Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Ο ΠΑΣ, οι μετανάστες και το παράδειγμα Χριστοβασίλη

Αυτό το πανό θα αναρτηθεί και στο γήπεδο της Οντ καθώς θα βρεθούν Ηπειρώτες μετανάστες από τη Σουηδία


Εκδρομείς θα πάνε στο Σκίεν από τα Γιάννινα αλλά και από Σουηδία, εκεί όπου υπάρχουν Ηπειρώτες που λατρεύουν τον ΠΑΣ, βλέποντάς τον σαν μια γέφυρα από την ξενιτιά στη γενέτειρα πατρίδα.
Χιλιάδες Ηπειρώτες στα δύσκολα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς για μια καλύτερη ζωή, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τον τόπο που γεννήθηκαν, ποτέ δεν λησμόνησαν τις ρίζες τους, το χωριό, τα βουνά της Ηπείρου, το σχολειό που έμαθαν τα πρώτα γράμματα.

«Παιδί της ξενιτιάς» είναι και ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιώργος Χριστοβασίλης που έγινε ο πρώτος στην ιστορία που οδήγησε τον ΠΑΣ στην Ευρώπη. Ως παιδί μεταναστών μεγάλωσε στη Γερμανία, σπούδασε στην Αμερική, έγινε ένας πετυχημένος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας κατασκευάζοντας σχολικά κτίρια στη Νέα Υόρκη, γυρίζοντας πίσω για να επενδύσει επιχειρηματικά στην Ελλάδα αλλά και να ασχοληθεί με τον ΠΑΣ που αγαπούσε από μικρός με την πρώτη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Ένα απτό παράδειγμα, για το πόσο δεμένοι είναι οι Ηπειρώτες της διασποράς με τον τόπο τους. 

Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι φίλαθλοι από τα Γιάννινα είναι σε επαφή με τους Ηπειρώτες της Σουηδίας για να συντονίσουν καλύτερα τις εκδρομές τους. Αν περάσει ο ΠΑΣ στον 3ο γύρο, τότε στην Ολλανδία με την Άλκμααρ θα έχει πολύ περισσότερους φιλάθλους, γιατί είναι κοντά η Γερμανία στην οποία διαμένουν πάρα πολλοί Ηπειρώτες.

Απόσπασμα από αφιέρωμα του "ΦΩΤΟΣ" για τον ΠΑΣ Γιάννινα στο φύλλο της Κυριακής 17 Ιουλίου