Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Θαλής Τσιριμώκος: Ο Κόντε μπορεί να σπάσει το δικό μου ρεκόρ

Ο Θαλής Τσιριμώκος (δεξιά στην φωτο) με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο στην προετοιμασία του ΠΑΣ στο Ελατοχώρι το 2009

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο Θαλής Τσιριμώκος είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα που διεκδίκησε να βγει πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.
Συνέβη την αγωνιστική σεζόν 1979-80, όπου τελικά πρώτος σκόρερ με 25 γκολ είχε αναδειχτεί ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και δεύτεροι σκόρερ με 16 γκολ αναδείχθηκαν οι Θαλής Τσιριμώκος του ΠΑΣ Γιάννινα και ο Γιώργος Κωστίκος του ΠΑΟΚ. Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται μετά από 37 χρόνια, καθώς ο Πέδρο Κόντε του ΠΑΣ, έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος, είναι στην τρίτη θέση του πίνακα των σκόρερ με 13 γκολ, έναντι 17 του Μπεργκ του Παναθηναϊκού και 14 του Γιουνές της Ξάνθης. Ο Ισπανός είναι απαρηγόρητος, γιατί αν μετρούσε το κανονικό γκολ που έβαλε στο περασμένο ματς με τον Παναιτωλικό και το ακύρωσε ο Κύζας, θα έπιανε τον Γιουνές στη δεύτερη θέση. Θα καταρρίψει ο Κόντε το ρεκόρ του Τσιριμώκου; Μπορεί να πιάσει τον Μπεργκ στην πρώτη θέση;

 Για όλα αυτά και πολλά άλλα θα διαβάσετε στη συνέντευξη που ακολουθεί και έδωσε στον «Η.Α» ο Θαλής Τσιριμώκος. Χαρακτηρίζει στοιχειωμένο το δικό του ρεκόρ από το 1980, εύχεται να το καταρρίψει ο Κόντε. Και όχι μόνο αυτό. Ο άλλοτε μεγάλος «κανονιέρης» του ΠΑΣ δίνει και συμβουλές στον Κόντε για το τι πρέπει να κάνει στις υπόλοιπες αγωνιστικές όχι μόνο για να σπάσει το δικό του ρεκόρ, αλλά και για να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ, που όπως λέει θα είναι μεγάλη τιμή και για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Και τούτο, γιατί, όπως εξηγεί ο Θαλής, είναι πολύ πιο δύσκολο να βγει πρώτος σκόρερ παίκτης επαρχιακής ομάδας από ό,τι ένας επιθετικός που αγωνίζεται στις λεγόμενες μεγάλες ομάδες. 

Και δύο λόγια για τον Θαλή Τσιριμώκο. Στον ΠΑΣ μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 1979 από την Καλλιθέα με εισήγηση του Νίκου Αλέφαντου. Στον ΠΑΣ αγωνίστηκε μόνο μια σεζόν (1979-80), αλλά λόγω της εντυπωσιακής παρουσίας και των πολλών τερμάτων που σημείωσε, ο κόσμος τον αγάπησε τόσο πολύ, σαν να ήταν μια ζωή στα Γιάννινα. Δεν έφυγε μόνος του από τον ΠΑΣ. Τον πούλησε στον Άρη η διοίκηση του Κώστα Αναστασίου με ένα τίμημα που έφτανε στα 20 εκατομμύρια (τεράστιο ποσό για την εποχή) συν τη δωρεάν παραχώρηση του Γιώργου Ανανιάδη. Στα μετέπειτα χρόνια, ήταν στο πλευρό του Γιώργου Χριστοβασίλη το καλοκαίρι του 2008 που ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣ και τον στήριξε στα πρώτα δύσκολα χρόνια. Σε αυτό το γερό οικοδόμημα που έγινε επί εποχής Χριστοβασίλη έχει και ο Θαλής Τσιριμώκος μερτικό προσφοράς. Και τώρα πάμε στην συνέντευξη.


-Θαλή τι βλέπεις, θα σπάσει ο Κόντε το δικό σου ρεκόρ;

«Καλό είναι κάποια στιγμή αυτό το στοιχειωμένο ρεκόρ, που είναι από τη σεζόν 1979-80, να σπάσει. Σας λέω ειλικρινά ότι προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα και εύχομαι ολόψυχα στον Κόντε όχι μόνο να ξεπεράσει το δικό μου ρεκόρ αλλά να βγει και πρώτος σκόρερ στη Σούπερ Λίγκα. Θα είναι καλό και για τον ίδιο αλλά και για την ομάδα».

-Το θεωρείς εύκολο;

«Εύκολο δεν είναι, αλλά, λογικά, πιστεύω ότι θα ξεπεράσει τα 16 γκολ που σημείωσα εγώ στον ΠΑΣ. Θα εξαρτηθεί και από την ψυχολογία που θα έχει ο ίδιος, δηλαδή να μη τον πιάσει το άγχος ότι σε κάθε ματς ντε και καλά πρέπει να σκοράρει, και επίσης να τον βοηθήσουν και τα άλλα παιδιά. Ένας παίκτης δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του, αν δεν έχει βοήθεια από τους συμπαίκτες του. Μακάρι να σπάσει το δικό μου ρεκόρ, δεν μπορεί να παραμένει το ίδιο από το 1980».

-Λες να κυνηγήσει τον Μπεργκ και να βγει πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα παίκτης από μικρομεσαία επαρχιακή ομάδα;

«Στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και τα πιο απίθανα πράγματα. Αν το πετύχει αυτό ο Κόντε, θα είναι μεγάλη τιμή και για τα Γιάννινα. Άλλο είναι να παίζεις σε μια μεγάλη ομάδα με καλύτερους συμπαίκτες, πιο βαριά φανέλα και με περισσότερα σφυρίγματα από την διαιτησία, και άλλο να είσαι σε μια μικρότερη ομάδα. Για παράδειγμα, ο Μπέργκ ή ο Ανσαριφάρντ ή ο Πρίγιοβιτς στον ΠΑΟΚ, που είναι επιθετικοί, έχουν πιο εύκολο έργο από τον Κόντε στον ΠΑΣ ή τον Γιουνές στην Ξάνθη».

-Εσύ Θαλή, έφαγες με το κουτάλι τα γήπεδα, υπήρξες ένας σπουδαίος επιθετικός και γκολτζής. Έχεις κάποιο μυστικό να πεις στον Κόντε;

«Να μη τον πιάσει το άγχος ότι πρέπει να βάλει οπωσδήποτε γκολ. Η πίεση και το άγχος δεν κάνουν καλό σε έναν επιθετικό, γιατί τον δυσκολεύουν στη γρήγορη σκέψη και στα αυξημένα αντανακλαστικά. Να παίζει άνετα, όπως έπαιζε μέχρι τώρα. Πλέον, όλοι θα παίζουν πιο απελευθερωμένα χωρίς την πίεση των βαθμών και του αποτελέσματος, αφού η ομάδα δεν έχει κάποιον ιδιαίτερα μεγάλο στόχο, οπότε θα έχει, πιστεύω, καλύτερη απόδοση και ο ΠΑΣ. Να τον βοηθήσουν και οι συμπαίκτες του σε κάποιο τελείωμα για να είναι πιο εύκολο το έργο του».

-Πως σου φαίνεται εσένα ο Κόντε, το έχει το γκολ;

«Ναι το έχει το γκολ, είναι μέσα σε όλες τις φάσεις. Το να μυρίζεσαι το γκολ και να βλέπεις δίχτυα είναι κάτι που σ’ το δίνει η φύση, αυτό που λέμε χάρισμα. Ο Κόντε είναι καλός παίκτης, μου άρεσε σε όσα παιχνίδια έτυχε να τον δω από την τηλεόραση».

-Βλέπεις να υπάρχουν κάποια σημεία που να σου μοιάζει; Αν και εγώ νομίζω ότι είχατε διαφορετικό στυλ. Αυτός φαίνεται πιο αερικό, εσύ ήσουν πιο δυνατός στα μαρκαρίσματα και πατούσες πιο δυνατά στην αντίπαλη περιοχή.

«Ο κάθε παίκτης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Από έναν επιθετικό ζητάς να έχει καλό τελείωμα στις φάσεις. Τώρα, τι στυλ έχει ο καθένας, δεν παίζει κανένα ρόλο. Ο Κόντε γενικά είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Επίσης, ήταν άλλες οι εποχές που έπαιζα εγώ ποδόσφαιρο και άλλες εποχές είναι σήμερα. Εγώ είχα και συμπαίκτες παιχταράδες. Είχα από δίπλα μου Σεϊταρίδη, Κοντογιωργάκη και από πίσω Μοντέζ, Γκλασμάνη, Παπασχρήστου, Σοφιά, Λιάκο. Διάλεξε και πάρε. Απλά εγώ τότε έπαιξα για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική, αφού πήγα από την Καλλιθέα στον ΠΑΣ, ήμουν άπειρος. Παρά ταύτα τα πήγα καλά, γιατί με βοήθησαν πολύ και οι συμπαίκτες μου. Δεν αγχώθηκα ποτέ, γιατί δεν περνούσε από μένα η ιδέα στην αρχή ότι θα διεκδικήσω να βγω πρώτος σκόρερ, συναγωνιζόμενος παίκτες όπως ο Μπάγεβιτς, ο Μαύρος, ο Κωστίκος και άλλοι. Αυτό πρέπει να κάνει και ο Κόντε. Για ό,τι έκανε μέχρι τώρα του αξίζουν συγχαρητήρια, έδειξε την αξία του. Δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα. Να σκέφτεται έτσι για να παίζει ήρεμα και όλα μπορούν να γίνουν στο ποδόσφαιρο. Επειδή ανέφερες και για τη δική μου εποχή, πρέπει να σου πω ότι εκείνη τη χρονιά ο ΠΑΣ έβαλε πάνω από 70 γκολ σαν ομάδα. Δεν ήμουν μόνο εγώ πρώτος σκόρερ, έβαλε 14 γκολ και ο Σεϊταρίδης, έβαλε 8 γκολ ο Κοντογιωργάκης και σκοράρισαν και οι άλλοι παίκτες. Θέλω να πω ότι δεν είναι καλό να γίνονται συγκρίσεις με το παρελθόν, γιατί ήταν άλλες εποχές τότε και άλλες τώρα».

-Και ο ΠΑΣ δεν έχει κανένα άγχος στη συνέχεια σαν ομάδα.

«Αυτό λέω και εγώ. Η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση και είχε μια πετυχημένη παρουσία. Έχει καλά χαρακτηριστικά και καλούς παίκτες. Θα παίξει ελεύθερα και όπου φτάσει. Συγχρόνως, μπορεί να βοηθηθεί και ο Κόντε για να βάλει περισσότερα γκολ».

-Η τύχη παίζει ρόλο;

«Γενικά στο ποδόσφαιρο υπάρχει ο παράγοντας τύχη. Αλλά δεν καθορίζει την πορεία των ομάδων ή των παικτών. Μπορεί να σταθείς άτυχος σε ένα παιχνίδι και να χάσεις τα εύκολα γκολ και να βάλεις γκολ σε άλλα ματς εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Γενικά χρειάζεται τύχη».

-Ήρεμο βλέπω και τον Κόντε γιατί συνεχώς δηλώνει ότι δεν έχει σημασία τι στόχο έχει αυτός, αλλά σημασία έχει να μπαίνουν τα γκολ για να πηγαίνει καλά η ομάδα.

«Σωστές είναι οι δηλώσεις του, το ασπάζομαι και εγώ αυτό, αλλά επειδή έπαιξα πολλά χρόνια ποδόσφαιρο, πάντα υπάρχουν και οι προσωπικές φιλοδοξίες. Πάντα ο κάθε παίκτης θέλει να δείξει και το κάτι παραπάνω. Είναι ανθρώπινο, φυσιολογικό. Αλλοίμονο αν οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν και προσωπικές φιλοδοξίες».

-Πολλά είπαμε Θαλή για τον Κόντε, καλά να είναι το παιδί και να έχει επιτυχίες, μην τον ματιάσουμε. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου για τον ΠΑΣ;

«Τα πήγε καλά σαν ομάδα, πετυχημένη είναι και αυτή η χρονιά, ανεξάρτητα αν δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την πέμπτη θέση. Μην ξεχνάμε ότι οι παίκτες τα έδωσαν όλα, δεν ξεκουράστηκαν και όλο το καλοκαίρι ήταν σε αγωνιστική δράση. Λίγο ο κόσμος θα πρέπει να είναι πιο υπομονετικός και εγκρατής στις κρίσεις του. Επειδή παρακολουθώ τα θέματα του ΠΑΣ, βλέπω ότι στις νίκες κάνει την ομάδα Μπαρτσελόνα και στις ήττες αρχίζει την κριτική. Κάπου υπερεκτίμησε ορισμένα πράγματα και έβαλε ψηλότερα τον πήχη από εκεί που έπρεπε κανονικά να μπει. Προς Θεού, δεν τα βάζω με τον κόσμο, ίσα ίσα, έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από τα Γιάννινα. Αλλά να στηρίξει περισσότερο την ομάδα και κυρίως όταν είναι σε δύσκολη θέση. Ήταν δε πολύ σημαντικό το γεγονός που βγήκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία του. Εγώ βλέπω πως η ομάδα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είδα κάτι άσχημο από τους παίκτες, την διοίκηση και το τεχνικό τιμ».

-Μέχρι εδώ είναι το ταβάνι του ΠΑΣ;

«Όχι δεν εννοώ αυτό. Λέω ότι αν δεν υπήρχε η πίεση από τον κόσμο, μπορεί να πήγαινε καλύτερα η ομάδα. Ο κόσμος στα Γιάννινα αγαπά την ομάδα, διψά για διάκριση, θέλει επιτυχίες και μερικές φορές άθελά του γίνεται πιεστικός. Είναι λάθος που πολλές φορές ορισμένοι φίλαθλοι τα βάζουν με ποδοσφαιριστές και μάλιστα ντόπιους. Αυτά τα παιδιά τα έζησα όταν ήμουν κοντά στην ομάδα και διαβεβαιώνω ότι αγαπάνε την ομάδα και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ο ΠΑΣ έχει δυνατότητες να πάει καλύτερα, όπως είπα και πριν, αλλά επηρέασε και το γεγονός  της ευρωπαϊκής συμμετοχής. Η προετοιμασία είναι πολύ διαφορετική όταν προετοιμάζεσαι για κάτι που είναι πολύ κοντά».

-Άλλαξαν πολλά πράγματα στο ποδόσφαιρο σε σχέση με την δική σου εποχή;


«Άλλαξαν πολλά πράγματα όσον αφορά την προετοιμασία, την ενδυνάμωση των παικτών, τη μέθοδο των προπονήσεων. Αλλά παικτικώς όχι. Παλιότερα ήταν καλύτερο το θέαμα. Υπάρχει σήμερα στον ΠΑΣ Κοντογιωργάκης; Υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο Χατζηπαναγής; Όχι ασφαλώς. Αλλά δεν ωφελεί σε τίποτα να γίνεται σύγκριση με το παρελθόν. Η παλιά εποχή πρέπει να μείνει στην ιστορία και σαν μια καλή ανάμνηση. Δεν πρέπει να είναι μέτρο σύγκρισης. Ο κόσμος πρέπει να βλέπει τη σημερινή ομάδα, να τη στηρίζει, για να πάει του χρόνου καλύτερα. Και φέτος η ομάδα πήγε καλά, κάνοντας και ιστορικές νίκες όπως το διπλό μέσα στην Τούμπα».