Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Η επιστροφή του Ξενοφώντα Γήτα μετά από 19 χρόνια!

Μετά από 19 χρόνια επέστρεψε στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων ο Ξενοφώντας Γήτας

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Μετά από 19 χρόνια ο Ξενοφώντας Γήττας επέστρεψε στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων, κάνοντας μια μεγάλη πορεία σε μεγάλες επαγγελματικές ομάδες. Φέτος εντάχθηκε στον Α. Ο. Ανατολής που θα βοηθήσει τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής στις ακαδημίες στην κατηγορία μπαμπίνι. Πριν κάνει αυτή τη μεγάλη διαδρομή σε ΠΑΣ, Παναθηναϊκό, Κέρκυρα, Πανθρακικό και άλλες ομάδες Α, Β’ και Γ’ Εθνικής, τελευταία φορά ως ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής είχε αγωνισθεί με τον Ηπειρωτικό Μαρμάρων (ομάδα του χωριού του) στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας της ΕΠΣΗΠ την αγωνιστική σεζόν 1996-97. Το καλοκαίρι του 1997 έγινε επαγγελματίας στον ΠΑΣ και στη συνέχεια έκανε την γνωστή και σημαντική καριέρα.

Ο Ξενοφώντας Γήτας μιλώντας χθες στον «Η.Α» για το πώς άφησε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων το 1997 και πως το βρήκε τώρα, 19 χρόνια μετά, είπε τα εξής: «Αγωνίσθηκα μόνο σε δύο παιχνίδια με την Ανατολή και δεν έχω ακόμα δει πολλά πράγματα. Ωστόσο μου έκανε μεγάλη εντύπωση που υπάρχουν πολλά γήπεδα με χόρτο, που δεν υπήρχαν πριν. Άργησαν πολύ να γίνουν τα γήπεδα με χόρτο, αλλά τελικά έγιναν. Είδα επίσης ανθρώπους να δουλεύουν με μεράκι, χωρίς προσωπικά να κερδίζουν τίποτα. Να θυσιάζουν κόπο, χρήματα, χρόνο για να βοηθούν τις ομάδες. Το επίπεδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είναι πιο ανεβασμένο όσον αφορά την οργάνωση και την προπόνηση των ομάδων και των παικτών. Είναι πιο καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα κατά πόσο υπάρχουν οι σημαντικοί και ταλαντούχοι παίκτες, θα το δούμε στην πορεία».

Η εμπειρία του Ξενοφώντα Γήτα είναι τεράστια. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν και κάποια άλλα πράγματα για να γίνει καλύτερο το ποδόσφαιρο της περιοχής: «Οι ομάδες μπορούν να οργανωθούν καλύτερα και κυρίως να δώσουν βαρύτητα στις ακαδημίες. Αν είναι δυνατόν κάθε ομάδα να έχει ακαδημία και βοηθητικά γήπεδα για να γίνεται καλύτερα η δουλειά. Η ζωή εξελίσσεται όπως και η κοινωνία. Αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να υπάρχει και στο ποδόσφαιρο. Να γίνουν υποδομές και να μπουν οι στόχοι για κάτι παραπάνω από μια συμμετοχή σε ένα πρωτάθλημα. Έμεινα ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις εγκαταστάσεις της Ανατολής και την οργάνωση που υπάρχει. Ξεφεύγει από τα επίπεδα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και αγγίζει τα επαγγελματικά πρότυπα. Πιστεύω ότι η Ανατολή και η Κρανούλα έχουν τις καλύτερες εγκαταστάσεις στα Γιάννινα. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να παίξω στην Ανατολή είναι και αυτός. Λειτουργεί σαν να είναι ομάδα Γ’ Εθνικής».

Ο Γήτας θα είναι προπονητής στην κατηγορία μπαμπίνι των ακαδημιών της Ανατολής. Για το κομμάτι αυτό τόνισε: «Μ’ αρέσει πολύ να δουλεύω με παιδιά και να μπορώ να μεταδώσω ότι έμαθα τόσα χρόνια στα γήπεδα. Εδώ πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία στα γήπεδα και στο ποδόσφαιρο. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες και είμαι χαρούμενος που συνεργάζομαι και με τον Στράτο Γκαρόζη που είχαμε μια κοινή πορεία στα γήπεδα ως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές».

Για την παλιά του ομάδα τον ΠΑΣ Γιάννινα τόνισε: «Η ομάδα δείχνει ότι είναι σε καλό δρόμο. Αυτό φάνηκε και με την ευρωπαϊκή παρουσία της. Εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο πρωτάθλημα και νίκη την Κυριακή στο ματς με τον Ατρόμητο».