Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Στα γήπεδα της Ηπείρου 119 σωματεία και 2400 ποδοσφαιριστές!

Η ιστορική Θύελλα Κατσικά θέλει να επιστρέψει στη Γ' Εθνική


Έχει μεγάλο ενδιαφέρον και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Θα κάνουμε την ανασκόπηση των πρωταθλημάτων στους τέσσερις νομούς, για να δούμε πως εξελίσσονται οι μάχες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων εν καιρώ πάλι πανδημίας και έξαρσης των κρουσμάτων.

Ποιες ομάδες είναι φαβορί για να φορέσουν το στέμμα του πρωταθλητή, ποιες έχουν ξεχωρίσει και ποιες αναδείχθηκαν «πρωταθλήτριες χειμώνα». Πρόκειται για έναν άτυπο τίτλο, που έδιναν παλιότερα οι εφημερίδες στις ομάδες που τερμάτιζαν στην πρώτη θέση με τη λήξη του πρώτου γύρου. Και κατά κανόνα, συνέπιπτε χρονικά η στέψη των «πρωταθλητών χειμώνα» να γίνεται χριστουγεννιάτικες μέρες, όπως καλή ώρα τώρα. Παλιότερα, είχε κάποια αξία ο τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα, περισσότερο από εγωιστική διάθεση. Ειδικά αν τελείωνε ο πρώτος γύρος στην Α’ Εθνική και ήταν πρωτοπόρος κάποια επαρχιακή ομάδα. Ήταν μια διάκριση με ανεξίτηλο στίγμα για πολλά χρόνια. Στα Γιάννινα, ακόμα θυμούνται τη μεγάλη πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα στην αγωνιστική σεζόν 1975-76, όπου ο ΠΑΣ διεκδικούσε την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα στην τελική ευθεία για τον τερματισμό του πρώτου γύρου και δεν το πέτυχε εξαιτίας της άδικης ήττας από την ΑΕΚ στο Άργος με γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου που δεν είχε περάσει τη γραμμή! «Αν δεν μας έσφαζε η διαιτησία στο Άργος θα ήμασταν πρώτοι στον πρώτο γύρο» λένε ακόμα στα Γιάννινα οι παλιότεροι φίλαθλοι.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Ηπείρου. Στον πρώτο όμιλο της Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου (ΕΠΣΗΠ) προηγείται σταθερά στον βαθμολογικό πίνακα αήττητος ο ΠΑΣ Κράψης. Σε σύνολο 10 αγώνων έχει 9 νίκες και 1 ισοπαλία με συγκομιδή 28 βαθμών. Πρόεδρος είναι ο γιατρός Γιάννης Πασιάς και προπονητής ο Βασίλης Σιαφάκας. Ο κόουτς είχε διακριθεί περισσότερο στη Δόξα Κρανούλας ως ποδοσφαιριστής και προπονητής. Ο ΠΑΣ Κράψης είναι μια νέα ομάδα που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν ευτύχησε να πάρει τίτλο. Ίσως συμβεί φέτος, καθώς από την αρχή έχει σταθερό προβάδισμα στον βαθμολογικό πίνακα. Ακολουθούν Πίνδος Κόνιτσας και Α. Ο. Νεοχωρόπουλου με 23 βαθμούς, Α.Ο. Σταυρακίου και Αετός Νήσου με 16 βαθμούς. Απογοήτευσε μέχρι τώρα ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά που είναι ουραγός, ενώ άλλα χρόνια πρωταγωνιστούσε. Προφανώς η κόπωση των παραγόντων οδήγησε την ομάδα σε αγωνιστική παρακμή. Χαμηλά είναι και η ιστορική Θύελλα Ελεούσας που παλιότερα έκανε εντυπωσιακή πορεία στην Δ’ Εθνική. Πρόσφατα εξελέγη νέα διοίκηση με τον ίδιο πρόεδρο, στο τεχνικό τιμ παρέμεινε ο Μανώλης Σκούφαλης, με σκοπό την επανεκκίνηση της ομάδας.
Στον Β’ όμιλο της Α’ κατηγορίας πρωταθλήτρια χειμώνα είναι η Θύελλα Κατσικά. Πέρσι υποβιβάστηκε από τη Γ’ Εθνική στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Όμως δεν το έβαλε κάτω. Η διοίκηση του Αλέξανδρου Βαρτζιώτη σήκωσε όλα τα βάρη, κράτησε τους περισσότερους παίκτες με ένα επιβαλλόμενο λίφτινγκ, ενώ ανανέωσε τη συνεργασία με τον προπονητή Νίκο Γκούρα. Η Θύελλα στις 11 πρώτες αγωνιστικές είναι στην πρώτη θέση με 30 βαθμούς, έχοντας δέκα νίκες και μία ήττα. Είναι ομάδα με βαριά φανέλα, Ιστορία και κόσμο στο πλευρό της. Στη δεκαετία του ’70 διεκδικούσε άνοδο στην Β’ Εθνική. Η συνέχεια αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς σε αυτόν τον όμιλο υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Κάτω από τη Θύελλα είναι ο Αγροτικός Καστρίτσας με 27 βαθμούς και ο Α. Ο. Ανατολής με 25 βαθμούς. Λογγάδες, Μέτσοβο, Σταυράκι έμειναν αρκετά πίσω. Στην τελευταία θέση με έναν μόνο βαθμό είναι ο Θρίαμβος Σερβιανών, που πριν από τρία χρόνια αγωνίστηκε στη Γ’ Εθνική. Έτσι παθαίνουν οι ομάδες που κάνουν άλματα και αλόγιστες σπατάλες. Κάποια στιγμή, δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις και αρχίσει η ελεύθερη πτώση. Και ο Α. Ο. Ανατολής πρόπερσι αυτοβούλως υποβιβάστηκε από τη Γ’ Εθνική, καίτοι είχε διασφαλίσει αγωνιστικά την παραμονή. Στο φετινό πρωτάθλημα η ΕΠΣΗΠ δεν έχει εκπρόσωπο στο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας. Οι πρωταθλητές των δύο ομίλων α δώσουν αγώνα μπαράζ και ο νικητής θα λάβει μέρος στους αγώνες κατάταξης με πρωταθλητές άλλων Ενώσεων για άνοδο στη Γ’ Εθνική.
Στον πρώτο όμιλο της Β’ κατηγορίας προηγείται ο Αστέρας Αμφιθέας με 33 βαθμούς, έναντι 25 της Αναγέννησης Κεφαλοβρύσου και 24 των Αμπελοκήπων. Η πρωτοπόρος ομάδα είναι η καλύτερη του ομίλου και είναι δύσκολο να χάσει την πρωτιά. Ξεκάθαρο προβάδισμα έχει στον δεύτερο όμιλο ο ΠΑΟ Κουτσελιού που σε 12 αγώνες έχει 12 νίκες και με συντελεστή τερμάτων 48-3! Κάνει σπουδαία δουλειά στο Κουτσελιό ο Σπύρος Τασιούλας. Πριν πάει στο Κουτσελιό ήταν για εννέα χρόνια προπονητής στην Α. Ε. Χουλιαράδων. Εντυπωσιακός είναι και ο δείκτης του σκορ. Έχει δεχτεί μόνο 3 γκολ σε 12 παιχνίδια. Κατά ένα μέρος οφείλεται και στον 20χρονο ταλαντούχο τερματοφύλακα Παύλο Θεμελή. Χρόνο συμμετοχής πήρε και ο 18χρονος Παναγιώτης Στεργίου. Ο ΠΑΟ Κουτσελιού είναι στην πρώτη θέση με 36 βαθμούς και ακολουθούν ΠΑΟ Ηλιόκαλης με 27, Κένταυρος Μουσιωτίτσας  με 22 βαθμούς.
Η ΕΠΣΗΠ είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη Ένωση στην Ήπειρο. Πριν από το 1980 διοργάνωνε όλα τα πρωταθλήματα Ηπείρου, μέχρι την Λευκάδα, την Αμφιλοχία και τη Βόνιτσα. Ιδρύθηκε το 1952 και είναι από τις παλιότερες Ενώσεις στην Ελλάδα. Πρόεδρος είναι ο επιχειρηματίας Κώστας Βρακάς. Σήμα είναι ο ταύρος, το γνωστό σήμα των Ηπειρωτών με την επιγραφή «Άπει Ρωτάν». Ίδιο σήμα έχει και ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ιωαννίνων (ΑΓΣΙ) όπως και άλλες ομάδες.

Τα πρωταθλήματα στην Άρτα

Μεγάλη μάχη γίνεται στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Άρτας, καθώς στην πρώτη θέση βρίσκεται η Α. Ε. Ξηροβουνίου με 30 βαθμούς. Η ομάδα αυτή ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια χειμώνα. Ήδη έγινε και η πρώτη αγωνιστική του πρώτου γύρου χωρίς να έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί. Τη δεύτερη θέση με 29 βαθμούς μοιράζονται ο Α. Ο. Κλειδίου και η Δόξα Άρτας. Λίγο πιο κάτω, αλλά με σημαντική διαφορά από την κορυφή είναι η Α. Ε. Κιρκιζάτων/Πλησιών με 23 βαθμούς, η ΑΕ Καμπής με 22 και η Μέλισσα Άρτας με 17 βαθμούς. Η Μέλισσα του Γιάννη Καψάλα ασχολείται κυρίως με ταλαντούχους παίκτες της περιοχής. Οι Σκουφάς Κομποτίου και Φιλέλληνες Πέτα, παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της περιοχής, είναι χαμηλά στην βαθμολογία. Μάλιστα ο Σκουφάς, πριν από λίγα χρόνια αγωνίστηκε και στη Γ’ Εθνική. Όσοι είναι κοντά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Άρτας λένε ότι η μάχη θα είναι σκληρή μέχρι το τέλος και η ομάδα που θα αντέξει την πίεση θα κόψει το νήμα του τερματισμού με ελπίδες ανόδου στην Γ’ Εθνική.
Με έντεκα ομάδες και σε έναν όμιλο διεξάγεται το πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας στην ΕΠΣ Άρτας. Υπολείπονται ακόμη δύο αγωνιστικές για να τελειώσει ο πρώτος γύρος. Όμως πήρε κεφάλι στον βαθμολογικό πίνακα ο Αίας Ράχης που σε 9 αγώνες έχει 9 νίκες με 27 βαθμούς. Είναι το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο και την άνοδο στην Α’ κατηγορία. Από την ομάδα αυτή βγήκε στη δεκαετία του ’80 ο γκολκίπερ Θωμάς Δημητρίου που έκανε σπουδαία καριέρα στη μεγάλη τότε Αναγέννηση Άρτας. Στην δεύτερη θέση με 21 βαθμούς είναι ο ΠΑΣ Κομμένου 1943 και ο Α. Ο. Αγίων Αναργύρων. Ο ΠΑΣ Κομμένου έχει έδρα το μαρτυρικό χωριό Κομμένο, όπου στις 16 Αυγούστου 1943 εκτελέστηκαν άδικα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής 317 άμαχοι κάτοικοι του χωριού, εκ των οποίων 97 ήταν μικρά παιδιά και 2 ιερείς. Η ΕΠΣ Άρτας ιδρύθηκε το 1981, έχοντας σήμα το βυζαντινό μνημείο με την εκκλησία της Παρηγορίτισσας που βρίσκεται στην πόλη της Άρτας, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ιστορικό γεφύρι. Είναι βυζαντινή εκκλησία του 13ου αιώνα. Θεμελιώθηκε το 1285 από τον Νικηφόρο Α' Κομνηνό Δούκα. Πρόεδρος είναι ο Θανάσης Τρομπούκης, άλλοτε πρόεδρος της Μέλισσας Άρτας και διοικητικός παράγοντας της Αναγέννησης.

Στη Θεσπρωτία πρωταθλητής χειμώνα ο Αστέρας


Η ομάδα του Άρη Φιλιατών

Στην ΕΠΣ Θεσπρωτίας διεξάγεται μόνο το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Αστέρας Παραποτάμου με 18 βαθμούς και ακολουθούν ΑΕΝ Σελεύκειας με 17, Άρης Φιλιατών με 16, Α. Ο. Πλαταριάς με 12, Σούλι Παραμυθιάς με 10, Σπάρτακος Γραικοχωρίου με 6, ΠΑΣ Λαδοχωρίου με 3 και Θύελλα Γκρίκας/Ψάκας χωρίς βαθμό. Ο Αστέρας έχει το προβάδισμα, αλλά νοιώθει έντονα την ανάσα από Σελεύκεια και Άρη Φιλιατών. Μπορεί και να έχουμε πρωτάθλημα που θα κριθεί πάνω στο νήμα. Η ΕΠΣ Θεσπρωτίας ιδρύθηκε το 1984. Πρόεδρος είναι ο Χρήστος Καρβούνης. Σήμα της Ένωσης είναι η απεικόνιση στον χάρτη της Ελλάδας του νομού Θεσπρωτίας. Η πανδημία έχει επηρεάσει και το ποδόσφαιρο της Θεσπρωτίας. Ορισμένα σωματεία υπό το βάρος των οικονομικών δυσκολιών δεν δήλωσαν συμμετοχή στα πρωταθλήματα.

Σταθερά πρώτος ο Απόλλων Πάργας

Ο προπονητής του πρωτοπόρου Απόλλωνα Πάργας 

Στο πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πρέβεζας/Λευκάδας, με τους αγώνες της 11ης αγωνιστικής που έγιναν στις 18 Δεκεμβρίου 2021 έπεσε η αυλαία όχι μόνο του χρόνου που έφυγε, αλλά και του πρώτου γύρου. «Πρωταθλητής χειμώνα» αναδείχθηκε ο Απόλλων Πάργας που είναι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 27 βαθμούς, έναντι 25 του Θρίαμβου Λούρου, 19 του ΠΑΣ Πρέβεζα και 18 του Εθνικού Φιλιππιάδας και του Οδυσσέα Νυδρίου. Ο ιστορικός Απόλλων, παρά το γεγονός ότι δεν είχε δική του έδρα, λόγω ανακατασκευής του γηπέδου Πάργας, έκανε πολύ καλή πορεία με 8 νίκες και 3 ισοπαλίες. Παραμένει αήττητος, έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα στο πρωτάθλημα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολύ σύντομα επιστρέφει σπίτι του καθώς το γήπεδο θα δοθεί στον Απόλλωνα, αναμένεται να γίνει ακόμη ισχυρός και να συνεχίσει μέχρι τέλος στην πρώτη θέση. «Δεν μας ζαλίζει η κορυφή» λένε σκωπτικά στην Πάργα. Πρόεδρος είναι ο Μηνάς Μπάμπος και προπονητής ο Λευτέρης Βέρμπης. Πρόκειται για μια ιστορική ομάδα. Η ιστορία ξεκινά από το 1948. Αγωνίστηκε στην ΕΠΣ Ηπείρου και από το 1981 στην ΕΠΣ Πρέβεζας / Λευκάδας. Πήρε τίτλους και κύπελλα. Έχει 15 παρουσίες στην παλιά Δ’ Εθνική.
Σε απόσταση αναπνοής από τον Απόλλωνα είναι ο Θρίαμβος Λούρου, με 8 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Είναι καλοδουλεμένη ομάδα, όπου συγκέντρωσε 25 βαθμούς, επιδιώκοντας στη συνέχεια να έχει κατά πόδι τον Απόλλωνα και κάποια στιγμή να τον προσπεράσει. Η μία ήττα είναι εκτός έδρας από τον Απόλλωνα Πάργας στο ντέρμπι των πρωτοπόρων, που θα έχει και συνέχεια στη ρεβάνς του β’ γύρου μέσα στον Λούρο.
Ο ΠΑΣ Πρέβεζα και ο Εθνικός Φιλιππιάδας, έχασαν έδαφος με κάποια άσχημα αποτελέσματα που έφεραν, αλλά δεν καταθέτουν τα όπλα και θα συνεχίσουν μέχρι τέλος την προσπάθεια. Στον πρώτο όμιλο της Β’ Κατηγορίας με την 9η αγωνιστική έπεσε και η αυλαία του α’ γύρου. Η Αναγέννηση Τσουκαλάδων έχει σταθερό προβάδισμα με 27 βαθμούς. Ακολουθούν ΠΑΣ Παλιάμπελά με 22 βαθμούς, ΠΕΑΣ Κατούνας με 18 βαθμούς, Α. Ο. Καρυάς με 16 βαθμούς. Στον β’ όμιλο η Θύελλα Σινώπης είναι στην πρώτη θέση με 24 βαθμούς και ακολουθούν Ερμής Καναλίου με 22, Απόλλων Βουβοποτάμου με 16, Αστέρας Ανθούσας Πάργας με 15, ΑΕΝ Σαμψούντας με 14 βαθμούς.
Η ΕΠΣ Πρέβεζα/Λευκάδας ιδρύθηκε το 1981 και είναι η μοναδική στην Ελλάδα που στα πρωταθλήματά της συμμετέχουν ομάδες από τρεις νομούς! Εκτός από τα σωματεία των νομών Πρέβεζας, Λευκάδας, συμμετέχουν σωματεία και από το βορειοδυτικό τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, από την επαρχία Ξηρομέρου, κυρίως από Βόνιτσα, Άγιο Νικόλαο, Πάλαιρο. Λόγω της μεγάλης έκτασης του νομού Αιτωλοακαρνανίας, από πολλά χρόνια πριν, ομάδες αυτών των περιοχών προτιμούν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας. Πρόεδρος είναι ο Θωμάς Κάρτσακλας, που υπήρξε σημαντικός ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Πρέβεζα. Στο σήμα της απεικονίζονται οι στήλες από την ακρόπολη της αρχαίας Νικόπολης, ένα σημαντικό μνημείο λίγο πριν φθάσουμε στην Πρέβεζα.

119 σωματεία και 2400 ποδοσφαιριστές!


Έτσι κυμαίνεται η κατάσταση στα πρωταθλήματα των τεσσάρων νομών της Ηπείρου. Συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των τεσσάρων Ενώσεων συνολικά 119 σωματεία, ήτοι 56 από τα Γιάννινα, 8 από την Θεσπρωτία, 32 από Πρέβεζα/Λευκάδα και 23 από την Άρτα. Αν λάβουμε υπόψη ότι σε κάθε ομάδα δραστηριοποιούνται περίπου 20 ποδοσφαιριστές, τότε φοράνε αθλητικό σορτσάκι και κατεβαίνουν στα γήπεδα 2380 με 2400 περίπου ποδοσφαιριστές. Αν προσθέσουμε τα διοικητικά συμβούλια των ομάδων, τους προπονητές, φροντιστές, γιατρούς αγώνων, τότε σε κάθε σωματείο υπολογίζεται ότι έχουν ενεργό δράση 35 με 40 άτομα, τότε έχουμε περίπου 4000 με 4500 ανθρώπους που να ασχολούνται ενεργά με τις ομάδες και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αν προσθέσουμε στον λογαριασμό και τους φιλάθλους που έχει το κάθε σωματείο και παρακολουθούν τους αγώνες, τότε ο αριθμός είναι εντυπωσιακός. Είναι μεγάλη δύναμη το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η αδυναμία του είναι ότι δεν έχει τον τρόπο να πιέσει καταστάσεις, να διεκδικήσει ότι δικαιούται και να δείξει το μέγεθος του κόσμου που εκπροσωπεί, όπως και τη δύναμή του. Είναι ένας χώρος απαξιωμένος, αφού όλα γίνονται για τις επαγγελματικές κατηγορίες. Είδατε ποτέ σε κανένα τηλεοπτικό κανάλι στιγμιότυπα από ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ή να φιλοξενηθεί κάποιος παίκτης ή προπονητής να πει τα παράπονά του; Όποιος είδε, ας το πει και σε μας. Τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια δεν καταδέχτηκαν ποτέ έστω να παρουσιάσουν και ένα ερασιτεχνικό σωματείο, ή να δείξουν έναν τελικό κυπέλλου.
Με τα παραπάνω δεδομένα έκλεισε και η αγωνιστική αυλαία του 2021 στο ερασιτεχνικό της Ηπείρου. Το τι επιφυλάσσει το 2022 θα το δούμε στη συνέχεια. Να σημειώσουμε ότι και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ισχύει ο περιορισμός εισόδου πλήρως εμβολιασμένων φιλάθλων σε ποσοστό 10% επί της χωρητικότητας των γηπέδων και όχι παραπάνω από χίλιους φιλάθλους. Το ίδιο που ισχύει και στις επαγγελματικές κατηγορίες. Σε γήπεδα που δεν υπάρχουν εξέδρες, πως θα κριθεί πόση είναι η χωρητικότητα για να καθοριστεί και ο αριθμός εισερχομένων σε 10%; Ως προς τον αριθμό των φιλάθλων δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Δυστυχώς δεν πηγαίνει στα ερασιτεχνικά γήπεδα τόσος κόσμος όσος παλιότερα. Αυτό οφείλεται και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων. Αρκετοί έγιναν φίλαθλοι του καναπέ. Δεν υπάρχει θέμα ως προς τον περιορισμό των θεατών. Όσοι πηγαίνουν στα γήπεδα, θα πρέπει να φορούν μάσκες, να τηρούν αποστάσεις και να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό.