Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο "Άγιαξ" θα είναι πολύ καλύτερος στο πρωτάθλημα



Ο Πετράκης δείχνει εμπιστοσύνη στην περσινή αμυντική γραμμή

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ (Από την εφημερίδα ΦΩΣ)

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία του ΠΑΣ, με σκοπό να είναι έτοιμος στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.
Επιπλέον, να αντέξει και στο δύσκολο πρόγραμμα, αφού στις έξι πρώτες αγωνιστικές, θα παίξει μία φορά στα Γιάννινα (με Άρη την 4η αγωνιστική) και πέντε φορές έξω (με ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Απόλλωνα Σμύρνης, Παναθηναϊκό, Ατρόμητο). Μετά το τουρνουά με Παναχαϊκή και Τρίκαλα που έγινε την περασμένη Κυριακή, απομένει το ματς του ερχόμενου Σαββάτου με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, για να κλείσει και ο κύκλος των φιλικών αγώνων. Στο διάστημα που απομένει, μέσα από τις καθημερινές προπονήσεις θα γίνει το μοντάρισμα αλλά και το φρεσκάρισμα της ομάδας για την πρεμιέρα. 

Ο ΠΑΣ ξεκίνησε καλά στα φιλικά, κάνοντας καλές εμφανίσεις στο Καρπενήσι με Λάρισα, Λαμία και Λεβαδειακό, όπου είχε δύο νίκες και μία ισοπαλία. Στα μετέπειτα δύο φιλικά με Παναιτωλικό και στα 45λεπτά παιχνίδια του τουρνουά με Παναχαϊκή, Τρίκαλα, δεν πήγε τόσο καλά, όσο στην αρχή. Έδειξε θετικά και αρνητικά στοιχεία, είχε καλές και άσχημες στιγμές. Σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους είχαν και οι παίκτες. Σε άλλα ματς ήταν στη μέρα τους και σε άλλα όχι. Όσοι ξέρουν καλά την ομάδα, λένε, ότι ο ΠΑΣ έχει μια φυσιολογική αγωνιστική συμπεριφορά, αυτή που θα πρέπει να έχει μια νορμάλ ομάδα σε περίοδο προετοιμασίας. Μια συμπεριφορά συμβατή με το χρονοδιάγραμμα των προπονήσεων. Το παράδοξο θα ήταν η ομάδα να φόρτσαρε από τώρα και να έδειχνε έτοιμη για το πρωτάθλημα. 

Στα τελευταία φιλικά ο ΠΑΣ δεν ενθουσίασε με την απόδοσή του αλλά ούτε και απογοήτευσε. Με την πάροδο του χρόνου και μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, θα λυθούν τα πόδια των παικτών που είναι ακόμα βαριά και θα φύγει από πάνω τους το φορτίο της κόπωσης από την σκληρή προετοιμασία. Αυτό το δεκαήμερο είναι πολύ σημαντικό, για να βάλει ο Πετράκης τις τελευταίες πινελιές και να έχει έτοιμη την ομάδα για το πρωτάθλημα. 

Ο Γιάννης Πετράκης και οι συνεργάτες του 


Τα φιλικά παιχνίδια είναι περισσότερο για τους προπονητές και λιγότερο για τον κόσμο. Από διαφορετική σκοπιά βλέπει ο καθένας τα πράγματα. Ο κόσμος γρήγορα ενθουσιάζεται και γρήγορα απογοητεύεται και μπορεί ανέξοδα να κάνει κριτική και να γυρίζει το μπιφτέκι, πότε από τη μια πλευρά και πότε από την άλλη. Άλλο να είσαι «προπονητής της εξέδρας» και άλλο κανονικός προπονητής του πάγκου. 

Ο κόουτς βλέπει εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, έχει κάθε μέρα τους παίκτες μαζί του και ξέρει τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας. Ο Πετράκης στις δηλώσεις του δεν δείχνει να ανησυχεί, λόγω των τελευταίων ανεπιτυχών αποτελεσμάτων, καθώς ο ΠΑΣ έχει δύο ήττες από τον Παναιτωλικό, μία από την Παναχαϊκή και μία ισοπαλία με τα Τρίκαλα. Άφησε να εννοηθεί ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες». Έχει εντοπίσει τα αδύναμα σημεία και πάνω στα κομμάτια αυτά θα δουλέψουν όλοι στο δεκαήμερο που ακολουθεί. Το ενθαρρυντικό είναι ότι βλέπει σημεία βελτίωσης, ανεξαρτήτως των κακών αποτελεσμάτων.  Κυρίως το βάρος θα πέσει στην άμυνα, γιατί έκανε εύκολα λάθη και δέχθηκε «φτηνά» γκολ στα περισσότερα παιχνίδια, όπως και στο τελευταίο τουρνουά. Το επισήμανε αυτό και ο Πετράκης στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται λάθη που μπορεί να στοιχίσουν ακριβά.


Η άμυνα προβληματίζει

Η άμυνα είναι το μοναδικό κομμάτι της ομάδας που δεν ενισχύθηκε στις μεταγραφές, δείχνοντας ο Πετράκης εμπιστοσύνη σε παίκτες που είχε από πριν, όπως οι Βελλίδης, Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος, Σκόνδρας, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Τσικάρσκι. Οι πέντε απ' αυτούς  ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους και ο μοναδικός που αποχώρησε για δικούς του λόγους ήταν ο Μπέριος. Προωθήθηκε και ο Γώγος από την ομάδα νέων, που αν δουλέψει ο ίδιος και δουλευτεί σωστά, μπορεί να αναδειχθεί νέα περίπτωση Μαυροπάνου! 

Ο μοναδικός νέος και αμυντικός παίκτης είναι ο Κακούμπα, που ακόμη δεν μπήκε στο πνεύμα της ομάδας. Στην οπισθοφυλακή υπάρχουν έμπειροι παίκτες και όλοι περιμένουν να πάνε καλύτερα στη συνέχεια, ασχέτως αν ορισμένοι μπήκαν στο στόχαστρο κριτικής από μικρή μερίδα φιλάθλων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βάρος στις μεταγραφές έπεσε από τη μέση και μπροστά, γιατί πέρσι μετά τον Κόντε, δεύτερος σκόρερ ήταν ο σέντερ μπακ Μαυροπάνος που είχε φύγει από τα Χριστούγεννα για την Άρσεναλ. Γι’ αυτό από τους εννέα παίκτες που αποκτήθηκαν οι πέντε είναι επιθετικοί (Λεό, Λουκίνας, Ξύδας, Παμλίδης, Κριζμάν), ένας αμυντικός (Κακούμπα) και οι υπόλοιποι τρεις είναι μέσοι (Κάστρο, Σιόντης, Κούζικ). 


Οι τραυματισμοί πονοκέφαλος

Διεκδικεί θέση στην ενδεκάδα ο Στέφανος Σιόντης

Άλλη σημαντική παράμετρος, που έφερε λίγο πίσω την προετοιμασία ήταν οι πολλοί τραυματισμοί του τελευταίου καιρού. Από την αρχή της προετοιμασίας ήταν εκτός ομάδας οι Παμλίδης, Λεό, ενώ έλειψαν κάποια διαστήματα, άλλος πολύ και άλλος λίγο, οι Αποστολόπουλος, Μπουκουβάλας, Λίλα, Κακούμπα, Κάστρο, Βιδάλ. Περισσότερο άτυχος στάθηκε ο Περιστερίδης που μέσα σε ένα χρόνο υπέστη για δεύτερη φορά ρήξη χιαστών και χειρουργήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Metropolitan. Οι περισσότεροι επανήλθαν και εκτός ομάδας είναι μόνο οι Παμλίδης, Λεό, Περιστερίδης, Βιδάλ. 

Στα τελευταία φιλικά πολύ καλά στοιχεία από τους νέους παίκτες έδειξαν οι Κάστρο και Κούζικ. Ο πρώτος έκανε όλη τη δουλειά στο ματς με την Παναχαϊκή που πέρασε ως αλλαγή, αφού προέρχεται από τραυματισμό και θέλει ακόμη δουλειά. Από την αρχή ξεχώρισε ο Σιόντης και καλά στοιχεία έδειξαν όλοι οι υπόλοιποι, είτε στις προπονήσεις, είτε στα φιλικά. Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι ότι έγιναν καλές μεταγραφές που έχουν εμπλουτίσει το ρόστερ, δίνοντας τη ευχέρεια στον Πετράκη να έχει περισσότερες επιλογές. Μέχρι τώρα, κανείς από τους νέους παίκτες δεν έκανε τη διαφορά, αλλά οι περισσότεροι είχαν απουσίες στις προπονήσεις και στα φιλικά λόγω τραυματισμών και είναι στο στάδιο προσαρμογής. 

Ευκαιρίες θα δοθούν και σε νέα παιδιά, που προέρχονται από τις υποδομές της ομάδας και έγιναν επαγγελματίες, όπως οι Λιάσος, Πήλιος, Γώγος, Παπαϊωάννου, Παπαδόπουλος. Ο Πετράκης έχει αποδείξει, ότι είναι από τους προπονητές που ανοίγουν δρόμους και ορίζοντες σε νέα παιδιά. Αρκεί αυτά να δουλέψουν, να έχουν υπομονή, σεμνότητα, να είναι σε ετοιμότητα για να αρπάξουν τις ευκαιρίες που θα βρουν μπροστά τους.


Επιμένει στο 4-4-2

Ο Ορέστ Κούζικ τα πήγε καλά στα τελευταία φιλικά και βελτίωσε την απόδοσή του


Όσον αφορά την τακτική ο Πετράκης επιμένει στο σύστημα 4-4-2 που δοκίμασε σε όλα τα φιλικά παιχνίδια με κάποιες παραλλαγές. Να παίζει με τετράδα άμυνας, ρόμβο στο κέντρο και δύο επιθετικούς. Σε σχέση με άλλα χρόνια, άλλαξε το 3-5-2 που χρησιμοποίησε σε πολλές σεζόν με επιτυχία. Αν το νέο σύστημα ταιριάζει στον ΠΑΣ, σε σχέση με τους παίκτες που έχει, είναι κάτι που ο Πετράκης ξέρει καλύτερα. Για να επιμένει τόσο πολύ σε αυτό, σημαίνει ότι είναι και επιλογή του. 

Με βάση τις επιλογές που έκανε στα φιλικά, οι παίκτες που φλερτάρουν για να πάρουν φανέλα βασικού στο ματς της πρεμιέρας με την ΑΕΚ είναι: Κάτω από τα γκολπόστ ο Βελλίδης. Μετά τον τραυματισμό του Περιστερίδη δεν υπάρει ανταγωνισμός για τη θέση αυτή. Στο κέντρο της άμυνας οι Τζημόπουλος και Μιχαήλ φαίνονται αναντικατάστατοι. Στο δεξιό άκρο της άμυνας έχουν προβάδισμα οι Αποστολόπουλος, Μπουκουβάλας. Στο αριστερό άκρο ο Τσικάρσκι αλλά εκεί παίζει και ο Κακούμπα που έχει καλά στοιχεία, αλλά έμεινε πίσω λόγω του τραυματισμού. Για τη θέση του αμυντικού χαφ επικρατέστεροι είναι οι Λίλα και Σιόντης. Όμως υπάρχει και η περίπτωση του Φάμπρι Κάστρο. Στο ματς με την Παναχαϊκή ο Κολομβιανός μέσος ήταν καταπληκτικός. Αν συνεχίσει έτσι, δεν αποκλείεται να είναι αυτός το φαβορί για να παίξει αμυντικό χαφ, ενώ μπορεί να παίξει και πιο μπροστά στον άξονα. Για κεντρικός χαφ προορίζεται ο Γιάκος, με εναλλακτική λύση τον Βιδάλ, αν ο Πετράκης δεν βάλει στα πλάγια τον νεαρό βραζιλιάνο. Στις πτέρυγες των χαφ, τελευταία ο Κρητικός τεχνικός δοκίμασε τους Κούζικ και Νικολιά, με εναλλαγές θέσεων. Και μπροστά στην επίθεση, ακλόνητο φαίνεται το δίδυμο Κριζμάν και Κόντε. Στο ματς του ερχόμενου Σαββάτου με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, θα γίνουν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, αφού λογικά ο κόουτς θα δοκιμάσει την ενδεκάδα του πρωταθλήματος.


Αντί επιλόγου

Η ομάδα εξακολουθεί να είναι στο στάδιο προετοιμασίας, στα φιλικά γίνονται πειράματα, υπάρχει κόπωση, οι παίκτες δεν μπορούν να πιάσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Οι πραγματικές δυνατότητες των ομάδων, ποτέ δεν φαίνονται στα φιλικά, παρά μόνο στα επίσημα παιχνίδια. Θέλει υπομονή από όλους, όπως και από τον κόσμο, και μεγάλη προσπάθεια για τη συνέχεια. Όπως αναφέραμε και πριν, δεν ενθουσιάζουν οι μέχρι τώρα εμφανίσεις της τοπικής ομάδας, αλλά ούτε και απογοητεύουν. Είναι σε μια φάση ανασυγκρότησης. Χρειάζεται, επαναλαμβάνουμε, υπομονή. Σε σχέση με πέρσι άλλαξαν πολλά πρόσωπα στο ρόστερ, υπήρξαν οι τραυματισμοί που έβγαλαν πολλούς παίκτες από το πρόγραμμα και για να αποκτήσει πάλι η ομάδα ομοιογένεια και φρεσκάδα θέλει χρόνο και δουλειά.