Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Στόχος να ξαναγίνουν τα Γιάννινα "Μητρόπολη" της κωπηλασίας

Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τύπου των αρμόδιων φορέων για το θέμα κωπηλασίας


Ένα φιλόδοξο στόχο θέτει η πόλη των Ιωαννίνων για το μέλλον όσον αφορά τον τομέα του ναυταθλητισμού. Να γίνει ξανά «Μητρόπολη» της Κωπηλασίας και προς αυτή την κατεύθυνση όλοι οι τοπικοί φορείς δηλώνουν αποφασισμένοι να συμβάλλουν, καθένας από τη δική του πλευρά και με όσες δυνάμεις διαθέτει.

Μία καλή αρχή για την επίτευξη του στόχου αυτή γίνεται με τη φιλοξενία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας στις κατηγορίες Παίδων – Κορασίδων – ΑμεΑ, στο οποίο θα αγωνιστούν 310 αθλητές από 27 σωματεία όλης της χώρας.
Προκειμένου να προετοιμαστούν οι κωπηλατικές εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ (στίβος της λίμνης, Πύργος τερματισμού, κερκίδες θεατών και περιβάλλων χώρος), οι οποίες έζησαν την εγκατάλειψη τα τελευταία δύο χρόνια, απαιτήθηκε δίμηνη σκληρή δουλειά και εκτεταμένες παρεμβάσεις από πλευράς του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, ως οικοδεσπότη συλλόγου των αγώνων, υπό την καθοδήγηση πάντα της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας (ΕΚΟΦΝΣ).
Στην μεγάλη αυτή προσπάθεια, χάρη στην οποία έγινε εφικτή η φιλοξενία του Πρωταθλήματος Κωπηλασίας στα Γιάννενα, θερμός υποστηρικτής υπήρξε εξαρχής ο Δήμος Ιωαννιτών και προσωπικά ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ενώ έμπρακτη βοήθεια πρόσφεραν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ζίτσας και το ΠΕΑΚΙ. Αποφασιστικής δε σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η στήριξη του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», η οποία έχει αναλάβει το ρόλο του μέγα χορηγού των αγώνων.
Για την προετοιμασία ενόψει Πρωταθλήματος και για το μέλλον των κωπηλατικών εγκαταστάσεων του ΕΑΝΚΙ μίλησαν χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων.

Η συνέντευξη τύπου

*Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβλήθηκε για την αναβάθμιση των κωπηλατικών Εγκαταστάσεων του ΕΑΝΚΙ, οι οποίες είχαν λεηλατηθεί την τελευταία διετία. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη αποκατάστασή τους, με αποτέλεσμα τόσο ο Πύργος όσο και ο στίβος της λίμνης αλλά και οι υπόλοιπες υποδομές να είναι σήμερα πλήρως λειτουργικές, ευχαριστώντας τους φορείς της πόλης και τον Ν.Ο.Ι. για τη δουλειά που έκαναν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Όπως σημείωσε με έμφαση, «αν δεν είχαν γίνει αυτές οι παρεμβάσεις δε θα μπορούσαμε να κάνουμε αγώνες στα Γιάννενα. Η σκέψη ήταν να μετακινηθεί το Πρωτάθλημα από την πόλη των Ιωαννίνων προς την Καστοριά ή τον Σχινιά αν δεν μπορούσαμε να αποκαταστήσουμε τις εδώ κωπηλατικές εγκαταστάσεις»!

Ο κ. Καρράς απηύθυνε δημόσια έκκληση στους φορείς της πόλης να μην αφήσουν να πάει χαμένη η δουλειά που έγινε το τελευταίο δίμηνο, αλλά να συντηρούν τις εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ για κάθε άλλη μελλοντική αθλητική χρήση.

*Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που έγινε από όλους τους τοπικούς φορείς και σε συνεργασία με την ΕΚΟΦΝΣ προκειμένου να επανέλθουν ο στίβος της λίμνης και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ σε μία αξιοπρεπή κατάσταση, ώστε να φιλοξενηθούν τελικά στα Γιάννενα οι αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός αυτό.

«Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες, με διαχρονική ευθύνη και ολιγωρία της Πολιτείας, διότι οι τοπικοί φορείς δίνουμε διαρκώς μεγάλες μάχες για να σώσουμε τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «πρέπει να υπάρξει μόνιμη μέριμνα για συντήρηση και βελτίωση των κωπηλατικών εγκαταστάσεων της Λιμνοπούλας ώστε τα Γιάννενα να γίνουν πάλι η ‘Μητρόπολη’ της Κωπηλασίας γιατί το αξίζουν». Αυτό θέλει μεγάλη προσπάθεια και δουλειά, είπε ο Δήμαρχος και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος δίνει όλες τις δυνάμεις του για την ενίσχυση όλων των μορφών αθλητισμού που έχουν σχέση με την Παμβώτιδα, με στόχο την εκτόξευση της πόλης στον τομέα του αθλητικού τουρισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Θωμάς Μπέγκας στον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, τον οποίο χαρακτήρισε ως «μία πολύ μεγάλη δύναμη που αγκαλιάζει εκατοντάδες Γιαννιωτόπουλα και έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές. Γι’ αυτό κι εμείς ως Δήμος τιμούμε τον Ν.Ο.Ι. για όσα προσφέρει και νιώθουμε διαχρονικά την υποχρέωση να είμαστε δίπλα του».

 Κλείνοντας, αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στη συμβολή του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και προσωπικά της Προέδρου του Κατερίνας Παναγοπούλου για την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος Κωπηλασίας στα Γιάννενα, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική τη βοήθεια που πρόσφερε όλο αυτό το διάστημα.

*Παρούσα στη συνέντευξη ήταν η Συντονίστρια του νεοσύστατου Παραρτήματος Ιωαννίνων του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» Κατερίνα Μπότσιου, η οποία μετέφερε θερμό χαιρετισμό της Προέδρου Κατερίνας Παναγοπούλου, στον οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα της κρίσης δε μπορούν όλα να είναι εύκολα. Υπάρχουν ελλείψεις και αδυναμία συντήρησης πολλών και κρίσιμων για το μέλλον του αθλητισμού υποδομών. Χρέος δικό μας είναι να στεκόμαστε στο πλευρό των παιδιών μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και να τους δίνουμε την ευκαιρία να διακρίνονται για το ήθος και τις επιδόσεις τους. Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα στήριξης των Ολυμπιονικών μας έχει απορροφήσει το σύνολο των φετινών κονδυλίων μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας πραγματοποιήσαμε μία υπέρβαση, ακριβώς για να ελπίζουμε ότι θα καμαρώσουμε σε λίγα χρόνια και νέους Ολυμπιονίκες, που είμαι βέβαιη πως υπάρχουν ανάμεσα στα παιδιά που θα αγωνιστούν.».

Η κ. Παναγοπούλου ευχήθηκε εκ μέρους των πάνω από δύο χιλιάδων γυναικών μελών της «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» σε όλη την Ελλάδα και των δεκάδων νέων μελών του Σωματείου στο νεοσύστατο Παράρτημα Ιωαννίνων υψηλές ηθικές και αγωνιστικές επιδόσεις σε όλους τους αγωνιζόμενους αλλά και στον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων!

*Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. Χρήστος Αλεξίου μίλησε για έναν τιτάνιο και άνισο αγώνα ο οποίος δόθηκε για τη διεξαγωγή του 82ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας στα Γιάννενα. Όπως είπε, «τίποτε δεν ήταν έτοιμο, ο στίβος της λίμνης, ο Πύργος και ο περιβάλλων χώρος ήταν σε άθλια κατάσταση, όλα διαλυμένα. Ξεκινήσαμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια με την ενθάρρυνση και σταθερή στήριξη του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα και τα καταφέραμε να είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας για τους αγώνες»!

Ο κ. Αλεξίου ευχαρίστησε τον Δήμο Ιωαννιτών και προσωπικά τον Θ. Μπέγκα για τη βοήθεια που πρόσφερε, την Περιφέρεια Ηπείρου και το ΠΕΑΚΙ που συνέδραμαν πολύπλευρα την προσπάθεια και τον Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο για τη δική του έμπρακτη συνεισφορά. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Σωματείο «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» χαρακτηρίζοντας αποφασιστικής σημασίας τη βοήθειά της για την προετοιμασία των εγκαταστάσεων του ΕΑΝΚΙ ενόψει του Πρωταθλήματος και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του γι’ αυτήν. Παράλληλα, κάλεσε δημόσια τους παλιούς αθλητές, τα μέλη του Ν.Ο.Ι. και όλους τους Γιαννιώτες να παρακολουθήσουν τους διήμερους αγώνες Κωπηλασίας.

*Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Γιάννης Καραμπίνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που έγινε θα είναι ευτυχές. Ένα αποτέλεσμα, όπως είπε, που πρέπει να δείξει ότι η πόλη των Ιωαννίνων και η Περιφέρεια Ηπείρου είναι συντονισμένες για να γίνει ένα μεγάλο έργο. Αναφέρθηκε στη βοήθεια που κατά καιρούς έχει προσφέρει η Περιφέρεια για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΕΑΝΚΙ και συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους όσοι συμμετέχουν εθελοντικά στη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος Κωπηλασίας, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα που βρίσκονται ήδη στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκλεισε δε με την ευχή «όλοι μαζί χωρίς κομματικές αποχρώσεις και διαχωρισμούς να ενωθούμε και να απολαύσουμε τους κωπηλατικούς αγώνες σ’ αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο».

*Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Σπύρος Πάικας  συνεχάρη τον Δήμο Ιωαννιτών και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Θ. Μπέγκα, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», ιδιαίτερα την Πρόεδρό του και φυσικά τους ανθρώπους του Ν.Ο.Ι. αλλά και το προσωπικό και τον υπεύθυνο από τη Διοίκηση του ΠΕΑΚΙ κ. Κοντογιάννη «που όλοι τους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης διοργάνωσης». Όπως είπε, «από την πρώτη στιγμή που η διοίκησή μας ανέλαβε καθήκοντα, ως πρωταρχικό στόχο θέσαμε την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων συνολικά, με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίησή τους. Προς την κατεύθυνση αυτή σε συνεργασία με τον Ν.Ο.Ι. μετά το πέρας των αγώνων προσανατολιζόμαστε στην καθημερινή φύλαξη του Πύργου προκειμένου να μην ξαναντιμετωπίσουμε φαινόμενα λεηλασίας». Ο κ. Πάικας κατέληξε ευχόμενος κάθε επιτυχία στη διεξαγωγή των αγώνων Κωπηλασίας.

Από το Γραφείο Τύπου

του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων