Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Όλοι μαζί για να μείνει ο θρυλικός ΠΑΣ στην Α' Εθνική


Τέτοιες χαρούμενες στιγμές θέλουν να ξαναζήσουν στον ΠΑΣ Γιάννινα και να βγουν από τη δύσκολη θέση (ΦΩΤΟ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δύσκολα τα φετινά Χριστούγεννα για τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς βρίσκεται στην καυτή ζώνη του υποβιβασμού και δεν είναι όπως άλλα χρόνια που ένιωθε άνετος, χωρίς κινδύνους. Πέρσι τέτοιον καιρό έγινε η μεταγραφή του Ντίνου Μαυροπάνου στην Άρσεναλ και η ομάδα ήταν πάνω από τη μέση της βαθμολογίας. Τώρα έχουμε άλλες καταστάσεις. Η ενίσχυση της ομάδας με καλούς παίκτες είναι επιτακτική ανάγκη και αυτό κάνει τους ανθρώπους της να ψάχνουν σε Ανατολή και Δύση για να βρουν τους καλύτερους. Είναι δύσκολο να βρει ο ΠΑΣ αυτή την εποχή ελεύθερους παίκτες που να ταιριάζουν στα δικά του δεδομένα και να έχουν προσιτές τιμές. Όμως θα ψάξει για να βρει παίκτες, αφού υπάρχει απόλυτη ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού.

Ο προγραμματισμός του καλοκαιριού δεν βγήκε όπως περίμεναν και τώρα είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να κάνουν διορθωτικές κινήσεις. Ήδη ο Κακούμπα αποχώρησε, ενώ το ίδιο θα γίνει και με ορισμένους άλλους παίκτες που μεταγράφηκαν το καλοκαίρι. Και ο ΠΑΣ στη μεταγραφική αγορά θα αναζητήσει αριστερό αμυντικό, κεντρικό χαφ, ίσως και σέντερ φορ. Η ομάδα παλεύει σε όλα τα παιχνίδια, βελτιώνεται συνεχώς, δημιουργεί φάσεις και ευκαιρίες, αλλά δεν παίρνει αποτελέσματα. Και χωρίς νίκες και βαθμούς, δεν μπορεί να σώσει την παρτίδα. Στην Τρίπολη μπορούσε ο «Άγιαξ» από το πρώτο ημίχρονο να «καθαρίσει» το παιχνίδι κάνοντας το 0-2 στις πολύ καλές ευκαιρίες που δημιούργησε. Αστόχησαν οι παίκτες του και στο τέλος έχασε στις καθυστερήσεις. Δεν πήρε ούτε καν τον βαθμό της ισοπαλίας που και αυτός θα ήταν πολύτιμος.

Ο καιρός περνά, οι αγωνιστικές φεύγουν, αλλά η ιστορική ομάδα της Ηπείρου, εξακολουθεί να είναι σε δύσκολη θέση με ορατό τον κίνδυνο του υποβιβασμού. Μια εξέλιξη που δεν περίμενε κανείς, ούτε και οι πλέον απαισιόδοξοι φίλοι του. Δύο χρόνια μετά την έξοδό της στην Ευρώπη, κινδυνεύει να ξαναγυρίσει στα «πέτρινα χρόνια», αφού ένας υποβιβασμός θα είναι καταστροφή και όλεθρος. Αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν άπαντες στα Γιάννινα, ο καθένας από το πόστο του. Η διοίκηση προσπαθεί να ενισχύσει την ομάδα, ο Πετράκης και οι παίκτες ψάχνουν τρόπους για να παίρνουν αποτελέσματα και ο κόσμος θα βρεθεί στις δικές του επάλξεις. Το στάδιο «Ζωσιμάδες» να γίνει απόρθητο κάστρο όπως παλιά και τα εντός έδρας παιχνίδια να αποτελέσουν για τον ΠΑΣ το εφαλτήριο της αγωνιστικής του ανάτασης. Τα Γιάννινα είναι δύσκολη έδρα, ακόμη και για τις ομάδες που είναι ψηλά στη βαθμολογία. Ο ΠΑΣ μπορεί να πάρει βαθμούς και από τους μεγάλους, για να ισοσκελίσει και τις απώλειες που είχε πριν.

Μπορεί τα ερχόμενα Χριστούγεννα να μη είναι τόσο χαρούμενα για τον «Άγιαξ της Ηπείρου», λόγω της χαμηλής βαθμολογικής θέσης, αλλά το πρωτάθλημα έχει δρόμο και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για να αποτραπεί το μοιραίο. Όπως τονίσαμε και σε άλλα σημειώματα, ο ΠΑΣ σύμφωνα με την αγωνιστική εικόνα των τελευταίων αγώνων  έπρεπε να είναι πιο ψηλά στη βαθμολογία. Φέτος δεν τον πάει και η τύχη, χάνοντας σωρηδόν ευκαιρίες που μύριζαν γκολ, όπως έγινε το περασμένο Σάββατο στον Τρίπολη. 

Όσοι παρατηρούν τα φαινόμενα του ποδοσφαίρου λένε ότι σε βάθος χρόνου ο τροχός γυρίζει αλλιώς και επέρχεται ισονομία. Μπορεί να αποχώρησαν όλοι «φαρμακωμένοι» από το γήπεδο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», γιατί δεν έκατσε ούτε η ισοπαλία, αλλά η καλή εικόνα του ΠΑΣ, που μέχρι το 60’ ήταν ανώτερος από τον αντίπαλό του, είναι προίκα για τη συνέχεια. Το ότι κάνει παιχνίδι και δημιουργεί ευκαιρίες είναι καλό σημάδι. Πολλοί προπονητές λένε ότι πρόβλημα έχουν ομάδες που δεν πατούν σε αντίπαλη περιοχή και όχι αυτές που κάνουν ευκαιρίες, έστω και αν τις χάνουν. Όταν γίνονται φάσεις και ευκαιρίες, έρχονται και τα γκολ. Υπάρχουν παιχνίδια, εντός και εκτός έδρας που μπορεί να πάρει βαθμούς και να καλύψει το χαμένο έδαφος. Αρκεί να μη χάσει την ενέργεια που την διέκρινε τον τελευταίο καιρό όπως και την ψυχραιμία, καθώς εκ των πραγμάτων θα υπάρχει πίεση, άγχος και κάθε παιχνίδι θα είναι κρίσιμο. Όλα αυτά θέλουν καλή διαχείριση για να ενισχυθεί ο βαθμός ετοιμότητας. 

Το ματς του Σαββάτου με τον Πανιώνιο θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Είναι επικίνδυνη ομάδα που πολλές φορές στο παρελθόν έκανε ζημιές στα Γιάννινα. Η νίκη είναι μονόδρομος για τους γηπεδούχους, για να αναπνεύσουν,  να πάρουν ανάσες και να πάνε με άλλον αέρα στην Τούμπα, καθώς με το ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ θα κλείσει η αυλαία του α’ γύρου. Η διακοπή του πρωταθλήματος λόγω Χριστουγέννων θα είναι καλή ευκαιρία ανασυγκρότησης, αλλά και ενίσχυσης με επιλεκτικές μεταγραφές, ώστε με τον νέο χρόνο να δούνε οι Γιαννιώτες έναν καλύτερο ΠΑΣ που ξεφύγει από τη ζώνη του υποβιβασμού.