Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Π. Κολόκας: Μπορεί να βρεθεί λύση για βοηθητικό του ΠΑΣ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ Παντελής Κολόκας

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Πριν από μερικά χρόνια ο αγωνιστικός χώρος του σταδίου «Ζωσιμάδες» ήταν σημείο αναφοράς δυσμενών σχολίων και επικρίσεων, λόγω της κακής κατάστασής του. Κάθε φορά που έπαιζε ο ΠΑΣ, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, υπήρχαν προβλήματα με τα λασπόνερα, τον βούρκο, τον πάγο και την κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου.

Όμως με τις παρεμβάσεις και τα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια έγινε κάτι σαν θαύμα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η κατάσταση βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό, ο αγωνιστικός χώρος από «χωράφι» έγινε….χαλί, αντέχοντας και στις πιο δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στα δύο τελευταία παιχνίδια με Απόλλωνα Σμύρνης και Άρη έπεφταν ….καρεκλοπόδαρα από την ασταμάτητη βροχή, έπεσαν δεκάδες τόνοι νερού, αλλά το γήπεδο άντεξε. Ναι μεν υπήρχε ολισθηρότητα γιατί έπεφτε καταρρακτώδης βροχή και το νερό ξεχείλιζε από τα αποχετευτικά δίκτυα, αλλά ο αγωνιστικός χώρος δεν έβγαλε λάσπη. Με τόσο δυνατή βροχή επί πολλές ημέρες, πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι αγώνες. Ο αγωνιστικός χώρος του σταδίου «Ζωσιμάδες» είναι από τους καλύτερους στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας. Το τι ακριβώς έγινε και πως υπήρξαν αυτές οι εντυπωσιακές αλλαγές με τις παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων το εξηγεί στον «Η.Α» μέσα από μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του Σταδίου Παντελής Κολόκας. Παλιός βαλκανιονίκης στα 1500 μέτρα ο ίδιος, με τους συνεργάτες του προσπαθούν σε καθημερινή βάση για το καλύτερο, όχι μόνο στο ιστορικό γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά στο ΠΕΑΚΙ και στο ΕΑΝΚΙ. 

Πως έγινε ο αγωνιστικός χώρος τόσο καλός από προβληματικός που ήταν πριν;

Πέρσι στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είχαμε πρόβλημα με τον πάγο. Αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Κάναμε μια νέα συμφωνία με την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, επικοινωνήσαμε και με τον υπεύθυνο των γηπέδων της Σούπερ Λιγκ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τη συγκεκριμένη μορφολογία που έχει το έδαφος και την συγκεκριμένη σκίαση που υπάρχει σε ένα τμήμα του γηπέδου από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο, γιατί η μεγάλη κερκίδα είναι στον νότο και η τροχιά του ήλιου είναι σε διαφορετικό σημείο απ’ ότι είναι το καλοκαίρι. Το ένα τρίτο του γηπέδου δεν το βλέπει ποτέ ήλιος. Σε συνεργασία με τους γεωπόνους έγινε η ανάλυση του εδάφους και στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις στον αγωνιστικό χώρο, τρυπήματα και ό,τι άλλο χρειαζόταν. Ως οργανισμός αγοράσαμε σύγχρονο εξοπλισμό, τρακτεράκια κλπ για τη συντήρηση του γηπέδου. Επίσης με ένα υλικό που είναι σαν αράχνη σκεπάζουμε όταν πρέπει το χόρτο. Έχουμε προμηθευτεί τουρμπίνα θέρμανσης που εκπέμπει θερμό αέρα για να γίνεται παρέμβαση στα σημεία που θα παγώνει το χόρτο τον χειμώνα. Επίσης σε καθημερινή βάση δουλεύουν έξι άτομα στο γήπεδο για την συντήρησή του και ό,τι άλλο χρειάζεται για να είναι σε καλή κατάσταση.

Με την τουρμπίνα λύθηκε δηλαδή το πρόβλημα του πάγου;


Στο γήπεδο έγιναν τρεις φορές παρεμβάσεις και έργα για να λειτουργεί σωστά. Μέχρι και το 2019 είχαμε πρόβλημα και στην απορρόφηση των νερών αλλά και με τον πάγο στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. Αν κάναμε από την αρχή το γήπεδο θα είχαμε άλλη τεχνική για τον πάγο, αλλά τώρα  πιλοτικά χρησιμοποιούμε την τουρμπίνα. Από πριν το αποχετευτικό δίκτυο που είναι από κάτω ήταν καλό. Υπήρχαν κάποιες δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να πλημμυρήσει η φυσούνα και θα χρειαστεί να γίνει παρέμβαση πάλι στο χόρτο. Με όλα αυτά που ενδεικτικά σας ανέφερα πετύχαμε την καλή λειτουργία του γηπέδου, κάτι που αναγνωρίζεται απ’ όλους. Να προσθέσω ότι έχουμε πολύ καλή συνεργασία και με την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Όταν ανοίξει η αγορά θα προμηθευτούμε και μηχανισμούς που έχουμε εντοπίσει στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα κυλίνδρους αναρρόφησης του νερού, που λειτουργούν σαν σφουγγάρια, και άλλα συστήματα θέρμανσης όπως είναι τα ηλεκτρικά. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι στο στάδιο «Ζωσιμάδες» δεν έχουμε τους κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους για να φυλάσσονται αυτά.

Πάντως καλό είναι η Σούπερ Λιγκ, ειδικά Ιανουάριο και Φεβρουάριο να μη βάζει βραδινούς αγώνες στα Γιάννινα, γιατί υπάρχει και ομίχλη. Στο παρελθόν είχαν διακοπεί αγώνες λόγω ομίχλης.

Ναι, συμφωνώ με αυτό που λέτε για την ομίχλη. Στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα που έγινε βράδυ έτυχε να πέσουν τόνοι νερού την ώρα του αγώνα. Αν η κατάσταση του γηπέδου ήταν όπως πριν γίνουν οι βελτιωτικές παρεμβάσεις, δεν πιστεύω ότι θα τελείωνε ο αγώνας, θα τον διέκοπτε ο διαιτητής.

Βλέπω ότι εκτός από τον αγωνιστικό χώρο υπάρχει καλλωπισμός του σταδίου «Ζωσιμάδες» και σε άλλους χώρους. Είναι έτσι;

Βάλαμε φωτισμό λεντ και έχουμε δρομολογήσει την τοποθέτηση ενός μάτριξ. Θέλουμε να κάνουμε το γήπεδο που είναι στο κέντρο της πόλης, ένα πραγματικό κόσμημα. Έχουμε κάνει ολόκληρη μελέτη που θα την παρουσιάσουμε σύντομα, που αφορά τον καλλωπισμό του γηπέδου. Δεν θέλουμε να είναι ένας χώρος από μπετόν, αλλά να είναι ένας ευχάριστος χώρος που μπορεί κάποιος και να τον επισκεφτεί, αντάξιος με την Ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα αλλά και την κουλτούρα των Ιωαννίνων, ως πόλης των γραμμάτων και του πολιτισμού. Το στάδιο «Ζωσιμάδες» είναι συνυφασμένο με την Ιστορία της τοπικής ομάδας και θέλουμε να το κάνουμε ένα κόσμημα και την περιοχή μια πολύ όμορφη γειτονιά. Σύντομα θα δώσουμε στη δημοσιότητα τη μελέτη ανάπλασης του χώρου, το κόστος και τους χρηματοδοτικούς πόρους.

Με τον ΠΑΣ έχετε καλή συνεργασία;

Ναι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχει καλή συνεργασία και με τα παιδιά και με τον κύριο Χριστοβασίλη.

Τι είναι καλύτερο, το στάδιο «Ζωσιμάδες» να περιέλθει στην δικαιοδοσία του δήμου Ιωαννιτών, όπως έγινε σε άλλες πόλεις, ή να παραμείνει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όπως είναι σήμερα;

Αυτό το σενάριο, να πάει στον δήμο Ιωαννιτών, εγώ το ακούω από τότε που ήμουν αθλητής και έκανα πρωταθλητισμό. Νομίζω ότι είναι καλύτερα που ανήκει στην ΓΓΑ. Εγώ πέρασα από τον δήμο Ιωαννιτών ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος και έχω αντίληψη κάποιων πραγμάτων. Ο δήμος αδυνατεί να συντηρήσει δύο γήπεδα στην Κιάφα, κοντεύει να ξηραθεί το γήπεδο της Κρύας, είναι δυνατόν να συντηρήσει ένα τόσο μεγάλο οργανισμό όπως είναι το στάδιο «Ζωσιμάδες»;

Στον χώρο του ΠΕΑΚΙ, στην περιοχή της Ανατολής, μπορεί να γίνει κάποιο γήπεδο με πλαστικό τάπητα ή τέλος πάντων να βελτιωθούν τα γήπεδα, για να μπορεί να προπονείται καλύτερα τον χειμώνα ο ΠΑΣ Γιάννινα; Και γι’ αυτό το θέμα έγινε πολλές φορές κουβέντα στο παρελθόν.

Ο ΠΑΣ χρησιμοποιεί τα δύο γήπεδα στο ΠΕΑΚΙ τα οποία είναι ταλαιπωρημένα, να το πω έτσι απλά, από τη συνεχή και πολύχρονη χρήση. Υπάρχουν προβλήματα τον χειμώνα, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής μας. Έχουμε ένα σχέδιο να γίνουν κάποια γήπεδα ποδοσφαίρου σε άλλους χώρους, δίπλα από το ΠΕΑΚΙ. Ο σημερινός προπονητής του ΠΑΣ ο κύριος Γιαννίκης δεν θέλει προπονήσεις σε πλαστικό χόρτο. Έχουμε σε καλή κατάσταση το γήπεδο της Λιμνοπούλας, θα μπορούσε να προπονηθεί και εκεί ο ΠΑΣ όταν υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Δεν νομίζω το πλαστικό γήπεδο να είναι η λύση. Λύση είναι να υλοποιηθούν κάποια πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας σε συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Συζήτησα με τον κύριο Χριστοβασίλη να γίνει ένα γήπεδο δίπλα από το νέο κλειστό, ή ακόμη και περισσότερα γήπεδα το ένα δίπλα στο άλλο, όπως είναι στο εξωτερικό. Το προσωπικό του ΠΕΑΚΙ μπορεί να συντηρεί και αυτά τα γήπεδα.

Πως καταφέρνει η διοίκησή σας να ασχολείται με τα θέματα του σταδίου «Ζωσιμάδες», του ΠΕΑΚΙ και του ΕΑΝΚΙ στη Λιμνοπούλα;

Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, έχουμε εμπειρία διοίκησης. Αν συνεργαστούν καλύτερα και τα σωματεία που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, ειδικά στο κολυμβητήριο και αντιληφθούν όλοι ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται, θα υπάρχει υποδειγματική λειτουργία των εγκαταστάσεων. Έγιναν πολλές παρεμβάσεις στο κλειστό γυμναστήριο της Λιμνοπούλας. Ακούσαμε πολλά κολακευτικά σχόλια από τις ομάδες μπάσκετ του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή για το κλειστό της Λιμνοπούλας.

Να σε ρωτήσω ως παλιό πρωταθλητή στίβου. Τι άλλο λείπει από πλευράς εγκαταστάσεων για τον αθλητισμό των Ιωαννίνων;

Λείπουν οι μεγάλοι και αξιοπρεπείς κλειστοί χώροι. Λόγω των καιρικών συνθηκών της περιοχής, πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι κλειστοί χώροι για να προπονούνται τα παιδιά σε όλα τα αθλήματα σάλας. Επίσης στα γήπεδα με χόρτο να υπάρχει σωστή χωροταξική κατανομή. Τέλος, η πόλη χρειάζεται ένα τρίτο κλειστό μεγάλο γυμναστήριο, που δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του αθλητισμού, αλλά να μπορεί να μεταλλάσσεται σε συνεδριακό χώρο, να γίνονται συναυλίες και άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Μπορούν να αναπτυχθούν τα ορεινά σπορ. Υπάρχει η καλή συγκυρία ότι ο Πρωθυπουργός αγαπά τον αθλητισμό, ο υφυπουργός Αθλητισμού δουλεύει σκληρά, ενώ και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού είναι γνώστης των πραγμάτων, οπότε μπορούμε να αναπτύξουμε αθλητικές δράσεις που θα βοηθήσουν και τον τουρισμό.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διακρίσεις που είχατε ως αθλητής στους αθλητικούς στίβους;

Έλαβα μέρος σε τελικό των 1500 μέτρων σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων και κατέλαβα την 10η θέση στον κόσμο. Στο ίδιο αγώνισμα πήρα την 7η θέση σε πανευρωπαϊκούς αγώνες στίβου ανδρών. Έκανα Βαλκανικό ρεκόρ στα 1500 μέτρα όπως και κάτοχος 4 πανελληνίων ρεκόρ.

Κλείνοντας, πως βλέπεις την πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα;

Έχω έντονο συναισθηματικό δέσιμο με την ομάδα. Διετέλεσα γυμναστής και υπηρεσιακός προπονητής του ΠΑΣ. Ήταν ένας σταθμός και στην δική μου καριέρα. Πιστεύω ότι θα πετύχει τον στόχο της. Δεν θα κινδυνεύσει και θα τερματίσει σε καλή θέση.