Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Η προετοιμασία του "Άγιαξ" και το δόγμα των μεταγραφών

Ο ΠΑΣ Γιάννινα όπως παρατάχθηκε στον αγώνα με τον Θεσπρωτό (ΦΩΤΟ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία του ΠΑΣ, καθώς έχει δύο επιπλέον εβδομάδες για να προετοιμαστεί, πριν μπει στη μάχη του πρωταθλήματος.

Είναι η 25η συμμετοχή στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1974 και συνεχίζεται στις μέρες μας. Μέχρι τώρα έδειξε ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο και στα δύο τελευταία φιλικά με Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας και Παναιτωλικό, πήρε νίκες συνοδευόμενες με καλή εμφάνιση. Ειδικά στο Αγρίνιο τα πήγε πάρα πολύ καλά, βγάζοντας φάσεις δουλεμένες στην προπόνηση. Και έπεται συνέχεια. Σε λίγες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί ο μεταγραφικός σχεδιασμός, έχοντας ο Γιαννίκης στη διάθεσή του και τους νέους παίκτες. Από τις μεταγραφές που έγιναν, οι Κάργας, Σάλιακας και Πίρσμαν όχι απλώς μπήκαν στο κανονικό πρόγραμμα προπονήσεων, αλλά έπαιξαν στα τελευταία φιλικά και όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Γιαννίκης τους υπολογίζει για τη βασική ενδεκάδα. 

Ο Ισπανός Χουάν Ντομίνγκεθ συνεχίζει να κάνει ατομικό πρόγραμμα για να καλύψει το χαμένο έδαφος και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσει κανονικά προπονήσεις με την υπόλοιπη ομάδα. Το ίδιο γίνεται και με τον Αργεντινό αμυντικό Ροντρίγκο Εραμούσπε. Στον μεταγραφικό σχεδιασμό κυριάρχησε το δόγμα να ενισχυθεί πρώτα η ομάδα αμυντικά. Εκεί έγιναν και οι μεγαλύτερες ανακατατάξεις στο ρόστερ, με την αποχώρηση παικτών που ήταν βασικοί τα τελευταία χρόνια. Έτσι αποκτήθηκαν δύο ακραίοι αμυντικοί (Σάλιακας δεξιά, Πίρσμαν αριστερά), δύο στόπερ (Κάργας, Εραμούσπε) και ένας κεντρικός χαφ που είναι καλός και σε ανασταλτικά καθήκοντα (Ντομίνγκεθ). Οι επόμενες δύο τρεις μεταγραφές θα είναι από το κέντρο και μπροστά.

Στόχος του ΠΑΣ θα είναι βασικά η παραμονή στην κατηγορία. Αν συνδυαστεί η επίτευξη του στόχου και με καλή παρουσία, η επιτυχία θα είναι διπλή. Πάντα οι ομάδες που ανεβαίνουν κατηγορία, έχουν ντεζαβαντάζ έναντι των άλλων ομάδων, γιατί θα πρέπει να πάρουν παίκτες, να ανανεώσουν το ρόστερ και να χτίσουν νέο οικοδόμημα από την αρχή. Συν το γεγονός της μεγάλης αγωνιστικής απραξίας, που είναι επιπρόσθετο πρόβλημα. Στην πρώτη αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» από το Καρπενήσι ο Αργύρης Γιαννίκης, το πρώτο πράγμα που ανέφερε ήταν αυτό. Από 8 Μαρτίου που έγινε η τελευταία αγωνιστική πριν την οριστική διακοπή, οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 δεν έδωσαν κανένα παιχνίδι. Το πρόβλημα αυτό αναγνώρισε προ ημερών και η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, που έδωσε παράταση προετοιμασίας για ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλωνα Σμύρνης. Κατά σύμπτωση, οι δύο αυτές ομάδες θα αναμετρηθούν στην πρώτη αγωνιστική!

Το καλό για τον ΠΑΣ είναι ότι έχει τον ίδιο προπονητή και ίδιο τεχνικό επιτελείο από πέρσι. Όπως επίσης παραμένει κατά μεγάλο ποσοστό και ο κορμός των ποδοσφαιριστών. Αρκετοί ήταν και πέρσι στην ομάδα. Οι αλλαγές που έγιναν είναι περιορισμένες. Άλλες ομάδες, όταν ανεβαίνουν στη Σούπερ Λίγκα διώχνουν τους περισσότερους παίκτες και παίρνουν άλλους. Αυτό είναι μεγάλο ρίσκο, πρώτον γιατί αλλάζουν οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες και δεύτερον, όταν υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα θέλουν χρόνο προσαρμογής. Ο ΠΑΣ άλλαξε το 20% περίπου των παικτών που είχε την προηγούμενη σεζόν. Δεν χάλασε τον κορμό, τη συνοχή και την ομοιογένειά του. Αναβάθμισε το ρόστερ με κάποιες επιλεγμένες μεταγραφές. Συνεπώς δεν γκρέμισε τίποτα, διατηρώντας τον βασικό κορμό αναλλοίωτο.
Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ο Γιαννίκης επιμένει να παρατάσσει τον ΠΑΣ σε ένα σύστημα 4-4-2. Έτσι παρατάχθηκε σε όλα τα φιλικά παιχνίδια, ακόμη και με τον Ολυμπιακό.

Πειθαρχημένος και αγωνιστικά ο ΠΑΣ

Όπως τονίσαμε και στην αρχή, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» δείχνει να είναι σε καλό δρόμο. Θα σταθούμε λίγο, στα όσα είδαμε στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, που έγινε το περασμένο Σάββατο. Εξελίσσεται σε μια ομάδα που παίζει πειθαρχημένα, βάσει συγκεκριμένου αγωνιστικού πλάνου. Δεν παίζει με αυτοσχεδιασμούς των παικτών της, δεν στηρίζεται σε ατομικές ενέργειες, αλλά παίζει μπάλα σαν ομάδα, σαν σύνολο, με συγκεκριμένους ρόλους ο κάθε ποδοσφαιριστής στον αγωνιστικό χώρο.  Το γκολ της νίκης προήλθε από οργανωμένη επίθεση, από δουλεμένη φάση στις προπονήσεις. Με το που πήρε τη μπάλα ο νεαρός Γροσδάνης, ενήργησε αστραπιαία και σε πρώτο χρόνο έδωσε τη μπάλα μπροστά, καθώς με σπριντ βγήκε γρήγορα ο Παμλίδης, πριν προλάβει να αντιδράσει η άμυνα του Παναιτωλικού. Και την ίδια στιγμή ο Νάουμετς από χαφ βγήκε σέντερ φορ στην καρδιά της άμυνας, χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι οι αντίπαλοι κεντρικοί αμυντικοί. Του έσπασε τη μπάλα ο Παμλίδης και ο νεαρός Ουκρανός, που σε σχέση με πέρσι είναι πολύ καλύτερος, δεν δυσκολεύτηκε να βρει δίχτυα. Το ίδιο έγινε και σε άλλες δύο καλές φάσεις. Άρεσε ο ΠΑΣ στο Αγρίνιο, γιατί έπαιξε απλό ποδόσφαιρο, με μυαλό, όχι περιττές κινήσεις και ταλαιπωρία της μπάλας. Ο κάθε παίκτης ήξερε που θα κινηθεί, που θα δώσει τη μπάλα, πως θα αμυνθεί και πως θα βγει μπροστά για τον αιφνιδιασμό. Όλα βέβαια δεν έγιναν σωστά, υπήρξαν και λάθη, σε κάποια διαστήματα φάνηκαν αδυναμίες. Στην παρούσα φάση, σημασία έχει η προσπάθεια και ότι η ομάδα κατεβαίνει διαβασμένη στο γήπεδο, παρότι προέρχεται από μεγάλη αγωνιστική απραξία, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν πολλά φιλικά. Τα υπόλοιπα θα διορθωθούν στην πορεία. 

Πρώτο ματς με Άρη στο Χαριλάου

Θα ξεκινήσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις από την 3η αγωνιστική όπου θα αντιμετωπίσει στο γήπεδο Χαριλάου τον Άρη. Τα δύο πρώτα παιχνίδια που αναβλήθηκαν, δηλαδή με Απόλλωνα στη Ριζούπολη, Λάρισα στα Γιάννινα, θα τα δώσει σε εμβόλιμες Τετάρτες. Το ματς της Ριζούπολης ορίστηκε για Τετάρτη 21 Οκτωβρίου. Όταν βγει το πρόγραμμα και της 2ης αγωνιστικής, θα γίνει γνωστή και η ημερομηνία του αγώνα κόντρα στη Λάρισα. Αυτό διευκρινίστηκε χθες και από τη λίγκα, καθώς είχε ανακοινωθεί πρώτα η ημερομηνία της 1ης αγωνιστικής και είχε δημιουργηθεί σύγχυση, αν ξεκινήσει με Απόλλωνα Σμύρνης ή με Άρη. Τελικά διευκρινίστηκε ότι θα ξεκινήσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις από την 3η αγωνιστική που θα γίνει στο τριήμερο 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

…………………….