Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Μ. Σκούφαλης: Ο ΠΑΣ μπορεί να πάει στα πλέι οφ

Ο Μανώλης Σκούφαλης αριστερά με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο


Τη μεγάλη διαδρομή του στο ελληνικό ποδόσφαιρο εξιστορεί σήμερα στο «ΦΩΣ» ο παλιός άσσος και νυν προπονητής Μανώλης Σκούφαλης, σχολιάζοντας συγχρόνως την υπάρχουσα κατάσταση και το πως εξελίσσεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Γεννημένος στη Νέα Ιωνία βρέθηκε από μικρός στα τσικό της ΑΕΚ και εκεί ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Το παράπονό του είναι ότι δεν του έδωσαν την ευκαιρία να παίξει στην πρώτη ομάδα, παρότι τον πρότειναν οι προπονητές που είχε στις ομάδες νέων και μάλιστα βαριά ονόματα, όπως οι Σεραφείδης, Σταματιάδης, Τόσκας, Καραφέσκος και άλλοι. Όπως λέει ο ίδιος, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε την καριέρα του μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια, κρατώντας μέσα του την πίκρα για το ανεκπλήρωτο όνειρο. Αγωνίστηκε σε Δόξα, Βύρωνα, Κοζάνη, Αθηναϊκό, Ακράτητο, Α. Ο. Κέρκυρα, Πανιώνιο, ΠΑΣ Γιάννινα, Νίκη Βόλου, Παναρκαδικό, Αχαρναϊκό, Θεσπρωτό, σε Α’ και Β’ Εθνική.

Με το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας έμεινε μόνιμα στα Γιάννινα, ανοίγοντας με τον γάμο το δικό του σπιτικό, έχοντας και επιχείρηση με ηλεκτρονικά είδη. Από το 2015 είναι προπονητής σε ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής. Είναι πολύ καλό για το τοπικό ποδόσφαιρο να υπάρχουν προπονητές με τις γνώσεις και τις παραστάσεις του Μανώλη Σκούφαλη. Τα παιδιά έχουν να μάθουν πολλά.
Για όλα όσα έζησε στα γήπεδα λέει στη συνέχεια σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «ΦΩΣ».

Είδα από μέρους σου μια συγκινητικά ανάρτηση για τον θάνατο του Στέλιου Σεραφείδη. Σε συνέδεε κάτι το ιδιαίτερο;

Ήταν ένας άνθρωπος που προσέφερε πολλά στην ΑΕΚ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τον είχα τρία χρόνια προπονητή στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Ήταν δίπλα μου στο ξεκίνημα της καριέρας ως δεύτερος πατέρας και με βοήθησε πολύ. Με πίστεψε πολύ. Μάλιστα είχε προτείνει στην πρώτη ομάδα να με κάνουν επαγγελματία, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκε. Τον κύριο Στέλιο τον εκτίμησα πολύ και θα τον έχω για πάντα στην καρδιά μου. Για μένα είναι σαν να μην έφυγε ποτέ.

Το έχεις απωθημένο που δεν αγωνίστηκες στην ΑΕΚ;

Εγώ γεννήθηκα στη Νέα Ιωνία. Πήγα μικρό παιδί στις ακαδημίες της ΑΕΚ και μεγάλωσα ποδοσφαιρικά εκεί. Δούλεψα με Σεραφείδη, Σταματιάδη, Τόσκα, Καραφέσκο και άλλους προπονητές. Στην ΑΕΚ πήγα μικρό παιδί το 1989 και έφυγα το 1998. Ήταν δύο φορές να με κάνουν επαγγελματία, με είχε προτείνει ο Σεραφείδης και άλλοι προπονητές, αλλά λόγω συγκυριών, λόγω τύχης, δεν έπαιξα ποτέ στην ΑΕΚ. Σαν παιδί ήθελα και εγώ να πάρω την ευκαιρία, να δοκιμαστώ στην πρώτη ομάδα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Με έστειλαν για δύο χρόνια στη Δόξα Βύρωνα για να πάρω παιχνίδια. Γυρίζοντας έκανα κάποιες προπονήσεις στους Θρακομακεδόνες για να με δει ο τότε προπονητής της επαγγελματικής ομάδας Γιάννης Παθιακάκης, αλλά μετά τον κύκλο των προπονήσεων, δεν με πήραν ούτε καν τηλέφωνο. Έτσι ακολούθησα τον δικό μου δρόμο, κάνοντας την δική μου καριέρα μακριά από το ποδοσφαιρικό μου σπίτι. Δεν το έβαλα κάτω.

Μανώλη είναι ένα ανεκπλήρωτο παιδικό όνειρο που δεν αγωνίστηκες στην ΑΕΚ;

Ναι, γιατί πιστεύω ότι μπορούσα να παίξω στην ΑΕΚ. Δεν το λέω εγωιστικά, αλλά και οι προπονητές που είχα στις ακαδημίες και στην ομάδα νέων, αυτό έλεγαν.

Αδικήθηκες;

Δεν θέλω να πω αυτή την κουβέντα. Η εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή είναι μερικές φορές και θέμα συγκυριών ή τύχης. Εμένα δεν με βοήθησαν αυτά. Πικράθηκα που δεν με πήραν ένα τηλέφωνο να μου πουν ότι δεν τους κάνω. Μέσα μου έμεινε το όνειρο των παιδικών χρόνων που δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Όμως το ξεπέρασα, δεν σταματώ σε αυτό. Είμαι γεμάτος από το ποδόσφαιρο που έπαιξα σε καλές και ιστορικές ομάδες και σε ότι πέτυχα στη ζωή μου.

Μιας και ξεκινήσαμε την κουβέντα για την ΑΕΚ, πως βλέπεις τη σημερινή ομάδα;

Θέλει πολλή δουλειά ακόμη. Από το καλοκαίρι με την προετοιμασία που έκανε ο Μιλόγεβιτς δεν παρουσίασε κάτι το ιδιαίτερο. Τώρα ο κύριος Γιαννίκης προσπαθεί να περάσει κάποια πράγματα, που δεν του βγήκαν ακόμη στον βαθμό που θα ήθελε. Χρειάζεται καιρός για να μπορέσει ο προπονητής να περάσει αυτά που θέλει και το δικό του στιλ παιχνιδιού. Θέλει δουλειά για να αλλάξει επίπεδα. Είναι σημαντικό που από τη νέα σεζόν θα έχει δικό της γήπεδο. Θα έχει αυτό που λέμε έδρα, με τον κόσμο στο πλευρό της. Είναι ένα επιπλέον κίνητρο για όλους.

«Ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη ομάδα»

Η βαθμολογία στη Σούπερ Λιγκ αποτυπώνει και τις πραγματικές δυνατότητες των ομάδων;

Ο Ολυμπιακός είναι δίκαια στην πρώτη θέση, είναι η καλύτερη ομάδα. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό κανένας. Μπορεί φέτος να μην παίζει τόσο καλό ποδόσφαιρο όσο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι πολύ μπροστά από τις άλλες ομάδες σε όλα τα επίπεδα. Έτσι όπως είναι τώρα η κατάσταση, δεν μπορούν να τον ανταγωνιστούν οι άλλες ομάδες, ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο ΠΑΟΚ. Τον έχει βοηθήσει που παίζει τόσα χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει πάρει λεφτά και έχει επενδύσει. Ξοδεύει εκατομμύρια για να πάρει ποιοτικούς παίκτες. Για τα ελληνικά δεδομένα είναι πολύ μπροστά από τις άλλες ομάδες.

Θα θέλαμε ένα σχόλιο και για τις ομάδες που ακολουθούν τον Ολυμπιακό.

Για την ΑΕΚ σου τα είπα πριν από λίγο. Ο ΠΑΟΚ πήρε πρωτάθλημα και αντί να γίνει πιο δυνατός, έκανε πισωγύρισμα. Ξαναγύρισε σε ρόλο κομπάρσου. Όταν παίρνεις τίτλο, πρέπει να δυναμώνεις περισσότερο και όχι να χάνεις έδαφος. Έχει προβλήματα που δεν βλέπω να λύνονται. Κάθε χρόνο βλέπω έναν χειρότερο ΠΑΟΚ. Ο Άρης εμένα μου αρέσει, κάνει πάρα πολύ καλή χρονιά. Αν δεν ξεκινούσε με μείον έξι βαθμούς τώρα θα ήταν τρίτος στη βαθμολογία. Ο κύριος Μάντζιος κάνει φανταστική δουλειά. Η ομάδα παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο.

Πως βλέπεις την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα στην εποχή της πανδημίας;

Είναι μια δύσκολη κατάσταση, τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πολλά κρούσματα στις ομάδες, γίνονται αγώνες με πολλές ελλείψεις, ο κόσμος πάλι δεν πάει όπως πριν στα γήπεδα, ενώ τελευταία μπορούν να μπαίνουν στα γήπεδα μόνο χίλια άτομα. Είναι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στη ζωή μας. Πάντως, παρά τις δύσκολες συνθήκες, γίνεται ένα καλό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Η πρώτη θέση πολύ δύσκολα θα ξεφύγει από τον Ολυμπιακό. Για τις υπόλοιπες θέσεις της εξάδας γίνονται μεγάλες μάχες. Βλέπουμε και έναν δυνατό και φιλόδοξο ΠΑΣ Γιάννινα που παίζει καλό ποδόσφαιρο που μπορεί να διεκδικήσει θέση στα πλέι οφ.

Ποιοι παίκτες ξεχωρίζεις σε τοπ επίπεδο από το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ;

Θεωρώ τον Φορτούνη πολύ μεγάλο Έλληνα ποδοσφαιριστή, ασχέτως αν είχε την ατυχία του τραυματισμού. Σημαντικοί παίκτες είναι ο Καμαρά, ο Ελ Αραμπί, ο Βαλμπουενά και πολλοί ακόμη.

Μανώλη να μιλήσουμε για την καριέρα σου. Αγωνίστηκες σε επίπεδο Α’ Εθνικής σε Αθηναϊκό, Ακράτητο, Πανιώνιο, Κέρκυρα, ΠΑΣ Γιάννινα. Ξεχωρίζεις κάποιο κομμάτι από αυτή την διαδρομή;

Η παρουσία μου σε κάθε ομάδα αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι. Όταν πήγα στον Αθηναϊκό ήταν Β’ Εθνική, αλλά είναι ομάδα ιστορική. Ήταν ένα κίνητρο για μένα να πάω στην Α’ Εθνική. Στον Ακράτητο έκανα τις πρώτες συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία και απέκτησα εμπειρίες σε ένα πρωτάθλημα που δεν είχε καμία σχέση με αυτό της Β’ Εθνικής. Στην Κέρκυρα γνώρισα τον ενθουσιασμό των Κερκυραίων που η ομάδα τους ήταν στην Α’ Εθνική. Στον Πανιώνιο που αγωνίστηκα τρία χρόνια μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω και στην Ευρώπη. Έχω οκτώ συμμετοχές στο Γιουρόπα Λιγκ στα παιχνίδια με Μπορντό, Αούστρια Βιέννης, Γαλατασαράϊ, Χέλσιμποργκ, Σοσό, Νάπολι, Μπέογκραντ. Τότε είχαμε μπει στους ομίλους με προπονητή τον Λίνεν. Στα Γιάννινα ένιωσα επίσης το βάρος μιας ιστορικής φανέλας και την αγάπη που έχει ο κόσμος για τον ΠΑΣ. Κάθε ομάδα είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία. Από κάθε ομάδα που αγωνίστηκα, προσπάθησα να κρατήσω τις καλές στιγμές και να αποβάλλω τις άσχημες.

«Πέρασα φανταστικά στον Πανιώνιο»

Πριν πάμε στα του ΠΑΣ, μίλησέ μας λίγο για την τριετία του Πανιωνίου. Πως πέρασες στη Νέα Σμύρνη;

Ήταν μια φανταστική περίοδος, με πρόεδρο τον κύριο Τσακίρη. Είχε σημαντικούς ποδοσφαιριστές, κατέλαβε την πέμπτη θέση και υπήρχε συναγωνισμός για την ενδεκάδα. Με τον κύριο Τσακίρη δεν μας έλειπε τίποτα. Με την αγορά του προπονητικού κέντρου στο Κορωπί λύσαμε και το πρόβλημα προπονήσεων. Ήταν πλήγμα για τον Πανιώνιο που αποχώρησε ο κύριος Τσακίρης.

Σε πονάει που σήμερα ο Πανιώνιος είναι στη Γ’ Εθνική;

Σίγουρα έγιναν λάθη για να φτάσει στην κατηγορία αυτή. Ο Πανιώνιος είναι ομάδα με ιστορία, ανέδειξε μεγάλους ποδοσφαιριστές, η Νέα Σμύρνη είναι ποδοσφαιρική συνοικία. Δεν ταιριάζει σε αυτή την ομάδα να αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική. Πρέπει να επιστρέψει στη Σούπερ Λιγκ. Εκεί είναι η θέση του.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον ΠΑΣ Γιάννινα;

Με είχε προσεγγίσει δύο φορές ο ΠΑΣ Γιάννινα. Την πρώτη φορά ήταν το 2006 που είχα φύγει από τον Ακράτητο. Είχα δεχτεί πρόταση από τον τότε πρόεδρο Αλέξη Κούγια να έρθω στον ΠΑΣ. Τους είχα πει ότι θα έρθω αν δεν πάω σε ομάδα Α’ Εθνικής. Τελικά προέκυψε η περίπτωση της Κέρκυρας. Το καλοκαίρι του 2010, όταν αποχώρησα από τον Πανιώνιο, δέχτηκα πρόταση από τον κύριο Χριστοβασίλη και τον κύριο Αγγελή και έτσι υπέγραψα στον ΠΑΣ. Η ομάδα τότε είχε πέσει από τη Σούπερ Λιγκ στη Β’ Εθνική. Την πρώτη χρονιά πήραμε το πρωτάθλημα και επιστρέψαμε στη μεγάλη κατηγορία. Κάθισα ακόμη έναν χρόνο και έκλεισα στη συνέχεια την καριέρα μου σε Νίκη Βόλου, Παναρκαδικό και Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας.

Οι αναμνήσεις από την διετία του ΠΑΣ;

Την πρώτη χρονιά έπαιξα πολύ καλό ποδόσφαιρο και ήμουν βασικός σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια. Θεωρώ ότι αν είχα μεγαλύτερη βοήθεια από τον προπονητή μου, τον κύριο Ντεμόλ, θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερα πράγματα στον ΠΑΣ. Την δεύτερη χρονιά, ευτυχώς ήρθε ο κύριος Αναστασιάδης, έγινα πάλι βασικός και βοήθησα και εγώ στο να σωθεί η ομάδα και να παραμείνει στη Σούπερ Λιγκ. Εκείνη η σεζόν 2011-12 ήταν πολύ κρίσιμη. Αν δεν γλιτώναμε τον υποβιβασμό, δεν ξέρω και εγώ τι συνέπειες θα είχε η ομάδα, που ήταν φορτωμένη με μεγάλα συμβόλαια. Ο Άγγελος Αναστασιάδης ως προπονητής έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μπορέσει ο ΠΑΣ να μείνει στην κατηγορία και να βρει στη συνέχεια τον σωστό δρόμο του.

«Ο ΠΑΣ μπορεί να πάει στα πλέι οφ»

Πως βλέπεις τον φετινό ΠΑΣ Γιάννινα; Πίστευες ότι θα κάνει αυτήν την καλή πορεία;

Ο ΠΑΣ με προπονητή τον κύριο Γιαννίκη άλλαξε φιλοσοφία. Είδαμε άλλα πράγματα και ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο. Είδαμε μια άλλη ομάδα, επιθετική και δημιουργική. Ο κόσμος είδε μετά από χρόνια ένα διαφορετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Πέρσι έκανε έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο, φτάνοντας και στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Πολύ καλή δουλειά κάνει και ο κύριος Μεταξάς. Βλέπω μια συγκεντρωμένη και δεμένη ομάδα, να μην τρώει γκολ και να βγαίνει πολύ καλά στην κόντρα επίθεση. Έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά ο κύριος Μεταξάς το σύστημα 4-4-2. Το σημαντικό για τον κύριο Μεταξά είναι ότι βρήκε μια ομάδα σχεδόν πλήρη. Με επτά παίκτες στην ενδεκάδα που ήταν βασικοί και πέρσι. Έχει και αυτός την ίδια φιλοσοφία με τον κύριο Γιαννίκη.

Τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια ο ΠΑΣ Γιάννινα;

Είναι εφτάψυχη ομάδα. Με τόσες ελλείψεις λίγο έλειψε να πάρει τη νίκη στο Ηράκλειο επί του ΟΦΗ. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όποιος παίκτης και να παίζει μπορεί και βοηθά. Θέλει κάποιες ενισχύσεις το ρόστερ. Πιστεύω ότι ο κύριος Μεταξάς θα βρει τις λύσεις. Και επαναλαμβάνω, ότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση που μπορούν και βοηθούν οι παίκτες που έρχονται από τον πάγκο, είτε είναι έμπειροι είτε είναι νέοι. Στην αναμόρφωση του ΠΑΣ έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο κύριος Χριστοβασίλης που είναι ήρεμος άνθρωπος, στηρίζει προπονητές και παίκτες, χωρίς να μπερδεύεται στα πόδια τους.

Πες μας κάποιες καλές και άσχημες στιγμές από την καριέρα σου;

Στο τελευταίο ματς της αγωνιστικής σεζόν 2006-07 παίζαμε με τον Παναθηναϊκό στη Λιβαδειά, γιατί ήταν τιμωρημένο το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ήμουν τότε στον Α.Ο. Κέρκυρα. Μόνο με νίκη θα μέναμε στην Α’ Εθνική. Το σκορ ήταν 1-1 και πάμε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Στο 84’ πιάνω μια βολίδα έξω από τη μεγάλη περιοχή και μπάλα πάει στο «γάμα» και μπαίνει γκολ. Πήραμε προβάδισμα στο σκορ σε 2-1. Λέω αυτό ήταν σωθήκαμε. Το γκολ αυτό ήταν θείο δώρο. Δυστυχώς, λίγα λεπτά αργότερα σε μια κακιά στιγμή μας ισοφάρισε ο Παναθηναϊκός 2-2 και πέσαμε κατηγορία. Σε λίγα λεπτά από τον παράδεισο βρεθήκαμε στην κόλαση.
Δύο καλές στιγμές θα σου πω. Είναι τα παιχνίδια που έκανα με τον Πανιώνιο στο Γιουρόπα Λιγκ με καλές ομάδες και ένα γκολ που έβαλα με ραμπόνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο παιχνίδι με τον Εθνικό Αστέρα. Ήταν από τα καλύτερα γκολ του πρωταθλήματος αλλά και της Ευρώπης.

Σε τι κατάσταση είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων;

Ασχολούμαι ως προπονητής από το 2015. Έχω πάρει τα διπλώματα και είναι ένα σημαντικό κομμάτι για μένα. Βοηθώ πάρα πολύ τα παιδιά. Φέτος είμαι στη Θύελλα Ελεούσας, όπου έχουμε και πολύ καλές ακαδημίες με 120 παιδιά. Έχουμε ένα πολύ καλό τιμ με τον Γιώργο Ντάσιο και τον Παντελή Κουμπή. Θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά σωστά πράγματα. Στόχος είναι να βγάλουμε παιδιά που θα έχουν εξέλιξη και θα παίξουν σε επαγγελματικές κατηγορίες. Σε γενικές γραμμές είναι σε καλή κατάσταση το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, με βελτιωμένες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Το οικονομικό είναι ένα πρόβλημα για όλες τις ομάδες, αφού λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να κάνουν και εκδηλώσεις για να βγάλουν κάποια χρήματα.

Ταλέντα υπάρχουν στα γήπεδα των μικρών κατηγοριών;

Βεβαίως και υπάρχουν ταλέντα. Αν το ψάξει περισσότερο ο ΠΑΣ θα βρεις κρυμμένους θησαυρούς. Στη Θύελλα Ελεούσας έχουμε τον Ρίζο, ένα παιδί 17 ετών που παίζει εξτρέμ, έβαλε οκτώ γκολ και έχει φοβερά προσόντα. Είναι ταλέντο. Προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε να εξελιχθεί. Είναι μια ευκαιρία για τον ΠΑΣ Γιάννινα να δει αυτό το παιδί. Πρώτη φορά μιλώ ονομαστικά για έναν ποδοσφαιριστή, γιατί τον πιστεύω.