Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Η Ευρώπη είναι ιστορική αναφορά, αλλά δεν αποτελεί μαγικό ραβδάκι

Η Ευρώπη δεν αποτελεί μαγικό ραβδάκι
Τι σου είναι το ποδόσφαιρο και πόσο εύκολα αλλάζουν τα συναισθήματα. Από τη μια στιγμή στην άλλη πηγαίνεις από τον παράδεισο στην κόλαση και αντίστροφα.
Εκεί που οι Γιαννιώτες έκαναν σχέδια για την Ευρώπη, στο facebook αναρτούσαν διαβατήρια και αεροπλάνα και ήταν μέσα στην τρελή χαρά, τώρα τα πάντα πάγωσαν, όλοι είναι πικραμένοι λες και είμαστε στο 2003 που υποβίβασαν την ομάδα στη Β’ Εθνική λόγω των χρεών! Ενώ αυτό καθεαυτό το γεγονός δεν νομίζουμε να έχει την ίδια βαρύτητα πόνου με έναν υποβιβασμό. Σίγουρα ο κόσμος βλέπει συναισθηματικά αυτή την ιστορία, αλλά πρέπει να υπάρξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα, ώστε η οργή και ο θυμός να μη οδηγήσουν σε καταστάσεις που θα κάνουν ζημιά στην ίδια την ομάδα.

Υπήρξαν και ακραίες φωνές, ότι πλέον, αφού δεν θα παίξει στην Ευρώπη, τελείωσαν τα πάντα για τον ΠΑΣ. Κάνουν λάθος, δεν είναι έτσι τα πράγματα και πρέπει να τα δουν με ρεαλισμό και ψυχραιμία. Το αν έπαιζε ένα δύο παιχνίδια στην Ευρώπη, δεν σήμαινε ότι θα έλυνε και τα προβλήματά του. Τα οποία στη νέα χρονιά θα είναι μεγάλα, καθώς αποχώρησαν σημαντικοί παίκτες όπως οι Φεγκρούς, Πάντος, Ντε Βινσέντι, Γεωργίου, Οικονόμου, ενώ ενδέχεται να φύγει είτε ο Κολοβέτσιος, είτε ο Κοροβέσης. Και τέτοιους παίκτες δεν μπορείς να βρεις εύκολα στην αγορά όσα χρήματα και να διαθέσεις, ούτε κάθε φορά οι επιλογές θα είναι πετυχημένες. Συνεπώς και να έπαιζε ο ΠΑΣ στην Ευρώπη όλα αυτά τα προβλήματα θα τα είχε μπροστά του και η συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ δεν θα έλυνε ως δια μαγείας τα προβλήματα.

Κι άλλες ομάδες έπαιξαν κατά το παρελθόν σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως οι Αθηναϊκός, Ηρακλής, Καστοριά, Ιωνικός, Απόλλων Σμύρνης, Λάρισα, Αιγάλεω και σήμερα πολλές απ’ αυτές δεν είναι ούτε καν σε επαγγελματικές κατηγορίες και άλλες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Οι «Λόρδοι» του Βύρωνα έπαιξαν στο κύπελλο κυπελλούχων με τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και με προπονητή τον αείμνηστο Γκερντ Πρόκοπ, αλλά τώρα είναι στην άγονη γραμμή. Η Λάρισα πήρε κύπελλο και πρωτάθλημα, αλλά διαβάζουμε καθημερινά τα προβλήματα που  αντιμετωπίζει. Το ίδιο και η Καστοριά που πήρε κι αυτή κύπελλο, βγήκε στην Ευρώπη και είναι στη Δ’ Εθνική. Όλα αυτά είναι παραδείγματα που δείχνουν ότι η απλή συμμετοχή σε μια Ευρωπαϊκή διοργάνωση, είναι μεν μια αγωνιστική καταξίωση, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στην ιστορία, αλλά δεν είναι και το μαγικό ραβδί που λύνει τα προβλήματα.

Είναι δύσκολες οι ώρες στον ΠΑΣ που επιβάλλεται να μείνει και πάλι όρθιος. Όπως ξεπέρασε πολλές άλλες περιπέτειες και δοκιμασίες, έτσι να περάσει και αυτή τη μπόρα. Ο δε Χριστοβασίλης το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξει στη χρονιά που έρχεται, είναι να φέρει την ΠΑΕ στα επίπεδα που να μπορεί απευθείας να παίρνει αδειοδότηση. Ακόμα και αν χαμηλώσει τον αγωνιστικό πήχη για ένα δύο χρόνια. Γιατί αν αλλάξει ο κανονισμός, όπως πριν από μερικά χρόνια, να πέφτουν οι ομάδες  που δεν αδειοδοτούνται στην  Β’ Εθνική, τότε τα πράγματα θα είναι τραγικά για τον ΠΑΣ.  Σίγουρα ξέρουν στην ΠΑΕ γιατί δεν αδειοδοτήθηκε πέρσι η ομάδα από την ΕΠΟ, όπως και γιατί κόπηκε τώρα από την ΟΥΕΦΑ. Ε, λοιπόν, αυτά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν θα πρέπει να επιλυθούν για να έχει και η ομάδα μέλλον αλλά και ότι ξόδεψε μέχρι τώρα ο μεγαλομέτοχος να μη πάνε χαμένα. Υπομονή χρειάζεται και όλα μπορούν να γίνουν.