Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Κάτι δυνατό ετοιμάζεται στον Στάνο Αμφιλοχίας

Η Αναγέννηση Στάνου ετοιμάζεται πυρετωδώς υπό την επίβλεψη του Γιώργου Λιότσου


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΦΩΣ (Ρεπορτάζ του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ)

Ο Στάνος είναι ένα όμορφο χωριό, 1000 περίπου κατοίκων, στην επαρχία Βάλτου του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι δίπλα στην παλιά εθνική οδό για Αγρίνιο και Αθήνα, σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων από την Αμφιλοχία. Αλλά και από την Ιόνια Οδό φαντάζει όμορφα, ειδικά στο βράδυ, με τα φώτα στους πρόποδες ενός βουνού, του ορεινού όγκου των Ακαρνανικών ορέων. Ζωντανό χωριό και με παράδοση στο ποδόσφαιρο. Ποδοσφαιρικό καμάρι της περιοχής, η τοπική ομάδα Αναγέννηση Στάνου, που κατάφερε την περασμένη σεζόν, μετά από πολλά χρόνια να επιστρέψει στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί γίνεται σπουδαία δουλειά, τόσο από τη διοίκηση της ομάδας, όσο από τον προπονητή Γιώργο Λιότσο και τους παίκτες. Όπως λέει ο κ. Λιότσος, σε συνέντευξη που μας έδωσε για το «Φως», ασχολούνται με την ομάδα σημαντικοί άνθρωποι, με καλή φιλοσοφία και αρχές για το ποδόσφαιρο. Έφτιαξαν ένα καταπληκτικό γήπεδο, διαθέτουν πολύ χρόνο για την ομάδα και όλα δείχνουν ότι κάτι καλό ξεπροβάλει στο ποδόσφαιρο όχι μόνο του Στάνου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Με την προσπάθεια όλων, αλλά και τις μεταγραφές καλών ποδοσφαιριστών, μπορεί η Αναγέννηση Στάνου να αποτελέσει την έκπληξη στο δύσκολο πρωτάθλημα της Αιτωλοακαρνανίας. Εγγύηση αποτελεί και η παρουσία του Γιώργου Λιότσου στην τεχνική ηγεσία. Είναι ο κόουτς που αγαπά αυτό που κάνει, που ζει για το ποδόσφαιρο και ξέρει πολύ καλά τον χώρο που δραστηριοποιείται. Υπήρξε παλιός ποδοσφαιριστής του Αμβρακικού Βόνιτσας, του Δρυμού και άλλων ομάδων, με αφετηρία της καριέρας του τον ΠΑΣ Παλιάμπελα. Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αναγέννησης στις 10/12/2019, όταν είχε παραιτηθεί ο προηγούμενος τεχνικός Βασίλειος Νταλάκος. Πριν μπει το λουκέτο στα γήπεδα λόγω κορονοϊού, η Αναγέννηση έκανε «σπριντάρισμα» στον 3ο όμιλο της Β’ Κατηγορίας, κερδίζοντας επάξια την άνοδο. Όμως οι φιλοδοξίες δεν σταματούν σε μια απλή συμμετοχή στη νέα κατηγορία. Η καλή δουλειά θα αποδώσει καρπούς. Αν δεν είναι στη νέα σεζόν, θα είναι στην επόμενη. Αρκεί να υπάρχει υπομονή και εξίσου καλή συνέχεια. Πάμε στα όσα ενδιαφέροντα μας είπε:

Κύριε Λιότσο αρχικά θέλουμε ένα σχόλιο για την άνοδο της ομάδας στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας.

Αριστερά ο προπονητής της Αναγέννησης Γιώργος Λιότσος


Ανεβήκαμε δίκαια. Στα 11 τελευταία ματς χάσαμε μόνο το ένα και αυτό στις καθυστερήσεις από τον Αμφίλοχο. Πέρα από την επίτευξη του στόχου, οι άνθρωποι της ομάδας έχουν ένα σωστό προσανατολισμό, με καλές ιδέες για το ποδόσφαιρο. Κατ’ αρχάς έφτιαξαν στο χωριό ένα καταπληκτικό γήπεδο, βάζοντας και προσωπική εργασία, που είναι πραγματικό στολίδι. Έχει ακόμη και φωτισμό για βραδινές προπονήσεις. Έχουμε βοηθητικό γήπεδο και αποδυτήρια που δεν υπάρχουν ούτε σε γήπεδα Α’ Εθνικής. Υπάρχουν στη διοίκηση σωστοί άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να συνεργαστείς άψογα. Πρόεδρος είναι ο Χρήστος Καραδήμας και αντιπρόεδρος ο Γιώργος Μπουραλέξης που ενισχύει οικονομικά την ομάδα. Αν ήμασταν ΠΑΕ θα έλεγα ότι ο κύριος Μπουραλέξης έχει ρόλο μεγαλομετόχου. Είναι ευλογία για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, με καλές ιδέες και σωστές κινήσεις. Υπάρχουν στη διοίκηση και παιδιά που έχουν παίξει ποδόσφαιρο και μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα, όπως είναι ο Χρήστος Καρακώστας, ο τεχνικός διευθυντής Θανάσης Γάκης. Επίσης πρέπει να αναφέρω τους Γιώργο Παλιούρα και Γιάννη Ψοφάκη που όλη μέρα ασχολούνται με το γήπεδο για να είναι σε άριστη κατάσταση.

Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε καλή διοίκηση, καλές εγκαταστάσεις, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να έχει μέλλον μια ομάδα.

Είναι έτσι όπως ακριβώς τα λέτε. Δεν θέλω να πω που μπορούμε να φτάσουμε τη νέα σεζόν, αυτό θα φανεί στο γήπεδο, αλλά η Αναγέννηση Στάνου είναι σε πολύ καλό δρόμο και είναι ομάδα μέλλοντος. Υπάρχει νοικοκυριό στην ομάδα, καλή λειτουργικότητα και ο κ. Μπουραλέξης δεν χρωστά σε κανέναν ούτε ένα ευρώ. Να σας πω ότι ενώ διακόπηκαν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και δεν έγιναν οι αγώνες, ο κ. Μπουραλέξης εξόφλησε τους παίκτες μέχρι ενός ευρώ, για όλη τη σεζόν. Δεν βοηθά μόνο την ομάδα οικονομικά, αλλά ξέρει και από ποδόσφαιρο.

Η ομάδα που αναπτύσσει δυναμική, μπορεί να βάλει και υψηλούς στόχους. Ισχύει για την Αναγέννηση Στάνου;

Στόχος είναι να λειτουργούμε σωστά ως ομάδα, να χαίρετε ο κόσμος γι’ αυτό που κάνουμε, βλέποντας πάντα ψηλότερα. Δεν θέλω να πω ότι θα πάμε για τίτλο, ή ότι θα κάνουμε το άλφα ή το βήτα. Όμως βάσει ρόστερ, διοίκησης, συνθηκών, εγκαταστάσεων, δεν μπορούμε να λέμε τίποτα άλλο, από το να πάμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο. Η ουσία είναι να έχουμε σταθερή και ανοδική πορεία, με μικρά αλλά σταθερά βήματα. Θέλουμε να φτιάξουμε ομάδα που θα τη σέβονται όλοι.

Οι ποδοσφαιριστές είναι από το χωριό Στάνος ή και από άλλες περιοχές;

Είναι από το χωριό, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Κάναμε επιλεγμένες μεταγραφικές κινήσεις. Μάλιστα πέντε παίκτες με ποιότητα, πήραμε από τον περσινό πρωταθλητή Αμβρακικό Λουτρού. Όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι καλά παιδιά, καλοί χαρακτήρες. Ήταν και αυτό ένα βασικό κριτήριο των επιλογών που κάναμε. Στις προπονήσεις έχουμε όλους τους παίκτες, προγραμματίσαμε τα φιλικά παιχνίδια, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη μάχη της Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας, που είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα στην Αιτωλοακαρνανία. Οι συνθήκες δουλειάς για μένα και για τους παίκτες είναι ιδανικές. Πάμε στις προπονήσεις ήρεμοι, χωρίς να μας απασχολούν προβλήματα που υπάρχουν σε άλλες ομάδες. Πλέον υπεύθυνος για ό,τι γίνει ή δεν γίνει είμαι εγώ γι’ αυτή την ομάδα. Ο Λιότσος, είναι από τους προπονητές που μπαίνουν μπροστά και αναλαμβάνουν ευθύνες. Οι άνθρωποι μου έσωσαν πολλά. Απομένει και εγώ να φανώ αντάξιος όλων αυτών.

Ο Στάνος είναι ζωντανό χωριό. Μου αρέσει όπως το βλέπω ταξιδεύοντας στην Ιόνια οδό.

Πραγματικά ζωντανό χωριό με παράδοση στο ποδόσφαιρο. Έχουν βγει από τον Στάνο και ποδοσφαιριστές που έπαιξαν σε επαγγελματικές ομάδες, όπως ο Καρακώστας που αγωνίστηκε και στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Κατσικοκέρης, ο Δράκος, ο Γαλάνης του Παναιτωλικού. Τώρα να μη ξεχάσω κανέναν και παρεξηγηθώ.

Δύσκολη η αποστολή της ομάδας στη νέα κατηγορία; Απ’ ότι ξέρω γίνεται ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σε έναν μεγάλο νομό όπως είναι της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν αξιόλογοι ποδοσφαιριστές, πολλοί απ’ αυτούς θα μπορούσαν να παίξουν σε επαγγελματικές κατηγορίες. Αλλά υπεύθυνοι γι’ αυτό ήμαστε πρώτα εμείς οι προπονητές. Υπάρχουν καλές ομάδες και πάντα γίνεται ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με πολλά φαβορί. Είναι σκληρό πρωτάθλημα και σε όλες τις ομάδες υπάρχουν πιστοποιημένοι προπονητές με διπλώματα.