Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας "λόρδος" από τον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας

Ο νέος προπονητής της Εθνικής Νέων Βασίλης Τζαλακώστας κατάγεται από τον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Νέος προπονητής στην Εθνική Νέων προσλήφθηκε από την ΕΠΟ ο Βασίλης Τζαλακώστας, παλιός ποδοσφαιριστής του Αθηναϊκού και άλλων ομάδων, με καταγωγή από τον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας.
Με το που ανέλαβε τα καθήκοντα, έπιασε αμέσως δουλειά καθώς υπάρχουν τα δύο φιλικά παιχνίδια της Εθνικής Νέων στις 5 και 7 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι με την Εθνική Φιλανδίας. Ο Ηπειρώτης προπονητής στις πρώτες δηλώσεις του, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη τιμή για κάθε προπονητή να κάθεται στον πάγκο της Εθνικής Ομάδας και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ανυπομονώ να γνωρίσω από κοντά τους παίκτες και να αρχίσουμε να δουλεύουμε μαζί. Θα επιδιώξω να φτιάξω με τους συνεργάτες μου μια ομάδα που θα παίζει σωστό ποδόσφαιρο και θα παίρνει τα αποτελέσματα που θέλουμε. Το έργο θα είναι δύσκολο, καθώς έως τα τελικά του Ιουλίου, που θα γίνουν στη χώρα μας, θα δίνουμε μόνο φιλικούς αγώνες, αλλά το θετικό είναι ότι θα έχουμε τον χρόνο για να δοκιμάσουμε αρκετά παιδιά και να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο». 

Ο Βασίλης Τζαλακώστας, είναι ένας από τους πολλούς Ηπειρώτες της διασποράς, που έπαιξαν σε διάφορες ομάδες όπως οι Πάντος (Ολυμπιακό), Νικοπολίδης (Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό), Βαίτσης (Ολυμπιακό), Αναστασίου (Εθνικό, ΟΦΗ), Τσαμπούρης (Χαϊδάρι, Αστέρας Τρίπολης, Καλλονή) Τζίμας (Εθνικός, Αιγάλεω), Λάμπρος Γεωργιάδης (ΑΕΚ), Αποστόλου (Ατρόμητος) και τόσοι άλλοι. Για ορισμένους απ' αυτούς υπήρξε κατά καιρούς ενδιαφέρον από τον ΠΑΣ αλλά ελάχιστοι φόρεσαν τη φανέλα του, όπως ο Τάσος Πάντος τώρα τελευταία, που έκλεισε και την καριέρα του ντυμένος στα κυανόλευκα. 

Η ποδοσφαιρική καριέρα του Βασίλη Τζαλακώστα είχε αφετηρία την Αθήνα και όχι στην Ήπειρο. Εκεί έκανε μια αθόρυβη αλλά σημαντική ποδοσφαιρική πορεία, η οποία συνεχίζεται και τώρα από το πόστο του προπονητή της εθνικής νέων. Και δεν ξέρουμε αν υπήρξε άλλος προπονητής, με καταγωγή από την Ήπειρο, που να έγινε Ομοσπονδιακός, όπως τώρα ο Τζαλακώστας. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 που υπήρχε στον ΠΑΣ η τριπλέτα από τη Φιλιππιάδα, ήτοι Νίκος Λάππας, Γιώργος Κώνστας, Ηλίας Ρίζος, έγινε μια προσπάθεια να έρθει και ο Τζαλακώστας στον ΠΑΣ, που ήταν πολύ καλό χαφ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Λόρδος» έγινε στον Αθηναϊκό

Ο Βασίλης Τζαλακώστας με τη φανέλα του Αθηναϊκού

Ο σημερινός προπονητής της εθνικής νέων ξεκίνησε το ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά από τον Άγιο Θωμά Αττικής. Στην Α’ Εθνική εμφανίστηκε το 1987 με τον Λεβαδειακό αλλά τις πιο μεγάλες στιγμές έζησε με τους «λόρδους» του Αθηναϊκού, φτάνοντας στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος και αξέχαστο θα μείνει το παιχνίδι για το κύπελλο κυπελλούχων κόντρα στη μεγάλη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Με προπονητή μάλιστα τον αείμνηστο Γκερντ Πρόκοπ, άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Γιάννινα, αφού υπήρξε δύο φορές προπονητής του ΠΑΣ. Το πρώτο ματς με την Μάντσεστερ (με προπονητή τον Άλεξ Φέργκιουνσον) στην Αθήνα στις 18-9-1991 έληξε ισόπαλο 0-0. Στο επαναληπτικό παιχνίδι πήρε φωτιά το Ολντ Τράφορντ αφού στην κανονική διάρκεια το ματς ήταν στο 0-0 και στην παράταση οι Άγγλοι λυτρώθηκαν με τα γκολ των Χιούζ και Μακ Κέλερ. Διαιτητής στο ματς της Αγγλίας ήταν ο Ιταλός Λο Μπέλο που διετέλεσε και πολλά χρόνια βουλευτής στο Ιταλικό Κοινοβούλιο. Ο Τζαλακώστας έμεινε σταθερά στο ποδόσφαιρο αφού από το 1996 και μετά που σταμάτησε το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε επαγγελματικά σαν προπονητής περνώντας από τους πάγκους των ομάδων Αθηναϊκός, Ατρόμητος Περιστερίου, Παναιγιάλειο, Ακράτα και άλλες ομάδες.

Η πορεία του Ηπειρώτη «λόρδου»

Περισσότερα όμως για τον Ηπειρώτη «λόρδο» από τον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας, καταγράφονται σε ένα παλιότερο αλλά ενδιαφέρον αφιέρωμα του δημοσιογράφου Θάνου Σαρρή στην ιστοσελίδα gazzetta.gr. Με την ευκαιρία του σημερινού μας αφιερώματος παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το αφιέρωμα του gazzetta.gr. Μεσοεπιθετικός-μορφή, αποτέλεσε βασικό στέλεχος των «Λόρδων» την ιστορική περίοδο 1989-90, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ανέβηκαν στην Α' Εθνική, κατακτώντας το πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία. Έχοντας κρατήσει τον κορμό του και με την προσθήκη τριών πρώην παικτών του Παναθηναϊκού, του Χρήστου Δημόπουλου, του Νίκου Σαργκάνη και του Χρίστο Κόλεφ, καθώς και του Πολωνού Μπογκ, ο Αθηναϊκός κάνει τους πάντες να τρίβουν τα μάτια τους και στην παρθενική του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία φτάνει στην 6η θέση, την υψηλότερη που έχει κατακτήσει ποτέ. Ο Τζαλακώστας κάνει 29 συμμετοχές και πετυχαίνει 8 γκολ. Ένα εξ' αυτών, μάλιστα, στο 88' σε εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, με την ομάδα του να επικρατεί με 2-0!

Το εισιτήριο για την Ευρώπη

Το εισιτήριο για την Ευρώπη και το ταξίδι, όμως, ήρθαν από το Κύπελλο. Οι «Λόρδοι» καταφέρνουν να αποκλείσουν  τον Άρη, την Αναγέννηση Καρδίτσας, τη Δόξα και τον Πανιώνιο και παίζουν στο διπλό τελικό με τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» κέρδισαν 0-3 εκτός έδρας χάρη στα γκολ των Κουρμπανά (70'), Βαζέχα (78') και Βλάχου (88'), «κλειδώνοντας» ουσιαστικά την πρόκριση. Η ρεβάνς στη Λεωφόρο έληξε 2-1, ωστόσο, ως φιναλίστ, ο Αθηναϊκός εξασφάλισε τη συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων. «Εκείνη την εποχή είχαμε μια ομάδα, η οποία μας έχει μείνει αξέχαστη. Είχαμε ένα σύνολο πολύ καλό, αλλά πρώτα ήμασταν μια οικογένεια. Βρισκόμασταν πολλά χρόνια μαζί στον Αθηναϊκό και αυτή η ομοιογένεια και το δέσιμο που είχαμε μεταξύ μας οι παίκτες αλλά και ο εκάστοτε προπονητής αποτέλεσαν τη βάση για τη μεγάλο ομάδα του Αθηναϊκού, η οποία είχε πολλές επιτυχίες, με μεγαλύτερη την έξοδο στην Ευρώπη μέσω του Κυπέλλου», θυμάται ο Τζαλακώστας.

Όνειρο στο «Θέατρο των Ονείρων»

Το Ολντ Τράφορντ στο οποίο έπαιξε και ο Αθηναϊκός

Η έξοδος στην Ευρώπη είχε σκορπίσει τον ενθουσιασμό στη γειτονιά της Αθήνας. Η κληρωτίδα, όμως, δεν ήταν ευνοϊκή. Έφερε στο δρόμο του Αθηναϊκού τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κανείς δεν έδινε ελπίδες στην ομάδα του Γκερντ Πρόκοπ, η οποία όμως κατάφερε, με τον Τζαλακώστα στη σύνθεσή της, να αποσπάσει το 0-0 από το πρώτο ματς στο γήπεδο της Λεωφόρου. Οι σέντρες των Άγγλων εξουδετερώθηκαν στο σύνολό τους και οι Άγγλοι, που περίμεναν ένα εύκολο απόγευμα, τα χρειάστηκαν!  Στις 2 Οκτωβρίου του 1991 ο Αθηναϊκός πήρε θέση στο «Ολντ Τράφορντ» και έκανε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να μην πιστεύει στα μάτια του. Παίζοντας με ψυχή, άντεξε ένα ενενηντάλεπτο, αλλά λύγισε στην παράταση, όπου και δέχτηκε δύο γκολ, από τον Χιουζ στο 110' και τον Μακ Κλερ στο 112'. Ήταν μια ήττα που πόνεσε για τον τρόπο που ήρθε, αλλά η εμφάνιση των «Λόρδων» έμεινε στην ιστορία. Ο Τζαλακώστας είχε μια καλή κεφαλιά στην αρχή, την οποία τότε οι κάμερες δεν είχαν «πιάσει», ενώ μια ακόμα καλή προσπάθειά του γύρω στο 30' κατέληξε πάνω στον θηριώδη Πίτερ Σμάιχελ! 

Βασικός και στα δύο ματς, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων στο gazzetta.gr: «Ήταν αξέχαστα τα ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό που μου έχει μείνει εμένα είναι ότι ακόμα και τώρα, μερικές φορές νιώθω σαν ήταν ένα όνειρο. Μου φαίνεται σαν να μην έχω παίξει ποτέ στο γήπεδο αυτό, σαν να τα είδα όλα σε ένα όνειρο. Πραγματικά ήταν μια πολύ μεγάλη εμπειρία. Το παιχνίδι αυτό, το σκηνικό, το ξενοδοχείο που μας περίμεναν οι έφιπποι αστυνομικοί για να μας πάνε στα αποδυτήρια, ο κόσμος, το ματς με τον θρύλο. Ήταν στιγμές που μας έμειναν αξέχαστες. Αυτό το παιχνίδι όλοι μας το βλέπαμε σαν γιορτή. Για αυτό όταν πήγαμε στο Μάντσεστερ σκεφτόμασταν τι θα ψωνίσουμε. Ο καθένας έπαιρνε κι από κάτι. Άλλος αγόραζε ένα μαγνητόφωνο, άλλος μια φωτογραφική μηχανή. Ήταν μια γιορτή. Ίσως για αυτό δεν είχαμε άγχος, παίξαμε απελευθερωμένα και μας βγήκε αυτό στο ματς».

Μαθήματα από Παθιακάκη και Αρχοντίδη

Ο Αθηναϊκός κατάφερε με σχετική ευκολία να μείνει στη μεγάλη κατηγορία μέχρι το 1998. Ο Βασίλης Τζαλακώστας κρέμασε τα παπούτσια του τη σεζόν 1995-96 κάνοντας φινάλε στον Εθνικό Αστέρα και το '97 ξεκινά να δουλεύει ως προπονητής. Πήρε πολλές εμπειρίες από τον Χρήστο Αρχοντίδη και τον αείμνηστο Γιάννη Παθιακάκη στους «Λόρδους», στους οποίους ήταν βοηθός. Και μετά τη θητεία δίπλα τους, ξεκίνησε να τραβά τον δικό του δρόμο στους πάγκους. Πήγε στο Καματερό, το οποίο ήταν τότε στη β' κατηγορία Αθηνών και το ανέβασε, μένοντας για ενάμιση χρόνο. Στη συνέχεια γύρισε αρκετές ομάδες. Πέρασε από τον Ηλυσιακό, τον Διαγόρα της Ρόδου, τον Ατρόμητο Αθηνών στη Β' και τη Γ' Εθνική, με ενδιάμεσο σταθμό ξανά τον Αθηναϊκό. Ακολούθησαν κι άλλες ομάδες ώσπου ήρθε η πρόσληψη στην Εθνική Νέων δίπλα στον σπουδαίο Ομοσπονδιακό τεχνιικό Ρανιέρι.