Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ: Όταν οι παίκτες του ΠΑΣ ντύθηκαν στο χακί

Ο Αβέρωφ διευκόλυνε τον Ολυμπιακό να κάνει προετοιμασία στο εξωτερικό και ο Γουλανδρής έκανε δώρο τον Τύρπο στον ΠΑΣ!

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τέτοιες μέρες το 1974 η Ελλάδα ήταν σε γενική επιστράτευση μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, ενώ στις 24 Ιουλίου έγινε αποκατάσταση της Δημοκρατίας με πτώση της Χούντας και επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Παλιός παίκτης μας διηγήθηκε το τι επικρατούσε στον ΠΑΣ εκείνες τις κρίσιμες ημέρες. Ενώ η ομάδα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει προετοιμασία υπό την επίβλεψη του Αντώνη Γεωργιάδη, οι παίκτες επιστρατεύτηκαν και ντύθηκαν στο χακί. Την ημέρα που κηρύχτηκε η επιστράτευση, απαγορεύθηκαν και οι αθλητικές εκδηλώσεις. 

Στις 22/7/1974 στις εφημερίδες υπήρχε κοινό ρεπορτάζ που ανέφερε: «Κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Νεότητος, αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας διαταγής άπασαι αι αθλητικαί εκδηλώσεις και τα πρωταθλήματα. Θα υπάρξει νεωτέρα ανακοίνωσης δια την παράτασιν της μεταγραφικής περιόδου». Από τα μέσα Αυγούστου και μετά, εξασφάλισαν άδεια από τις μονάδες που ήταν επιστρατευμένοι για να κάνουν προετοιμασία. Σ’ αυτό βοήθησε και ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ που ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Πρόεδρος στον ΠΑΣ είχε αναλάβει ο Ελευθέριος Καλογιάννης, στηρίζοντας την ομάδα σε μια δύσκολη εποχή, αφού ήταν νεοφώτιστη στην Α’ Εθνική και σε κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα. Παράγοντας εκείνης της εποχής μας είπε ότι ο Καλογιάννης όχι απλώς ανέλαβε την προεδρία αλλά στήριξε και οικονομικά την ομάδα σε μέρες που η Ελλάδα ήταν στις φλόγες.

Σε μια παλιότερη συνέντευξη ο Δημήτρης Τύρπος μας είχε πει πως είχε μεταγραφεί το καλοκαίρι του 1974 στον ΠΑΣ. Η διοίκηση του Ολυμπιακού είχε πάει στον Αβέρωφ για να ζητήσει αυτός ως αρμόδιος Υπουργός να δώσει άδεια για να πάνε οι παίκτες του Θρύλου στο εξωτερικό για προετοιμασία, αφού λόγω επιστράτευσης απαγορεύονταν και μόνο με ειδική άδεια ήταν εφικτό. Ο αείμνηστος Ηπειρώτης πολιτικός ικανοποίησε το αίτημα του Ολυμπιακού και αυτός για να τον ευχαριστήσει έδωσε τον Τύρπο δανεικό στον ΠΑΣ!