Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Τα 124α γενέθλια του ΣΕΓΑΣ με άρωμα Ηπείρου

Ο πρώτος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σπυρίδων Λάμπρος με καταγωγή από τους Καλλαρύτες Ιωαννίνων

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Πριν από τρεις ημέρες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) γιόρτασε τα 124 χρόνια από την ίδρυσή του. Μεταξύ των 28 ιδρυτικών σωματείων του ΣΕΓΑΣ ήταν και ο «Σκουφάς» Άρτας.

Είναι ο γνωστός μουσικοφιλολογικός σύλλογος, που σήμερα αναπτύσσει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα στην Άρτα. Μετά την ίδρυσή του το 1896 είχε αρχικά και αθλητική δραστηριότητα, γι’ αυτό και υπέγραψε την ιδρυτική πράξη στις 11 Ιανουαρίου 1897 για την ίδρυση του ΣΕΓΑΣ, που είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού με δεκάδες σωματεία στη δύναμή του. Πρώτος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ήταν ο Ηπειρώτης ακαδημαϊκός και πολιτικός Σπυρίδων Λάμπρος με καταγωγή από τους Καλλαρύτες Ιωαννίνων. Διετέλεσε και Πρωθυπουργός της χώρας από 27 Σεπτεμβρίου 1916 έως 21 Απριλίου 1917. Στον ΣΕΓΑΣ ήταν πρόεδρος από την ίδρυση (1897) μέχρι το 1905. 

Για την συμπλήρωση των 124 χρόνων από την ίδρυση, ο ΣΕΓΑΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ήταν 11 Ιανουαρίου του 1897 στο γυμναστήριο του «Πανελληνίου Γ.Σ.» όταν εκπρόσωποι 28 σωματείων, απ΄όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν, προκειμένου να οργανώσουν συνέδριο, στο οποίο θα συγκροτούνταν η αθλητική ομοσπονδία. Την επόμενη ημέρα έως και τις 15 Ιανουαρίου 1897 συνήλθε επίσημα το Συνέδριο στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και αποφασίστηκε η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ και το καταστατικό του. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1897 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Πριν τη συνάντηση της 11ης Ιανουαρίου, είχαν προηγηθεί πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις από ανθρώπους του αθλητισμού στη χώρα, που είχαν αφουγκραστεί την ανάγκη της δημιουργίας ενός φορέα, μιας ομοσπονδίας που θα αναλάμβανε την οργάνωση του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα. 

Η αρχή είχε γίνει στην Πάτρα στις 20 Φεβρουαρίου 1895, όταν ο «Παναχαΐκός Γ.Σ.» κάλεσε σε σύσκεψη τους αντιπροσώπους της «Γ.Ε. Πάτρας», του «Πανελληνίου Γ.Σ.», του «Εθνικού Γ.Σ.» και του «Παναιτωλικού» για να συζητήσουν την τέλεση προκριματικών αγώνων για την Α’ Ολυμπιάδα της Αθήνας που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικοί και σε ευρεία κλίμακα. Στη σύσκεψη αυτή, οι πέντε υπέγραψαν πρακτικό που δήλωνε την συμφωνία τους για τη σύσταση Συνδέσμου, όλων των Ελληνικών συλλόγων, με σκοπό τη καλύτερη επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ τους. Ο ΣΕΓΑΣ αποτελεί μέχρι και σήμερα τη μεγαλύτερη ελληνική ομοσπονδία και για χρόνια ήταν ο μοναδικός πυλώνας αθλητισμού στη χώρα μας, αφού για πολλές δεκαετίας από την ίδρυση του είχε την ευθύνη της ανάπτυξης όλων των αθλημάτων στη χώρα μας. Με την πάροδο των χρόνων, αυτό άλλαξε, αφού κάθε άθλημα απέκτησε τη δική του ομοσπονδία
Τα 28 ιδρυτικά σωματεία του ΣΕΓΑΣ είναι: Αβέρωφ Ναυπλίου, ΓΣ Αμαρουσίου, Άρατος Κιάτου, ΓΣ Βόλου, Γλαύκος Χαλκίδας, Γυμνάσιον Σμύρνης, Εθνικός ΓΣ, Ηρακλής Αγρινίου, ΓΣ Κέρκυρας, ΓΣ Κύμης, Λοκρικός Αταλάντης, ΓΣ Λαμίας, Μεσσηνιακός Καλαμών, Ναυπακτιακός ΓΣ, Ολύμπια Ανδριτσαίνης, Ολύμπια Λεμεσού, Παγκύπρια Λευκωσίας, Παναχαϊκός Πατρών, Πανελλήνιος ΓΣ, Πεζοπόροι Πειραιώς, Πειραϊκός Σύνδεσμος, Σκουφάς Άρτης, Στράτων Αιγίου, ΓΣ Στυλίδας, ΓΣ Τήνου, Φιλόξενος Ζακύνθου, ΓΣ Φιλοπρόοδων Τρίπολης.