Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Στην Τρίπολη κέρδισε ο χειρότερος και έχασε ο καλύτερος!


Φάση από το παιχνίδι της Τρίπολης όπου ο Αστέρας κέρδισε 1-0 στις καθυστερήσεις

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μ’ ένα γκολ του Μαρτίνεθ στις καθυστερήσεις ο Αστέρας Τρίπολης κέρδισε 1-0 τον ΠΑΣ στο γήπεδο «Θ. Κολοκοτρώνης» παρουσία λίγων σχετικά θεατών.
Μ’ αυτή την τραγική εξέλιξη που είχε το παιχνίδι για τον ΠΑΣ, επιβεβαιώθηκε ο άγραφος κανόνας, ότι αν δεν αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που δημιουργείς, κάποια στιγμή θα σε τιμωρήσει η μπάλα. Ευκαιρίες με το τσουβάλι έχασε ο ΠΑΣ, που αν τον ήθελε λίγο η τύχη, θα μπορούσε να κάνει το σκορ 0-3 από το α’ ημίχρονο και να παραμιλάει όλη η Ελλάδα. Δύο φορές ο Κριζμάν, από μία οι Αθανασιάδης και Ξύδας, έχασαν κραυγαλέες ευκαιρίες για γκολ, όταν βρέθηκαν μόνοι τους απέναντι στον γκολκίπερ του γηπεδούχου. Αυτά τα γκολ δεν χάνονται ούτε σε σχολικά πρωταθλήματα. Τα έχασαν έμπειροι και ικανοί παίκτες και οι ευκαιρίες αυτές «κρέμασαν» και την ομάδα. Γιατί, δεν έχασε μόνο τους 3 βαθμούς της νίκης, που έπρεπε να τους πάρει βάσει των δεδομένων και της εικόνας του παιχνιδιού, αλλά έχασε και τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο, λέμε όλοι σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά το «γαμώτο» είναι γιατί να συμβαίνουν μόνο στον ΠΑΣ Γιάννινα και όχι και στις άλλες ομάδες. Τρεις καλές ευκαιρίες έκανε ο Αστέρας και έβαλε το γκολ της νίκης. Πέντε μεγάλες ευκαιρίες έκανε ο ΠΑΣ και δεν έβαλε κανένα γκολ. Τι να συμβαίνει άραγε, ατυχία ή ανικανότητα στο σκοράρισμα;

Στο πρώτο ημίχρονο ξεχώρισε στο γήπεδο η επιβλητική παρουσία του ΠΑΣ που είχε τον έλεγχο, ήταν καλά οργανωμένος στην άμυνα, πίεζε ψηλά, έκλεινε καλά τους χώρους και είχε τον πλήρη έλεγχο. Όμως απ’ όλη αυτή τη δραστηριότητα, τις φάσεις και τις ευκαιρίες που δημιούργησε, δεν πήρε ούτε καν τον πόντο της ισοπαλίας. 

Ο Αστέρας δεν ήταν καλός και μάλλον τον υπερεκτίμησαν με τις νίκες που έκανε στα τελευταία παιχνίδια. Μπορούσε να πάθει μεγάλο κάζο από το πρώτο ημίχρονο, πραγματική πανωλεθρία, που θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση στη συνέχεια. Φάνηκε μόνο μετά το 60’, όταν άρχισε ο ΠΑΣ να κουράζεται και κάποιοι παίκτες του να χάνουν έδαφος. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στο 61’ η ομάδα του Παράσχου είχε την πρώτη ευκαιρία και φάνηκε απειλητική για τον Βελλίδη. Οι πολλές τελικές που δίνει στον Αστέρα η στατιστική υπηρεσία, είναι για τις φάσεις που πήγαινε η ομάδα στα περιστέρια και όχι στην εστία του Βελλίδη. Είπαμε ότι μετά το 60’ άρχισε να συνέρχεται ο Αστέρας, να πατά μπάλα και να πιέζει για το γκολ. Το οποίο και πέτυχε στις καθυστερήσεις, ενώ δύο λεπτά πριν (88’) σημείωσε και άλλο γκολ με τον Δουβίκα, που ακυρώθηκε ορθώς, γιατί ο νεαρός διεθνής άσσος έσπρωξε αμυντικό του ΠΑΣ. 

Τόσο μέτριο και κακό Αστέρα, όπως ήταν μέχρι το 60ο λεπτό, δεν περίμενε να συναντήσει ο ΠΑΣ. Παρόλα αυτά, ο «Άγιαξ» δεν αξιοποίησε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε να φύγει με ένα τεράστιο διπλό από την Τρίπολη. Σίγουρα η ήττα προκαλεί μεγάλη πίκρα και πληγώνει πολύ που το γκολ σημειώθηκε στις καθυστερήσεις. Ευθύνη γι’ αυτό έχει πάλι ο ΠΑΣ. Από τη στιγμή που έβλεπαν οι παίκτες του και ο Πετράκης ότι δεν μπορούν να βάλουν γκολ, έπρεπε στο τέλος να παλέψουν για την ισοπαλία με καλύτερη οργάνωση στην άμυνα. Λένε πολλοί, ότι στο ποδόσφαιρο, αν δεν μπορείς να κερδίσεις ένα παιχνίδι, τότε μη το χάνεις. 

Τα λόγια παρηγοριάς είναι ότι μένει η καλή εμφάνιση ως ελπίδα για τη συνέχεια. Ισχύει αυτό, αλλά γιατί να πετάξει πάλι ένα παιχνίδι καθαρά δικό του; Και μάλιστα σε ένα ματς που μάλλον έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση; Από τον ΠΑΣ σταθερός ήταν ο Βελλίδης, καλός ο Μπουκουβάλας, δραστήριος ο Νικολιάς αλλά χωρίς τελικές πάσες, βοήθησε ο Ξυδάς όσο είχε δυνάμεις, καλός ήταν και ο Σιόντης στη μεσαία γραμμή. Φιλότιμοι αλλά μοιραίοι οι Κριζμάν και Αθανασιάδης, που έχασαν τις μεγάλες ευκαιρίες. Η δεξιά πλευρά είχε προβλήματα και ο Παμλίδης που μπήκε δεν βοήθησε, προφανώς κουρασμένος από τα παιχνίδια της Εθνικής Ενόπλων. 

Ο Αστέρας είχε κορυφαίο τον τερματοφύλακα Παπαδόπουλο, πολύς καλός ο σκόρερ Φερνάντεθ που δικαίωσε τον Παράσχο που τον πέρασε στον αγώνα, ενώ καλή απόδοση είχαν και οι Μουνάφο, Κότσιρας.


ΤΟ ΓΚΟΛ

90’: Ο αφύλακτος Φερνάντεθ με διαγώνιο σουτ στην κίνηση από θέση μέσα αριστερά αξιοποιεί τη σέντρα του Καλτσά, 1-0.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

8': Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ! Ωραία μπαλιά του Αποστολόπουλου από δεξιά για τον Κριζμάν, το κοντινό πλασέ του οποίου θα διώξει με τα πόδια ο Παπαδόπουλος σε κόρνερ. Αυτό περνά ανεκμετάλλευτο.

14': Νέα μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ! Ο Κριζμάν κάνει το γύρισμα από δεξιά, κοντινό σουτ στην κίνηση από τον Ξύδα, η μπάλα χτυπά στον Αθανασιάδη και φεύγει άουτ.

17': Τρίτη μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ! Ο Μπουκουβάλας βρίσκει αφύλακτο τον Κριζμάν, που κάνει το διαγώνιο σουτ από θέση μέσα δεξιά, ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι η μπάλα.

24': Ο Γιάκος κάνει το γύρισμα από δεξιά, ο Βλάχος παραχωρεί το κόρνερ προ του Αθανασιάδη για τον Αστέρα. Περνά ανεκμετάλλευτη η εκτέλεση του Γιάκου.

41': Άλλη μία σπουδαία ευκαιρία για τον ΠΑΣ! Έξοχη κάθετη πάσα του Κριζμάν στον Αθανασιάδη, που θα νικηθεί στο τετ α τετ από τον Παπαδόπουλο και κόρνερ για τον ΠΑΣ. 

49': Η πρώτη σημαντική ευκαιρία για τον Αστέρα στο ματς! Αφύλακτος ο Μανιάς κάνει το διαγώνιο σουτ από θέση μέσα δεξιά, λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι η μπάλα.

65': Μεγάλη ευκαιρία για τον Αστέρα! Ο Φερνάντεθ πασάρει δεξιά στον Κώτσιρα, ο οποίος θα κάνει το σουτ από κοντά, ψηλά άουτ η μπάλα.

76': Ωραία ατομική ενέργεια και σουτ του Κριζμάν από θέση μέσα αριστερά, διώχνει σε κόρνερ ο Παπαδόπουλος. Αυτό περνά ανεκμετάλλευτο.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ο διαιτητής Κομίνης άγγιξε το άριστα και δεν του ξέφυγε φάση. Χωρίς ουσιαστικά λάθη και οι βοηθοί του  Παπαδάκης (Ηρακλείου), Καραγκιζόπουλος (Ημαθίας). Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Βλάχος (46’), Πασαλίδης (71’) - Νικολιάς (45’), Τζημόπουλος (93’)

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Παπαδόπουλος, Βλάχος (85’ Δουβίκας), Πασαλίδης, Άνχελ Μαρτίνεθ, Κώτσιρας, Βαλιέντε, Μουνάφο, Κυριακόπουλος (61’ Φερνάντεθ), Καλτσάς, Τόνσο, Μανιάς (2’ Μπελόκ).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Βελλίδης, Αποστολόπουλος, Μπουκουβάλας, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Σιόντης (82’ Σκόνδρας), Νικολιάς, Γιάκος (63’ Παμλίδης), Ξύδας (88’ Μυστακίδης), Κριζμάν, Αθανασιάδης.