Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Ο κόσμος θα βοηθήσει, αρκεί να μη τον πληγώσουν


Στα Γιάννινα υπάρχει μια διαχρονική αγάπη του κόσμου προς τον ΠΑΣ.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Κάθε υποβιβασμός αφήνει πληγές, όπως έγινε και φέτος με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Μπορεί να υπήρχαν δικαιολογίες ότι στα καθοριστικά παιχνίδια η διαιτησία αποτελείωσε τον ΠΑΣ με τα λάθη της, καθώς στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης στα Γιάννινα δεν μέτρησε κανονικό γκολ του Κριζμάν και στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος κέρδισε με γκολ από χέρι του Σπιριντόνοβιτς, αλλά ο κόσμος πικράθηκε.
Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η ομάδα που έκανε ένα καλό σερί 8 αγωνιστικών περιόδων στη Σούπερ Λίγκα και το 2016 είχε καλή πορεία στην Ευρώπη, θα έπαιρνε πάλι τον δρόμο για την «άγονη γραμμή» της Β’ Εθνικής. Οι πρώτες μέρες μετά το τέλος του πρωταθλήματος, ήταν πολύ δύσκολες στα Γιάννινα. Πολλή κριτική, αναθέματα, νεύρα και πίκρα από τον κόσμο. Δίνοντας την εντύπωση, ότι αυτός ο υποβιβασμός δεν θα ξεπεραστεί ποτέ. 

Όμως ο χρόνος γιατρεύει και κλείνει τις πληγές. Η πρόσληψη του Αργύρη Γιαννίκη, ενός νέου και άφθαρτου προπονητή, με πολλές γνώσεις από την Γερμανία, ήταν η πρώτη σωστή κίνηση από την ΠΑΕ για να αμβλύνει κάπως τις άσχημες εντυπώσεις. Και επειδή γενικά ο Γιώργος Χριστοβασίλης κάνει καλές επιλογές προπονητών, ο κόουτς είχε καλή αποδοχή από τον κόσμο. Κανείς δεν βρήκε  κάτι να πει σε βάρος του. Ξεκίνησε στη συνέχεια η αναδιάρθρωση του έμψυχου δυναμικού, που ήταν επιβεβλημένη, αφού καμία ομάδα που πέφτει κατηγορία δεν κρατά τους ίδιους παίκτες, που απορρόφησε το ενδιαφέρον και άρχισε νέες συζητήσεις. Έφυγαν αρκετοί παίκτες, ήρθαν άλλοι, αλλά παρέμεινε και μια καλή βάση από το περσινό ρόστερ. Όλα αυτά λειτούργησαν  θετικά στην κοινή γνώμη, που άρχισε πλέον να συνειδητοποιεί ότι ένας υποβιβασμός δεν φέρνει την καταστροφή, αρκεί να ενισχυθεί η ομάδα με ποιοτικούς παίκτες και να κάνει πορεία πρωταθλητισμού, με σκοπό να επιστρέψει και πάλι στη μεγάλη κατηγορία. 

Μέχρι να ξεκινήσει η προετοιμασία και να δουν τους νέους παίκτες, αλλά και αυτούς που έμειναν, υπήρξε μια περίοδος προβληματισμού, εικασιών ποια εικόνα θα παρουσιάσει ο νέος ΠΑΣ Γιάννινα. Αρκετοί φίλοι της ομάδας πήγαιναν από την αρχή της προετοιμασίας στις προπονήσεις, όπως το ίδιο γίνεται και τώρα. Ήρθαν τα πρώτα φιλικά με Λάρισα και Παναιτωλικό, όπου ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, η «κυανόλευκη» ομάδα έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, με τα δεδομένα ασφαλώς της εποχής, όπου συγχωρούνται λάθη και αδυναμίες. Ο κόσμος χειροκρότησε πολλές φορές κάθε καλή κίνηση που έβλεπε στον αγωνιστικό χώρο. Ειδικά στο δεύτερο ματς με τον Παναιτωλικό, δεν είναι μόνο η νίκη με 2-0 που ικανοποίησε τον κόσμο, αλλά περισσότερο η καλή εμφάνιση. Σίγουρα τα πρώτα φιλικά δεν προσφέρονται για συμπεράσματα, αλλά η…. καλή μέρα φαίνεται από το πρωί. Κάποιος παίκτης που ξέρει μπάλα και έχει ποιότητα, από το πρώτο παιχνίδι δείχνει την αξία του, έστω και αν ο «μηχανισμός» της ομάδας είναι υπό ανασυγκρότηση. 

Οι πρώτες εντυπώσεις του ΠΑΣ είναι καλές. Απομένει να συνεχιστεί η καλή δουλειά κι αν χρειαστεί, να αποκτηθούν και άλλοι παίκτες για να έχει περισσότερες επιλογές ο Γιαννίκης. Οι μεταγραφές ακόμη δεν έκλεισαν. Το είπε και ο κόουτς στις δηλώσεις του μετά το φιλικό με τον Παναιτωλικό. Μέχρι τέλος Αυγούστου ίσως γίνουν ακόμη δύο. Παρότι ήταν Αύγουστος με καύσωνα, μήνας διακοπών,  με πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια σε όλα τα χωριά της Ηπείρου, στα φιλικά με ΑΕΛ και Παναιτωλικό ήταν πάνω από 500 φίλαθλοι στις εξέδρες πληρώνοντας και εισιτήριο! Τόσο κόσμο δεν έχουν άλλες ομάδες στα επίσημα παιχνίδια τους, ακόμη και στη Σούπερ Λίγκα. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος θα στηρίξει πάλι την ομάδα. Θα βρεθεί στις επάλξεις, αρκεί να δει καλές κινήσεις και φιλότιμο απ’ όλους όσοι είναι στον ΠΑΣ. Υπάρχει μια μεγάλη και διαχρονική αγάπη των Γιαννιωτών προς την ομάδα τους. Μπορεί ο ΠΑΣ ως ανώνυμη εταιρία να ανήκει στον Χριστοβασίλη, αλλά είναι ομάδα με ιστορία, τεράστιο λαϊκό έρεισμα, που ανήκει αποκλειστικά στα Γιάννινα, στην Ήπειρο και στους απανταχού γης Ηπειρώτες. Μπορεί να μη γεμίζει όπως παλιά το γήπεδο, μπορεί το στάδιο «Ζωσιμάδες» να μη έχει τη «φλόγα» παλιότερων χρόνων, αλλά όλη η πόλη καθημερινά ζει στον παλμό αυτής της ομάδας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ενδιαφέρονται να μάθουν τα νέα του ΠΑΣ, πως τα πάει στην προετοιμασία, αν μπορέσει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Ακόμη και αυτοί, που για διαφόρους λόγους δεν πήγαιναν γήπεδο και έβλεπαν τα ματς στην τηλεόραση, δεν μπορούν να αποβάλλουν τον ΠΑΣ από την καθημερινότητά τους.


Σε εξέλιξη το έργο του Γιαννίκη

Η προετοιμασία είναι σε εξέλιξη και το έργο του Γιαννίκη, για να φτιάξει ένα καλό σύνολο που θα παίρνει αποτελέσματα και θα παίζει καλή μπάλα, δεν ολοκληρώθηκε. Δεν είναι τόσο εύκολο να υπάρξει συγκερασμός και να «κολλήσουν» μεταξύ τους όλοι αυτοί οι παίκτες για να κάνουν ένα σφριγηλό σύνολο. Θέλει δουλειά, χρόνο και προσπάθεια. Η συνέχεια έχει ενδιαφέρον, πως θα κινηθεί ο ΠΑΣ αλλά και οι αντίπαλες ομάδες, με τις οποίες θα συγκρουστεί στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» βρίσκεται στο κατώφλι μιας άλλης εποχής. Οφείλει να προσαρμοστεί γρήγορα με τα νέα δεδομένα για να γίνει η Σούπερ Λίγκα 2 μια παρένθεση. Αρχίζει να κερδίζει το μεγάλο στοίχημα με τον κόσμο του. Οι φίλαθλοι, έστω αυτοί οι πιστοί που είναι στο πλευρό του τα τελευταία χρόνια, θα τον στηρίξουν και θα είναι στις επάλξεις. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θα έχει τον περισσότερο κόσμο σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες της κατηγορίας. Αρκεί αυτόν τον περήφανο κόσμο να μη τον απογοητεύσουν αυτοί που κρατούνε στα χέρια τους τις τύχες της ομάδας. Ο κόσμος στηρίζει, αλλά μέχρις ενός σημείου. Αν δει ότι δεν υπάρχει από την ομάδα η ανάλογη ανταπόκριση, τότε θα προκύψουν άλλα θέματα. Αν όμως η ομάδα παλέψει δυνατά για τον στόχο της, θα έχει ίσως και περισσότερους θεατές στο γήπεδο, απ’ αυτούς που είχε πέρσι στη Σούπερ Λίγκα.