Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Ένας χρόνος χωρίς τον Παύλο Τζαμάκο

Ο Παύλος Τζαμάκος με τη φανέλα του Αβέρωφ εν μέσω των Πέτρου Παπαδημητρίου (αριστερά), Κώστα Κρικώνη (δεξιά).

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε (8/8/2019) που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, ο παλιός μεγάλος άσσος του Αβέρωφ και του ΠΑΣ Γιάννινα Παύλος Τζαμάκος. Παραμένει όμως στις καρδιές όλων, κυρίως των παλιών φιλάθλων που τον πρόλαβαν ως ποδοσφαιριστή στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και πολλών παικτών, παραγόντων, που τον είχαν προπονητή σε πολλές ομάδες της περιοχής.

Ο Παύλος Τζαμάκος υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία για το Γιαννιώτικο ποδόσφαιρο. Όχι μόνο γιατί ήταν ένας πολύ σπουδαίος σε αξία ποδοσφαιριστής (επιθετικός με έφεση στο σκοράρισμα), που αγωνίστηκε πολλά χρόνια στον «Αβέρωφ» και μετά στον ΠΑΣ, αλλά και γιατί επί σειρά ετών διετέλεσε προπονητής σε πολλές ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής (Κατσικά, Ανατολή, Πέραμα, Αμπελόκηποι, Πίνδος Κόνιτσας κλπ). 

Στον ΠΑΣ, διετέλεσε βοηθός προπονητή σε πολλές περιόδους και «υπηρεσιακός» προπονητής το 1979 ως δίδυμο με τον Γιώργο Σιόντη, όταν απολύθηκε ο Αλέφαντος και την σεζόν 1988-89 μετά την απόλυση των αδελφών Λουκανίδη. Ήταν πράος άνθρωπος, πολύ έντιμος, που ενέπνεε τον σεβασμό συμπαικτών και αντιπάλων, σε δύσκολες εποχές για το ποδόσφαιρο. Στην πενταετία 1966-71 ο Τζαμάκος είχε με τη φανέλα του ΠΑΣ 137 συμμετοχές και 15 γκολ, όλα σε αγώνες πρωταθλήματος Β’ Εθνικής. Συν οι υπόλοιπες συμμετοχές σε αγώνες Κυπέλλου. Το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι ήταν ΠΑΣ – Χανιά 0-2 στο τέλος της σεζόν 1970-71. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Προοδευτική Περάματος και κρέμασε τα παπούτσια, για να ασχοληθεί στη συνέχεια ως προπονητής.