Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Η ΟΥΕΦΑ σφραγίζει το Ευρωπαϊκό διαβατήριο του ΠΑΣ

Αναμένεται ο ΠΑΣ να πάρει από την ΟΥΕΦΑ το χρίσμα συμμετοχής στο Γιουρόπα Λιγκ 

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σήμερα είναι η κρίσιμη μέρα για τον ΠΑΣ Γιάννινα αλλά και για τον Πανιώνιο, καθώς αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της ΟΥΕΦΑ ενόψει της κλήρωσης του Γιουρόπα Λιγκ που θα γίνει τη Δευτέρα στη Νιόν. Η επιτροπή αυτή θα εξετάσει, για το ποιες ομάδες από τις χώρες της Ευρώπης θα μπουν στην κληρωτίδα της Δευτέρας, τόσο για τον πρώτο προκριματικό γύρο που θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, όσο και για τον δεύτερο προκριματικό γύρο που θα ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου. Έτσι θα ασχοληθεί και με την ελληνική περίπτωση που αφορά τη συμμετοχή του Πανιωνίου ή του ΠΑΣ Γιάννινα, για τον 2ο προκριματικό γύρο. 

Μετά την καταγγελία του ΠΑΣ η ΟΥΕΦΑ έστειλε στην Ελλάδα την διεθνή ελεγκτική εταιρία Deloitte για να διενεργήσει τον σχετικό έλεγχο και η οποία στη συνέχεια υπέβαλε στην επιτροπή της ΟΥΕΦΑ το πόρισμά της που είναι αρνητικό για τον Πανιώνιο. Εισηγήθηκε τον αποκλεισμό της Νεοσμυρνιώτικης ομάδας. Έτσι η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου θα συνεδριάσει σήμερα στο Παρίσι (λόγω των αγώνων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος) όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων, θα αποφανθεί αν θα αποκλειστεί ή όχι ο Πανιώνιος. Παρόμοια θέματα μπορεί να υπάρχουν και με ομάδες άλλων χωρών. 

Αν αποκλειστεί ο Πανιώνιος τη θέση του θα πάρει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Στην προκειμένη περίπτωση η επιτροπή θα συνεδριάσει έχοντας το πόρισμα της Deloitte και αναμένεται να το επικυρώσει με την απόφασή της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πανιωνίου, σήμερα στο Παρίσι θα βρεθεί αντιπροσωπεία του Πανιωνίου με επικεφαλής τον δικηγόρο και πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση, η οποία θα προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις στην ΟΥΕΦΑ για εκείνα τα σημεία που η Deloitte προτείνει τον αποκλεισμό τους. 

Εδώ να σημειώσουμε ότι έχουμε μια οίκοθεν συνεδρίαση ενός οργάνου της ΟΥΕΦΑ για εσωτερικής φύσεως θέματα και όχι για εκδίκαση κάποιας έφεσης, ή άλλου ενδίκου μέσου. Αντιπρόσωποι των ομάδων δεν έχουν δικαίωμα να παραστούν, ούτε να καταθέσουν υπομνήματα. Αν πάει τελικά η επιτροπή του Πανιωνίου στο Παρίσι, είναι στην διακριτική ευχέρεια της επιτροπής είτε να τους ακούσει απλώς, είτε να μη τους δεχτεί καν σε ακρόαση. Εννοείτε ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής δεν θα παραστεί κανείς άλλος εκτός από τα μέλη της. Η επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει βάσει του πορίσματος της Deloitte και όχι το τι λέει ο Πανιώνιος ή η δευτεροβάθμιος επιτροπή της ΕΠΟ που έδωσε την άδεια. 

Αν η ΟΥΕΦΑ αποφασίσει να παίξει ο Πανιώνιος, κάτι που εκτιμάται σαν απίθανο αλλά θεωρητικά είναι μια εκδοχή, ο ΠΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να κάνει καμία άλλη ενέργεια. Αν όμως αποκλειστεί ο Πανιώνιος, τότε έχει δικαίωμα να προσφύγει στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο CAS. Η όποια προσφυγή, δεν αναστέλλει την απόφαση της ΟΥΕΦΑ και ο ΠΑΣ θα παίξει κανονικά στο Γιουρόπα Λιγκ, αν τελικά πάρει το χρίσμα. Αν υποτεθεί ότι μετά από μήνες το CAS δικαιώσει τον Πανιώνιο, τότε θα τον αποκαταστήσει οικονομικά. 

Η απόφαση μπορεί να βγει σήμερα αλλά αύριο το πρωί θα ενημερωθούν μέσω της ΕΠΟ οι ομάδες. Καλό είναι να υπάρξει άμεσα και επίσημη ανακοίνωση για να ενημερωθεί και ο κόσμος, για να μη υπάρχει αυτή η αγωνία τόσο στα Γιάννινα, όσο και στη Νέα Σμύρνη. 

Όσοι γνωρίζουν το πώς λειτουργεί η ΟΥΕΦΑ τονίζουν ότι θα πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα για να μη παίξει ο ΠΑΣ Γιάννινα, μετά τα παραπάνω που αναπτύχθηκαν. Έτσι αναμένεται σήμερα να σφραγιστεί το Ευρωπαϊκό εισιτήριο ενώ την Δευτέρα στη Νιόν θα υπάρξει εκπρόσωπος του ΠΑΣ Γιάννινα στην κλήρωση. 

Επειδή θα γίνει κλήρωση για την 1η και τη 2η προκριματική φάση και ο ΠΑΣ θα παίξει στη 2η φάση των αγώνων, δεν θα κληρωθεί τη Δευτέρα με ομάδα, αλλά με το νικητή ενός από τους αγώνες της 1ης φάσης που θα γίνουν 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου. Οι αγώνες της 2ης φάσης (που θα μπει ο ΠΑΣ) θα γίνουν 14 και 21 Ιουλίου. Αν προκριθεί ο ΠΑΣ θα πάει στην 3η φάση και θα παίξει στις 28 Ιουλίου και 4 Αυγούστου. Πάντα οι αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ στα προκριματικά γίνονται κατά κανόνα ημέρα Πέμπτη.