Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Τι μας άρεσε περισσότερο στο Αγρίνιο από τον ΠΑΣ Γιάννινα

Η δουλειά στις προπονήσεις βγαίνει και στα παιχνίδια.Στο στιγμιότυπο ο Γιαννίκης δίνει στο Αγρίνιο οδηγίες στους παίκτες του.

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ


Σε καλό δρόμο είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα, κάτι που έδειξε και στο φιλικό παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο.

Όχι μόνο γιατί κέρδισε με σκορ 1-0 με γκολ του Νάουμετς στο 79΄, αλλά γιατί εξελίσσεται σε μια ομάδα που παίζει πειθαρχημένα και ακολουθεί στο γήπεδο αγωνιστικό πλάνο. Δεν παίζει με αυτοσχεδιασμούς των παικτών της, δεν στηρίζεται σε ατομικές ενέργειες, αλλά παίζει μπάλα σαν ομάδα, σαν σύνολο, με συγκεκριμένους ρόλους ο κάθε ποδοσφαιριστής στον αγωνιστικό χώρο. 

Δεν λέμε, και η νίκη είναι καλή, γιατί δημιουργεί καλό κλίμα στον κόσμο και αυτοπεποίθηση στους ποδοσφαιριστές. Όμως ένα παιχνίδι μπορεί να κριθεί από μια στραβοκλοτσιά, από ένα λάθος, από μια κακιά στιγμή. Το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό δεν λέει τίποτα, όσο λέει η γενικότερη παρουσία της ομάδας στο γήπεδο. Επειδή μιλάμε για φιλικούς αγώνες προετοιμασίας, το προέχον είναι η εμφάνιση, η διάρκεια που μπορεί να έχει μια ομάδα και η συνεχής εξέλιξη προς το καλύτερο, με την πάροδο του χρόνου και την πρόοδο της προετοιμασίας. Αν είχαμε αγώνα πρωταθλήματος, τότε το προέχον θα ήταν η νίκη και οι βαθμοί και μετά η εμφάνιση. Τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Στην προκειμένη περίπτωση, το φιλικό παιχνίδι στο Αγρίνιο δεν κρίθηκε ούτε από λάθος, ούτε από στραβοκλοτσιά. Το γκολ της νίκης προήλθε από οργανωμένη επίθεση, από δουλεμένη φάση στις προπονήσεις. Με το που πήρε τη μπάλα ο νεαρός Γροσδάνης, ενήργησε αστραπιαία και σε πρώτο χρόνο έδωσε τη μπάλα μπροστά, καθώς με σπριντ βγήκε γρήγορα ο Παμλίδης, πριν προλάβει να αντιδράσει η άμυνα του Παναιτωλικού. Και την ίδια στιγμή ο Νάουμετς από χαφ βγήκε σέντερ φορ στην καρδιά της άμυνας, χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι οι αντίπαλοι κεντρικοί αμυντικοί. Του έσπασε τη μπάλα ο Παμλίδης και ο νεαρός Ουκρανός, που σε σχέση με πέρσι είναι πολύ καλύτερος, δεν δυσκολεύτηκε να βρει δίχτυα.

Αλλά και η φάση με το τετ-α-τετ του Ελευθεριάδη
μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Λιάσος έκανε κάθετη μπαλιά, ο “σβούρας” Ελευθεριάδης ξετρύπωσε εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Βγήκε στην πλάτη της άμυνας, βρέθηκε απέναντι από τον γκολκίπερ Κνετ και σούταρε πάνω του.

Επίσης δουλεμένη ήταν και μια άλλη φάση, παρόμοια με αυτή που σημειώθηκε το γκολ, την οποία δεν καταγράψαμε στο ρεπορτάζ, επειδή θεωρήθηκε ως μη γενόμενη λόγω υπόδειξης παίκτη του ΠΑΣ σε θέση οφσάϊντ. Όμως επειδή μιλάμε για τακτική, θα την αναλύσουμε. Ο Λιάσος πέταξε με τη μία μπροστά τη μπάλα, σε χώρο που με ταχύτητα βγήκε ως δεξί εξτρέμ ο δεξιός αμυντικός Οικονομόπουλος. Όλα έγιναν με αυτοματισμό και ταχύτητα, που σημαίνει ότι τα έχουν κάνει και στις προπονήσεις. Ο Βάντερσον Σκαρντοβέλι που φύλαγε την αριστερή πλευρά έχασε τη φάση. Ο Οικονομόπουλος έκανε τη σέντρα στον Ελευθεριάδη που σημείωσε γκολ αλλά σωστά δεν μέτρησε γιατί ο αμυντικός του ΠΑΣ όταν δέχτηκε τη μπάλα ήταν σε θέση οφσάιντ. Δεν έχει σημασία, αν μπήκε ή δεν μπήκε γκολ, σημασία έχει ότι βγήκε άλλη μια δουλεμένη στις προπονήσεις φάση.

Άρεσε ο ΠΑΣ στο Αγρίνιο, γιατί έπαιξε απλό ποδόσφαιρο, με μυαλό, όχι περιττές κινήσεις και ταλαιπωρία της μπάλας. Ο κάθε παίκτης ήξερε που θα κινηθεί, που θα δώσει τη μπάλα, πως θα αμυνθεί και πως θα βγει μπροστά για τον αιφνιδιασμό. Όλα βέβαια δεν έγιναν σωστά, υπήρξαν και λάθη, σε κάποια διαστήματα φάνηκαν αδυναμίες. Στην παρούσα φάση, σημασία έχει η προσπάθεια και ότι η ομάδα κατεβαίνει διαβασμένη στο γήπεδο, παρότι προέρχεται από μεγάλη αγωνιστική απραξία, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν πολλά φιλικά. Τα υπόλοιπα θα διορθωθούν στην πορεία. 

Το Σάββατο πέρασε και ξημέρωσε Κυριακή. Το Αγρίνιο πρέπει να μείνει πίσω. Ο ΠΑΣ έχει ακόμη τρεις με τέσσερις εβδομάδες μπροστά του, για να ετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε στην 3η αγωνιστική που θα παίξει με τον Άρη στο Χαριλάου, να είναι έτοιμος. Ναι μεν ο Γιαννίκης έμεινε ικανοποιημένος από την εμφάνιση της ομάδας του, αλλά διέγνωσε ότι ακόμη αυτή θέλει δουλειά. Όταν στο τέλος, μεταξύ σοβαρού και αστείου του είπαμε μήπως ήταν καλύτερα να ξεκινούσε τώρα ο ΠΑΣ και να μη ζητούσε παράταση της αγωνιστικής δράσης, μας απάντησε ότι σωστά ζήτησε παράταση, δεν είναι έτοιμος, θέλει βελτίωση σε πολλά σημεία και αυτό θα γίνει μέσα από την δουλειά που θα ακολουθήσει τον επόμενο καιρό.
Το τι θα δείξει το μέλλον δεν το ξέρουμε. Επί του παρόντος, αυτό που ξέρουμε, βάσει των όσων είδαμε στα δύο τελευταία παιχνίδια με Θεσπρωτό και Παναιτωλικό, είναι ότι η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση, έχει συνεχόμενη εξέλιξη και βγάζει πράγματα στο γήπεδο, που μόνο τυχαία δεν είναι. Μένουμε σε αυτά, περιμένοντας στο πρωτάθλημα να δούμε ακόμα καλύτερα πράγματα.