Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Σύμβαση 15 χωρών για εντοπισμό στημένων αγώνων

Η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες υπέγραψαν τη σύμβαση για την καταπολέμηση των στημένων αγώνων

Η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Macolin της Ελβετίας και συνυπέγραψε τη σύμβαση κατά της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων.

Η Ελλάδα ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας της συνθήκης Macolin και από τις πρώτες χώρες που την υπέγραψαν μαζί με τις: Ελβετία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία, Γεωργία, Γερμανία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρωσία και Σερβία.
Η σύμβαση, που εκπονήθηκε από κοινού με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει ως στόχο την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των στημένων αγώνων και της χειραγώγησης των αθλητικών διοργανώσεων. Καλεί τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να λάβουν μέτρα ώστε να αποτρέπονται οι συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης αθλητικών στοιχημάτων και των αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και να ενθαρρύνονται οι ρυθμιστικές αρχές αθλητικών στοιχημάτων να εντείνουν την καταπολέμηση της απάτης και των παράνομων στοιχημάτων.         
Η κ. Γιαννακίδου στην τοποθέτησή της παρουσίασε τα συμπεράσματα της Ημερίδας που διεξήχθη στις 20 Μαρτίου 2014 στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, με θέμα: «Βία οφειλόμενη στο φύλο στον αθλητισμό – προστασία ανηλίκων». Επισήμανε την ανάγκη πανευρωπαϊκής συνεργασίας χωρίς επικαλύψεις, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δομές, με ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, διαφάνεια και αλληλοενημέρωση και τόνισε ότι πρέπει να βοηθήσουμε το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι καινοτόμο, ιδίως στο νομοθετικό κομμάτι.
Επιπλέον στη Διάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα Πανευρωπαϊκής συνεργασίας στον αθλητισμό, όπως η

συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής συνθήκης για τη βία των θεατών και ο ρόλος των Κυβερνήσεων στην εφαρμογή του νέου κώδικα αντιντόπινγκ που θα εφαρμοστεί από την 1/1/2015.