Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Αφιέρωμα για ΠΑΣ σε διεθνή ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητικών Συντακτών

Στην ιστοσελίδα της AIPS φιλοξενήθηκε αφιέρωμα για τον ΠΑΣ Γιάννινα


Ένα ιστορικό σημείωμα για τον ΠΑΣ Γιάννινα δημοσιεύτηκε στην διεθνή ιστοσελίδα aipsmedia.com της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητικών Συντακτών από τον έγκριτο και γνωστό δημοσιογράφο Μάνο Σταραμόπουλο, με αφορμή τη συμμετοχή του ΠΑΣ στο Γιουρόπα Λιγκ.
Το κείμενο είναι στην Αγγλική γλώσσα και κατά…προσέγγιση  μέσω μετάφρασης από google σας το παραθέτουμε

ΑΘΗΝΑ, 14 Ιουλ, 2016 - Το καμάρι των Ιωαννίνων είναι αναμφισβήτητα ΠΑΣ Γιάννινα. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1966 (2 Αυγούστου), όταν οι αιώνιοι αντίπαλοι Ατρόμητος Ιωαννίνων και Αβέρωφ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από ένα κοινό ΠΑΣ όνομα (Πανηπειρωτικής Athletic Club). Έτσι, η ομώνυμη περιοχή ήταν ο ΠΑΣ, που ήταν να γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Την Πέμπτη ΠΑΣ παίζει Ballklubb Αποδόσεις από τη Νορβηγία για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της.

Ο δημοσιογράφος Μάνος Σταραμόπουλος που έγραψε το κείμενο αυτό


Επίσημα χρώματα της ομάδας είναι το μπλε και το λευκό. Και ένα έμβλημα ενός ταύρου με την αρχαία ονομασία της Ηπείρου "Απειρωτάν», όπως εμφανίζεται στην αρχαία νομίσματα της Δημόσιας Ηπείρου.
Ο πρώτος πρόεδρος του νέου ομίλου ήταν ο Περικλής Γιάννης. Και το πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό Πειραιώς σε ένα φιλικό παιχνίδι, λόγω μεταγραφής του Γιώργου Σιόντη. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν για το Κύπελλο Ελλάδος στις 2 Οκτωβρίου 1966 με την Πίνδο Κόνιτσας. ΠΑΣ κέρδισε 4-0 (10’ Τσιούρης 10,  50' Τσουρλίδας, 55’ Οικονομίδης, 62’ Κανερνής).
Ο PAS είναι γνωστός στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τους πιστούς οπαδούς, την ισχυρή ιστορική έδρα του και την εξαιρετική ομάδα της δεκαετίας του '70. Στο σύλλογο δόθηκε το παρατσούκλι «Άγιαξ της Ηπείρου». Εκείνη την εποχή η ομάδα προσπαθεί να βρει την αναγνώριση και την φυσιογνωμία.
Το 1971 ο προπονητής Gomes de Faria ο οποίος έφερε από τη Βενεζουέλα αρχικά το Glasman Αργεντινής μετά από συμπατριώτες τους »εξελληνισμένος» από την Αργεντινή, Eduardo Kontogiorgakis (Ριγκάνι), και μετά από Juan Montes, Eduardo Λίσα, Oscar Alvarez (απεβίωσε πρόσφατα) και Jose Pasternakis (Pasternak).
ΠΑΣ άνθισε με τον σύλλογο παρουσιάζουν πληρότητα σε όλες τις γραμμές του γηπέδου και έγινε δύσκολος αντίπαλος  για οποιονδήποτε από τους γίγαντες του ελληνικού ποδοσφαίρου να περάσει αλώβητη από το γήπεδο τους. Ο κόσμος έδωσε μια δυναμική παρουσία και γενικότερα την ομάδα όπου κι αν πήγε είχε μόνο φίλους.
Η σεζόν 1975 76 τους είδε να τερματίσει στην 5η θέση (30 αγώνες, 36 πόντους, 15 νίκες, 6 ισοπαλίες, 9 ήττες, σκόραρε 40-33) και 1977- 78 σεζόν στην πέμπτη θέση (34 αγώνες, 38 πόντους, 14 νίκες, 10 ισοπαλίες , 10 ήττες, σκόραρε 45-39).
Δύσκολα χρόνια και δικαίωση
Από τότε ΠΑΣ έπεσε στην αφάνεια, δύσκολες στιγμές πέρασαν. Τον Ιούνιο του 2000 ο ΠΑΣ Γιάννινα μετά από 10 χρόνια επιστρέφει στην Μεγάλη Class πρωτάθλημα.
Μετά από την εποχή του 2003, όταν η ομάδα που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από το Europa League, για τα χρέη των παλαιών παικτών αφαιρέθηκαν 65 πόντους επίσημα υποβιβάζοντας τους στη δεύτερη κατηγορία.
Αλλά φέτος κατάφερε να έρχονται πίσω, ακόμη και αν αυτή τη φορά η ίδια μοίρα με τις δικές προηγούμενη μοίρα του έπεσε στο Πανιώνιο. ΠΑΣ κατέλαβε την 5η θέση στην ελληνική κορυφή της πτήσης, με αποτέλεσμα το δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League. Έτσι, η μεγάλη ομάδα των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα έχει παρουσιαστεί και μεγάλων εθνικών ευεργετών θα είναι παρόντες για πρώτη φορά στην ιστορία της, με στόχο να κάνουν ένα σήμα για τη δεύτερη σε Ευρώ ανταγωνισμό εντολή


Για να δείτε το κείμενο στην Αγγλική ΚΛΙΚ ΕΔΩ