Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Αξέχαστο θα μείνει σε όλους το φετινό καλοκαίρι

Συγκλονιστική παρουσία είχαν οι φίλαθλοι στα παιχνίδια με Οντ και Άλμααρ

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ημερολογιακά μπήκαμε ήδη στο φθινόπωρο, αφήνοντας πίσω ένα καλοκαίρι που θα μείνει αξέχαστο στους Γιαννιώτες. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή του ΠΑΣ για πρώτη φορά στην 50χρονη ιστορία του, ήταν το κορυφαίο γεγονός του καλοκαιριού.
Οι αγώνες με Οντ και Άλκμααρ θα μείνουν στην ιστορία ως ένα ξεχωριστό και λαμπρό κομμάτι αυτής της μεγάλης διαδρομής. Χάρηκε πολύ ο κόσμος. Ήταν  κάτι που έλειπε από την ιστορία του ΠΑΣ. Αν πάμε λίγα χρόνια πίσω, η συμμετοχή σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση φάνταζε ως ένα πολύ μακρινό όνειρο, ίσως και απατηλό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ιστορική ομάδα, άλλοτε πελαγοδρομούσε στη μετριότητα της Β’ Εθνικής και άλλοτε πάλευε με νύχια και με δόντια για να παραμείνει στη Σούπερ Λίγκα.

Να όμως που γύρισε ο τροχός και έφερε τα πάνω κάτω. Ο ΠΑΣ τα τελευταία χρόνια ανέβηκε πολύ σαν ομάδα, οργανώθηκε, απέκτησε σοβαρότητα σε όλους τους τομείς και ανέβασε τον πήχη ψηλότερα. Με συνέπεια όλοι οι Γιαννιώτες, όλοι οι Ηπειρώτες να ζήσουν ένα ξεχωριστό από τα άλλα χρόνια καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι που θα μείνει για πάντα στη μνήμη τους μέχρι να έρθει η επόμενη φορά, η επόμενη έξοδος εκτός συνόρων, η επόμενη επιτυχία.


Τα διαβατήρια των γιαννιωτών είχαν ξεθωριάσει στα ντουλάπια του χρόνου. Τελευταία έξοδος του «Άγιαξ της Ηπείρου» ήταν το 1979 για το Βαλκανικό κύπελλο όταν ταξίδεψαν στα Τίρανα και στη Ριέκα της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Από τότε δεν υπήρξε κάτι άλλο το συγκλονιστικό. Δικαίωμα στο όνειρο για συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση απέκτησαν το 2013 όταν κατέκτησαν την 5η θέση, αλλά η ΟΥΕΦΑ άναψε κόκκινο λόγω ελλείψεων που είχε ο φάκελος. Και αντί να παίξει ο ΠΑΣ στο Γιουρόπα Λιγκ αγωνίσθηκε η Ξάνθη. Η δικαίωση ήρθε τρία χρόνια αργότερα, έστω και αν χρειάσθηκε ο Πανιώνιος που ήταν 5ος στη βαθμολογία και συμμετείχε στα πλέι οφ να κοπεί από την ΟΥΕΦΑ.


Πέτυχε πολλά ο ΠΑΣ Γιάννινα αυτό το καλοκαίρι. Πάνω απ’ όλα κέρδισε τον κόσμο του, καταξιώθηκε περισσότερο στην τοπική κοινωνία σβήνοντας σκιές από προβλήματα του παρελθόντος. Όσοι για τον άλφα ή βήτα λόγο έβλεπαν τα παιχνίδια από την τηλεόραση, ξαναγύρισαν στο γήπεδο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος που κεφαλαιοποιήθηκε σ’ αυτή την ιστορία.


Τι να θυμηθεί κανείς και τι να θαυμάσει περισσότερο από την συγκλονιστική παρουσία του φίλαθλου κόσμου. Σε δύσκολες για την Ελλάδα και τους Έλληνες εποχές, στο μακρινό Σκίεν της Νορβηγίας ταξίδεψαν περίπου 700 φίλοι του «Άγιαξ», κυρίως από τα Γιάννινα. Μη βιαστεί κανείς να μιλήσει για «ελίτ» και φραγκάτους ανθρώπους. Παιδιά της καθημερινότητας και του μεροκάματου ήταν οι περισσότεροι, που θυσίασαν ακόμα και το χαρτζιλίκι ή τις διακοπές για να βρεθούν κοντά στην ομάδα.


Έκανε μεγάλη εντύπωση και στη Νορβηγία η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου. Στη δεξίωση που έγινε παραμονές του αγώνα με την Όντ, ο Δήμαρχος του Σκίεν, μιας πόλης 70.000 περίπου χιλιάδων κατοίκων, έδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιώργο Χριστοβασίλη για την παρουσία του κόσμου αλλά και για την αξιοπρεπή στάση τους. Ίδιο σκηνικό και στο Άλκμααρ της Ολλανδίας. Ο κόσμος που μέσα σε μια εβδομάδα έκανε δεύτερο ταξίδι στην Ευρώπη, ήταν συγκλονιστικός. Η Νορβηγική αλλά και η Ολλανδική τηλεόραση που έδιναν εικόνα στην Ελλάδα, πολλές φορές εστίαζαν το φακό των καμερών στην ελληνική εξέδρα.

Αγωνιστικά η παρουσία του ΠΑΣ στην Ευρώπη ήταν καταπληκτική, με κατάθεση ψυχής από την πλευρά των παικτών και σημαντική δουλειά από την πλευρά του Πετράκη και των συνεργατών του. Αν εξετάσουμε σε βάθος χρόνου τα δεδομένα του ΠΑΣ σε σχέση με αυτά της Οντ και της Άλκμααρ, η ζυγαριά γέρνει προς το μέρος των ξένων ομάδων. Είναι ομάδες με πολλές ευρωπαϊκές συμμετοχές, ειδικά η Άλκμααρ, με δικά τους γήπεδα και εγκαταστάσεις, με δεκαπλάσιο μπάτζετ και υψηλότερα οικονομικά δεδομένα. Ο ΠΑΣ απέκλεισε τον Οντ που πέρσι ήταν στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ και αποκλείσθηκε αξιοπρεπώς από την Άλκμααρ, παίζοντας ως γηπεδούχος στο ουδέτερο γήπεδο Περιστερίου. Ωστόσο όλοι στον ΠΑΣ υπερέβαλαν εαυτούς, από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο φίλαθλοι, για να γίνουν όλα αυτά.


Το καλοκαίρι του 2016 έφυγε ημερολογιακά, αλλά οι γλυκές αναμνήσεις για όλους τους Ηπειρώτες θα είναι για πολλά χρόνια αποτυπωμένες στη μνήμη τους. Γιατί έζησαν μεγάλες στιγμές, καμάρωσαν μια καλή ομάδα στην Ευρώπη κάτι που δεν πρόλαβαν να δουν παλιότερες γενιές φιλάθλων. Ο ΠΑΣ άλλαξε επίπεδα. Απέκτησε πλέον τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων ως μια ομάδα σοβαρή και με πολλές δυνατότητες, βρήκε τη χαμένη ταυτότητα και μετά από πολλά χρόνια ο κόσμος στα Γιάννινα μιλά με καμάρι για την ομάδα του. Όταν στα μέσα Ιουνίου η ΟΥΕΦΑ ειδοποίησε τον ΠΑΣ να ετοιμασθεί για να λάβει μέρος στο Γιουρόπα Λιγκ, έπεσαν και τα τσιμέντα στα Γιάννινα. Μόνο στους δρόμους δεν βγήκε ο κόσμος να πανηγυρίσει.


Η φωτογραφία του Γιώργου Χριστοβασίλη στα γραφεία της ΟΥΕΦΑ για την κλήρωση της 2ης προκριματικής φάσης, αποτελεί μια κορυφαία ιστορική στιγμή για τον θρυλικό «Άγιαξ της Ηπείρου». Την ώρα της κλήρωσης οι Γιαννιώτες ήταν καρφωμένοι στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ για να μάθουν τον αντίπαλο. Πρώτη φορά στους φωτεινούς πίνακες της κλήρωσης γράφτηκε και το όνομα του ΠΑΣ Γιάννινα.

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου έγινε το πρώτο ματς με την Οντ στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Άλλη μια κορυφαία ιστορική στιγμή για τα Γιάννινα και την Ήπειρο, καθώς για πρώτη φορά ο ΠΑΣ φόρεσε ευρωπαϊκό κοστούμι. Ο ΠΑΣ κέρδισε 3-0 και στις 21 Ιουλίου έγινε το επαναληπτικό παιχνίδι στο Σκίεν της Νορβηγίας. Εκεί ήταν η κορύφωση του μεγαλείου, όσον αφορά τη συγκλονιστική παρουσία του κόσμου. Δεν είναι λίγο πράγμα, κατακαλόκαιρα, να ταξιδεύουν 700 άνθρωποι από τα Γιάννινα και άλλες πόλεις στη Νορβηγία. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η πρόκριση του ΠΑΣ έστω και αν έχασε 3-1 στην παράταση.


Επόμενος αντίπαλος η Άλκμααρ, η ομάδα που απείλησε τα τελευταία χρόνια τις παραδοσιακές δυνάμεις της Ολλανδίας όπως είναι Άγιαξ, Αϊντχόβεν, Φέγενορντ. Πρώτο ματς στην Ολλανδία στις 28 Ιουλίου και ήττα για τον ΠΑΣ με 1-0, αλλά με καλή παρουσία. Με τον κόσμο να κλέβει και εκεί την παράσταση. Μέχρι να γίνει το παιχνίδι αυτό, πολλά μέσα ενημέρωσης της Ολλανδίας και δημοσιογράφοι ζήτησαν τη βοήθεια των γιαννιώτικων εφημερίδων, γιατί είχαν την απορία τι σχέση έχει ο ΠΑΣ με τον δικό τους Άγιαξ. Εύλογες ήταν οι απορίες τους, γιατί που να ήξεραν ότι όπως στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Άγιαξ της παρέας των Κρόιφ και Νέεσκεντς έπαιζε καταπληκτικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, το ίδιο καταπληκτικό και διαφορετικό ποδόσφαιρο για τα δεδομένα της Ελλάδας έπαιζε και ο ΠΑΣ Γιάννινα της παρέας των Σιόντη, Κοντογιωργάκη, Μοντέζ, Γκλασμάνη, Αλβαρέζ, Παστερνάκη, Γραμμενιάτη, Τσουρλίδα, Μπρεντάνου και άλλων μεγάλων άσσων. Και επειδή ως πρότυπο ομάδας στην Ευρώπη ήταν ο «Αίαντας» της Ολλανδίας με εκείνη τη μεγάλη ομάδα που δίδασκε ποδόσφαιρο, ονόμασαν και τον ΠΑΣ Γιάννινα «Άγιαξ της Ηπείρου», για να καταδείξουν το ποδοσφαιρικό του μεγαλείο. Για το θέμα αυτό μεγάλη ιστοσελίδα της Ολλανδίας φιλοξένησε και συνέντευξη του υπογράφοντα, για το πώς ονομάσθηκε ο ΠΑΣ «Άγιαξ της Ηπείρου».


Το ταξίδι τελείωσε με το ματς ΠΑΣ – Άλκμααρ 1-2 που έγινε στις 4 Αυγούστου στο γήπεδο του Ατρόμητου στο Περιστέρι, καθώς το στάδιο «Ζωσιμάδες» δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για αγώνα 3ης φάσης, καθώς τα κριτήρια ήταν πιο αυστηρά. Το πάλεψε ο ΠΑΣ αλλά η Άλκμααρ ήταν ανώτερη. Το γήπεδο Περιστερίου θύμιζε Γιάννινα από τον κόσμο που κατέκλυσε τις εξέδρες. Τις εικόνες αυτές με τον κόσμο εκθείασε στις δηλώσεις του ο προπονητής Βαν Ντε Μπρομ όπως και οι παίκτες. Έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση στους Ολλανδούς ο παλμός της εξέδρας, που κατ’ εξαίρεση στην ιστοσελίδα της ομάδας τους ανήρτησαν φωτογραφία με μια κολακευτική λεζάντα.



Το καλοκαίρι των επιτυχιών και των γλυκών αναμνήσεων πέρασε για τον ΠΑΣ. Ο πήχης ανέβηκε ψηλότερα, όπως και οι προσδοκίες του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκαν και οι υποχρεώσεις των κυανόλευκων. Για να ξαναζήσουν και άλλες τέτοιες στιγμές, σαν αυτές του φετινού θέρους, πρέπει να πάνε καλά στο πρωτάθλημα και να κρατήσουν την ομάδα σε καλά επίπεδα. Το αν τα καταφέρουν θα το δείξει ο χρόνος.