Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Νέα απώλεια στα Γιάννινα με ορατό τον κίνδυνο υποβιβασμού


Δεν φτάνουν τα δικά του βάσανα, ο ΠΑΣ έχει κόντρα και την διαιτησία

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μια ακόμη ευκαιρία για να αναπνεύσει ο ΠΑΣ βαθμολογικά χάθηκε σήμερα, καθώς έφερε ισοπαλία 0-0 με την Ξάνθη στο στάδιο «Ζωσιμάδες».
Και όταν δίνεις τη μάχη παραμονής, αυτά τα ματς πρέπει να τα «καθαρίζεις» με τρίποντα. Δυστυχώς για τον «Άγιαξ» συνεχίστηκε η κακή παράδοση που έχει με την Ξάνθη και δεν μπόρεσε να πάρει τη νίκη. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει ο βαθμός δυσκολίας για τη συνέχεια στη μάχη της παραμονής και ο κίνδυνος υποβιβασμού, γίνεται ακόμη μεγαλύτερος.

Ήταν ένα κακό παιχνίδι, με κόντρες, σκόπιμες καθυστερήσεις και αντιποδόσφαιρο από την Ξάνθη και λιγοστές φάσεις. Και με κακή διαιτησία σε βάρος του ΠΑΣ. Τρεις επικίνδυνες επιθέσεις του ΠΑΣ στο α’ ημίχρονο τις ανέκοψε με ανύπαρκτα οφσάιντ ο επόπτης Δημόπουλος. Ο Γρατσάνης μοίρασε πάλι νωρίς κίτρινες κάρτες σε παίκτες του ΠΑΣ, με μεγάλη ευκολία απέβαλε στο 80’ τον Αλέξη Μιχαήλ με 2η κίτρινη κάρτα αφού πήγε πάνω στην μπάλα χωρίς να χτυπήσει αντίπαλο, έκανε στραβά μάτια και δεν έδειξε 2η κίτρινη κάρτα στον Μπαξεβανίδη της Ξάνθης και τα περισσότερα σφυρίγματα ήταν υπέρ των φιλοξενουμένων. Υπάρχουν και δύο φάσεις που η μπάλα βρήκε το χέρι αμυντικών της Ξάνθης και ο Γρατσάνης, τα θεώρησε ως ακούσια. Η μία περίπτωση ήταν καθαρό πέναλτι. Μια ομάδα σαν τον ΠΑΣ, που έχει προβλήματα και πνίγεται στο άγχος, γιατί δίνει αγώνα επιβίωσης και από ένα αράουτ που θα δοθεί λάθος, μπορεί να παραπατήσει. Πόσο μάλλον με όσα προαναφέραμε. Τα λόγια που είχε πει κάποτε ως προπονητής του ΠΑΣ ο Άγγελος Αναστασιάδης, ότι ο ΠΑΣ για να έχει τύχη πρέπει να μάθει να κερδίζει και τη διαιτησία, είναι εξόχως επίκαιρα.

Όπως είπαμε και πριν το παιχνίδι δεν είναι ποιότητα. Ο ΠΑΣ έδειξε και πάλι την γνωστή του αδυναμία στο να τελειώνει καλά τις φάσεις. Τρεις φορές που βγήκε στην κόντρα με καλές προϋποθέσεις με Μάνο, Νικολιά, τον ανέκοψε ο επόπτης! Στο 19’ μια κεφαλιά του Λεό από κοντά έφυγε άουτ. Όπως και στο 31’ που ο Λεό μπήκε από αριστερά στα καρέ, αλλά ανακόπηκε τελευταία στιγμή από αμυντικό της Ξάνθης, όταν πήγε να δώσει τη μπάλα στον Μάνο. Η ευκαιρία του αγώνα για την τοπική ομάδα χάθηκε στο 47’ όταν ο Γιάκος μόνος του σούταρε πάνω από τα δοκάρια. Μάλλον νόμιζε ότι ήταν οφσάϊντ, ενώ δεν ήταν και ούτε σήκωσε (ορθά) σημαία ο επόπτης, έχασε την αυτοσυγκέντρωση και σούταρε από πολύ κοντά άουτ. Η Ξάνθη είχε μία και μοναδική ευκαιρία για γκολ, όταν στο 56’ ο Μπαριέντος βγήκε στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΣ από λάθος του Νικολιά, και παρά την καταδίωξη που του έκανε ο Νικολιάς, έφτασε στα καρέ του Μιχαήλ, αλλά ο γκολκίπερ βγήκε έγκαιρα, του έκλεισε το πεδίο και απέκρουσε το πλασέ. Εκεί ο Κύπριος γκολκίπερ έσωσε την εστία του.

Άλλες μεγάλες και ουσιαστικές φάσεις δεν έγιναν. Ο ΠΑΣ απείλησε με τα στημένα από χτυπήματα φάουλ του Σεργκελασβίλι που έχει καλό αριστερό πόδι και η Ξάνθη με κάποια σουτ που δεν είχαν τύχη. Λίγες ήταν οι οργανωμένες επιθέσεις και από τις δύο ομάδες. Αν ήταν σωστή η διαιτησία του Γρατσάνη από τα Τρίκαλα, θα λέγαμε ότι ήταν δίκαιο το αποτέλεσμα. Γιατί και οι δύο ομάδες έχασαν από μια μεγάλη ευκαιρία. Αλλά με τα σφυρίγματα του ρέφερι θα πούμε ότι έστω και στα σημεία έπρεπε να κερδίσει ο ΠΑΣ. Δεν έδειξε η Ξάνθη κάτι σπουδαίο, καίτοι έχει αρκετούς ποιοτικούς παίκτες. Περισσότερο αντιποδόσφαιρο έπαιξε με πολλές καθυστερήσεις. Ο τερματοφύλακας Ζίφκοβιτς από το πρώτο δεκάλεπτο άρχισε τις καθυστερήσεις, αλλά προφανώς είχε… ασυλία και ο ρέφερι δεν του έδειξε κίτρινη κάρτα. Ήταν από τις χειρότερες εμφανίσεις των ακριτών στα Γιάννινα. Κάτι που δεν εκμεταλλεύτηκε ο ΠΑΣ, καθώς έχει τις γνωστές αδυναμίες στο να ολοκληρώνει τις επιθέσεις και να βρίσκει δίχτυα. 

Από τον ΠΑΣ, που δεν ήταν τόσο καλός όσο στο α’ ημίχρονο του Αγρινίου,  ο γκολκίπερ Νεόφυτος Μιχαήλ σε ένα ακόμη παιχνίδι ήταν θετικός. Ο Κάργας ήταν καλός, όπως και ο Κάστρο στο κέντρο που έκανε καλή δουλειά στο κέντρο. Φρόντισε ο Γρατσάνης να του δώσει την κίτρινη για διαμαρτυρία, για να παίζει σφιγμένος στη συνέχεια. Ο Νικολιάς πολύ φιλότιμος έκανε πολλά χιλιόμετρα, αλλά στο κέντρο ουσιαστικά ήταν μόνος του για να φτιάξει παιχνίδι. Από την Ξάνθη ο Ζίφκοβιτς έδειξε την κλάση του και καλά τα πήγαν Μπαξεβανίδης, Αλμέιδα και Κασάδο.


ΚΑΚΟΣ Ο ΓΡΑΤΣΑΝΗΣ

Κακός ο διαιτητής Γρατσάνης από τα Τρίκαλα. Και σε άλλα ματς είχε κακές διαιτησίες. Στο 80’ απέβαλε με 2η κίτρινη τον Μιχαήλ, ενώ «κιτρίνισε» τους Κάργα, Κάστρο, Μιχαήλ (ΠΑΣ), Αλμέιδα., Μπαξεβανίδη (Ξάνθης). Κάκιστος ο επόπτης Δημόπουλος (Δυτικής Αττικής) που χρήζει οφθαλμολογικής εξέτασης με τα οφσάϊντ που έδειξε σε βάρος του ΠΑΣ. Καλός ο επόπτης Δίπλαρης (Καρδίτσας).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (3-5-2): Μιχαήλ Ν, Κάργας, Σκόνδρας (69’ Τζημόπουλος), Μιχαήλ Α., Μπουκουβάλας, Γιάκος (63’ Πάντελιτς), Κάστρο, Νικολιάς, Σεργκελασβίλι, Μάνος, Μπατίστ (72’ Ξύδας). 

ΞΑΝΘΗ (4-2-3-1): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Αλμέιδα, Κασάδο, Καμαρά, Καντά, Ντουρίτσκοβιτς (90’+3’ Σιλά), Μπαριέντος (87’ Ντε Αμορίμ), Σαρπόνγκ (73’ Ντίρεσταμ), Γέντρισεκ.