Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Που ποντάρει ο "Άγιαξ" και τι πρέπει να προσέξει από τους Νορβηγούς

Τη νίκη θα κυνηγήσει με τη βοήθεια των φιλάθλων του ο "Άγιαξ της Ηπείρου"

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η μεγάλη στιγμή φθάνει για τον ΠΑΣ Γιάννινα καθώς σήμερα στις 21.00 δίνει το πρώτο παιχνίδι σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, υποδεχόμενο την Οντ από τη Νορβηγία. Το ματς θα μεταδοθεί από το κανάλι NOVAsports 2. Είναι το πρώτο ματς της 2ης προκριματικής φάσης στο Γιουρόπα Λιγκ που πέρα από την ιστορική σημασία του για τους Γιαννιώτες, υπάρχει και το κίνητρο της πρόκρισης για την επόμενη φάση.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει σήμερα στο κατάμεστο στάδιο «Ζωσιμάδες» να πάρει τη νίκη και να αντέξει στη ρεβάνς που θα γίνει την άλλη Πέμπτη 21 Ιουλίου στην πόλη Σκίεμ της Νορβηγίας που είναι η έδρα της Οντ.

Το σημερινό παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο για εκτιμήσεις, όπου για την κάθε ομάδα υπάρχουν τα δυνατά και αδύναμα σημεία. Ο γηπεδούχος ΠΑΣ με τη δίψα τόσων ετών για ένα ευρωπαϊκό αγώνα θα παίξει με πάθος, αποφασιστικότητα, ενθουσιασμό έχοντας και τη στήριξη χιλιάδων φιλάθλων. Αυτά από τη μια πλευρά. Από την άλλη του λείπει η εμπειρία διεθνών αγώνων, θα έχει το άγχος του «πρωτάρη» και παράλληλα δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο για να ολοκληρώσει τις μεταγραφές και να κάνει όπως θα ήθελε την προετοιμασία, πηγαίνοντας στο σημερινό παιχνίδι έχοντας μόνο ένα φιλικό στα πόδια των παικτών, αυτό που έγινε στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ. 

Η αντίπαλη ομάδα έχει ένα συμπαγές ρόστερ με το 90% των παικτών να είναι μαζί τα τελευταία χρόνια, έχοντας από το 2008 τον ίδιο προπονητή (Νταγκ Φάγκερμο), έχει αγωνιστικό ρυθμό καθώς αγωνίστηκε σε 15 παιχνίδια του Νορβηγικού πρωταθλήματος, προέρχεται από την πρόκριση στην 1η φάση του θεσμού επί της Φινλανδικής Μάριεχαμν, ενώ έχει αγωνισθεί και άλλες φορές στο Γιουρόπα Λιγκ. Αυτά είναι τα θετικά στοιχεία για την Όντ στις εκτιμήσεις που γίνονται. 

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα ερωτηματικά κατά πόσο μπορεί να αντέξει στην πίεση που θα του εξασκήσει ο ΠΑΣ και μάλιστα σε ένα κατάμεστο γήπεδο με τον κόσμο να είναι στο πλευρό της γηπεδούχου ομάδας και με υψηλή θερμοκρασία. Επίσης θα δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά των Νορβηγών κατά πόσο μπορούν να αντέξουν στην ποιότητα που έχει σαν ομάδα ο ΠΑΣ και στη στρατηγική που θα παρατάξει ο Πετράκης με πίεση από τον άξονα και τα πλάγια για να βγει το γκολ. 

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκε και ο Πετράκης ότι είναι για τον ΠΑΣ ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά οι εκτιμήσεις στο ποδόσφαιρο δεν επαληθεύονται πάντα στον αγωνιστικό χώρο και δεν είναι κανόνας. Τόνισε ότι και ο ΠΑΣ έχει ποιότητα σαν ομάδα να ξεπεράσει το εμπόδιο της Όντ. Το βέβαιο είναι ότι οι φίλαθλοι θα δουν σήμερα το βράδυ ένα παιχνίδι με μεγάλο ενδιαφέρον, αμφίρροπο κατά τις εκτιμήσεις και μάλιστα δύο ομάδων που μέχρι πρότινος ούτε καν γνώριζε η μία την αγωνιστική ταυτότητα της άλλης, συν το γεγονός ότι είναι από διαφορετικά ποδοσφαιρικά πρότυπα, αφού άλλα χαρακτηριστικά και σταθερές έχει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και άλλα στη Νορβηγία. 

Αυτό που θα προσπαθήσει ο Πετράκης να εκμεταλλευτεί είναι βασικά τον παράγοντα έδρα, τον ενθουσιασμό των παικτών και τη δίψα που έχουν για διάκριση, όπως και την αγωνιστική ταυτότητα με ποδόσφαιρο ουσίας που απέκτησε ο ΠΑΣ τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό από την αρχή με την βοήθεια του κόσμου θα προσπαθήσει να αιφνιδιάσει τους Νορβηγούς, που ενδεχομένως να μη είναι μαθημένοι σε γήπεδα με μεσογειακό ταμπεραμέντο. Ένα γρήγορο γκολ θα είναι ότι πρέπει για τον «Άγιαξ της Ηπείρου» που θα του λύσει τα πόδια για τη συνέχεια. Ασφαλώς θέλει τη νίκη για να πάει με αξιώσεις και ελπίδες πρόκρισης στη Νορβηγία.

Πως θα παραταχτεί ο «Άγιαξ της Ηπείρου»

Όπως φάνηκε στις προπονήσεις, στο φιλικό με τον ΑΠΟΕΛ, αλλά όπως είπε και ο Πετράκης χθες, η ενδεκάδα του ΠΑΣ θα στηριχτεί κατά κανόνα στους παίκτες από τον περυσινό κορμό. Πλην του Δώνη οι παίκτες που αποκτήθηκαν όπως οι Μαμπουλού, Πέδρο Κόντε δεν είναι ακόμα σε θέση να σηκώσουν ένα τέτοιο βάρος. Θα είναι στην αποστολή και ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα θα μπορεί να τους υπολογίζει ο κόουτς. 

Πιθανόν ο ΠΑΣ σε ένα σύστημα 3-5-2 να ξεκινήσει με τερματοφύλακα τον Πασχαλάκη, στην άμυνα τους Μιχαήλ, Τζημόπουλο, Μπέριο, στη μεσαία γραμμή τους Λίλα, Καρανίκα, Ακόστα, Ναδάλες, Γαρουφαλιά ή Κούτρη ή Κοζορώνη και στην επίθεση τους Γιάκο και Φερφελή. Δεν επκλείεται να ξεκινήσει από την αρχή με τη βασική ενδεκάδα ο Δώνης. 

Στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας είναι και οι Κολιοφούκας, Σκόνδρας, Δώνης, Νικολιάς, Μαμπουλού, Πέδρο Κόντε. Εκτός είναι ο τραυματίας Περιστερίδης και οι νεαροί Ντόλοβατς, Μασούρας, Μαυροπάνος. Η προετοιμασία του ΠΑΣ ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με μια προπόνηση που έγινε στο ΠΕΑΚΙ.

Διαιτητές από την Σουηδία


Τον σημερινό αγώνα ΠΑΣ – Όντ θα διευθύνει ο Σουηδός ρέφερι Γκλεν Νάιμπεργκ με βοηθούς τους συμπατριώτες του Περ Μπρόγκεβικ, Γιοακίμ Νίλσον και τέταρτο τον Γιόχαν Νάμλιν επίσης από τη Σουηδία.