Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Τι ελέγχει και τι ερευνά η επιτροπή που έδωσε πιστοποιητικό στον ΠΑΣ


Ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως λειτουργεί η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού


Χθες ο ΠΑΣ από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, πήρε το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα, μαζί με άλλες ΠΑΕ, όπως ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Ατρόμητος, Ξάνθη, Λεβαδειακός, Αστέρας Τρίπολης, Λαμία και ΑΕΛ.


Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι είναι αυτή η επιτροπή, πως λειτουργεί και ποιος είναι ο ρόλος της.  Η εν λόγω Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ως ανεξάρτητη αρχή. Έχει ποικίλες αρμοδιότητες προσδιορισμένες κυρίως από το άρθρο 77 του άνω νόμου αλλά και από άλλες διατάξεις κατεσπαρμένες σε διάφορα νομοθετήματα. Συγκεκριμένα διενεργεί διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες (Α.Α.Ε.)  και τα Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.).

Ελέγχει τους οικείους συνδέσμους, απευθύνει συστάσεις και υποδείξεις σε Α.Α.Ε. και Τ.Α.Α., χορηγεί τις άδειες και εγκρίσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού για συμμετοχή στο πρωτάθλημα, επιβάλλει πρόστιμα και διατάσσει όπου απαιτείται καταπτώσεις εγγυητικών επιστολών, εκδίδει οδηγίες προς το σκοπό ενιαίας εφαρμογής των ρυθμίσεων του βασικού αθλητικού νόμου, παρέχει διάφορες γνωμοδοτήσεις και αποφασίζει, μετ’έλεγχο τηρήσεως των νόμιμων προϋποθέσεων, ποιες ομάδες αθλητικών διοργανώσεων πρέπει να μετέχουν στο παίγνιο στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης.

Επίσης ελέγχει την τήρηση των προϋποθέσεων παραμονής των Π.Α.Ε, Κ.Α.Ε, Τ.Α.Α. και των Αθλητικών Σωματείων στη θεσπισθείσα από ειδικό νόμο ευνοϊκή ρύθμιση των προς το Δημόσιο τελεσιδίκων αναγνωρισμένων κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ οφειλών των, την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην υποβολή υπευθύνων δηλώσεων πόθεν έσχες, διαιτητών, μελών Δ.Σ. αθλητικών ανωνύμων εταιριών κ.α. και επιβάλει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τις νόμιμες κυρώσεις.