Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Νέα στοιχεία για την ιστορία του σταδίου "Ζωσιμάδες"

Τι αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών Στέφανος Ζούμπας

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η έρευνα για την 90χρονη ιστορία του σταδίου «Ζωσιμάδες» που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στη στήλη μας είχε μεγάλη απήχηση στα Γιάννινα.

Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την αγορά των εκτάσεων προκειμένου να γίνει το στάδιο, παρέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ιωαννιτών - αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και παλιός μπασκετμπολίστας του ΑΓΣΙ Στέφανος Ζούμπας, σημειώνοντας ότι με δαπάνες των «αγαθοεργών καταστημάτων» της Μητρόπολης Ιωαννίνων έγινε η αγορά του οικοπέδου και ήταν ιδιοκτησία αυτών. Τα αγαθοεργά καταστήματα είναι ένας οργανισμός, υπάρχει και στις μέρες μας, που διαχειρίζεται την περιουσία δωρεών και κληροδοτημάτων. Ακολούθως, το 1959 ο χώρος του νυν σταδίου «Ζωσιμάδες» εξαγοράστηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην κυριότητα της οποίας ανήκει και σήμερα. 

Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στέφανος Ζούμπας


Η τοποθέτηση του κ. Στέφανου Ζούμπα στο διαδίκτυο, προσθέτει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Στο υποβληθέν τοπογραφικό διάγραμμα με ημερομηνία 22/1/1930 διαβάζουμε "Διάγραμμα γηπέδου αγορασθέντος υπό της Εκπαιδευτικής Επιτροπής Ζωσιμάδων προς ανέγερσιν σταδίου" που απεικονίζει το στάδιο σχεδόν ακριβώς στη σημερινή του μορφή!! Επίσης στο φάκελο "Νο 2 ΣΤΑΔΙΟ" του ενεργού αρχείου των Αγαθοεργών βρίσκουμε όλα τα συμβόλαια αγοράς ιδιοκτησιών προκειμένου να "συμπληρωθεί" η ανάλογη έκταση για να ανεγερθεί το Στάδιο. Ακόμα, στο πρώτο πρακτικό συνεδρίασης της Εφορίας Εθνικού Σταδίου "Οι Αδελφοί Ζωσιμάδες" με ημερομηνία 13/10/1946 διαβάζουμε ότι πρόεδρος της εφορίας ήταν ο Μητροπολίτης Σπυρίδωνας (αφού το στάδιο ήταν ιδιοκτησία των αγαθοεργών), και μέλη ο Βασίλειος Λάππας, Περικλής Γιαννής, Αλκιβιάδης Κοντοπάνος και Αριστομένης Λεύκοβιτς. Θέμα της συνεδρίασης ήταν η εξεύρεση πόρων για την ολοκλήρωση των εργασιών. Οι πόροι αυτοί προέρχονταν κυρίως από τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας, της Νομαρχίας και βεβαίως των Αγαθοεργών Καταστημάτων. Περιέργως απουσιάζει πάντα ο Δήμος. 

Τέλος από το πρακτικό Νο 1445 της 30/10/1959 των Αγαθοεργών καταστημάτων Ιωαννίνων μαθαίνουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γεώργιος Βήχος, στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει το αίτημα της πόλης για ίδρυση ενός σύγχρονου εθνικού σταδίου προσέτρεξε στα Αγαθοεργά για εξεύρεση λύσης. Οι λύσεις - προτάσεις που μελετήθηκαν ήταν δύο: α) η παραχώρηση από τον Ιερό Ναό Περιβλέπτου έκτασης προκειμένου να ανεγερθεί το νέο στάδιο σε άλλο χώρο από τον σημερινό και β) η εξαγορά του ήδη υπάρχοντος σταδίου των Αγαθοεργών. Τελικά προκρίθηκε η λύση της αγοράς του νυν σταδίου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι όροι που έθεσαν τα Αγαθοεργά προς την ΓΓΑ ήταν να παραμείνει ο χαρακτήρας του σταδίου (να καλύπτει δηλαδή τις ανάγκες όλων των αθλημάτων) και να καταβληθεί ένα τίμημα που να μη ξεπερνάει το μισό της αξίας του σταδίου προκειμένου να τακτοποιηθούν υποχρεώσεις μερικών ακόμα εξαγορασμένων ιδιοκτησιών. Και κάπως έτσι πέρασε το στάδιο στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. 

Σε όλη αυτήν την έρευνα αυτό που με θλίβει είναι ότι, όπως με τα σχολεία, το νοσοκομείο, το γηροκομείο, το πανεπιστήμιο κλπ έτσι και με το στάδιο χρειάστηκε να πρωτοστατήσει η Μητρόπολη και τα Αγαθοεργά για να γίνουν στη πόλη και όχι το κεντρικό κράτος ως όφειλε. Παράλληλα όμως με κάνει και υπερήφανο γιατί ουσιαστικά φτιάξαμε όλες αυτές τις υποδομές μόνοι μας, διότι τα Αγαθοεργά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας! Την αντίστοιχη συνδρομή του κράτους περιμένουμε ακόμα...».