Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Αποφράδα μέρα σήμερα για το Γιαννιώτικο ποδόσφαιρο

Μονομαχία Λίμα με Χαραλαμπίδη στο "μαύρο μπαράζ" της Λάρισας. Πιο πίσω ο Κουτρόπουλος. Το μπαράζ αυτό σήμανε και το τέλος εποχής για τον μεγάλο και θρυλικό "Άγιαξ της Ηπείρου".








Αποφράδα μέρα η σημερινή  για το Γιαννιώτικο ποδόσφαιρο, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε  (19-5-1984) που έγινε στο Αλκαζάρ της Λάρισας ο αγώνας μπαράζ με τον Πανιώνιο όπου ο ΠΑΣ έχασε 2-0 στην παράταση και υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική μετά από 10 χρόνια λαμπρής παρουσίας στην Α’ Εθνική. Για το παιχνίδι αυτό ειπώθηκαν και γράφηκαν πολλά και έχει καταγραφεί στην ιστορία σαν «το μαύρο μπαράζ της Λάρισας».

Το πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 1983-84 τελείωσε στις 6 Μαίου 1984 και ο ΠΑΣ ισοβάθμησε στην προτελευταία θέση με τον Πανιώνιο έχοντας και οι δύο ομάδες από 23 βαθμούς. Η διεξαγωγή του αγώνα μπαράζ ορίστηκε από την ΕΠΑΕ το Σάββατο 19 Μαίου. Στα Γιάννινα και σ΄ όλη την Ήπειρο επικρατούσε γενικός ξεσηκωμός. Τα 7.150 εισιτήρια που πήρε ο ΠΑΣ μέσα σε λίγες ώρες εξαντλήθηκαν!
Ο ΠΑΣ ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Γκόλα, Πρίσκα, Μαντζούκη, Παπαγγέλη, Παπάζογλου, Μπονόβα, Μανέφσκι, Παπαχρήστου, Χαραλαμπίδη, Λιάκο, Οικονόμου. Ο προπονητής Γιώργος Σιόντης έκανε δύο αλλαγές. Στο 65' στη θέση του Μανέφσκι πέρασε τον Κατσίφα και στο 75' στην θέση του Οικονόμου πέρασε τον Μάϊπα.
Ο Πανιώνιος με προπονητή τον Νίκο Αλέφαντο ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Μανίκα, Κουτρόπουλο, Γραβάνη, Χαλκίδη, Εμβολιάδη, Καναρά, Σαραβάκο, Γεωργιάδη, Μαυρίκη, Αποσπόρη, Λίμα.

Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 0-0 στην κανονική του διάρκεια και ο ΠΑΣ φαίνονταν να διεκδικούσε με αξιώσεις την παραμονή. Όμως η ημίωρη παράταση που δόθηκε ώστε να αναδειχτεί νικητής, ήταν μοιραία για τον ΠΑΣ. Στο 104' ο Μαυρίκης έδωσε τη μπάλα στον αμαρκάριστο Σαραβάκο ο οποίος από κοντά έγραψε το 1-0 για τον Πανιώνιο. Στο 116' σε κόρνερ του Σαραβάκου ο Σοφιανός από κοντά έγραψε το 2-0.