Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ: Δηλώσεις Κοσκωτά για ΠΑΣ, πριν αναλάβει τον Ολυμπιακό

Το δημοσίευμα του "Ηπειρωτικού Αγώνα" στις 2 Ιουνίου 1987 με τις δηλώσεις Κοσκωτά

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Το καλοκαίρι του 1987 τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα υποβιβάστηκε από την Α’ Εθνική, οι μεγαλομέτοχοι Μήτσης και Γκλίναβος ήταν στα δικαστήρια για το ποιος έχει την πλειοψηφία των μετοχών, καθώς είχαν προγραμματιστεί εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΠΑΕ.

Στην Ελλάδα έκανε δυναμική παρουσία εκείνη την εποχή ο Γιώργος Κοσκωτάς με την Τράπεζα Κρήτης, την αγορά εφημερίδων και την έκδοση περιοδικών. Ακόμη δεν είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό. Αυτό έγινε αργότερα, τον Νοέμβριο του 1987. Επειδή ο Κοσκωτάς είχε καταγωγή από την περιοχή του Πωγωνίου, υπήρχαν φήμες στα Γιάννινα, ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει και τον ΠΑΣ! Είχε όλα τα στοιχεία, για να πλαστεί ο σχετικός μύθος: Νέος, πλούσιος, τραπεζίτης, εκδότης εφημερίδων και περιοδικών, φιλόδοξος και Ηπειρώτης! Τότε γιατί να μην αναλάβει και τον ΠΑΣ Γιάννινα;

Αρχές Ιουνίου του 1987 ο Γιώργος Κοσκωτάς ήρθε στα Γιάννινα για τα εγκαίνια της υποκαταστήματος της Τράπεζας Κρήτης. Οργίαζαν οι φήμες για αγορά και του ΠΑΣ Γιάννινα που περνούσε δύσκολες ώρες. Εκείνη τη χρονική στιγμή ο Κοσκωτάς δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. 


Ο αθλητικός συνεργάτης του «Η.Α» Βαγγέλης Γυφτόπουλος, είχε την υπομονή να στηθεί αρκετές ώρες στο παλιό «Ξενία» εκεί που είχε καταλύσει ο Κοσκωτάς με και οι συνεργάτες του. Κάποια στιγμή κατάφερε να τον πλησιάσει, παρά την προσωπική επέμβαση της προσωπικής του φρουράς και να μιλήσει για λίγο μαζί του, για τα όσα ακούγονται περί ΠΑΣ. Μια πολύ σύντομη συζήτηση ενός δύο λεπτών έγινε τεράστιο θέμα εκείνες τις ημέρες, αφού διέψευσε τα περί εμπλοκής του με τον ΠΑΣ. Ίσως ήταν και η πρώτη φορά που μίλησε για ποδόσφαιρο ο Κοσκωτάς. Παραθέτουμε τη σύντομη συνομιλία:


-Αληθεύουν οι φήμες ότι θέλετε να αναλάβετε τον ΠΑΣ Γιάννινα;


«Δεν γνωρίζω τίποτα για το θέμα αυτό. Προς το παρόν δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο».


-Σας έγινε καμία πρόταση;


«Όχι. Τώρα τα’ ακούω αυτό».


-Αν σας προταθεί θα υπάρξει ενδιαφέρον από μέρους σας;


«Ίσως, θα δω το θέμα. Τώρα όμως όχι».


-Σκοπεύετε να ασχοληθείτε και με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, όπως με άλλους τομείς;


«Όχι τόσο».


Αυτά περί ΠΑΣ και Κοσκωτά. Λίγους μήνες αργότερα έγινε πρόεδρος του Ολυμπιακού. Η πορεία του είναι γνωστή με φινάλε το λεγόμενο "σκάνδαλο Κοσκωτά" που συντάραξε τότε την Ελλάδα, με έντονες πολιτικοοικονομικές δονήσεις.