Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Τα εμβλήματα των Γιαννιώτικων ομάδων και τι συμβολίζουν


Η ιστορία και οι συμβολισμοί των εμβλημάτων που έχουν οι ομάδες στα Γιάννινα


ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Την ιστορία των ερασιτεχνικών ομάδων που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου θα γνωρίσουμε σήμερα, μέσα από τα σήματα και τα εμβλήματα στις φανέλες τους. Άλλα σήματα συνάδουν με τα ονόματα των ομάδων και άλλα με την ιστορία των τόπων που εκπροσωπούν οι ομάδες ή με τα τοπωνύμιά τους. Ξεκινούμε το μίνι αφιέρωμα από την πρωταθλήτρια ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Ανατολής, που τη νέα σεζόν θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική Κατηγορία.
Ως ομάδα ενός προσφυγικού χωριού, είναι λογικό να έχει σήμα της τον δικέφαλο αετό σε μπλε φόντο και με το έτος ίδρυσης του συλλόγου (1960). Παρόμοιο σήμα με την ΑΕΚ, δηλαδή, τον δικέφαλο αετό σε κίτρινο και μαύρο φόντο έχει η ομάδα «Αθλητική Ένωση Μικρασιατών» που εκπροσωπεί τα προσφυγικά χωριά Μπάφρα και Νεοκαισάρεια. 

Η Θύελλα Κατσικάς, που είναι επίσης ομάδα με μεγάλη ιστορία, έχει ως σήμα ένα κύπελλο που περικλείεται με στάχυα. Το κύπελλο συμβολίζει τις επιτυχίες και τα στάχυα τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής. Αγροτικό χωριό είναι και ο Παρακάλαμος Ιωαννίνων. Η ομάδα της περιοχής πήρε το όνομα Αγροτικός Αστέρας με σήμα ένα αστέρι μέσα σε στάχυα.  Παλιό σωματείο είναι και ο Αετός Νήσου, που εδρεύει στο νησάκι της θρυλικής Παμβώτιδας λίμνης. Σε αντιστοιχία με το όνομα, είναι και το σήμα της ομάδας. Σε μαύρο φόντο είναι αποτυπωμένος ο αετός με τον αριθμό 1930 που είναι το έτος ίδρυσης. Ο ΠΑΣ Μετσόβου που ιδρύθηκε το 1968 έχει στη φανέλα το εθνόσημο με το έτος ίδρυσης και το όνομα του συλλόγου. 

Ο Αγροτικός Καστρίτσας ιδρύθηκε το 1972 και ως ένα αγροτικό χωριό η Καστρίτσα, όπου οι κάτοικοί της δούλευαν παλιά στα χωράφια, πήρε την ονομασία «Αγροτικός» και στο σήμα απεικονίζεται άνθρωπος που κρατά αγροτικό εργαλείο, που χρησιμοποιούσαν παλιά για να μαζεύουν τα άχυρα. Ο Κένταυρος Μουσιωτίτσας έχει σήμα τον Κένταυρο. Η ιστορική Προοδευτική Περάματος έχει στο σήμα της τα δύο «Π», τα αρχικά του ονόματός της και του χωριού, με μια μπάλα και το έτος ίδρυσης 1968. Ένας αναμμένος πυρσός, που μοιάζει και με δάδα, είναι το σήμα του Θρίαμβου Σερβιανών, που υποβιβάστηκε φέτος από τη Γ’ Εθνική. Απ’ ό,τι μας είπαν άνθρωποι της ομάδας, η δάδα συμβολίζει το πνεύμα του ολυμπισμού, που ήθελαν οι ιδρυτές του να πρεσβεύει αυτό το σωματείο.

Λόγω ονόματος, θα περίμενε κάποιος ο ΠΑΟ Κουτσελιού να έχει σήμα το τριφύλλι! Όμως δεν έχει καμία σχέση με τον Παναθηναϊκό. Σήμα της ομάδας είναι το περιστέρι, που συμβολίζει την ειρήνη, με το έτος ίδρυσης 1969. Αντίθετα ο ΠΑΟ Κρύας έχει το ίδιο σήμα με τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, τον δικέφαλο αετό. Η ιστορική Πίνδος Κόνιτσας έχει σήμα το έλατο, που συνάδει με το όνομα του σωματείου, που παραπέμπει στην οροσειρά της Πίνδου. Η όμορφη Κωμόπολη της Κόνιτσας είναι χτισμένη στις παρυφές του βουνού Γυμνάδι, που είναι ενσωματωμένο στην οροσειρά της Πίνδου. Το δεύτερο σωματείο της Κόνιτσας, ο «Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κόνιτσας», έχει σήμα το μονότοξο γεφύρι στον Αώο ποταμό, που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών της περιοχής.  Ένα δέντρο είναι το σήμα της Α. Ε. Πραμάντων, καθώς τα Πράμαντα είναι ένα χωριό πάνω στα Τζουμέρκα με πλούσια βλάστηση. Το ανάγλυφο ενός πεύκου έχει για σήμα ο Πανζαγορισιακός, που εδρεύει στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου. Το σήμα θυμίζει τη βλάστηση της περιοχής. Ο Ολυμπιακός Βοτανικού, ομάδα που εδρεύει στην ομώνυμη συνοικία των Ιωαννίνων, έχει το σήμα του Ολυμπιακού Πειραιώς, με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο. Ο Αετός Πρωτόπαππα, έχει σήμα αετό που έχει μια μπάλα γαντζωμένη στα νύχια του. 

Ορεινό χωριό είναι το Ανήλιο, απέναντι από το Μέτσοβο, και η ομάδα ονομάστηκε «Ρόνα» από την ονομασία του βουνού που υπάρχει εκεί. Σήμα της είναι το ελάφι, που συμβολίζει την πανίδα της περιοχής.


Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ

Το σήμα και το όνομα της ομάδας του Ροδοτοπίου είναι ταυτισμένα με την αρχαία ιστορία. Πήρε το όνομα «Πασσαρών» από την αρχαία πόλη Πασσαρώνα, που χτίστηκε από τον βασιλιά των Μολοσσών Θαρύπα, το έτος 420 π.Χ – 400 π.Χ., ως πρωτεύουσα του Βασιλείου των Μολοσσών. Το σήμα της ομάδας σε πράσινο φόντο είναι ο ταύρος με την επιγραφή «ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ», δηλαδή των Ηπειρωτών. Είναι το γνωστό σήμα που έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα, η ΕΠΣΗΠ, ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ιωαννίνων και άλλα ηπειρωτικά σωματεία. Απεικονίζεται η μια όψη από το νόμισμα της αρχαίας Ηπείρου και ειδικά της εποχής του Κοινού των Ηπειρωτών (231-168 π.Χ.) όπου υπάρχει ο ταύρος που ήταν ιερό ζώο της αρχαιότητας, και η επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ που σημαίνει στη γενική της δωρικής έκφρασης «Των Ηπειρωτών». Στη κύρια όψη του νομίσματος απεικονίζεται το ιερό ζεύγος των Δωδωναίων θεών (η Διώνη και ο Δίας), ενώ στην πίσω όψη του υπάρχει το προαναφερθέν έμβλημα.


Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΥΡΡΟΣ

Ο Πύρρος Μπιζανίου έχει σήμα το κεφάλι του βασιλιά των Μολοσσών Πύρρου που γεννήθηκε το 318 π.Χ. Ήταν γιός του Βασιλιά Αιακίδη. Στη Λαψίστα το 2006 έγινε συγχώνευση των δύο ομάδων, της Άνω και Κάτω Λαψίστας, και προέκυψε η «Αθλητική Ένωση Λαψίστας». Σήμα της νέας ομάδας είναι η χειραψία, που παραπέμπει σε συνεργασία και συνένωση δυνάμεων. Η Ζίτσα είναι ξακουστή για την αμπελουργία και τα κρασιά της. Το σήμα του τοπικού συλλόγου «Α. Ο. Ζίτσας» είναι ένα τσαμπί με σταφύλια. Σήμα με σταφύλια έχει και η ομάδα του γειτονικού με τη Ζίτσα χωριού Κληματιά. Στην αμπελουργία παραπέμπει και το όνομα του χωριού.

Η Α. Ε. Γιάννενα που ιδρύθηκε το 2004, έχει σήμα το έμβλημα της πόλης των Ιωαννίνων, που απεικονίζει τη μορφή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και το θέατρο της Δωδώνης.  Στον Ιουστινιανό αποδίδεται η ίδρυση της πόλης τον 6ο αιώνα. Ξακουστό χωριό είναι το Συρράκο, για την ιστορία και τις ομορφιές του. Είναι η πατρίδα του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη, του ποιητή Γιώργου Ζαλοκώστα και του πρώτου συνταγματικού πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη. Η ομάδα που ιδρύθηκε το 1978, πήρε το όνομα «Σταυραετός» από τον τίτλο σχετικού ποιήματος του Κώστα Κρυστάλλη «Παρακαλώ σε, σταυραητέ, για χαμηλώσου ολίγο και δωσ μου τες φτερούγες σου και  πάρε με μαζί σου, πάρε με απάνου στα βουνά, τι θα με φά ο κάμπος!». Στο σήμα απεικονίζεται ένας σταυραετός (είδος αετού). 

Τέλος, η ομάδα Τιτάν Λογγάδων, που παλιότερα έφτασε και μέχρι τη Γ’ Εθνική, πήρε το όνομα από τους Τιτάνες, απογόνους αρχέγονων θεοτήτων της μυθολογίας και στο σήμα απεικονίζεται ο Δίας, που είναι απόγονος της δεύτερης γενιάς των Τιτάνων.


(Προδημοσίευση από μεγάλη ιστορική έρευνα του Βαγγέλη Γυφτόπουλου με θέμα «Τα εμβλήματα των ομάδων και η ιστορία τους».)