Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Τάκης Κοντράς: Ο Οικονόμου θα ξεπεράσει τον Παπασταθόπουλο

Ο Μάριος Οικονόμου με τον Τζιμπούρ
Ο γνωστός Γιαννιώτης δημοσιογράφος Τάκης Κοντράς ξέρει καλύτερα από τον καθένα το Ιταλικό ποδόσφαιρο, αφού επί σειρά ετών ήταν στην Ιταλία ανταποκριτής του «ΕΘΝΟΥΣ» και της Ελληνικής ραδιοφωνίας.
Και τώρα σε καθημερινή βάση ενημερώνεται για ότι έχει σχέση με το Καμπιονάτο. Με αφορμή την μεταγραφή του Μάριου Οικονόμου από τον ΠΑΣ στην Κάλιαρι ο Τάκης Κοντράς έδωσε μια μίνι συνέντευξη στο gianninasports.gr

-Πως βλέπουν στην Ιταλία την μεταγραφή του Μάριου Οικονόμου;

«Καλά σχόλια είδα σε ιστοσελίδες και την πρόβαλαν οι μεγάλες Ιταλικές εφημερίδες, όπως η Γκαζέτα και η Κοριέρε Ντελο σπορ».

-Τι λες θα παίξει στην Κάλιαρι;

«Πιστεύω ναι, γιατί είναι ταλαντούχος, δεν έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα και οι Ιταλοί προσέχουν πάρα πολύ τους νέους παίκτες. Εγώ πιστεύω ότι ο Μάριος Οικονόμου, έτσι όπως τον είδα φέτος στον ΠΑΣ, να μπαίνει ξαφνικά στα βαθιά και να κολυμπά θαυμάσια σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ακόμα και στα πιο δύσκολα ματς, θα ξεπεράσει τον Παπασταθόπουλο. Θα γίνει καλύτερος αμυντικός και είναι βέβαιο ότι η Κάλιαρι θα αξιοποιήσει το ταλέντο του. Εκεί θα μάθει πολλά πράγματα, θα διδαχτεί το σωστό ποδόσφαιρο και θα δει ότι θα βρεθεί σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο στο ποδόσφαιρο, που δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα».

-Πάει και σε μια καλή ηλικία που μπορεί να φτιαχτεί καλύτερα σαν παίκτης.

«Οι Ιταλοί έχουν μια διαφορετική φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο απ’ ότι οι Έλληνες. Πιστεύουν περισσότερο στα νέα παιδιά, τα δίνουν ευκαιρίες και τα στηρίζουν. Κι αυτή η αντίληψη έχει περάσει στον κόσμο αλλά και στους δημοσιογράφους. Επειδή στην Ιταλία κάνουν πολύ σκληρή προετοιμασία, καμία σχέση με την προετοιμασία που κάνουν οι ελληνικές ομάδες, λόγω του ότι είναι νέο παιδί και έχει αντοχές, θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις και ότι κενά μπορεί να είχε από τον ΠΑΣ θα τα καλύψει με τις φυσικές δυνάμεις του».

-Τι πρέπει να προσέξει ο Μάριος Οικονόμου στην Ιταλία;

«Επειδή είναι μορφωμένο παιδί που πάει στο Πανεπιστήμιο και ξέρει ξένες γλώσσες, θα προσαρμοστεί καλύτερα από έναν άλλο παίκτη. Απλά να προσέξει πάρα πολύ στην προετοιμασία που θα γίνει, γιατί το Ιταλικό ποδόσφαιρο έχει υψηλές ταχύτητες και να δουλέψει σκληρά από το πρωί μέχρι το βράδυ και να κάνει καλή ζωή. Τίποτα να μη φοβηθεί, να πιστέψει στις δυνάμεις και τον εαυτό του και να είναι μια χαρά. Να μη έχει κανένα άγχος γιατί οι Ιταλοί από τη στιγμή που τον επέλεξαν, σημαίνει ότι τον πιστεύουν και θα του δώσουν όλες τις ευκαιρίες, χωρίς να αδικηθεί από κανέναν».

-Πες μας καμιά παλιά ιστορία, τι είχε γίνει με τον Αναστόπουλο το 1987 που δεν έπιασε στην Αβελίνο;

«Ήμουν ο διερμηνέας του Αναστόπουλου στις διαπραγματεύσεις που είχε και ξέρω την ιστορία. Ο Νίκος πήγε σε ηλικία 29 ετών και προπονητικά δεν είχε τις υποδομές για να αντέξει στις προπονήσεις. Με το που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1987 η προετοιμασία στην Αβελίνο τραυματίστηκε και έχασε το μεγαλύτερο μέρος της. Δεν ξέρω τι προπονήσεις έκανε στον Ολυμπιακό, αλλά στην Ιταλία δουλεύουν σκληρά. Ο προπονητής της Αβελίνο μου είπε να του πω αν δεν μπορεί  να ανεβεί τα σκαλοπάτια που ανέβαιναν κάθε μέρα πέντε και έξι φορές οι άλλοι παίκτες στις εξέδρες, να μη το κάνει. Αλλά ο Αναστόπουλος έδειξε έναν εγωισμό, προσπάθησε να ανεβεί τα σκαλοπάτια και τραυματίστηκε. Ενώ ήταν μεγάλος παίκτης, το ότι ήταν 29 ετών και έχασε μέρος της προετοιμασίας, έμεινε πίσω. Τότε στην Ιταλία επιτρεπόταν μόνο δύο ξένοι παίκτες. Η Αβελίνο είχε τον Αναστόπουλο από την Ελλάδα και τον Σάχνερ από την Αυστρία. Έπαιξε 16 παιχνίδια ο Αναστόπουλος στην Αβελίνο αλλά δεν έβαλε ούτε ένα γκολ. Γι’ αυτό τον άφησαν ελεύθερο».