Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Ομάδα των μεγάλων αντιθέσεων ο ΠΑΣ Γιάννινα

Οι παίκτες του ΠΑΣ πανηγυρίζουν τη νίκη στο Περιστέρι επί του Ατρόμητου, ενώ την Κυριακή έχασαν στα Γιάννινα

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Βαρύ αγωνιστικό φορτίο έβγαλε μέσα στον Ιανουάριο ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς έδωσε επτά παιχνίδια πρωταθλήματος και ένα Κυπέλλου, εκ των οποίων τα πέντε στα Γιάννινα.

Η βαθμολογική συγκομιδή για το πρωτάθλημα δεν ήταν μεγάλη. Πήρε 5 βαθμούς, με 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες. Έξω τα πήγε καλύτερα απ’ ό,τι στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Κέρδισε 2-0 στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ, πήρε ισοπαλία 0-0 στη Λάρισα με την ΑΕΛ σε ένα δυνατό παιχνίδι με μεγάλη βαθμολογική σημασία και έχασε 1-0 στο 93’ από τον Ολυμπιακό στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» με την κεφαλιά του Χασάν, δευτερόλεπτα πριν ο ρέφερι σφυρίξει τη λήξη του αγώνα. Περισσότερο πληγώθηκε μέσα στο σπίτι του. Έφερε ισοπαλία 0-0 με τον Άρη και έχασε με 3-1 από τον Απόλλωνα Σμύρνης και με 1-0 από Βόλο και Ατρόμητο. Η καλύτερη πορεία σε εκτός έδρας παιχνίδια δεν έγινε μόνο στους αγώνες του Ιανουαρίου, αλλά απεικονίζεται συνολικά και στον βαθμολογικό πίνακα, καθώς ο «Άγιαξ της Ηπείρου» εντός έδρας κατέκτησε 7 βαθμούς και εκτός έδρας 11 βαθμούς.

Πολλοί φίλαθλοι στα Γιάννινα αναρωτιούνται γιατί η ομάδα τους τα πήγε καλά στα παιχνίδια με τις μεγάλες ομάδες και όχι τόσο καλά με τις μικρομεσαίες; Υπενθυμίζουμε ότι έφερε ισοπαλία 1-1 με τον Ολυμπιακό στα Γιάννινα και τον δυσκόλεψε πολύ στο Καραϊσκάκη καθώς έχασε 1-0 στις καθυστερήσεις, έχασε στο 87’ 2-1 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, κέρδισε 2-0 στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ, έφερε δύο ισοπαλίες με Άρη (2-2 στο Χαριλάου, 0-0 στα Γιάννινα). Αντίθετα έχασε στα Γιάννινα από Λάρισα, Απόλλωνα Σμύρνης, Βόλο, Ατρόμητο και έφερε ισοπαλίες με Παναιτωλικό και Αστέρα Τρίπολης.
Οι ερμηνείες είναι πολλές. Τα παιχνίδια με τις μεγάλες ομάδες έγιναν με καλούς αγωνιστικούς χώρους, στοιχείο θετικό για τον ΠΑΣ. Είναι ομάδα που προσπαθεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Επίσης στα παιχνίδια αυτά δεν υπάρχει το άγχος και η πίεση των αποτελεσμάτων. Ο «Άγιαξ» έπαιξε ελεύθερα σε όλα τα ματς και ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων κέρδισε τις εντυπώσεις. Τα χάλασε όταν ήρθε αντιμέτωπος με μικρομεσαίες ομάδες, του δικού του αγωνιστικού βεληνεκούς. Προφανώς επειδή ήθελε τη νίκη, ένιωθαν οι παίκτες του και την ανάλογη πίεση. Σε ματς που κλήθηκε να έχει αυτός το πάνω χέρι, να κάνει παιχνίδι για να ξεκλειδώσει σφιχτές άμυνες ώστε να βρει τον δρόμο για τα δίχτυα, αντιμετώπισε δυσκολίες. Ενώ στα ματς με τις μεγάλες ομάδες, έπαιζε αυτός αμυντικά και χτυπούσε στην κόντρα επίθεση.
Σε κάποια παιχνίδια στάθηκε άτυχος, ειδικά μέσα στα Γιάννινα. Με Λάρισα και Αστέρα Τρίπολης έμεινε με 10 παίκτες από τις αρχές του β’ ημιχρόνου. Σε τέτοια ματς που…καίει η μπάλα, το ντεζαβαντάζ είναι μεγάλο. Επίσης στα τελευταία παιχνίδια με Βόλο και Ατρόμητο είχε την ατυχία να δεχτεί νωρίς γκολ. Δεν είναι ό,τι καλύτερο σε γηπεδούχο ομάδα με το ….καλησπέρα να μένει πίσω στο σκορ. Και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες, με βροχή και έναν κακό αγωνιστικό χώρο. Αυτές οι συγκυρίες δυσκόλεψαν πολύ το έργο των «κυανόλευκων». Για να μη τα ρίχνουμε, όμως, όλα στην κακιά ώρα, φταίει και ο ΠΑΣ που μπήκε παγωμένος στα παιχνίδια και από δικά του καθαρά λάθη έδωσε το δικαίωμα στις αντίπαλες ομάδες να βάλουν πρώτες γκολ, σε φάσεις που δημιουργήθηκαν από το πουθενά. Σε όσα ματς ο ΠΑΣ έμεινε πίσω στο σκορ δεν μπόρεσε να κάνει ανατροπή. Σε ένα από αυτά, με τον Αστέρα Τρίπολης στα Γιάννινα, κατάφερε μόνο να ισοφαρίσει το σκορ σε 2-2, καθώς έμεινε δύο φορές πίσω στο σκορ.  Με τον Απόλλωνα Σμύρνης προηγήθηκε ο ΠΑΣ με 1-0, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει το αποτέλεσμα. Οι γηπεδούχοι ήταν έξω από τα νερά τους και δίκαια η ομάδα της Ριζούπολης με ανατροπή σφράγισε τη νίκη με σκορ 3-1. Ο ΠΑΣ δεν δικαιούτο τίποτε άλλο από την ήττα.

Ομάδα των μεγάλων αντιθέσεων ο ΠΑΣ με σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Πέρα, όμως, από τις αδύναμες στιγμές στα εντός έδρας παιχνίδια, έδειξε ως ομάδα και πολλές αρετές. Στα περισσότερα παιχνίδια, ειδικά σε αυτά που έγιναν με καλούς αγωνιστικούς χώρους, έκανε καλές εμφανίσεις, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Ακόμη και σε ματς που ηττήθηκε, έπαιξε χωρίς σκοπιμότητα καθαρό ποδόσφαιρο. Είναι κοινή παραδοχή ότι η βαθμολογική θέση δεν απεικονίζει την εικόνα που έδειξε η ομάδα στη μέχρι τώρα διαδρομή του πρωταθλήματος. Μπορούσε να πάρει περισσότερους βαθμούς. Όσοι έχουν παρακολουθήσει παιχνίδια της τοπικής ομάδας συμφωνούν ότι είναι καλοδουλεμένη από τον προπονητή Αργύρη Γιαννίκη και προσπαθεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Υπήρξαν ματς, ειδικά στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, που ο κόσμος καμάρωνε βλέποντας την ομάδα του να παίζει σωστό ποδόσφαιρο. Πολλοί έγραφαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης «κρίμα που δεν μπορούμε να πάμε γήπεδο για να απολαύσουμε την ομαδάρα μας». Οι καλές στιγμές του «Άγιαξ» στη μέχρι τώρα διαδρομή είναι πολύ περισσότερες από τις άσχημες.

Η κακή κατάσταση του γηπέδου

Από τα Χριστούγεννα και μετά ο ΠΑΣ αντιμετώπισε δυσκολίες και με τα γήπεδα. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις τον δυσκόλεψαν τόσο στις προπονήσεις όσο και στη διεξαγωγή των αγώνων. Φέτος είναι σε κακή κατάσταση ο αγωνιστικός χώρος του σταδίου «Ζωσιμάδες», σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια που άντεξε και στις κακές καιρικές συνθήκες. Εκεί που λέγαμε πριν από μερικές εβδομάδες ότι το…χωράφι έγινε χαλί, τώρα έγινε εκ νέου χωράφι. Αυτό δυσκόλεψε πολύ τον ΠΑΣ, ειδικά στα παιχνίδια που έμεινε πίσω στο σκορ και έπρεπε να πατήσει μπάλα για να κάνει ανατροπή ή σε άλλα ματς που ως γηπεδούχος έπρεπε να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας για να δημιουργήσει φάσεις για γκολ. Η εικόνα του γηπέδου στα δύο παιχνίδια με Ατρόμητο (Κύπελλο και πρωτάθλημα) και στο παιχνίδι με τον Βόλο ήταν χειρότερη και από αυτήν που υπήρχε πριν από κάποια χρόνια, όταν το στάδιο «Ζωσιμάδες» ήταν σημείο αναφοράς για την κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. Αν αυτό οφείλεται στις συνεχόμενες βροχοπτώσεις, στην υγρασία ή στα συνεχόμενα παιχνίδια που έγιναν υπό συνεχή βροχή, δεν το γνωρίζουμε. Μακάρι να είναι κάτι το παροδικό, ώστε με την βελτίωση του καιρού να ξαναδούμε χαλί τον αγωνιστικό χώρο.

Ενδιαφέρουσα η συνέχεια


Η συνέχεια αναμένεται να είναι ενδιαφέρουσα για τον ΠΑΣ. Οι πολυπληθείς φίλοι του βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι. Έχουν εμπιστοσύνη στον Γιαννίκη αλλά και στους ποδοσφαιριστές. Βγήκε ο δύσκολος Γενάρης, με συνεχείς αγώνες, άσχημες καιρικές και γηπεδικές συνθήκες, απουσίες από τιμωρίες και τραυματισμούς, χωρίς αναταράξεις στον βαθμολογικό πίνακα. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου», έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, βρίσκεται 5 βαθμούς πάνω από τον Παναιτωλικό, 7 από τη Λαμία και 9 από την ουραγό Λάρισα. Στα πλέι άουτ αναμένεται να πάει ακόμη καλύτερα, καθώς θα γίνουν άνοιξη με καλύτερες καιρικές και γηπεδικές συνθήκες. Ο ΠΑΣ έχει πολύ καλά στοιχεία ως ομάδα και θα τα δείξει στη συνέχεια. Δεν πρόκειται να κινδυνεύσει και θα πετύχει τον στρατηγικό στόχο της παραμονής.