Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον νέο ΠΑΣ Γιάννινα

Σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία του ΠΑΣ και ο μεταγραφικός σχεδιασμός ενόψει της νέας σεζόν 2021-22. Η ομάδα από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται στα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας, όπου σε καθημερινή βάση ο τεχνικός Ηρακλής Μεταξάς και οι συνεργάτες του κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να χτιστεί ένα καλό και δημιουργικό σύνολο. Στον ΠΑΣ εκτιμούν ότι στη νέα σεζόν θα υπάρξει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και πρέπει η ομάδα να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη. Σε εξέλιξη είναι και ο μεταγραφικός σχεδιασμός. Ήδη αποκτήθηκαν κάποιοι ποδοσφαιριστές, έγιναν ανανεώσεις συμβολαίων με σκοπό ο «Άγιαξ της Ηπείρου» να μη χάσει τη δυναμική που έχει πέρυσι και να είναι εξίσου καλός και στο νέο πρωτάθλημα. Θα προσπαθήσουμε σήμερα να παρουσιάσουμε τον δεκάλογο του νέου ΠΑΣ Γιάννινα. Μέσα από δέκα ενότητες να απαντήσουμε σε κάθε ερώτημα που μπορεί να απασχολεί την κοινή γνώμη και ιδιαίτερα τους πολυπληθείς φίλους της ομάδας.

1) Ποιος ο στόχος της νέας σεζόν;

Κατά πρώτο λόγο η άνετη παραμονή στην κατηγορία σε συνάρτηση με καλές εμφανίσεις που θα ικανοποιήσουν και τους φιλάθλους. Ο ΠΑΣ είναι μια μικρομεσαία αγωνιστικά ομάδα, με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, και είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να θέτει τον πήχη μέχρι εκεί που μπορεί να τον φτάσει. Στρατηγικός στόχος είναι η άνετη παραμονή. Από εκεί και μετά ό,τι καλύτερο έρθει θα είναι καλοδεχούμενο. Ειδικά στον θεσμό του Κυπέλλου που πάντα εξιτάρει τον κόσμο, όπως την περασμένη σεζόν που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

2) Η καλή πορεία που έκανε την περασμένη σεζόν θα είναι ένα βάρος στους παίκτες και την τεχνική ηγεσία για να υπάρξει συνέχεια των επιτυχιών;

Η σύγκριση θα είναι αναπόφευκτη, ειδικά στις κρίσεις των φιλάθλων. Πέρσι ο ΠΑΣ έπαιξε ομολογουμένως σε πολλά παιχνίδια πολύ καλό ποδόσφαιρο, δεν κινδύνευσε στο πρωτάθλημα, ενώ στο Κύπελλο πήγε στα ημιτελικά. Οι μνήμες είναι πρόσφατες. Όμως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι κάθε αγωνιστική σεζόν έχει τα δικά της δεδομένα και η πορεία του ΠΑΣ στο νέο πρωτάθλημα δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το πως θα είναι ο ίδιος αλλά πως θα είναι και οι αντίπαλες ομάδες. Αν πάει καλά η ομάδα στο νέο πρωτάθλημα, όλα θα ξεχαστούν. Αν δεν έχει καλή εικόνα, μοιραία θα γίνονται και οι συγκρίσεις.

3) Καλύφθηκαν τα κενά που προέκυψαν από τις αποχωρήσεις των παικτών και τι έδειξαν οι νέοι παίκτες που αποκτήθηκαν;

Από τους παίκτες που αποχώρησαν βασικοί ήταν μόνο οι Κάστρο, Παμλίδης και Καρτάλης. Συμμετοχές είχε και ο Ελευθεριάδης, αλλά δεν ήταν πρώτο βιολί. Οι υπόλοιποι που αποχώρησαν (Κριζμάν, Χουτεσιώτης, Πανουργιάς) δεν ήταν βασικοί. Ουσιαστικά ο ΠΑΣ έχει κρατήσει τον περσινό κορμό και απέκτησε τους Καραχάλιο (Λεβαδειακό), Παναγιώτη Τριάδη (ελεύθερο), Καραγιάννη, Περέα (Παναθηναϊκό), Σνάιντερ (Γιαν Ρέγκενσμπουργκ), Σούλη (Παναχαϊκή), ενώ ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους οι Λοντίγκιν, Σιόντης, Πήλιος. Οι νέοι ποδοσφαιριστές, σε κάποιες προπονήσεις που παρακολουθήσαμε, έδειξαν καλά στοιχεία. Αλλά ας μη βιαζόμαστε να κάνουμε νωρίς εκτιμήσεις πριν τους δούμε σε φιλικά και σε επίσημα στοιχεία. Για να δίνει τη συγκατάθεση απόκτησης ο προπονητής, σημαίνει ότι κάτι καλό έχει δει. Τα κενά των παικτών που αποχώρησαν θα καλυφθούν ασφαλώς από τις μεταγραφές αλλά και εκ των ενόντων. Στη νέα σεζόν θα είναι πιο έτοιμοι σε σχέση με πέρσι οι νεαροί Λιάσος, Λώλης, Πήλιος που θα πάρουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

4) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο μεταγραφικός σχεδιασμός;

Οι μεταγραφές δεν ολοκληρώθηκαν. Το πόσες μεταγραφές θα γίνουν στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις που θα κάνει ο προπονητής Ηρακλής Μεταξάς. Όπως τόνισε λίγο πριν αναχωρήσει η ομάδα για το Βέρμιο, κάποια πράγματα που ήθελε να δει στο γήπεδο δεν έχουν βγει. Και αν αυτό συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει έξτρα ενισχύσεις. Πέρα από αυτό, αν υπάρξει κάποια καλή περίπτωση ποδοσφαιριστή, ο ΠΑΣ δεν θα πει «όχι». Αρκετές καλές μεταγραφές έκανε ο Χριστοβασίλης μήνα Αύγουστο ακόμη και στις καθυστερήσεις εκπνοής της μεταγραφικής περιόδου. Και ο Κόντε το 2016 λίγο πριν πέσει η μεταγραφική αυλαία αποκτήθηκε από την ισπανική ομάδα Γ’ Κατηγορίας Μέριδα.

5) Υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσει ο Κόντε στα Γιάννινα;

Μόνο αν ο Ισπανός φορ δεν βρει ομάδα στα Αραβικά Εμιράτα. Αυτά που ακούγονται ότι δήθεν η γυναίκα του θέλει να γυρίσει στα Γιάννινα είναι παραμύθι. Ο Κόντε από το 2018 αγωνίζεται σε ομάδες της Αραβίας με υψηλό κασέ. Αρχικά πήγε στην Μπανίγια, στη συνέχεια στη Σαμπάμπ του Ντουμπάι, πέρασε από την Αλ Ντχάφρα και επέστρεψε στη Σαμπάμπ, από την οποία έμεινε ελεύθερος. Θέλει να μείνει για έναν ακόμη χρόνο στα Αραβικά Εμιράτα και ψάχνει ομάδα. Με τον Χριστοβασίλη έχει καλές σχέσεις και μιλάνε συχνά. Ήταν καλή και η οικονομική πρόταση που του έγινε, μεγάλη υπέρβαση για τα οικονομικά δεδομένα του ΠΑΣ. Το θέμα έμεινε εκεί. Στη διετία 2016-18 που αγωνίστηκε στα Γιάννινα, ήταν ο…..άνθρωπος γκολ της τοπικής ομάδας. Με τους Όσκαρ Αλβαρέζ και Θαλή Τσιριμώκο συγκαταλέγεται στα καλύτερα σέντερ φορ που πέρασαν από τα Γιάννινα. Όμως τα χρόνια περνούν και αφήνουν το αποτύπωμά τους. Ο 33χρονος σήμερα Κόντε θα είναι ο ίδιος με τον Κόντε του 2018;

6) Γιατί έφυγαν ο Αργύρης Γιαννίκης και οι ποδοσφαιριστές;

Ο Αργύρης Γιαννίκης έκανε σπουδαία δουλειά στην ομάδα, κάτι που αναδείξαμε πολλές φορές από τη στήλη μας. Τίμησε το διετές συμβόλαιο που είχε και αποχώρησε. Οι λόγοι που δεν συνέχισε δεν είναι οικονομικοί. Ο Χριστοβασίλης ήταν αποφασισμένος να τον ανταμείψει αν η συζήτηση ανανέωσης του συμβολαίου έμπαινε σε οικονομική βάση. Ούτε στη γραπτή δήλωση είπε κάτι συγκεκριμένο όταν αποχώρησε. Προφανώς κάτι άλλο θα είχε στο μυαλό του. Είτε δεν του άρεσαν κάποια πράγματα στον ΠΑΣ και δεν ήθελε να συνεχίσει είτε είχε κάτι άλλο στο μυαλό του για να δουλέψει στη Γερμανία. Πλέον ο Γιαννίκης ανήκει στο παρελθόν, από τη στιγμή που έχει προσληφθεί άλλος στη θέση του. Από τους παίκτες που αποχώρησαν ο ΠΑΣ έκανε πρόταση ανανέωσης στους Παμλίδη, Ελευθεριάδη, Καρτάλη. Δεν την αποδέχθηκαν και βρήκαν σε άλλες ομάδες καλύτερες οικονομικές προτάσεις. Για τον Κάστρο υπήρχε αντίληψη ότι θα λύσει το συμβόλαιο για να γυρίσει στην πατρίδα του, την Κολομβία. Τελικά πήγε στον Απόλλωνα Σμύρνης. Εδώ, στην υπόθεση Κάστρο, πρέπει να δώσει μια απάντηση η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.

7) Πως έγινε η πρόσληψη του Ηρακλή Μεταξά;

Ο Χριστοβασίλης έχει τον τρόπο να βρίσκει καλούς προπονητές. Τα τελευταία χρόνια έπαψε να ακολουθεί την πεπατημένη, με τους γνωστούς προπονητές που αλλάζουν ομάδες. Στο πρόσωπο του Ηρακλή Μεταξά βρήκε τον αντι-Γιαννίκη. Ο νέος κόουτς έκανε εξαιρετικές σπουδές στη Γερμανία, απόφοιτος της σχολής Κολονίας, έχει πιο βαρύ βιογραφικό από τον Γιαννίνη. Οι εντυπώσεις γι’ αυτόν μέχρι τώρα είναι άριστες. Έχει έναν ξεχωριστό δικό του τρόπο να κάνει προπονήσεις, με πολλές παρατηρήσεις, προβολή βίντεο και άλλα. Και οι παίκτες είναι ευχαριστημένοι. Ο ΠΑΣ βρήκε πάλι καλό προπονητή. Αν του πάρει ο πρόεδρος και τους ανάλογους παίκτες, θα πάει καλά η ομάδα. Στο τεχνικό τιμ έχει βοηθό τον Θανάση Στάικο που εργάζεται πρώτη φορά στα Γιάννινα, όπως και ο εκπαιδευτής τερματοφυλάκων Σλόμποταν Σούιτσα. Ο γυμναστής Γιάννης Ντουρουντός και ο αναλυτής Νίκος Γκορτζής είναι παραμένοντες, αφού συνεργάστηκαν και με τον Γιαννίκη.

8) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία;

Η προετοιμασία ξεκίνησε στις 1 Ιουλίου στα Γιάννινα. Είχε αποφασιστεί από καιρό το βασικό στάδιο να γίνει από 11 έως 22 Ιουλίου στο Κίελτσε της Πολωνίας. Είχαν κλειστεί και τέσσερα φιλικά παιχνίδια με τοπικές ομάδες της Πολωνίας και άλλες που θα έκαναν εκεί προετοιμασία. Λόγω των κρουσμάτων covid-19 αποφασίστηκε να ματαιωθεί το ταξίδι και επιλέχθηκε το αθλητικό κέντρο στα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας. Εκεί προπονείται η ομάδα από την περασμένη Παρασκευή. Θα επιστρέψει το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Το μειονέκτημα είναι ότι θα βγει ένας μήνας προπονήσεων (Ιούλιος) χωρίς να δώσει η ομάδα κανένα φιλικό. Γιατί οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ είχαν κάνει νωρίς τον προγραμματισμό τους και οι ομάδες της Β’ Εθνικής δεν ξεκίνησαν προετοιμασία. Θα δώσει τρία φιλικά τον Αύγουστο. Στις 4 στη Λαμία, στις 8 στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό και στις 14 Αυγούστου στην Τρίπολη με τον Αστέρα. Επιστρέφοντας η ομάδα από το Βέρμιο, θα συνεχίσει πάλι τις προπονήσεις στα Γιάννινα.

9) Σε ποιους παίκτες θα στηριχτεί ο ΠΑΣ τη νέα σεζόν;

Είναι ακόμη νωρίς να κάνουμε προβλέψεις και εκτιμήσεις. Άλλωστε δεν έγιναν και φιλικά παιχνίδια. Όλοι οι παίκτες θα διεκδικήσουν θέση στην ενδεκάδα και είναι καλό να υπάρχει ευγενής άμιλλα. Σε κάποιες θέσεις τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, ειδικά στην άμυνα. Ο Λοντίγκιν θα είναι ο βασικός τερματοφύλακας. Στην άμυνα ο Σάλιακας δεξιά και ο Πίρσμαν αριστερά είναι αναντικατάστατοι. Είναι από τα καλύτερα πλάγια μπακ στην Ελλάδα. Στο κέντρο άμυνας επικρατέστερο είναι το δίδυμο Παντελάκη – Εραμούσπε, σταθερή αξία από πέρσι. Πάει καλά και ο Καραγιάννης που πήραν από τον Παναθηναϊκό, οπότε μπορεί να απελευθερωθεί ο Κάργας και να βοηθήσει στη μεσαία γραμμή. Στη μεσαία γραμμή δεσπόζει η φυσιογνωμία του Ντομίνγκεθ, πολύ καλά στοιχεία έδειξε ο Καραχάλιος που αποκτήθηκε από τον Λεβαδειακό και δεν αποκλείεται αυτός να αντικαταστήσει τον Κάστρο. Πιο ώριμοι θα είναι φέτος οι νεαροί Λιάσος, Λώλης που μπορεί να τους εμπιστευτεί ο προπονητής, είναι η πείρα του Σιόντη, ενώ, αν δεν παίξει στην άμυνα, για το κέντρο είναι και ο Κάργας. Στην επίθεση ακραίοι κυνηγοί είναι οι Μπρένερ, Παναγιώτης Τριάδης, Περέα και ως φορ κρούσεως και περιοχής είναι οι Μιλιντσεάνου, Σνάιντερ και ο Οσάουε αν αποκτηθεί. Οι νεαροί Πήλιος, Οικονομόπουλος, Γροσδάνης, Αλέξανδρος Τριάδης, Δούμτσης θα είναι εναλλακτικές λύσεις και μπορούν να καλύψουν κενά τραυματιών και τιμωρημένων, όπως και οι τερματοφύλακες Αθανασίου και Σούλης.

10) Ο κόσμος πως βλέπει τα τεκταινόμενα στην ομάδα;

Οι Γιαννιώτες αγαπούν την ομάδα τους και τη στηρίζουν. Το ίδιο θα γίνει και τη νέα σεζόν. Από προχθές ξεκίνησε και η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας. Αναμένεται να πάνε καλά οι πωλήσεις, γιατί ο κόσμος επιθύμησε την ατμόσφαιρα των γηπέδων που στερήθηκε ενάμιση χρόνο λόγω κορονοϊού. Αυτήν την εποχή ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε στάση αναμονής. Περιμένει να υπάρξουν ενισχύσεις, ώστε ο ΠΑΣ να είναι ανταγωνιστικός και τη νέα σεζόν. Ο κόσμος είναι η μεγάλη δύναμη του «Άγιαξ». Λίγοι είναι οι αντιδραστικοί, που πουλάνε….μυαλό στο διαδίκτυο και περιμένουν κάτι να στραβώσει για να πουλήσουν εξυπνάδες.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ