Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Ζήσαμε και στα Γιάννινα περιστατικά σαν του Έρικσεν

Το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Γυφτόπουλου στον "Ηπειρωτικό Αγώνα" για την επιστροφή του Παπανικολάου στο γήπεδο μετά τη μεγάλη περιπέτεια του Βόλου

Πάγωσε σήμερα Κυριακή όλος ο κόσμος όταν στον αγώνα Δανίας – Φινλανδίας για το EURO 2020, στο 43ο λεπτό και ενώ το ματς ήταν στο 0-0, ο Κρίστιαν Έρικσεν σωριάστηκε στο έδαφος, παγώνοντας το αίμα όλου του ποδοσφαιρικού πλανήτη.

Τα επόμενα λεπτά περνούσαν βασανιστικά αργά, όλοι φοβήθηκαν ότι ο άσος της Ίντερ ίσως και να μην τα καταφέρει, καθώς οι πρώτες εικόνες ήταν πραγματικά σοκαριστικές. Τελικά ο Έρικσεν μπόρεσε με τα φοβερά αντανακλαστικά των γιατρών του γηπέδου να βρει τις αισθήσεις του, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να φτάσει ακόμα και να μιλήσει με τους δικούς του ανθρώπους.

Παρόμοιες στιγμές αγωνίας ζήσαμε και με Γιαννιώτες ποδοσφαιριστές. Τον Ιανουάριο του 1990, σε αγώνα Β’ Εθνικής στον Βόλο με την τοπική Νίκη, σε μια σύγκρουση με παίκτης της Θεσσαλικής ομάδας έμεινε αναίσθητος στο έδαφος ο επιθετικός του ΠΑΣ Νίκος Παπανικολάου. Ο γιατρός του ΠΑΣ Σπύρος Σιαράβας και ο φυσιοθεραπευτής Χρήστος Κλαρούδας έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βόλου για να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα.
Την επόμενη σεζόν 1990-91 στην Α’ εθνική σε προπόνηση του ΠΑΣ στο στάδιο «Ζωσιμάδες» έχασε τις αισθήσεις του ο προπονητής Πιέτρ Πάκερτ και του γύρισε η γλώσσα. Πάλι ο Χρήστος Κλαρούδας του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες.
Ώρες ατέλειωτης αγωνίας έζησαν και οι γιαννιώτες στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Βέροια που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου 2005 στο γήπεδο της μακεδονικής πόλης. Ο αμυντικός του ΠΑΣ Θόδωρος Παλιάγκας σε μια σύγκρουση με τον Αμαεφούλε, έχασε τις αισθήσεις, καθώς κατάπιε τη γλώσσα. Ο γιατρός του ΠΑΣ Σπύρος Σιαράβας με την βοήθεια και της γιατρού Άννας Βασιλειάδη, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να τον επαναφέρουν στη ζωή. Μόλις συνήλθε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βέροιας, για να επιστρέψει πάλι στην ενεργό δράση.

Δυστυχώς, είχαμε και δύο τραγικά περιστατικά με θανάτους στα τοπικά γήπεδα. Τον Ιανουάριο του 1996 έσβησε στο γήπεδο Βοτανικού, προδομένος από την καρδιά του, ο επιθετικός της Θύελλας Ελεούσας Θόδωρος Λώλης, στη διάρκεια του αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό Βοτανικού. Το γήπεδο Ελεούσας φέρει το όνομά του ενώ στήθηκε και ανδριάντας. Και στις 9 Ιουλίου 2003 πέθανε στο γήπεδο σε αγώνα παλαίμαχων του ΠΑΣ με την Καλαμάτα, ο αμυντικός του «Άγιαξ» Γιώργος Πρίσκας, λόγω καρδιακού επεισοδίου.

Ποτέ να μη ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές. Το σημερινό περιστατικό με τον Έρικσεν να είναι το τελευταίο. Περαστικά του και να γυρίσει πάλι σιδερένιος στα πράσινα τερέν. Ευτυχώς ξεπέρασε τον κίνδυνο. Όμως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα στα γήπεδα, ακόμα και σε ερασιτεχνικούς αγώνες να υπάρχουν γιατροί, απινιδωτές για να αντιμετωπίζονται δύσκολα περιστατικά. Ότι μπορεί να προληφθεί, ας γίνει.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ