Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Μπορεί ο ΠΑΣ να βγει από την δύσκολη θέση


Οι Κριζμάν, Ξύδας, Γιάκος πανηγυρίζουν το 2ο γκολ στο ματς με τον Λεβαδειακό. Τέτοιες χαρούμενες στιγμές θα έρθουν και πάλι στον "Άγιαξ" (ΦΩΤΟ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μετά από 7 σεζόν συνεχόμενης παρουσίας στη Σούπερ Λίγκα, με καλή πορεία και έξοδο στην Ευρώπη πρώτη φορά στην ιστορία, κανείς δεν περίμενε στα Γιάννινα ότι ο ΠΑΣ θα είχε τις περιπέτειες που έχει τώρα.
Χάνει βαθμούς στο σπίτι του, μη μπορώντας να εκμεταλλευτεί τη δυνατή έδρα του, όπως έγινε και στο τελευταίο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, και παράλληλα στα εκτός έδρας παιχνίδια έχει μόνο μια νίκη, αυτή επί του ουραγού Απόλλωνα. Αυτό έχει συνέπεια ο «Άγιαξ» να βρίσκεται χαμηλά στη βαθμολογία και να κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό. Ίσως η σιγουριά της καλής πορείας των προηγούμενων χρόνων, όπου η δημοφιλής ομάδα της Ηπείρου πήγαινε καλά, δεν κινδύνευε, αλλά τουναντίον έβγαζε και χρήματα από πωλήσεις παικτών, να έβαλε φέτος στον… ύπνο τους ανθρώπους της, νομίζοντας προφανώς ότι και φέτος θα βρουν τρόπο να βγάλουν λαγό από το καπέλο, μη κάνοντας τον προγραμματισμό που απαιτούσαν οι περιστάσεις. 

Αποτέλεσμα: η ομάδα δεν μπορεί να πάει ψηλά, είναι δεμένη σε ένα πλέγμα μετριότητας και αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις. Η φετινή σεζόν, όπως γράψαμε και άλλες φορές, είναι η δυσκολότερη στη δεκαετία της προεδρίας Χριστοβασίλη και της πενταετίας Πετράκη. Μια παρόμοια περιπέτεια είχε προκύψει και τη σεζόν 2011-12, αλλά στην τελική ευθεία ο ΠΑΣ τα κατάφερε και έμεινε άνετα στη Σούπερ Λίγκα.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα και τις εμφανίσεις, το κοντράστ συναισθημάτων, πότε ζέστη και πότε κρύο, θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν, όπου ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θα δώσει τη μάχη για τη σωτηρία του. Και μπορεί να την κερδίσει, αν βελτιωθεί η εικόνα του και γίνει πιο αποτελεσματικός, ενισχυόμενος και με καλούς παίκτες τον Ιανουάριο. Παράλληλα, να μην υπάρξουν άλλες ατυχίες με τραυματισμούς και να διορθωθεί η κατάσταση στη διαιτησία. Σε κάποια ματς δεν έγιναν ανώδυνα λάθη, αλλά υπήρξε αλλοίωση αποτελεσμάτων. 

Τελευταία έχει βελτιωθεί η αγωνιστική εικόνα του ΠΑΣ, θα λέγαμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Ενώ στις αναμετρήσεις με Παναιτωλικό και Λαμία ήταν κακός, στις δύο τελευταίες με Λεβαδειακό και ΟΦΗ πήγε καλά, ασχέτως αν δεν πήρε τους βαθμούς της νίκης με την κρητική ομάδα. Πάλεψε το παιχνίδι, είχε ευκαιρίες, πίεσε στα αντίπαλα καρέ και λίγο έλειψε να κάνει την ανατροπή. Εκεί που υστερεί είναι στο εκτελεστικό κομμάτι. Πριν, αγκομαχούσε και στο δημιουργικό, γι’ αυτό έχει και τις λιγότερες τελικές στη Σούπερ Λίγκα. Πάνω σ’ αυτό (δημιουργία φάσεων) σημείωσε βήματα προόδου. Τόσο με τον Λεβαδειακό όσο και με τον ΟΦΗ δημιούργησε ευκαιρίες για γκολ, που δεν αξιοποίησε. Με τη Λιβαδειά ήταν σε καλή μέρα ο Κριζμάν, που έβαλε και την προσωπική σφραγίδα του με δύο πολύ καλά σε εκτέλεση γκολ, που έδωσαν και τους τρεις βαθμούς. Με τον ΟΦΗ χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες, ειδικά στο πρώτο 20λεπτο και στο τελευταίο τέταρτο, όπου μπορούσε να γίνει επική ανατροπή, που τελικά δεν έγινε.

Το ευτύχημα για τους «κυανόλευκους» είναι ότι ύστερα από 2,5 χρόνια έβαλε γκολ ο Κλάους Αθανασιάδης και αυτό θα τον βοηθήσει ψυχολογικά στη συνέχεια. Όπως είπε και ο ίδιος, πολύ καιρό προσπαθούσε να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Στην Ξάνθη είχε κεφαλιά στο δοκάρι και μια άλλη κεφαλιά στη γωνία που απέκρουσε ο Ζίφκοβιτς. Ευκαιρίες είχε και σε άλλα γήπεδα. Τώρα που μπήκε στο πνεύμα της ομάδας, «ξεμπούκωσε» με το γκολ που σημείωσε εις βάρος του ΟΦΗ, μπορεί να προσφέρει πολλά στην ομάδα, γιατί αναμφισβήτητα είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής και δεν … ξέχασε το ποδόσφαιρο. Αν βγουν οι μπαλιές που πρέπει, ο Κλάους θα βάλει και άλλα γκολ και μπορεί ο ΠΑΣ μ’ αυτόν και με τους Κριζμάν, Παμλίδη, Μυστακίδη, Ξύδα να έχει σημαντική δύναμη πυρός. Θέλει όμως πιο καλούς δημιουργικούς χαφ, όπως είχε πριν τους Ζάιρο, Τσάβεζ, Ντε Βινσέντι, τον Τσουκαλά στις καλές μέρες του, για να  βγαίνουν μπαλιές, να ανοίγουν κλειστές άμυνες και να μην αναγκάζεται ο φορ περιοχής να γυρίζει πίσω για να πάρει μπάλα. Στον μεταγραφικό σχεδιασμό του Ιανουαρίου, θα είναι οπωσδήποτε η απόκτηση καλού κεντρικού παίκτη. 

Ο ΠΑΣ μπορεί να είναι σε δύσκολη θέση, αντιμετωπίζοντας ακόμη και το φάσμα του υποβιβασμού, που πλανάται σαν εφιάλτης πάνω από τα Γιάννινα, αλλά υπάρχει ακλόνητη πίστη πως δεν θα συμβεί το χειρότερο σενάριο. Και ο κόσμος θα τον στηρίξει, γιατί πάντα στα δύσκολα βάζει πλάτη και κάνει «καμίνι» τους «Ζωσιμάδες», αλλά και η ομάδα με τον Πετράκη στο τιμόνι, έχοντας και κάποιες ενισχύσεις τον Ιανουάριο, μπορεί να βγει από τη σημερινή δύσκολη θέση. Οδηγήθηκε στη σημερινή κατάσταση όχι μόνο από δικές της ατυχίες ή αγωνιστική ανεπάρκεια, αλλά και από άλλους αστάθμητους παράγοντες, όπως οι τραυματισμοί και η διαιτησία. Τέτοιου είδους προβλήματα δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια. Σπάνια έβγαιναν μυϊκοί τραυματισμοί στον ΠΑΣ, ακόμη και όταν είχε μικρό και περιορισμένο ρόστερ. Φέτος βγαίνουν σωρηδόν τραυματισμοί σε βασικούς παίκτες, λες και ενέσκηψε κάποια επιδημία! Ούτε παλιότερα είχε σοβαρά θέματα με τη διαιτησία όπως φέτος. Έχουν βαρεθεί στις αθλητικές εκπομπές να δείχνουν καίριες φάσεις όπου αδικήθηκε η τοπική ομάδα, όπως έγινε στα παιχνίδια με Ατρόμητο, Λάρισα, Ξάνθη και τώρα με τον ΟΦΗ. Όταν κάτι επαναλαμβάνεται, δημιουργεί ανησυχίες, όπως και υποψίες.


ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ 7 ΧΑΜΕΝΟΙ ΒΑΘΜΟΙ 

Θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθεί το χαμένος έδαφος και ειδικά οι 7 βαθμοί που χάθηκαν στα Γιάννινα με Παναιτωλικό, Λαμία, ΟΦΗ, δηλαδή με ομάδες που είναι του ιδίου βεληνεκούς. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η ομάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική, να έχει ουσία στο παιχνίδι της για να μπορέσει να πάρει βαθμούς και σε παιχνίδια με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Ο Πετράκης πάντως είναι αισιόδοξος. Τονίζει συνεχώς ότι όλα τα ματς είναι δύσκολα, όπως και είναι, και εύχεται να έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του για να κάνει την κατάλληλη διαχείριση του δυναμικού. Κρίσιμες οι ώρες λοιπόν για τον θρυλικό «Άγιαξ της Ηπείρου», που έπειτα από πολλά χρόνια έμπλεξε σε περιπέτειες, αλλά υπάρχει πίστη ότι η κατάσταση θα αναστραφεί στη συνέχεια και η ομάδα θα μπορέσει να πάρει βαθμούς, ακόμη και σε παιχνίδια που δεν θα το περιμένει κανείς, αρκεί να λειτουργήσουν σωστά κάποια πράγματα, που αναπτύξαμε πριν. 


Όσο για το πώς έφτασε ο ΠΑΣ σε αυτήν τη δύσκολη θέση, το αναλύσαμε και σε προηγούμενα σημειώματα. Κάποια πράγματα στον σχεδιασμό που έγινε το καλοκαίρι δεν βγήκαν στην πορεία. Οι ξένοι παίκτες δεν έκαναν την διαφορά, πλην του Λεό που όμως τραυματίστηκε, και αρκετοί παίκτες άργησαν να μπουν σε κανονικούς αγωνιστικούς ρυθμούς, είτε γιατί έβγαλαν τραυματισμούς, είτε γιατί έγιναν αργά οι μεταγραφές και δεν έκαναν προετοιμασία. Έφυγε και ο Κόντε, παραμονές της πρεμιέρας του πρωταθλήματος, που ήταν στους 3-4 μεγαλύτερους γκολτζήδες που πέρασαν από τα Γιάννινα. Στις ημέρες του, με μισή ευκαιρία έβαζε γκολ ξεκλειδώνοντας τις αντίπαλες άμυνας, ενώ τώρα μπαίνουν δύσκολα τα γκολ. Όμως ό,τι έγινε, έγινε. Η ομάδα της Ηπείρου, αυτούς τους παίκτες έχει και με αυτούς θα παλέψει μέχρι το τέλος. Και θα τα καταφέρει να αποφύγει τον υποβιβασμό, γιατί όσες αδυναμίες και να έχει, δεν παύει να είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα.