Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Πως περιγράψαμε το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του "Άγιαξ"


Στον "Ηπειρωτικό Αγώνα" της Παρασκευής 15/7/2016 περιγράψαμε ως εξής τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα - Όντ 3-0 στο στάδιο "Ζωσιμάδες".....


ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα γράφει ιστορία… Μετά από καταπληκτική εμφάνιση «κατάπιε» στην κυριολεξία την Οντ και την συνέτριψε με σκορ 3-0 (με γκολ των Μιχαήλ, Ναδάλες, Ακόστα) χθες βράδυ στο στάδιο «Ζωσιμάδες» βάζοντας δυνατές βάσεις για την πρόκριση. Την ερχόμενη Πέμπτη 21 Ιουλίου στον αγώνα ρεβάνς που θα γίνει στο Σκιεν της Νορβηγίας είναι δύσκολο οι γηπεδούχοι να κάνουν την ανατροπή.
Και βάσει των όσων είδαμε χθες στα Γιάννινα όχι ανατροπή δεν μπορεί να γίνει, αλλά ο ΠΑΣ έχει τα φόντα να κερδίσει και μέσα στη Νορβηγία. Για να δούμε σήμερα το μεσημέρι που θα γίνει η κλήρωση στη Νιόν ποιος θα είναι ο επόμενος αντίπαλος του «Άγιαξ». Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο και η νίκη πήρε τις περήφανες διαστάσεις θριάμβου. Σε ένα ματς που όλες οι στοιχηματικές εταιρίες της Ευρώπης έδιναν την Οντ για φαβορί. Προφανώς δεν ήξεραν τι σημαίνει ΠΑΣ Γιάννινα, τι σημαίνει Γιάννης Πετράκης, τι σημαίνει στάδιο «Ζωσιμάδες, πόσο δίψα είχε για να κερδίσει και πόσο έξυπνη τεχνική έχουν οι Γιαννιώτες. Και όλα αυτά τα έδειξαν χτες στο γήπεδο. Έδωσαν χώρο στην Οντ να την τραβήξουν ψηλά και με αντεπιθέσεις από τα πλάγια και τον άξονα άνοιξαν πολλές φορές την αντίπαλη άμυνα, όπου εκτός από τα 3 γκολ χάθηκαν και ορισμένες καλές ευκαιρίας. 

Ο ΠΑΣ χθες ήθελε ένα γρήγορο γκολ για να του φύγει το άγχος και τα κατάφερε στο 7’ με τον Μιχαήλ να πάρει προβάδισμα. Στη συνέχεια έγινε η καλύτερη δυνατή διαχείριση του παιχνιδιού με την άριστη καθοδήγηση του Πετράκη. Όταν πίεζε η Οντ ο ΠΑΣ ήταν καλά οργανωμένος πισω και όταν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις έβγαινε μπροστά για τον αιφνιδιασμό. Έτσι στο 31’ έγινε το 2-0 από τον Ακόστα που έκοψε εντελώς την όρεξη των Νορβηγών βάζοντας για τα καλά τον ΠΑΣ στο τιμόνι του αγώνα. Και στην επανάληψη ο «Άγιαξ» έπαιξε με πολύ έξυπνο τρόπο. Κράτησε ανέπαφη την εστία του αλλά πολλές φορές στάθηκε απειλητικός για πολλά γκολ. Στο 68’ με το γκολ του Ακόστα κρίθηκε και το παιχνίδι. Στο υπόλοιπο διάστημα του αγώνα το ενδιαφέρον ήταν να μη δεχτεί γκολ ο ΠΑΣ, γιατί αν δεχόταν, αρκούσε και ένα 2-0 για τους Νορβηγούς να πάρουν την πρόκριση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι η νίκη με 3-0 είναι ικανή για να δώσει την πρόκριση για την 3η φάση στον θρυλικό «Άγιαξ της Ηπείρου».


Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ

Ο ΠΑΣ ξεκίνησε με ενθουσιασμό τον αγώνα σε ένα σύστημα 4-5-2 έχοντας τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα τους Μιχαήλ, Τζημόπουλο, Μπέριο, στη μεσαία γραμμή τους Λίλα, Κοζορώνη, Ακόστα, Ναδάλες, Καρανίκα και επιθετικό δίδυμο τους Γιάκο και Φερφελή.

Από την άλλη ο Φάγκερμο αιφνιδίασε, παρατάσσοντας την ομάδα του με σύστημα 4-3-3. Έχοντας γκολκίπερ τον Ρόσμπαχ, δεξιό αμυντικό τον Ρουν, αριστερό τον Γκρόνγκαρντ, στόπερ τους Έρικσεν, Χάγκεν, στη μεσαία γραμμή τους Νίλσεν, Μπέργκ, Νορκβέλε και στην επίθεση από δεξιά τον Χάλβορσεν, αριστερά τον Μπέντλει και φορ τον Γιόχανσεν.


ΤΑ ΓΚΟΛ

7’: Ο Λίλα επιχείρησε σουτ από μακριά η μπάλα βρήκε το πόδι αμυντικού και βγήκε κόρνερ. Το κόρνερ εκτέλεσε από αριστερά ο Ακόστα χαμηλά και ο Μιχαήλ με γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή έκανε το 1-0.
31’: Το 2-0 για τον ΠΑΣ Γιάννινα με τον Νόε Ακόστα. Η φάση  ξεκίνησε από τα δεξιά όταν ο Καρανίκας έκανε σέντρα στα καρέ της Οντ και ο Ναδάλεςμε προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 2-0.
68’: Ο Φερφελής έκλεψε τη μπάλα από τον Χάγκεν μπήκε στα καρέ της Οντ πήγε να πλασάρε τον Ρόσμπαχ, αυτός απέκρουσε προσωρινά, η μπάλα πήγε αριστερά στον Ακόστα που με πλασέ την έστειλε στα δίχτυα κάνοντας το 3-0.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

16’: Κίτρινη κάρτα στον Μπέριο για σκληρό μαρκάρισμα στον Γιόχανσεν.
20’: Καλό σουτ τουτ Μπέργκ έξω από τη μεγάλη περιοχή μπλόκαρε με επέμβαση και καλή τοποθέτηση ο Πασχαλάκης.
22’: Σε γέμισμα του Έρικσεν ο Γιόχανσεν τσίμπησε τη μπάλα στα καρέ του ΠΑΣ αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.
24’: Μακρινό σουτ του Γιάχανσεν άστοχο πέρασε άουτ.
30’: Φάουλ του Κοζορώνη στη δεξιά γωνία μπλόκαρε εύκολα ο Ρόσμπαχ με καλή τοποθέτηση κάτω από τα δοκάρια.
34’: Καλή ευκαιρία για την Οντ όταν ο Χάλβορσεν εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Μπέντλεϊ έπιασε κοντινή κεφαλιά που εξουδετέρωσε ο Πασχαλάκης.
35’: Συρτό σουτ του Γιάκου στην αγκαλιά του Ρόσμπαχ.
37’: Κίτρινη κάρτα στον Έρικσεν για φράγμα που έκανε στον Γιάκο.
54’: Δυνατό σουτ του Νίλσεν έφυγε άουτ.
59’: Κοντά στο γκολ έφτασε ο ΠΑΣ όταν ο Ναδάλες από αριστερά έστρωσε τη μπάλα στον Γιάκο που δεν βρήκε καλά τη μπάλα και το σουτ από καλή θέση έφυγε άουτ.
61’: Σέντρα από αριστερά του Γκρόνγκαρντ, ο Γιόχανσεν έκανε σκαστή κεφαλιά που μπλόκαρε ψύχραιμα ο Πασχαλάκης.
63’΄: Σε γρήγορη αντεπίθεση του ΠΑΣ ο Ναδάλες έπιασε καλό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ πάνω από τα δοκάρια της Οντ.
66’: Κίτρινη κάρτα στον Καρανίκα για σκληρό φάουλ στον Γκρόγκαρντ.
67’: Νέα μεγάλη ευκαιρία για ΠΑΣ όταν σε βολέ του τερματοφύλακα Πασχαλάκη στα καρέ της Οντ, ο Φερφελής βγήκε στην πλάτη της άμυνας αλλά αστόχησε από καλή θέση.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής του αγώνα ο ο Σουηδός Γκλεν Νάιμπεργκ με βοηθούς τους συμπατριώτες του Περ Μπρόγκεβικ, Γιοακίμ Νίλσον και τέταρτο τον Γιόχαν Νάμλιν επίσης από τη Σουηδία.

ΠΑΣ (Γιάννης Πετράκης): Πασχαλάκης, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Μπέριος, Καρανίκας, Ναδάλες, Λίλα, Κοζορώνης, Ακόστα (92’ Σκόνδρας), Γιάκος (80’ Δώνης), Φερφελής (77’ Πέδρο Κόντε).

ΟΝΤ (Νταγκ Φάγκερμο): Ρόσμπαχ, Ρουντ, Γκρόγκαρντ, Έρικσεν, Χάγκεν, Νίλσεν (73’ Χάουγκεν), Μπεργκ (46’ Γένσεν), Νορντκβέλε (85’ Μπέργκαν), Χάλβορσεν, Μπέντλεϊ, Γιόχανσεν