Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Μείωση φόρου και ΦΠΑ στα συμβόλαια πρότεινε ο Αυγενάκης


Δηλώσεις από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη

Στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο υφυπουργός Αθλητισμού σχολίασε μεταξύ άλλων την υψηλή φορολογία στα επαγγελματικά Πρωταθλήματα. Αναλυτικά η δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

- Ένα "αγκάθι" στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, αποτελεί η υψηλή φορολογία στα συμβόλαια. Ποιες κινήσεις θα γίνουν σε αυτό το ζήτημα;
«Από μέρους μου θα γίνουν κάποιες κινήσεις πολύ γρήγορα, τεκμηριωμένα και με στοιχεία. Κατατέθηκαν κάποια στοιχεία και στον Πρωθυπουργό και εκείνος με τη σειρά του, εφ΄ όσον συμφώνησε, τα προώθησε στο οικονομικό επιτελείο γιατί έτσι πρέπει γίνεται. Το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί αυτές τις τρεις προτάσεις φορολογικής φύσεως και, εφόσον το σηκώνει η πλάτη μας, θα τα συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.
Πρώτη πρόταση που καταθέσαμε ήταν τα φορολογικά κίνητρα σε χορηγούς ή σε δωρεές που θα δίνονται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και μεμονωμένα σε αθλητές, του στίβου για παράδειγμα. Το δεύτερο θέμα που καταθέσαμε ήταν η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλες τις υπόλοιπες δράσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Το τρίτο θέμα είναι το ύψος των μεταγραφών. Εδώ δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε οι ακριβότεροι. Περίπου στο 55% φτάνει σήμερα η φορολόγηση για τις μεταγραφές παικτών στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ.
Αυτό λειτουργεί πολλές φορές αποτρεπτικά για επαγγελματίες αθλητές οι οποίοι καλούνται να έρθουν από το εξωτερικό στη χώρα μας να αγωνιστούν. Έτσι έχουμε είτε φοροκλοπή- φοροδιαφυγή, είτε δήλωση μειωμένων ποσών, είτε διάφορες αλχημείες που τελικά ζημιώνουν το κράτος και την εικόνα μας, η οποία δεν είναι η καλύτερη».