζωσιμάδες» των Ιωαννίνων είναι κρατικό και ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Πρόσφατα μπήκαν τα καθίσματα που έλειπαν από πέρσι, ώστε να καλύπτονται όλες οι προδιαγραφές, αλλά στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι που φιλοξενήθηκαν οπαδοί του ΠΑΟΚ έγιναν πάλι καταστροφές. Μήπως είναι καλύτερα να μη μπαίνουν καν καθίσματα; Γιατί το να τα βάζουν την Πέμπτη και την Κυριακή να τα σπάνε, δεν έχει κανένα νόημα. Τέλος πάντων ας μιλήσουμε για κάτι πιο ευχάριστο και όχι για τέτοιες καταστάσεις. Κατά τα άλλα δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα έξω από το γήπεδο για το παιχνίδι αυτό, πλην του περιστατικού που αναφέραμε πριν.

Υπήρξαν και στιγμές που στο περιθώριο του αγώνα ΠΑΣ – ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν και βαθιά ανθρώπινες στιγμές, όπως η απότιση φόρου τιμής στη μνήμη οπαδών που έφυγαν από τη ζωή. Όπως σημειώσαμε και στο προχτεσινό ρεπορτάζ, το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της κάθε σαιζόν, οι οργανωμένοι οπαδοί το αφιερώνουν στη μνήμη δικών τους ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή. Δεν απλώνουν στα κάγκελα κανένα πανό, πλην αυτών που αναφέρονται στα παιδιά που έφυγαν από κοντά μας. Λουλούδια στο χώρο που ήταν η φωτογραφία ενός οπαδού του ΠΑΣ που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή εναπόθεσαν εκπρόσωποι της θύρας 4 του ΠΑΟΚ, όπως και οι παίκτες του ΠΑΣ. Οι κυανόλευκοι παίκτες εναπόθεσαν λουλούδια και στη φωτογραφία ενός άλλου οπαδού που έφυγε από τη ζωή.

Δεν ξέχασαν οι κυανόλευκοι παίκτες και τον Λάκη Στεργίου, το γνωστό δικηγόρο – αθλητικογράφο που σε κάθε εντός έδρας αγώνα εκφωνούσε τις συνθέσεις των ομάδων από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις. Έφυγε στις 18 Αυγούστου από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Αντιπροσωπεία παικτών του ΠΑΣ που ήταν εκτός αποστολής παρέλαβαν από τα χέρια του Βελλίδη για ανθοδέσμη και την εναπόθεσαν στο μέρος που καθόταν ο αείμνηστος Λάκης Στεργίου που ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΣ αλλά και του σταδίου. Παλιά ο Λάκης έκανε και το διαιτητή στα διτέρματα της Παρασκευής που έκαναν οι παλιοί προπονητές.

Μπαίνει φθινόπωρο και θα αρχίσουν να βγαίνουν στον αέρα και οι τηλεοπτικές εκπομπές από κανάλια της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Στα Γιάννινα συνεχίζει η παραδοσιακή αθλητική εκπομπή «Αθλητικό Ραντεβού» με τους Νίκο και Βασίλη Τσόλη στο κανάλι ΒΗΜΑ. Η απώλεια του Λάκη Στεργίου είναι μεγάλη για τους συντελεστές της εκπομπής. Την ερχόμενη Δευτέρα ή τη μεθεπόμενη στο ITV θα ξεκινήσει μια νέα τηλεοπτική σαιζόν η sports Arena με τους Νίκο Σκούμπο και Έλενα Αντωνίου. Με την επανέναρξη του πρωταθλήματος θα ξεκινήσει κάθε Δευτέρα βράδυ η εκπομπή των Blue Vayeros από το κανάλι ΗΠΕΙΡΟΣ TV1 όπως και η Κυριακάτικη εκπομπή «Μπαλαλάϊκα» με τους Γιάννη Γιαννάκη και Γιάννη Τσαούση.

Από τα περιφερειακά κανάλια που εκπέμπουν στα Γιάννινα, από το Αγρίνιο βγαίνει κανονικά κάθε Δευτέρα βράδυ στο ΑΧΕΛΩΟΣ TV η αθλητική εκπομπή με τους Χρήστο Στούμπο και Ηλία Χολή. Προχτές στο στούντιο ήταν και ο Γιάννης Μπακέλας που είναι στο ίδιο δημοσιογραφικό τημ. Έμπειροι και οι τρεις και μέλη του ΠΣΑΤ δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο στην αθλητική ενημέρωση της Αιτωλοακαρνανίας. Οσονούπω αναμένεται να βγει και η Δευτεριάτικη εκπομπή στην Άρτα με τους Βαγγέλη Μουσούντα και Σάκη Πάντο στο περιφερειακό κανάλι ART TV. Άλλη μια πολύ καλή εκπομπή που την παρακολουθούν και στα Γιάννινα. Κατά πάσα πιθανότητα από το ίδιο κανάλι θα ξεκινήσει και η εκπομπή της Πέμπτης με τους Γιώργο Παπαϊωάννου και Βασίλη Βασιλείου.

Αυτά για τα τοπικά τηλεοπτικά. Όσον αφορά τα ραδιόφωνα ξεκίνησαν οι αθλητικές εκπομπές που θα πυκνώσουν περισσότερο καθώς θα ξεκινήσουν και οι αγώνες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Στον έντυπο αθλητικό Τύπο την ερχόμενη Δευτέρα βγαίνει πάλι στα περίπτερα η αθλητική εφημερίδα "Match" του Δημήτρη Παπαϊωάννου, όπως και η παραδοσιακή εφημερίδα «ΣΟΥΤ» των Πάνου Μπούρη και Πάνου Στράτου που είναι το μακροβιότερο αθλητικό έντυπο στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Υγεία σε όλους τους συναδέλφους και καλή δύναμη για τη νέα ποδοσφαιρική σαιζόν που είναι ακόμα στην αρχή. Τώρα αν πάμε και στο διαδίκτυο θα χρειαστούμε πολύ χώρο γιατί αρκετές είναι οι ιστοσελίδες και τα blogs που ασχολούνται με τα αθλητικά, με επίκεντρο πάντα τον ΠΑΣ Γιάννινα.


Πολλές ήταν οι συνεντεύξεις που έδωσαν οι παίκτες του ΠΑΣ μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ σε διάφορα ΜΜΕ και ιστοσελίδες. Ξεχωρίζουμε κάτι που είπε ο Σταύρος Τσουκαλάς στον σπορ εφ και στην εκπομπή του Γιώργου Χελάκη. Ότι κάθε φορά που γίνεται κλήση παικτών περιμένει να δει και το όνομά του, αλλά όταν δεν το βλέπει, δεν χάνει το θάρρος και συνεχίζει τη δουλειά. Ξεχωρίσαμε τις δηλώσεις του Σταύρου Τσουκαλά, καθώς κατά την άποψη πολλών ειδημόνων είναι από τα καλύτερα αμυντικά χαφ στην Ελλάδα και ασφαλώς έχει θέση στην εθνική ομάδα. Είπε χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που βγαίνουν οι κλήσεις περιμένω να γίνει. Δεν απογοητεύομαι. Μου δίνει κίνητρο. Μέσα απ’ τη δουλειά, ό,τι είναι να κάνεις, θα το πετύχεις». Μιλάμε για ένα ποδοσφαιριστή υπόδειγμα σε όλα. Πρώτος πηγαίνει στην προπόνηση και τελευταίος φεύγει. Και όποιος δουλεύει ανταμείβεται.