Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Χρ. Τσελιόπουλος: Ο ΠΑΣ είναι ανερχόμενη δύναμη

Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Χρήστου Τσελιόπουλου στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ και στον υπεύθυνο επικοινωνίας Αλέκο Καρύτσα








Ο προπονητής τερματοφυλάκων Χρήστος Τσελιόπουλος, μίλησε στο pasgiannina.gr,  για την ανανέωση της συνεργασίας του με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, τον Γιάννη Πετράκη, τον Μάρκο Βελλίδη και την θέση που δικαιούται στην Εθνική Ελλάδος, τους Σωτηρίου, Αμπάρη, Κολιοφούκα, τους νεαρούς των υποδομών, αλλά και τις σκέψεις του για τους τερματοφύλακες και τους τρόπους που θα πρέπει να εκπαιδεύονται.


Πως είδες την πορεία του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στο φετινό πρωτάθλημα;.

Το φετινό πρωτάθλημα για την ομάδα και τους ανθρώπους της, είχε την ιδιαιτερότητα στο ότι έπρεπε να καταφέρουμε να διαχειριστούμε κατάλληλα και προς όφελος της, όλα όσα είχαν κερδηθεί την εκπληκτική  προηγουμένη περίοδο. Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ εδραιώθηκε στην super league και αποτελεί μια ανερχομένη δύναμη στο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ άλλαξε φέτος τρεις προπονητές... Πόσο επηρέασε αυτό αγωνιστικά αλλά  και το κλίμα στην ομάδα  γενικότερα.

Οι αλλαγές προπονητών αποσυντονίζουν το αγωνιστικό τμήμα, λόγω των διαφορετικών αντιλήψεων και φιλοσοφίας  που πρεσβεύει ο κάθε προπονητής. To κλίμα μεταξύ των ανθρώπων που απαρτίζουν το ποδοσφαιρικό τμήμα όμως είναι άριστο και αυτό είναι εμφανές   και στον αγωνιστικό χώρο.

Πρόσφατα ανανεώθηκε η συνεργασία με τον Γιάννη Πετράκη...

Είναι θετικό για την ομάδα  που συνεχίζει με τον κ. Πετρακη, ο οποίος έχει πλέον εικόνα και γνώση των πεπραγμένων στο αγωνιστικό τμήμα, αλλά και  την δυνατότητα να σχεδιάσει και να προγραμματίσει, όπως ο ίδιος επιθυμεί, το ποδοσφαιρικό τμήμα για την νέα περίοδο.
Είναι δεδομένη η ικανότητα και οι γνώσεις του και ελπίζουμε ότι με την βοήθεια όλων μας, το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο της ιστορίας του συλλόγου.

Οι σχέση σου με το υπόλοιπο team (Γεωργουλόπουλο, Αλεξίου, Νιαρχάκο);

Οι διακριτοί ρόλοι  των στελεχών της ομάδας και η μεταξύ μας συνεργασία διέπεται από σεβασμό και αλληλοεκτίμηση.

Ο βασικός μας τερματοφύλακας Βελλίδης, φέτος έκανε εξαιρετικό πρωτάθλημα. Έχει ακόμα κι άλλα περιθώρια βελτίωσης;

Τα περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης τα καθορίζει ο ίδιος ο αθλητής μέσα από την προσπάθεια που καταβάλει. Είμαι αισιόδοξος για την εξέλιξη του Βελλίδη λόγω της  διάθεσης που δείχνει στις καθημερινές προπονήσεις. Η  παρουσία του στο πρωτάθλημα ήταν σταθερά ανοδική,  κάτι που τα στατιστικά στοιχεία της super league   έρχονται να την επιβεβαιώσουν.

Έχει θέση ο Βελλίδης στη σημερινή Εθνική Ελλάδας;

Η Εθνική Ελλάδος αποτελεί τον κορυφαίο στόχο για κάθε ποδοσφαιριστή   και είναι μια επιβράβευση των προσπαθειών του. Ο  Βελλιδης μέσα από ένα σύνολο 32 συμμετοχών, με την σταθερότητα στην απόδοση  και την εξαιρετική αγωνιστική του  φόρμα το τελευταίο διάστημα, αναμφισβήτητα έχει θέση στο ροστερ της σημερινής Εθνικής Ελλάδος.  Σίγουρα αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο στο ποδόσφαιρο στη θέση του τερματοφύλακα.

Ποια η γνώμη σου για τους άλλους δυο τερματοφύλακες, Σωτηρίου- Αμπάρη;

Είναι πολύ σημαντικό για τον εκπαιδευτή τερματοφυλάκων να συνεργάζεται με τερματοφύλακες της αξίας των Αμπαρη και Σωτηρίου που διαθέτουν την ποιότητα, την διάθεση, τον χαρακτήρα την άμιλλα και τον συναγωνισμό που πρέπει να διακρίνουν τους τερματοφύλακες  του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Όλα τα παραπάνω  στοιχεία είναι αυτά που διαμορφώνουν την αρίστη εικόνα και άποψη που έχω, όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι άνθρωποι του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, για τους Αμπάρη, Σωτηρίου.

Για  τον νεαρό Κολιοφούκα όπως και για τους άλλους τερματοφύλακες των υποδομών, Κ17-Κ20,  που προπονείς;

Τα τμήματα  των υποδομών αποτελούν το μέλλον της κάθε ομάδας. Στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δίνουμε μεγάλη προσοχή στο να εκπαιδεύσουμε τους μελλοντικούς τερματοφύλακές μας. Ο Κολιοφουκας που αγωνίζεται στην Κ20 και γυμνάζεται με την επαγγελματική ομάδα από το προηγούμενο καλοκαίρι, όπως και ο Παππάς που αγωνίζεται στην Κ17 και συμμετέχει στο πρόγραμμα της επαγγελματικής ομάδας από τον Δεκέμβριο,  παρουσιάζουν μια βελτίωση  που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι σύντομα η ομάδα μας  θα μπορεί να στηρίζεται σε τερματοφύλακες  που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής της.

Στα δοκιμαστικά τεστ που έγιναν πρόσφατα ξεχώρισες κάποιους ταλαντούχους τερματοφύλακες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στον ΠΑΣ Γιάννινα;

Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους και τους προπονητές των υποδομών, έχουμε θέσει ως στόχο την στελέχωση των Κ15 και Κ17 με τα ταλέντα της ευρύτερης περιοχής.  Αυτός ήταν και ο λόγος των προσφάτων tests όπου οι τερματοφύλακες  που επιλέξαμε θα ειδοποιηθούν για να  συμμετέχουν σε προπονήσεις,  ώστε να αποκτήσουμε πιο σαφή εικόνα και να μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερες επιλογές.

Τελικά τερματοφύλακας  γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Ο τερματοφύλακας γεννιέται για να γίνει τερματοφύλακας και γνωρίζει από την αρχή που μπαίνει στο ποδόσφαιρο ότι  ο προορισμός του  είναι να αγωνιστεί σ αυτή τη θέση.

Πόσο «μετράει»  το ταλέντο  και πόσο η δουλειά για να γίνει κάποιος μεγάλος τερματοφύλακας;

Ο συνδυασμός και των δυο είναι το ιδανικό,  γιατί το ταλέντο παραμένει στάσιμο και αναξιοποίητο χωρίς το στοιχείο της δουλειάς και αντίθετα, εάν ένας τερματοφύλακας διακρίνεται για την  δουλειά, χωρίς να υπάρχει το ταλέντο,  είναι βέβαιο ότι η καριέρα του στο ποδόσφαιρο θα χαρακτηρίζεται από μετριότητα.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υπάρχουν προδιαγραφές για τους τερματοφύλακες ;

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο εξελίσσεται  καθημερινά με ταχύτατους  ρυθμούς, οπότε  τόσο οι προπονητές όσο  και οι αθλητές θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις. Οι τερματοφύλακες  δεν αποτελούν εξαίρεση και πρέπει να διαθέτουν όλες τις  προδιαγραφές που ορίζει το σύγχρονο ποδόσφαιρο,  όπως την κατάλληλη σωματοδομή, με την επιστήμη να παίζει σημαντικό ρολό στην σωματική  διάπλαση του αθλητή.

Τι ρόλο παίζει η επιστήμη στην επιλογή και την εξέλιξη ενός παιδιού, που θέλει αγωνιστεί αυτή τη θέση;

Ο ρόλος του τερματοφύλακα  είναι πολυσύνθετος με συμμετοχή στο αμυντικό αλλά και στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας. Επιβάλλεται η επαφή του με την μπάλα, τόσο με τα χέρια αλλά ακόμα περισσότερο με τα πόδια να είναι σε μέγιστο βαθμό.  Η ταχύτητα κίνησης  - αντίδρασης  μαζί με τον τρόπο σκέψης αλλά και αντίληψης των φάσεων είναι κάτι που καθορίζει την εξέλιξη του και θα πρέπει να τα διαθέτει. Η επιστήμη στο ποδόσφαιρο έρχεται να συμπληρώσει  τις αδυναμίες των αθλητών και κρίνεται ουσιαστική όσο και απαραίτητη.

Τι είναι αυτό που μπορεί να ωθήσει  ένα παιδί στο να επιλέξει να γίνει τερματοφύλακας;

Η αγάπη  για την θέση του τερματοφύλακα  μαζί με τις προδιαγραφές που αναφέραμε πιο πάνω.

Μπορεί να βελτιωθεί ένας τερματοφύλακας όταν δεν αγωνίζεται; Είναι καλύτερο για τους νέους τερματοφύλακες να δίνονται δανεικοί σε μικρότερες ομάδες ώστε να «παίρνουν» αγώνες ή να μένουν και να προπονούνται κοντά στην  ομάδα περιμένοντας την ευκαιρία να παίξουν;

Πέραν της καθημερινής εκπαίδευσης στην βελτίωση των τερματοφυλάκων, οι αγώνες είναι αυτοί που καθορίζουν την εξέλιξη τους και γι αυτούς  προετοιμάζονται. Είναι προτιμότερο οι νεαροί τερματοφύλακες  να έχουν αγώνες σε μικρότερες κατηγορίες, ως δανεικοί,  εφόσον βεβαία διασφαλιστούν ικανοποιητικές  συνθήκες εκπαίδευσης και στενής παρακολούθησης. Σε αντίθετη περίπτωση δεν συντρέχει λόγος να ταλαιπωρούνται χωρίς να εκπαιδεύονται και είναι προτιμότερο να παραμένουν με την ομάδα, όπου τουλάχιστον θα γυμνάζονται και θα εκπαιδεύονται σε σωστές βάσεις.

Τι πιστεύεις  ότι «φταίει» και τα τελευταία χρόνια δε «βγαίνουν» μεγάλοι τερματοφύλακες αντάξιοι των Κελεσίδη, Οικονομόπουλου, Νικοπολίδη;

Είναι απαραίτητο να δοθεί η πρέπουσα σημασία στις αναπτυξιακές ηλικίες ώστε οι βάσεις  να είναι ισχυρές και με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Έλληνα τερματοφύλακα να αποκτήσει μια αγωνιστική ταυτότητα - σχολή  και να είναι αυτό που θα μας διακρίνει έναντι των άλλων σχολών (π.χ Ισπανική, Ιταλική, Γερμανική). Οι  εκπαιδευτές  θα πρέπει να έχουν μια κοινή αντίληψη και να εφαρμόζουν κοινούς τρόπους εκπαίδευσης  που θα πρέπει να τους καθορίζει η Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης  τερματοφυλάκων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να   δημιουργήσουμε σπουδαίους τερματοφύλακες.

Θα βοηθούσε η  δημιουργία σχολής προπονητών τερματοφυλάκων στην Ελλάδα όπου θα αποκτάται επίσημο πτυχίο;

Σίγουρα θα βοηθήσει σε μέγιστο βαθμό η δημιουργία Σχολής όπου με την λειτουργία της θα καλύψει το κενό που υπάρχει στην εκπαίδευση και στην ανάδειξη ικανών και αξιόλογων στελεχών.

Πως «βλέπεις» τον Έλληνα τερματοφύλακα; Οι Έλληνες τερματοφύλακες υστερούν σε κάτι έναντι των ξένων;

Στον Έλληνα τερματοφύλακα, περισσεύει το ταλέντο, αλλά υπολείπεται σε γνώση και μεθοδική δουλειά,  κάτι που οι ξένοι τερματοφύλακες μαθαίνουν από τις αναπτυξιακές ηλικίες. Η  ευθύνη βαραίνει τους  Έλληνες  εκπαιδευτές τερματοφυλάκων,  όπου η γνώση και η τεχνικοεπιστημονική κατάρτιση τους,  έχει σαν επακόλουθο την εικόνα του Έλληνα τερματοφύλακα.

Μήπως έχει λιγοστέψει  στην Ελλάδα η προθυμία για συμμετοχή των παιδιών να γίνουν τερματοφύλακες ή οι ομάδες δεν δίνουν ευκαιρίες στους Έλληνες οπότε δεν υπάρχει και κίνητρο;

Η προθυμία υπάρχει και τα τελευταία χρόνια οι ομάδες έχουν αρχίσει να ξανά εμπιστεύονται τους Έλληνες τερματοφύλακες.  Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι μια από τις ομάδες που έχει μόνο Έλληνες τερματοφύλακες στο δυναμικό του.

Σε πολλές Ακαδημίες δεν υπάρχει προπονητής τερματοφυλάκων. Γιατί πιστεύεις γίνεται αυτό;

Το οικονομικό σκέλος συνοδευμένο από την λανθασμένη αντίληψη των υπευθύνων των Ακαδημιών ότι η εκπαίδευση των νεαρών τερματοφυλάκων δεν είναι  απαραίτητη, ευθύνονται για την μη παρουσία εκπαιδευτών. Τα τελευταία  πάντως χρονια παρατηρείτε μια καλύτερη προσέγγιση και αρκετές Ακαδημίες  δίνουν την δυνατότητα  στους νεαρούς τερματοφύλακες να γυμνάζονται με εξειδικευμένους προπονητές

Υπάρχουν συνάδελφοί σας που δεν έχουν πτυχία και διπλώματα, αλλά  δουλεύουν προπονητές  τερματοφυλάκων. Αρκεί μόνο το ότι έχουν αγωνισθεί κατά το παρελθόν σε αυτή την θέση ώστε να προσφέρουν;

Η εμπειρία και τα βιώματα που έχει ένας εκπαιδευτής όταν κατά το παρελθόν είχε αγωνιστεί στη θέση του τερματοφύλακα, είναι σίγουρο μεγάλο προσόν και πλεονέκτημα  για τον ίδιον αλλά και γι αυτούς που εκπαιδεύει.  Σίγουρα όμως αυτό δεν είναι αρκετά από μόνο του και θα πρέπει αρχικά να παρακολουθήσει τις σχολές που διοργανώνει η Ε.Π.Ο  και να παρακολουθεί  τα όποια σεμινάρια γίνονται είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, για να αποκτήσει τα διπλώματα και τα πτυχία που θα του δώσουν οπωσδήποτε περισσότερα εφόδια και γνώσεις.

Είναι αναγκαίο ο τερματοφύλακας να συμμετέχει στην τακτική της ομάδας του;

Όχι μόνo αναγκαίο, αλλά θεωρείται και απαραίτητο να γνωρίζει την τακτική που  ακολουθεί  η ομάδα,  έχοντας  μάλιστα ενεργό ρόλο λόγω της συμμετοχής του, τόσο στην αμυντική όσο και στην επιθετική λειτουργία της. Είναι αυτός που θα προσπαθήσει να δώσει λύσης στο αμυντικό κομμάτι και αυτός ο όποιος θα πρέπει σωστά και μεθοδικά να  «χτίσει» την επιθετική ανάπτυξη της.

Ποιος πιστεύεις ότι είναι σήμερα ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας, ποιος ξένος και ποιοι διαχρονικά;

Η αγωνιστική αστάθεια στην απόδοση των περισσοτέρων σήμερα Ελλήνων  τερματοφυλάκων  δεν επιτρέπει να χαρακτηρίσουμε κάποιον ως κορυφαίο. Ορισμένοι διακρίθηκαν κατά περιόδους, ελάχιστοι όμως διατήρησαν μια σταθερά ανοδική πορεία και μπόρεσαν να κρατήσουν σε υψηλά στανταρ την αγωνιστική τους παρουσία. Διαχρονικές αξίες που η παρουσία τους είναι καταλυτική  με τους  συλλόγους  και τις Εθνικές  ομάδες, στο να κατακτούν τίτλους, παραμένουν οι Κασίγιας και Μπουφόν,  με τον Κουρτουα  να εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον κορυφαίους και σίγουρα ο κορυφαίος για τα επόμενα χρόνια τερματοφύλακας .

Από τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (πρόεδρο, συνεργάτες)  και την πόλη  είσαι  ευχαριστημένος ;

Νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω την χαρά και την ικανοποίηση που αισθανόμαστε τόσο εγώ  όσο και τα μέλη της οικογένειας μου, από την αντιμετώπιση, την εμπιστοσύνη, την συμπαράσταση και την αναγνώριση  που εισπράττουμε καθημερινά από τους ανθρώπους του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, αλλά και από την πόλη των Ιωαννίνων. Η οικογένειας Χρηστοβασίλη και ο πρόεδρος προσωπικά,  έχουν στηρίξει τόσο εμένα όσο και την οικογένεια μου σε δύσκολες  στιγμές.

Τι μήνυμα θα έστελνες στον κόσμο του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ;

Οι φίλαθλοι του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ να συνεχίσουν  να αγαπάνε με ανιδιοτέλεια την ομάδα τους και να την πιστεύουν όχι μόνο στις καλές αλλά και στις δύσκολες στιγμές.