Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ: Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του Θανάση Δρούγια


Φωτογραφία του Θανάση Δρούγια του 1978 που δημοσιεύτηκε η μελέτη για τα ταλέντα


ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για το ποδόσφαιρο και την ανίχνευση των ταλέντων, δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 1978 από τον καθηγητή σωματικής αγωγής και προπονητή Θανάση Δρούγια. Ο πάντοτε ευγενής κυρ Θανάσης, που δεν είναι τώρα ανάμεσά μας, διετέλεσε προπονητής πολλών τοπικών ομάδων, όπως και του κλιμακίου Ηπείρου που ετοίμαζε παίκτες για τις εθνικές ομάδες. 

Απευθυνόμενος στα νέα παιδιά που ξεκινούν το ποδόσφαιρο έγραφε: «Πρέπει να γίνει βίωμα στους νέους ταλαντούχους παίκτες, ότι δεν υπάρχει τίποτε στη ζωή μας ωραιότερο, από την υπεράσπιση της δόξας και τιμής της πατρίδας, φορώντας τη φανέλα οποιασδήποτε εθνικής μας ομάδας». Για τα κίνητρα που πρέπει να δίνουν Πολιτεία και ΕΠΟ, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Να ενισχύσει τους ταλαντούχους παίκτες και τις οικογένειές των. Να έχουν κίνητρα και πριμ τα σωματεία που θα έχουν δικούς των παίκτες σε εθνικές ομάδες. Ο κάθε νέος παίκτης που θα καλείται σε εθνική ομάδα, να ενισχύεται και να διευκολύνεται και για την επαγγελματική του αποκατάσταση». 

Ο Θανάσης Δρούγιας περιγράφει αναλυτικά στη μελέτη του, πως εξελίσσεται ποδοσφαιρικά ένα παιδί από το σχολείο μέχρι το Λύκειο και πως πρέπει να λειτουργούν οι μηχανισμοί (προπονητές, σχολικά πρωταθλήματα, κλιμάκια εθνικών ομάδων) του αθλήματος. Η μελέτη αυτή του Θανάση Δρούγια, μπορεί να έχει και σήμερα ενδιαφέρον, αλλά το 1978 που γράφτηκε, ήταν εξαιρετική. Γιατί τότε τα παιδιά δεν έπαιζαν με τα τάμπλετ και τα κινητά, όπως τώρα, αλλά έπαιζαν μπάλα στις αλάνες, στις γειτονιές, στα γήπεδα και ο κόσμος περίμενε να έρθει η Κυριακή και να πάει στο γήπεδο.

Για τις δικές του εμπειρίες σημειώνει ότι εκτός από τις σπουδές που έκανε στο Βουκουρέστι δίπλα στον μεγάλο Κόβατς, παρακολούθησε από κοντά το ξένο ποδόσφαιρο και πως αναπτύσσεται στις μικρές ηλικίες.