Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Ο Αργύρης Γιαννίκης τα λέει όλα για τον ΠΑΣ

Ο Αργύρης Γιαννίκης με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο στο Καρπενήσι, δίνοντας μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στο Καρπενήσι χτίζεται ο ΠΑΣ Γιάννινα της Α’ Εθνικής με «αρχιτέκτονα» τον προπονητή Αργύρη Γιαννίκη και τους συνεργάτες του. Αλλά και με τους παίκτες να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να γεμίσουν μπαταρίες, να αποκτήσουν δυνάμεις, καθώς αυτοί θα είναι στην πρώτη γραμμή όταν θα αρχίσει η μάχη του πρωταθλήματος. Ο δρόμος μας έφερε και φέτος στην Ευρυτανία, για να δούμε τις προπονήσεις, αλλά κυρίως να μιλήσουμε με τον προπονητή Αργύρη Γιαννίκη σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Όπως θα διαπιστώσουν και οι αναγνώστες του «Ηπειρωτικού Αγώνα» είναι καλός συνομιλητής. Δεν χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα, αλλά μιλά ρεαλιστικά, λέγοντας με λίγα λόγια πολλά και ουσιώδη πράγματα. Δεν παίζει με τις λέξεις, δεν ωραιοποιεί καταστάσεις, αποφεύγει τις υπερβολές και τους χαρακτηρισμούς, θέτει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι και τα αναλύει με ρεαλισμό. Την κουλτούρα που απέκτησε σε ένα οργανωμένο ποδόσφαιρο, όπως είναι το γερμανικό, με αρχές και κανόνες, τη διατηρεί αναλλοίωτη. Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι μια τυποποιημένη συνέντευξη, αλλά μια ελεύθερη συζήτηση για το ποδόσφαιρο. Σε ποιο στάδιο είναι η προετοιμασία, τι πιστεύει ο κόουτς για τη συνέχεια, πως βλέπει τα πράγματα και τι πρέπει να κάνει η ομάδα του στο νέο πρωτάθλημα. 

Θεωρούμε τον Αργύρη Γιαννίκη έναν αξιόλογο προπονητή και άνθρωπο. Αυτή η εντύπωση μας δημιουργήθηκε από πέρσι, όταν πάλι εδώ από το Καρπενήσι κάναμε την πρώτη συνέντευξη. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, η δουλειά που έκανε, οι επιτυχίες που ήρθαν, ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις καταστάσεις δικαίωσαν αυτό που πιστεύαμε από την αρχή.  Δεν το λέμε τώρα, αλλά το καταγράφαμε πολλές φορές στο παρελθόν. Τώρα καλείται και πάλι να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή. Η Σούπερ Λιγκ έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από την δεύτερη κατηγορία, η προσπάθεια πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Όλα αυτά τα ξέρουν καλύτερα οι παίκτες και ο Γιαννίκης. Γι’ αυτό καθημερινά κοπιάζουν, ιδρώνουν τη φανέλα, με απώτερο στόχο να είναι έτοιμοι στο πρωτάθλημα. Καιρός να δώσουμε τον λόγο στον κόουτς.

Κύριε Γιαννίκη, σε ποιο σημείο βρίσκεται η προετοιμασία του ΠΑΣ Γιάννινα;

Προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό της αγωνιστικής απραξίας που είχαμε. Ο τελευταίος  αγώνας που δώσαμε ήταν αρχές Μαρτίου με την Κέρκυρα και στη συνέχεια λόγω κορονοϊού διακόπηκε το πρωτάθλημα. Η κύρια δουλειά είναι στη φυσική κατάσταση, την αντοχή και παράλληλα στην ταχύτητα σκέψης, που είναι σημαντικά στοιχεία για να καλύψουμε αυτό το κενό της αγωνιστικής απραξίας. Επίσης δουλεύουμε και στο τεχνικό κομμάτι, κάνοντας αυτή την περίοδο και αξιολόγηση των νέων παικτών που έχουμε.

Έχετε δίκιο για το αγωνιστικό κενό που λέτε, καθώς οι υπόλοιπες ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 μέχρι πριν από 20 ημέρες έδιναν αγώνες, ενώ ο ΠΑΣ σταμάτησε από τον Μάρτιο. Θα θέλατε να κάνετε έναν ειδικότερο σχολιασμό για το θέμα αυτό;

Εμείς ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς την προετοιμασία, για να καλύψουμε αυτό το κενό που δεν έχουν οι άλλες ομάδες. Η δουλειά μας θα έχει συνέχεια και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είμαστε έτοιμοι.

Αρχές Μαρτίου σταμάτησε το πρωτάθλημα, ακολούθησε η καραντίνα μετά, για ένα 20ήμερο τον Μάιο έγιναν προπονήσεις που πάλι σταμάτησαν. Πόσο δύσκολη ήταν για σας η διαχείριση αυτής της κατάστασης;

Όλος ο κόσμος με την πανδημία βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το ίδιο κι εμείς στον χώρο του ποδοσφαίρου. Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, από το να προσπαθήσουμε κάτω από ειδικές συνθήκες στην προετοιμασία για να καλύψουμε τα κενά της αγωνιστικής απραξίας.

Λογικό είναι να χρειαστείτε και φιλικά παιχνίδια για να πάρουν οι  παίκτες αγώνες στα πόδια τους….

Οπωσδήποτε θα γίνουν φιλικά παιχνίδια, με την τήρηση όλων των κανόνων που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και γίνονται προσπάθειες να βρεθούν ομάδες. Εδώ στο Καρπενήσι δεν θα κάνουμε κανένα φιλικό παιχνίδι. Την Τετάρτη 12 Αυγούστου θα επιστρέψουμε στα Γιάννινα.

Κύριε Γιαννίκη, ενόψει του νέου πρωταθλήματος Σούπερ Λιγκ 1 τι προσπαθείτε να περάσετε στους παίκτες για να είναι έτοιμοι για αυτή τη μεγάλη μάχη;

Η φιλοσοφία μας δεν αλλάζει σε σχέση με πέρσι. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Πρέπει να έχουμε κατοχή μπάλας, άμεση αντίδραση όταν χάνουμε την μπάλα, τακτική ευελιξία στο αμυντικό κομμάτι με επιθετική σκέψη. Ενδεικτικά τώρα σας λέω κάποια στοιχεία που θέλουμε να έχει η ομάδα μας. Τώρα, το τι απαιτήσεις θα έχει το κάθε παιχνίδι, θα το δούμε στην πορεία και όταν με το καλό έρθει η ώρα του κάθε αγώνα. Τώρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο συγκεκριμένο.

«Η αισιοδοξία είναι κομμάτι της δουλειάς μας»

Παρά τις δυσκολίες που έχει η προσπάθεια σας βλέπω αισιόδοξο.

Η αισιοδοξία είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Αλίμονο αν δεν είχαμε αισιοδοξία. Στο πρωτάθλημα θα συναντήσουμε διάφορες καταστάσεις και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Και στα δύσκολα θα πρέπει να κάνουμε την καλύτερη διαχείριση.

Έχετε μια εικόνα μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Υπάρχει μεγάλη διαφορά;

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη διαφορά των κατηγοριών. Όσο πιο πάνω ανεβαίνεις, αντιμετωπίζεις διαφορετικές συνθήκες. Τα παιχνίδια είναι πιο γρήγορα, υπάρχει μεγαλύτερη ποιότητα, η κάθε κατηγορία έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Πάντως και η Σούπερ Λιγκ 2 δεν είναι εύκολη κατηγορία.

Με την ευκαιρία να μας πείτε κύριε Γιαννίκη τα σημεία-κλειδιά που έκαναν πρωταγωνιστή τον ΠΑΣ στη Σούπερ Λιγκ 2.

Είχαμε από την αρχή μια συνεχόμενη εξέλιξη. Στην αρχή της σεζόν δεν υπήρχε και πολλή εμπιστοσύνη στη δουλειά που κάναμε, αλλά με την προσπάθεια όλων, όπως και των παραγόντων, αποκτήσαμε μια σταθερότητα  που έκανε τη διαφορά. Και ο κόσμος βοήθησε από τη δική του πλευρά. Γενικά ήταν μια καλή χρονιά για τον ΠΑΣ Γιάννινα.

«Θέλω δουλειά, προσπάθεια, τόλμη, επαγγελματισμό»

Αντιλαμβάνομαι δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία της ομάδας, όπως είπατε και πριν. Προφανώς θα αλλάξουν κάποια δεδομένα.

Εννοείται ότι θα κρατήσουμε τα καλά στοιχεία που είχαμε, δουλειά, προσπάθεια, τόλμη, επαγγελματισμό, να κοιτάμε στα μάτια όλους τους αντιπάλους και να έχουμε νοοτροπία νικητή. Όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα προσαρμόσουμε με τα νέα δεδομένα. Σίγουρα δεν θα είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές στη νέα κατηγορία, θα έχουμε δύσκολους αντιπάλους και με ρεαλισμό βλέπουμε την επόμενη ημέρα. Όμως κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε την αγωνιστική ανισορροπία που έχουμε σε σχέση με τις άλλες ομάδες που έδωσαν πέρσι περισσότερα παιχνίδια από εμάς, για να έχουμε μια ανταγωνιστική ομάδα στο νέο πρωτάθλημα.

Η αλλαγή κατηγορίας προϋποθέτει και κάποιες ενισχύσεις. Είναι λογικό ότι και ο ΠΑΣ θα κάνει μεταγραφές, στον βαθμό που τις χρειάζεται. Το θέτω σωστά;

Εννοείται ότι και εμείς θα έχουμε ενισχύσεις. Η μεταγραφική περίοδος ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου. Πήραμε τον Μανώλη Σάλιακα σε μια καλή ηλικία, με παραστάσεις από τη μεγάλη κατηγορία και με συμμετοχές στις εθνικές ομάδες. Σίγουρα θα μας βοηθήσει, όπως και ο Μάρβιν που ήρθε τελευταία στην ομάδα. Τον γνωρίζω από την εθνική Κ19 του Βελγίου που έπαιζε, όταν εγώ στη Γερμανία ήμουν υπεύθυνος ακαδημιών και με ενδιέφερε να μάθω για τις μικρές εθνικές γειτονικών χωρών που έχουν εξελίξιμους παίκτες. Πιστεύω ότι και αυτός θα μας βοηθήσει.

«Να συνηθίσουμε και χωρίς κόσμο»

Ο ΠΑΣ είναι ομάδα που στηρίζεται στη δυνατή έδρα του, στον κόσμο του. Αν τελικά λόγω Covid-19 δεν επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων, τουλάχιστον στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, θα είναι ντεζαβαντάζ γι’ αυτόν;

Αυτό είναι ντεζαβαντάζ για την κάθε ομάδα. Δεν είναι καλό να παίζεις με άδειες κερκίδες. Μακάρι να μην ισχύσει και να μην έχουμε προβλήματα με τον κορονοϊό. Αν όμως ξεκινήσουν χωρίς κόσμο οι αγώνες, θα πρέπει να το συνηθίσουμε εμείς. Οι άλλες ομάδες προσαρμόστηκαν καθώς έδωσαν πολλά παιχνίδια χωρίς κόσμο, ενώ εμείς μέχρι που διακόπηκε το πρωτάθλημα είχαμε κόσμο.

Ο ΠΑΣ είναι ομάδα με αρκετά νέα παιδιά, που δίνεται σ’ αυτά η ευκαιρία της διάκρισης στη Σούπερ Λίγκα. Άρα θα πρέπει να καταβάλουν και μεγαλύτερες προσπάθειες.

Ο κάθε ποδοσφαιριστής είναι φιλόδοξος, όπως και ο κάθε προπονητής θέλει το μάξιμουμ σε κάθε αγώνα. Όλοι οι παίκτες είναι φιλόδοξοι και θέλουν να κερδίζουν τα παιχνίδια. Αυτό αφορά όλους τους παίκτες και όχι μόνο του ΠΑΣ Γιάννινα. Για τον ΠΑΣ μπορώ να πω ότι όλοι οι παίκτες είναι φιλόδοξοι και σε κάθε προπόνηση δίνουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.

Συγχωρήστε μου που σας πάω από το ένα θέμα στο άλλο, αλλά έτσι τα φέρνει η κουβέντα μας. Σε ένα περίπου μήνα ξεκινά το νέο πρωτάθλημα. Σε ποια σημεία πρέπει να προσέξει περισσότερο ο ΠΑΣ;

Ας κοιτάξουμε πρώτα τον εαυτό μας. Να δούμε που είμαστε, τι μας λείπει, πως μπορούμε να γίνουμε καλύτερη ομάδα. Πρώτα θα πρέπει να καλύψουμε το κενό της αγωνιστικής απραξίας, που σας ανέφερα και πριν. Οι άλλες ομάδες έχουν περισσότερα παιχνίδια. Εγώ κοιτάζω την δουλειά που γίνεται τώρα. Να έχουμε συνεχή βελτίωση και εξέλιξη, για να φτάσουμε στα επίπεδα που θέλουμε ώστε να ξεκινήσουμε καλά το πρωτάθλημα.

Παίζει ρόλο στην ψυχολογία των παικτών και του κόσμου το καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα;

Είναι καλό να ξεκινάς με επιτυχίες το πρωτάθλημα, αλλά αυτό δεν είναι το απόλυτο. Η εξέλιξη και η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από την πρώτη ή τις πρώτες αγωνιστικές. Μια ομάδα πρέπει να είναι ανταγωνιστική και να έχει διάρκεια σε όλη τη σεζόν, για να φτάσει στον στόχο της. Πέρσι το ξεκίνημα στη Σούπερ Λιγκ 2 ήταν καλό, αλλά όχι αυτό που έπρεπε να είναι. Όμως είχαμε συνεχή εξέλιξη και διάρκεια στην πορεία. Η διαδρομή του πρωταθλήματος δεν είναι σπριντ, αλλά ένας μαραθώνιος. Δεν λέει τίποτα να ξεκινήσεις καλά και στη συνέχεια να έχεις πτωτική πορεία.

«Έχω εμπιστοσύνη στη δουλειά μου»

Πως νιώθετε που στον δεύτερο χρόνο της θητείας σας στον ΠΑΣ θα είστε προπονητής ομάδας Α’ Εθνικής; Άλλοι συνάδελφοί σας στην Ελλάδα, για να αναλάβουν ομάδα Σούπερ Λιγκ έπρεπε να καθίσουν πολλά χρόνια σε πάγκους ομάδων μικρότερων κατηγοριών.

Όταν  ήρθα στον ΠΑΣ και στην πρώτη συνέντευξή μου, όταν με παρουσίασε ο πρόεδρος κ. Χριστοβασίλης, είχα πει ότι ο στόχος της ομάδας είναι γνωστός, θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό. Εγώ είμαι φιλόδοξος και έχω εμπιστοσύνη σ’ αυτό που κάνω. Γι’ αυτό ήρθα στην Ελλάδα. Μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να έχουμε επιτυχίες. Δυστυχώς λόγω κορονοϊού δεν αισθανθήκαμε απόλυτα αυτόν τον κύκλο επιτυχίας. Η άνοδος του ΠΑΣ ήταν επιτυχία όλων μας, παικτών, παραγόντων, φιλάθλων.

Φέτος έχετε τις ίδιες εκτιμήσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με αυτές που είχατε πέρσι, μπαίνοντας για πρώτη φορά σε αυτόν τον χώρο;

Εντάξει, αλλιώς είναι να βλέπεις το ποδόσφαιρο απ’ έξω και αλλιώς από μέσα. Το ποδόσφαιρο εντός των τεσσάρων γραμμών είναι το ίδιο παντού. Και εδώ υπάρχει ποιότητα. Απλώς λείπουν οι καλές εγκαταστάσεις και δεν έχουν οι περισσότερες ομάδες τις υποδομές που έχουν οι ομάδες στο εξωτερικό. Στην Ευρώπη δεν έχουμε σε επίπεδο ομάδων τις τεράστιες επιτυχίες, δηλαδή ομάδα να διεκδικήσει ευρωπαϊκό τίτλο. Είναι κρίμα που του χρόνου θα έχουμε λιγότερες ομάδες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αν περνούσε ο Ολυμπιακός στο ματς με τη Γουλβς θα ήταν καλύτερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είδατε αυτό το ματς, τι λέτε, μπορούσε να προκριθεί ο Ολυμπιακός;

Νομίζω ότι μπορούσε να προκριθεί όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι. Έφαγε ένα γκολ από λάθος, έβαλε άλλο που δεν μέτρησε, είχε και τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού μετά το 1-0.

Πηγαίνοντας προς το τέλος της κουβέντας μας, θα θέλαμε να μάθουμε κάποια πράγματα για τη δική σας διαδρομή στη Γερμανία και στην Ελλάδα.

Στη Γερμανία σπούδαζα οικονομικές επιστήμες και παράλληλα πήρα αρκετά διπλώματα προπονητή. Ξεκίνησα να το κάνω από χόμπι αρχικά, αφού υπήρχαν και οι σπουδές μου. Είδα ότι είχα επιτυχίες. Δέχθηκα προτάσεις από ομάδες της Μπουντεσλίγκα 1 και 2, όπου ανέλαβα υπεύθυνος ακαδημιών, προπονητής σε ομάδες Κ19, υπεύθυνος για τοπ ταλέντα. Στη συνέχεια έγινα βοηθός προπονητή έχοντας και τον ρόλο υπεύθυνου ακαδημιών, έγινα πρώτος προπονητής και στη συνέχεια ήρθα στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Εδώ από το Καρπενήσι θα θέλαμε λίγα λόγια προς τον κόσμο της ομάδας σας.

Την σκληρή δουλειά που κάναμε πέρυσι  τη συνεχίζουμε και φέτος. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Όμως έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας, πρέπει να ανεβούμε το βουνό.