Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

"Ήσουν ο αγαπημένος Λάκης όλων των Γιαννιωτών"

Τι είπε στον επικήδειο λόγο ο δικηγόρος Ιωαννίνων Δημήτριος Δήμος για τον Λάκη Στεργίου που έφυγε από κοντά μας


Εκ μέρος του δικηγορικού συλλόγου Ιωαννίνων αποχαιρέτησε τον Λάκη Στεργίου στη νεκρώσιμη ακολουθία, ο δικηγόρος κ. Δημήτριος Δήμος, τον οποίο δεν γνώρισε μόνο στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά και μέσα από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο κ. Δήμος στο παρελθόν υπήρξε για αρκετά χρόνια επί εποχής Κολέμπα νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και είχε μια άλλη σχέση με τον εκλιπόντα.
Παράλληλα ο δικηγορικός σύλλογος εξέδωσε ψήφισμα για το θάνατο του μέλους του Νικολάου (Λάκη) Στεργίου και στην εξόδιο ακολουθία εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο κ. Αναστασία Γιογλή όπως και από πολλούς άλλους δικηγόρους. Στον επικήδειο που εκφώνησε ο κ. Δημήτριος Δήμος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα αλλά και στη διαδρομή του Λάκη Στεργίου τόσο στη δικηγορία όσο και στον αθλητισμό.

Ο κ. Δήμος τόνισε με συγκίνηση τα εξής:

Συνάδελφε, Φίλε, Αγαπημένε Λάκη,

Και σ’ αυτό το ύστατο «χαίρε»  ως Λάκη σε προσφωνώ , γιατί ήσουν ο αγαπημένος Λάκης όλων των Γιαννιωτών, έτσι σε φώναζαν όλοι  και έτσι ήσουν γνωστός στα όρια της πόλης που έζησες και αγάπησες και έξω από αυτά στις χιλιάδες του κόσμου που σε γνώρισαν και σε αγάπησαν. Μόλις προχθές πολλοί συνάδελφοί σου σε συνάντησαν στους δρόμους της πόλης και ανυποψίαστοι , όπως και συ, για το τι θα συμβεί,  πήραν μαζί τους το τελευταίο σου χαμόγελο, τους τελευταίους γλυκούς λόγους σου και κάτι από το αστείρευτο χιούμορ σου.

 Ο Λάκης Στεργίου γεννήθηκε στην Κέρκυρα το έτος 1937. Περάτωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών , έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, γράφτηκε ως ασκούμενος δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων το έτος 1974 και από το Δεκέμβριο του 1976 είναι δικηγόρος του συλλόγου αυτού.  Τη διαδρομή του στον επαγγελματικό στίβο χαρακτηρίζουν η εντιμότητά του, το απαράμιλλο ήθος του, η περίσσια καλοσύνη του, η ευγένειά του, η αγάπη για τον κόσμο και τους συναδέλφους του, ο σεβασμός του προς τους συναδέλφους του και προς κάθε παράγοντα της δικαιοσύνης, στοιχεία που ήταν έκδηλα και στις σχέσεις του με την κοινωνία. 

Ήταν ο άνθρωπος που δεν συγκρούσθηκε ποτέ με κανέναν, δεν μίσησε κανέναν, δεν είχε ίχνος κακίας για κανέναν, ήταν χαρακτήρας εξαιρετικά κοινωνικός, εκδηλωτικός, ευαίσθητος, συναισθηματικός, με επικοινωνιακό χάρισμα και ανθρωπισμό, ιδιότητες που τον κατέστησαν αγαπητό και λατρευτό στον κόσμο.

 Ο Λάκης δημιούργησε μια ωραία οικογένεια με την αγαπημένη του σύζυγο Λουίζα και τρία εξαίρετα παιδιά (τον Αλέκο, τη Σοφία και το Γιώργο), που του χάρισαν και πέντε (5) υπέροχα εγγόνια. Η αγαπημένη σύζυγός του και τα λατρεμένα παιδιά και εγγόνια του ήταν η δικαίωσή του στη ζωή και πάντα αναφέρονταν σ’ αυτούς με καμάρι και αγάπη.

 Από μικρό παιδί έδειξε το ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό και ειδικά για το ποδόσφαιρο, όπου και ο ίδιος υπήρξε δεινός παίκτης, γι αυτό απέκτησε και το προσωνύμιο «Ρίβα», αφού του αποδίδονταν ικανότητες του διάσημου Ιταλού διεθνή ποδοσφαιριστή Λουίτζι Ρίβα.

Ο Λάκης είχε όμως και μια άλλη τεράστια αγάπη, ένα τέταρτο παιδί, όπως έλεγε και ήταν ο «ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» . Και είμαι ευτυχής που μέσα από αυτή τη διαδικασία γνώρισα και εγώ αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο πριν από 25 περίπου χρόνια. Η ομάδα αυτή  από τα σπάργανά της μπήκε στα κύτταρά του, ο Λάκης ήταν ο δωδέκατος παίκτης της σε κάθε αγώνα. Αφιέρωσε πολύ χρόνο από τη ζωή του για τον ΠΑΣ, ασχολήθηκε ως διερμηνέας προπονητών – ξένων παικτών , υπήρξε διοικητικός παράγοντας του ΠΑΣ με μεγάλη προσφορά και για λίγο έκανε χρέη και Προέδρου στον ΠΑΣ. 

Υπήρξε εξαιρετικός αθλητικογράφος και για 24 ολόκληρα χρόνια παρουσίαζε με επιτυχία σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό με τον αχώριστο φίλο του Νίκο Τσόλη αθλητική εκπομπή για τον ΠΑΣ. Και μέσω αυτής της εκπομπής και μέσω της αφιέρωσής του στον ΠΑΣ έγινε γνωστός ευρύτερα και εισέπραττε το θαυμασμό και την αγάπη όλου του φίλαθλου κόσμου, των αθλητών, των παραγόντων και γενικότερα της κοινωνίας. 

Ο Λάκης Στεργίου χωρίς υπερβολή ήταν η συμπαθέστερη φυσιογνωμία στην πόλη, το σήμα κατατεθέν αυτής, ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα και στα μάτια όλων ήταν πάντα ένα παιδί , με εφηβική διάθεση, με νηφαλιότητα, προσήνεια , χιούμορ και ευγένεια και εξέπεμπε μόνο καλοσύνη και χαρά. Ο Λάκης ήταν ο φίλος όλων.

Τίποτα, Λάκη, δεν προμήνυε τον άδικο χαμό σου. Έφυγες απ’ τη ζωή τόσο αθόρυβα, τόσο ξαφνικά , που κανείς δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει πως αύριο δεν θα σε ξαναδεί στους δρόμους της πόλης, στο γήπεδο, στην τηλεόραση, στη ζωή. Η οικογένειά σου ευτύχησε να έχει ένα  στοργικό σύζυγο, πατέρα και παππού και σίγουρα σ’ αυτή θα λείψεις περισσότερο, αλλά θα λείψεις και στον καθένα μας χωριστά.

Γέμισες, όμως, με τη διαδρομή σου στη ζωή τις καρδιές όλων μας με απέραντη αγάπη και  συμπάθεια και θα μείνεις αξέχαστος. Είσαι ο άνθρωπος που αιχμαλώτισες τη μνήμη όλων μας.
Αγαπημένε μας Λάκη,

Φύγε ήσυχος στο τελευταίο σου ταξίδι με τους αγγέλους και εμείς όλοι ξέρουμε ότι έκανες στη ζωή,  σ’ αυτόν εδώ το μάταιο κόσμο,  το χρέος σου με το παραπάνω και θα είσαι για όλους μας ο φάρος της αγάπης, της καλοσύνης, της ανθρωπιάς και της ελπίδας που εξέφραζες πάντα.

Καλό ταξίδι φίλε.