Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Δύσκολη η ρεβάνς αλλά ο ΠΑΣ ελπίζει για πρόκριση

Η ήττα με 1-0 άφησε ανοιχτή την υπόθεση - πρόκριση για το ματς της Πέμπτης στο Περιστέρι

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ένα γκολ που σημείωσε στο 37’με κεφαλιά ο κεντρικός αμυντικός της Άλκμααρ Λούκασεν  έδωσε τη νίκη με σκορ 1-0 στην Ολλανδική ομάδα, αλλά το σκορ αυτό αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για την πρόκριση στο επαναληπτικό παιχνίδι που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στο γήπεδο του Ατρόμητου στο Περιστέρι.
Και αυτό το ματς θα είναι δύσκολο, γιατί ομάδες "ψημένες" στην Ευρώπη όπως η Άλκμααρ παίζουν καλά και εκτός έδρας, αλλά και ο ΠΑΣ είναι ομάδα συνόλου που δεν ξ΄ρει ποια είναι τα όριά του!

Βάσει της χτεσινής εικόνας των δύο αντιπάλων στο στάδιο AFAS stadion, όλα μπορούν να συμβούν, καθώς η Άλκμααρ φαίνεται ανέτοιμη με πολλές επιπόλαιες κινήσεις των παικτών της, ο δε ΠΑΣ είχε πάλι δύναμη ψυχής, πάθος, γενναιότητα και καλή αμυντική οργάνωση. Και αν δεν συνέβαινε αυτή η άτυχη στιγμή με την εκτέλεση του κόρνερ στο 37’ η Γιαννιώτικη ομάδα θα έβγαινε αλώβητη από τη μάχη του Άλκμααρ και θα έκανε πολύ πιο ενδιαφέρον το ερχόμενο παιχνίδι στην Αθήνα. Αν εξαιρέσουμε το διάστημα 30’ – 45’ όπου η Άλκμααρ ήταν απειλητική βάζοντας και το γκολ της νίκης, στο υπόλοιπο διάστημα είχε απλά μια ανιαρή και προβλέψιμη κατοχή μπάλας, χωρίς να είναι απειλητική. 

Ο «Άγιαξ» την αντιμετώπισε με πολύ καλή τακτική, την άφηνε τα ταλαιπωρεί τη μπάλα και να περνά ο χρόνος χωρίς αντίκρισμα. Και όταν το ματς έφτασε στο τελευταίο τέταρτο, ο ΠΑΣ άρχισε να γίνεται απειλητικός, βγαίνοντας μπροστά με αντεπιθέσεις. Το τελικό σκορ 1-0 δίνει μια άλλη νότα στο παιχνίδι ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης. Κρίμα που δεν γίνεται στα Γιάννινα, για να το χαρούν όλοι οι Ηπειρώτες έχοντας ο ΠΑΣ μεγαλύτερη δύναμη στα πόδια του. 

Αλλά και στο Περιστέρι θα γίνει κατάληψη από όλους τους Γιαννιώτες και Ηπειρώτες που θα πάνε εκεί. Η Άλκμααρ έχει αρκετούς ποιοτικούς παίκτες και μεγάλη εμπειρία ευρωπαϊκών αγώνων, αλλά δεν έδειξε πολλά πράγματα και φάνηκε ανέτοιμη. Ο ΠΑΣ είναι αυτός που στάθηκε καλά, παρά την απειρία από διεθνείς αγώνες, είχε μια αξιοπρεπή παρουσία, δεν παρέδωσε τα όπλα και άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς της Πέμπτης. 

Ο ΠΑΣ ξεκίνησε το παιχνίδι με το γνωστό του σύστημα 3-5-2 δηλαδή μες τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα τους Μπέριο, Μιχαήλ, Τζημόπουλο, αμυντικά χαφ τους Λίλα, Κοζορώνη, από τα πλάγια τους Καρανίκα, Ναδάλες, κεντρικό χαφ τον Ακόστα και επιθετικό δίδυμο τους Φερφελή, Γιάκο. 


Από την άλλη πλευρά η Άλκμααρ ξεκίνησε το παιχνίδι με επιθετικούς προσανατολισμούς σε ένα σύστημα 4-3-3 με τον Ρόσετ κάτω από τα δοκάρια, δεξιό αμυντικό τον Γιόχανσον, αριστερό τον Χάπς, στο κέντρο της άμυνας τους Φλάαρ, Λούκασεν, στη μεσαία γραμμή τους Χένρικσεν, Βούιτενς, Όβερεμ και στην επίθεση κεντρικό κυνηγό τον Βέγκχορστ, δεξιά τον Γιαχανμπάκχς και αριστερά τον Ντος Σάντος. 


Μέχρι το 30’ το παιχνίδι πήγαινε όπως θα το ήθελε ο ΠΑΣ. Περιμένοντας τους παίκτες της Άλκμααρ αλλά με διπλή ζώνη άμυνας δεν τους επέτρεπαν εύκολα να μπαίνουν στα καρέ του Πασχαλάκη. Στο διάστημα αυτό ο χρόνος κυλούσε υπέρ του ΠΑΣ καθώς η Άλκμααρ είχε με την υπεροχή και κατοχή μπάλας αλλά δεν μπορούσε εύκολα να βρει διαδρόμους. 


Ο προπονητής Φαν Ντε Μπρομ ήταν εμφανώς ανήσυχος στον πάγκο δίνοντας εντολές να παίζουν πότε με κάθετες μπαλιές από τον άξονα και πότε από τα πλάγια. Ωστόσο η άμυνα του ΠΑΣ και το σύστημα του Πετράκη με καλές τοποθετήσεις ήταν μπετόν αρμέ. 

Μέχρι να σημειωθεί το ημίωρο η Άλκμααρ είχε μόνο ένα σουτ μέσα από την περιοχή στο ξεκίνημα του αγώνα του Γιαχανμπάκχς που έφυγε άουτ. Όμως από το 30’ και μετά η Ολλανδική ομάδα άρχισε να γίνεται περισσότερο πιεστική και στο 37’ κατάφερε να ανοίξει το σκορ από εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά του προωθημένου κεντρικού αμυντικού Λούκασεν. Το γκολ αυτό ήταν μια ψυχρολουσία για τον ΠΑΣ και παράλληλα μια βαθιά ανάσα ανακούφισης από τους γηπεδούχους. Για ένα περίπου δεκάλεπτο η Άλκμααρ πίεσε για ένα 2ο γκολ αλλά πότε οι αμυντικοί και πότε ο Πασχαλάκης δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.

Στην επανάληψη ο ΠΑΣ ήταν καλύτερος και πιο οργανωτικός τόσο στην άμυνα όσο και στις αντεπιθέσεις. Το ματς κύλησε πάλι στο ίδιο τέμπο. Με την Άλκμααρ να έχει κατοχή μπάλας αλλά να μη μπορεί να είναι απειλητική. Έχασε σε σημαντικό βαθμό τον παλμό που είχε στο τελευταίο ημίωρο του α’ ημιχρόνου, με τον ΠΑΣ να κρατά σε απόσταση ασφαλείας τους αντίπαλους παίκτες και σε μερικά διαστήματα από το 70’ και μετά ο «Άγιαξ» κατάφερε να κάνει και αντεπιθέσεις για να πετύχει γκολ που θα έβαζε φωτιά σε όλη την Ολλανδία. Λίγο έλειψε να γίνει αυτό στο 75’ με το σουτ του Μαμπουλού που απέκρουσε ο Ροσέτ. 


Γενικά ο ΠΑΣ ήταν σωστά τοποθετημένος στον αγωνιστικό χώρο, είχε δύναμη, πάθος και πάλεψε στα ίσα τον αντίπαλό του. Χρήσιμες ήταν και οι αλλαγές που έκανε ο Πετράκης στον κατάλληλο χρόνο που έδωσαν βοήθειες και ανάσες στην ομάδα, αλλά και το γενικότερο στήσιμο της ομάδας ήταν αριστοτεχνικό.

Για να δείτε τα στοιχεία του αγώνα ΚΛΙΚ ΕΔΩ