Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Γιατί το ποτήρι είναι μισογεμάτο παρά τα προβλήματα!


Μια επίκαιρη ανάλυση από τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο για την κατάσταση που είναι ο ΠΑΣ, τα προβλήματα που τον βασανίζουν και πως διαγράφεται το μέλλον του στο νέο πρωτάθλημα.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Λίγο πριν μπούμε στον Αύγουστο, ο ΠΑΣ ανακοίνωσε τη 2η μεταγραφή του Αντώνη Ηλιάδη και έτσι οι μεταγραφές έπιασαν τον αριθμό… δύο, αφού πριν είχε αποκτηθεί και ο Σταμάτης Σαπαλίδης. Και φυσικά προστίθενται και οι ανανεώσεις των συμβολαίων με τους Σκόνδρα και Λίλα. Τώρα απομένει να υλοποιηθεί αυτό που ζήτησε ο Πετράκης, δηλαδή, να αποκτηθούν ένας επιθετικός και ένας αμυντικός για να κλείσει το ρόστερ, καθώς με την έλευση του Αυγούστου θα αρχίσει να μυρίζει και πρωτάθλημα. Όπως είναι γνωστό στην πρεμιέρα ο «Άγιαξ» υποδέχεται στα Γιάννινα τον Αστέρα Τρίπολης, με στόχο ένα καλό ξεκίνημα. Λόγω του ότι μπαίνουμε μεθαύριο στον Αύγουστο και η προετοιμασία θα μπει στην τελική ευθεία, ας κάνουμε κάποιες επισημάνσεις για τον ΠΑΣ, σύμφωνα με όσα είδαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε τον τελευταίο καιρό.  Μπορεί η τοπική ομάδα να μη έκανε μεταγραφές με τα μεγάλα ονόματα, που πάντα τραβούν το ενδιαφέρον των εφημερίδων και του κόσμου, αλλά δική μας εκτίμηση είναι ότι δεν είναι άσχημο το υλικό του και έχει παίκτες να τον κρατήσουν στην κατηγορία, υπό την βασική προϋπόθεση ότι θα αντέξει στα οικονομικά και θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί.

Οι μεταγραφές ακόμα δεν τελείωσαν, αφού η ΟΥΕΦΑ δίνει μέχρι 6 με 10 Σεπτεμβρίου περιθώρια για να μη μένουν και οι παίκτες άνεργοι. Υπάρχει ακόμα καιρός για να γίνουν και οι άλλες δύο μεταγραφές. Ο Πετράκης, όπως φάνηκε και στη χτεσινή συνέντευξη στο sport24.gr  δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξος και ψύχραιμος στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Περισσότερο βιάζονται οι φίλαθλοι να γίνουν οι μεταγραφές, παρά ο προπονητής που έχει και την ευθύνη για την πορεία της ομάδας. Γίνονται αναζητήσεις παικτών με προσιτές για τα μέτρα του ΠΑΣ τιμές και με προδιαγραφές που να είναι στα μέτρα της ομάδας. 

Όπως έγραψε και το Σάββατο ο «Η.Α» πέρασαν για το ελληνικό γενικότερα ποδόσφαιρο οι εποχές των παχιών αγελάδων με συμβόλαια 200 και 300 χιλιάδων ευρώ, τρέχοντας στο αεροδρόμιο για υποδοχές παικτών. Εκεί την πάτησε και ο ΠΑΣ. Στα καλά χρόνια, πλήρωσε μεγάλα ποσά σε παίκτες που οι περισσότεροι δεν προσέφεραν τα ανάλογα και η προσφορά τους ήταν δυσανάλογη με τα συμβόλαια που είχαν. Αυτά πληρώνει τώρα η ομάδα και περνά πολύ σφιχτά στα οικονομικά της. Είναι δε σε μια φάση οικονομικής εξυγίανσης όπου πρώτιστο μέλημα είναι να πληρώσει τα χρέη στην εφορία μέσω της ρύθμισης που έκανε και να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις, παρά να κάνει μεγάλα ανοίγματα στις μεταγραφές. Θα κάνει βέβαια και τώρα κάποιες μεταγραφές, αλλά με μέτρο και όχι όπως άλλα χρόνια. Αν καταφέρει και βάλει σε τάξη τα οικονομικά, τότε θα αρχίσει πάλι να παίρνει πάνω της για να ψηλώσει και ο πήχης. Τώρα ο στρατηγικός στόχος είναι η παραμονή και στην πορεία βλέποντας και κάνοντας. Λίγη υπομονή χρειάζεται, γιατί πρέπει να υπάρξει πλάνο βιωσιμότητας της εταιρίας, να μπουν σε μια τάξη κάποια πράγματα και στη συνέχεια να μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο.  

Κανένας δεν το κρύβει ότι η χρονιά που έρχεται μοιάζει με ανάβαση σε βουνό, είναι δύσκολη από κάθε άποψη. Όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και το κλίμα που υπάρχει γενικά στα Γιάννινα δεν είναι αυτό που θα έπρεπε για να δώσει μια άλλη δυναμική στην ομάδα όπως παλιότερα χρόνια. Τα εισιτήρια διαρκείας, παρά τη μείωση των τιμών δεν έχουν την ζήτηση άλλων ετών, μια μερίδα φιλάθλων είναι απέναντι από τον πρόεδρο Γιώργο Χριστοβασίλη και του ασκεί κριτική, ο αποκλεισμός πρόπερσι από την Ευρώπη και η μη αδειοδότηση τα τελευταία χρόνια είναι άλλο ένα επιπρόσθετο βαρίδιο. Γνωστά πράγματα αυτά, που τα έχουμε και άλλες φορές αναλύσει. Αλλά επειδή ο ΠΑΣ είναι «εφτάψυχος», το έδειξε σε πολλές περιπτώσεις, κάνει όλους, ειδικά αυτούς που είναι οι πιστοί του, να βλέπουν  το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει και στη νέα σαιζόν. Και οικονομικά ο Χριστοβασίλης θα τα φέρει βόλτα, αλλά και αγωνιστικά ο αγαπημένος των Ηπειρωτών «Άγιαξ» θα σταθεί όρθιος.


Γυαλίζει το μάτι των παικτών


Δεν είναι άσχημη ομάδα ο ΠΑΣ. Έχει καλούς παίκτες, καλό προπονητή και τεχνικό τημ και έναν κορμό που είναι ίδιος τα τελευταία 2-3 χρόνια. Όσοι τον υποτιμούν και όσοι μεμψίμοιροι εδώ από τα Γιάννινα τον μειώνουν, θα αντιληφθούν πολύ γρήγορα, ότι κάνουν λάθος εκτιμήσεις. Υπάρχει καλές βάσεις, ο Πετράκης δουλεύει σωστά. Στις δύο φορές που πήγαμε στο Καρπενήσι είδαμε τα μάτια των παικτών να γυαλίζουν. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν πήρε αδειοδότηση η ομάδα, ή επειδή δεν έκανε πολλές μεταγραφές ότι αγωνιστικά δεν θα έχει αξιώσεις στη νέα σαιζόν. Είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια τι γινόταν, που έτρεχε στο αεροδρόμιο ο κόσμος για να υποδεχτεί παίκτες με καλά ονόματα και βιογραφικά, αλλά στο τέλος έχανε την κατηγορία! Τα ράσα δεν κάνουν πάντα τον παπά και ούτε συνταγή επιτυχίας μιας ομάδας είναι οι πολλές μεταγραφές. Έτσι όπως είναι σήμερα η ομάδα, με την προσθήκη ακόμα 2 παικτών που ζήτησε ο Πετράκης, αν υπάρξει καλή λειτουργικότητα και δεν προκύψουν στην πορεία οικονομικά προβλήματα που θα οδηγήσουν σε προσφυγές και ανταρσίες παικτών, ο ΠΑΣ θα είναι από τις πιο αξιόμαχες ομάδες, στην κατηγορία αυτών που θα παλέψουν για την παραμονή τους. Αυτά δείχνουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις,

Να μη υποτιμούν παίκτες και ομάδα

Αυτοί που υποτιμούν τώρα σε μεγάλο βαθμό τον ΠΑΣ, τον υποτιμούσαν και το καλοκαίρι του 2012 που δεν είχε πάρει για πρώτη φορά αδειοδότηση, είχαν φύγει οι παίκτες με τα μεγάλα συμβόλαια και έμειναν οι υπόλοιποι με μεταγραφές από τη Β’ και Γ’ Εθνική και με προπονητή τον Χριστόπουλο που για πρώτη φορά αναλάμβανε σαν πρώτος προπονητής ομάδα στη σούπερ λίγκα. Και τι δεν είχε ειπωθεί τότε. Ότι ο Χριστόπουλος δεν θα προλάβει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και ότι η ομάδα θα είναι πεσμένη από τα Χριστούγεννα. Όχι μόνο δεν βγήκαν αυτές οι προβλέψεις των «κακών Πυθιών» αλλά η ομάδα έπαιξε μπαλάρα και βγήκε αγωνιστικά με το σπαθί της στην Ευρώπη, άλλο αν την έκοψαν. Βέβαια δεν παραλληλίζουμε την κατάσταση του 2012 με του 2014, αλλά θέλουμε να δείξουμε μ’ αυτό το παράδειγμα ότι ποτέ από το καλοκαίρι δεν μπορείς να προδικάσεις την πορεία μιας ομάδας. Και ότι ο ΠΑΣ, όπως αναφέραμε και σε άλλο σημείο, είναι μια ομάδα με μέταλλο, με ιστορία, με βαριά φανέλα, με κόσμο που αν χρειαστεί θα γεμίσει και πάλι το γήπεδο, ασχέτως αν τώρα μια σημαντική μερίδα είναι πικραμένη για κάποια πράγματα που συνέβησαν και προτιμά τον καναπέ της τηλεόρασης από το γήπεδο. Είναι με λίγα λόγια ο ιστορικός «Άγιαξ της Ηπείρου» μια ομάδα «εφτάψυχη», που παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν θα το παλέψει και στη νέα σαιζόν.

Προς Θεού μη χάσει την κατηγορία

Η πείρα μας έχει διδάξει ότι κάθε φορά που ο ΠΑΣ έχασε κατηγορία, πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα και πάντα ένας υποβιβασμός ανοίγει μέτωπα και πληγές. Είναι δε πολύ πιο δύσκολο να ανεβείς από μικρότερη κατηγορία σε μεγαλύτερη, παρά να κρατηθείς στην μεγαλύτερη κατηγορία που είσαι. Ήταν ευλογία Θεού που το 2012 βρέθηκε στο δρόμο του ο Άγγελος Αναστασιάδης και έσπασε αυτή την κατάρα του «ανεβαίνω – κατεβαίνω» ανάμεσα σε Α’ και Β’ Εθνική, που κατέτρεχε την ομάδα από το καταραμένο μπαράζ με τον Πανιώνιο στη Λάρισα και μετά. Μια μόνο φορά το 1986 έμεινε μόνο μια χρονιά, από καθαρή τύχη αφού ισοβάθμισε με ομάδες που έπεσαν αλλά είχε το πλεονέκτημα στις ισοβαθμίες. Έμεινε το 2012, ξορκίστηκε ο κακός δαίμονας και έτσι ο ΠΑΣ φέτος θα παίξει σούπερ λίγκα για 4η συνεχόμενη χρονιά. Την σούπερ λίγκα θα πρέπει να την κρατήσει με νύχια και δόντια. Ένας υποβιβασμός, θα είναι καταστροφικός, θα είναι όλεθρος.

Όσοι μπορούν, ας βοηθήσουν


Όσοι μπορούν να βοηθήσουν, ας το κάνουν. Όχι για τον Χριστοβασίλη, όχι για τα πρόσωπα, αλλά για την ομάδα, για την ιδέα που λέγεται ΠΑΣ Γιάννινα, για την ιστορία που έγινε θρύλος και τραγούδι. Για την πόλη, που πρέπει να έχει μια ομάδα στη σούπερ λίγκα. Το ξέρουμε ότι δόθηκαν πολλές αφορμές για σχόλια, απογοητεύσεις και συνέβησαν πράγματα που «ξενέρωσαν» πολύ κόσμο. Όμως μπροστά στο συμφέρον της ομάδας, της πόλης και προκειμένου να μείνει όρθια, ακόμα και αυτοί που δηλώνουν απογοητευμένοι, ας κάνουν πέτρα την καρδιά και ας γυρίσουν στο γήπεδο. Η σαιζόν που έρχεται είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του θρυλικού «Άγιαξ της Ηπείρου». Και μη συγχέουν κάποιοι την έννοια της ομάδας με το πρόσωπο του προέδρου. Γιατί οι πρόεδροι και οι μεγαλομέτοχοι έρχονται και φεύγουν αλλά ο ΠΑΣ είναι αυτός που θα μείνει για πάντα στα Γιάννινα, ανήκοντας σε όλους τους Γιαννιώτες, σε όλους τους Ηπειρώτες.