Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Στο "Μουντιάλ των κουπιών" οι Γιαννιώτες Ολυμπιονίκες

Η τετράκωπος με τα ελληνικά χρώματα που συμμετέχουν και οι Γιαννιώτες Ολυμπιονίκες Τζιάλλας και Τσίλης πάει για μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας.

Οι τέταρτοι Ολυμπιονίκες του Λονδίνου Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας και οι παγκόσμιοι Πρωταθλητές Αποστόλης Λαμπρίδης και Αμαλία Τσιάβου εκπροσωπούν την Γιαννιώτικη Κωπηλασία στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών, που διεξάγεται ήδη στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Συμμετοχή ενισχυμένη σημαντικά για τα Γιαννιώτικα «κουπιά» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.


Οι τέσσερις Γιαννιώτες κωπηλάτες, αθλητές όλοι τους του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, συμμετέχουν στην αποστολή της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας που περιλαμβάνει συνολικά 14 αθλητές και αθλήτριες και αγωνίζονται στην κορυφαία διοργάνωση της χρονιάς για την Κωπηλασία, στην οποία λαμβάνουν μέρος περίπου 60 χώρες.

Λαμπρίδης και Τσιάβου τρέχουν για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη διοργάνωση και είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Οι Γ. Τσίλης και Γ. Τζιάλλας έχουν διακριθεί αρκετές φορές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας από το 2007 και μετά. Στο βάθρο ανέβηκαν το 2010 και το 2011, όταν κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο με την Τετράκωπο των Ανδρών, με την οποία αγωνίζονται ξανά αυτές τις ημέρες στην Ολλανδία. Οι συμμετοχές φέτος είναι πολλές στην Τετράκωπο, 17 στον αριθμό και πολύ δυνατές από τις περισσότερες χώρες.  Στόχος των δύο Γιαννιωτών Ολυμπιονικών και των Γ. Χρήστου και Διον. Αγγελόπουλου που τρέχουν μαζί τους, είναι σε πρώτη φάση η πρόκριση στους τελικούς του αγωνίσματος και εν συνεχεία η διεκδίκηση μίας θέσης στο βάθρο.
Πάντως, το ξεκίνημα χθες υπήρξε ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, καθώς στον προκριματικό της Τετρακώπου η ελληνική βάρκα κατέκτησε την πρώτη θέση, κάνοντας μία εντυπωσιακή κούρσα και πέρασε απευθείας στα ημιτελικά και στα δώδεκα καλύτερα πληρώματα του κόσμου!

Δηλώσεις Τσίλη - Τζιάλλα
«Η φετινή υπήρξε μία χρόνια πάρα πολύ δύσκολη προπονητικά για μένα έπειτα από ένα χρόνο αποχής από διεθνείς διοργανώσεις προκειμένου να ξεκουραστώ, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ήταν πολύ σημαντικό να επανέλθω φέτος και να μπορέσω να σταθώ επάξια στους αγώνες, όπως και έγινε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι όπου βγήκαμε δεύτεροι με την Τετράκωπο. Τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή αυτή η δύσκολη χρονιά να κλείσει όσο το δυνατόν καλύτερα για να μπουν γερές βάσεις για τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και να πάνε όλα καλά», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Τζιάλλας εν μέσω της «μάχης» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Τσίλης σημείωσε ότι «έχουμε θέσει υψηλούς στόχους γι’ αυτό το Παγκόσμιο, θέλοντας να αποδείξουμε στους αντιπάλους μας ότι μετά από ένα χρόνο απουσίας είμαστε ακόμη δυνατοί και πρέπει να μας υπολογίζουν. Μετά από μια πολύ σκληρή προετοιμασία έφτασε η στιγμή να βγάλουμε στον αγώνα όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει τον χειμώνα. Νιώθουμε έτοιμοι και δυνατοί για το καλύτερο».

Λαμπρίδης - Τσιάβου
Μια δεύτερη ευκαιρία να πάρουν την πρόκριση στα ημιτελικά των αγωνισμάτων τους θα έχουν τόσο ο Αποστόλης Λαμπρίδης με τον Κων/νο Χρηστομάνο στη Δίκωπο άνευ των Ανδρών όσο και η Αμαλία Τσιάβου με την Μαρία Πέργουλη στο διπλό Σκιφ ελ βαρών Γυναικών. Και τα δυο πληρώματα θα πάρουν μέρος στους επαναληπτικούς, αφού η Δίκωπος τερμάτισε στην 4η θέση του προκριματικού, ενώ το διπλό Σκιφ στην 5η θέση.
Στην Ελληνική αποστολή μετέχει και ο Γιαννιώτης ομοσπονδιακός τεχνικός Τόλης Παλαιοπάνος. Το πρόγραμμα του Πρωταθλήματος θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με τους τελικούς.
Από το Γραφείο Τύπου

του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων