Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Σκέψεις, προβληματισμοί και ώρα αποφάσεων στον θρυλικό "Άγιαξ"

Ο Χριστοβασίλης θα πάρει τις τελικές αποφάσεις
ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
Ακόμα δεν μπορούν να συνέλθουν στα Γιάννινα από το σοκ της κόκκινης κάρτας που δέχτηκε ο ΠΑΣ από την ΟΥΕΦΑ και την απαγόρευση συμμετοχής του στο κύπελλο Ευρώπης (Γιουρόπα Λιγκ) καθώς από την εξέταση του φακέλου έκρινε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και της συμμετοχής του σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση.


Έτσι ο «Άγιαξ της Ηπείρου», μένει εκτός νυμφώνος, κρατώντας μόνο...
τη χαρά των αγώνων που τον οδήγησαν στην 5η θέση. Μάλιστα για 2η συνεχόμενη χρονιά η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα κόβεται στους ελέγχους, αφού πέρσι τέτοιο καιρό είχε στερηθεί την αδειοδότηση για το ελληνικό πρωτάθλημα και φέτος κόπηκε από την ΟΥΕΦΑ για τη συμμετοχή του στο Γιουρόπα Λιγκ.
Και εδώ ακριβώς είναι οι άξονες των προβληματισμών, όπως αναπτύχθηκαν χτες από φιλάθλους στο διαδίκτυο και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί ήταν της άποψης η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα να ενημερώσει επακριβώς τους φιλάθλους για ποιο λόγο υπάρχουν τα προβλήματα αδειοδότησης τα δύο τελευταία χρόνια, για ποιους λόγους και βάσει ποιών στοιχείων υπήρξε η αρνητική απόφαση της ΟΥΕΦΑ, ποιο είναι το σκεπτικό της και ποια είναι η εικόνα της οικονομικής κατάστασης της ομάδας. Ζητώντας μάλιστα αρκετοί να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του φακέλου με πρωτοβουλία της ίδιας της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα για να λάμψει η αλήθεια και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το τι συμβαίνει. Άλλωστε και η ΕΠΟ ανέφερε χτες με ανακοίνωση ότι η κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να άρει τη ρήτρα εμπιστευτικότητας και να δημοσιοποιήσει το φάκελο.
Είναι ορατή η πίκρα και η απογοήτευση του κόσμου και είναι βέβαιο αυτό θα συζητιέται για αρκετό ακόμα καιρό, με έντονες τάσεις αυτοκριτικής, καθώς είναι δύσκολο στα Γιάννινα να πιστέψουν ότι για τα προβλήματα αδειοδότησης των δύο τελευταίων χρόνων φταίνε μόνο εξωγενείς παράγοντες και όχι άλλες αδυναμίες που έχουν σχέση με τη λειτουργικότητα της ομάδας. Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα σε μια προσπάθεια να μετριάσει το αρνητικό κλίμα με προχτεσινοβραδυνή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα προσφύγει στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο CAS, με σκοπό την έστω και εκ των υστέρων δικαίωση, θεώρησε άδικη τη μη αδειοδότησή της ΠΑΕ τονίζοντας ότι προσκόμισε όλα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν, καταλήγοντας ότι από τον Ευρωπαϊκό αποκλεισμό δεν θα ανακοπεί η προσπάθεια για διακρίσεις μέσα στα γήπεδα.
Πως θα αλλάξει το αρνητικό κλίμα
Παρόλα αυτά θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης και του προέδρου Γιώργου Χριστοβασίλη για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να ξαναγυρίσει η ελπίδα για το μέλλον. Μπορεί πέρσι να πέρασε απαλά η μη αδειοδότηση της ομάδας και να άρεσε ο προγραμματισμός με νέα παιδιά, αλλά φέτος το σοκ είναι μεγάλο ένεκα του αποκλεισμού από το Γιουρόπα Λιγκ. Εκτός από την ανακοίνωση της ΠΑΕ δεν υπήρξε καμία άλλη αντίδραση στα Γιάννινα πέρα βέβαια από τις συζητήσεις των φιλάθλων και διατύπωση απόψεων στα φόρουμ του διαδικτύου και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα και θερμοί υποστηρικτές της διοίκησης που κινούνται στη σφαίρα επιρροής της, χτες έμειναν κι αυτοί στη σιωπή, προφανώς για να καθίσει η σκόνη και να δουν πιο ψύχραιμα την κατάσταση.
Το σκέφτεται για προπονητή
Ίσως να πάνε λίγο πίσω οι αποφάσεις για τον προπονητή και τις μεταγραφές, ενώ τώρα που η ομάδα δεν θα έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μπορεί να ξεκινήσει και λίγο αργότερα η προετοιμασία γιατί δεν πιέζει και τόσο ο χρόνος όπως πριν. Για το θέμα προπονητή, προχτεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία με τον Σάββα Παντελίδη με την προοπτική να ανακοινωθεί η έναρξη συνεργασίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά αυτό μπορεί να  μη γίνει τουλάχιστον στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Γιατί θέλουν  να βρουν το κατάλληλο τάιμινγκ και να μετρήσουν τον σφυγμό της κοινής γνώμης, για τον συγκεκριμένο προπονητή ή για οποιονδήποτε άλλο έχουν στο μυαλό τους, ειδικά αυτές τις μέρες που υπάρχει η πίκρα και το «ξενέρωμα» από τη μη αδειοδότηση.
Εισηγήσεις στον Χριστοβασίλη
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Γιώργος Χριστοβασίλης από φίλους και συνεργάτες του στα Γιάννινα κατατείνουν στην εξεύρεση ενός προπονητή που θα έχει την κοινή αποδοχή και θα αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και συγχρόνως η διοίκηση να κρατήσει τους παίκτες που έχει στο δυναμικό ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πουλήσει άλλους, για να μπορέσει να αναστρέψει όλο αυτό το σκηνικό που υπάρχει. Σαν μια ιδανική περίπτωση προπονητή που θα επενεργούσε θετικά στην κοινή γνώμη, φαντάζει για παράδειγμα στα Γιάννινα του Άγγελου Αναστασιάδη, λόγω της προσωπικότητας και του τεράστιου έργου που παρουσίασε πρόπερσι που πήρε μια προβληματική ομάδα και την  οδήγησε στην 8η θέση.
Αμφισβητήσεις θα υπάρχουν
Αλλά κατά πόσο ο Χριστοβασίλης θα αναθεωρήσει τους αρχικούς σχεδιασμούς του να αναθέσει την τεχνική ηγεσία σε ένα προπονητή της νέας γενιάς και πως θα γίνει η διαχείριση του ρόστερ με τις μεταγραφές και τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες. Κι αυτός που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις είναι ο πρόεδρος και κανένας άλλος, όπως το ίδιο έγινε και στα προηγούμενα χρόνια. Το όνομα του νέου προπονητή, αν πάει σε μια λύση με νέο άτομο όπως πέρσι με τον Χριστόπουλο, αρχικά θα έχει αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια όπως έγινε και πέρσι με τον Χριστόπουλο που λίγοι τον είχαν πιστέψει αρχικά. Αλλά  με τον καιρό και με την προσωπικότητα που θα έχει ο νέος προπονητής μέσα από τη δουλειά του θα κερδίσει τον κόσμο όπως έγινε και με τον Μεσσήνιο τεχνικό.
Μένει η άδεια για Ελλάδα
Όσο για το πρωτάθλημα της σούπερ λιγκ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, η αδειοδότηση που πήρε ο ΠΑΣ από την δευτεροβάθμιο επιτροπή της ΕΠΟ δεν αναστέλλεται και μπορεί να κάνει ελεύθερα μεταγραφές και χωρίς περιορισμούς. Απλά η ΟΥΕΦΑ επέβαλε την ποινή του αποκλεισμού μόνο για τη συμμετοχή στα κύπελλα Ευρώπης. Η δε προσφυγή στο CAS, αν ασφαλώς γίνει από τον ΠΑΣ, είναι μια επίπονη διαδικασία που δεν συνηθίζεται εύκολα από τις περισσότερες ομάδες και σε άλλα θέματα δεν επιφέρει άμεσα αποφάσεις και αποτελέσματα. Για να δούμε τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση