Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Αναβίωσε ο θρύλος της Αναγέννησης Άρτας

Οι πλακέτες που δόθηκαν στους παίκτες της χρυσής εποχής

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΦΩΣ

Στιγμές από το ένδοξο παρελθόν αναβίωσαν στην εκδήλωση που οργάνωσε ο σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών της Αναγέννησης Άρτας, σε συνεργασία με το σωματείο, τιμώντας παίκτες που είχαν ανεβάσει πολύ ψηλά την ιστορική ομάδα, με σημείο αναφοράς τη δεκαετία του ’70 όπου είχε διεκδικήσει άνοδο στην Α’ Εθνική. Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας του σωματείου ΓΑΣ Αναγέννηση αλλά και των βετεράνων, ήταν η αφορμή στο να αναβιώσουν ωραίες στιγμές του παρελθόντος, μέσω των βραβεύσεων που έγιναν σε παλιούς ποδοσφαιριστές, που στη δεκαετία του ’70 έφτασαν πολύ ψηλά την Αναγέννηση και την έκαναν μία από τις σπουδαιότερες ομάδες της επαρχίας. Τιμήθηκαν με ειδικά έπαθλα οι παλιοί ποδοσφαιριστές Σιακούφης, Χρηστάκης, Λάϊος, Σαπλαούρας, Ξυθάλης, Κοσμάς, Κουτσογιώργος, Ευταξίας, Μπασιούκας, Πέτσας, Κωστούλας, Κοτρώτσιος, Τσίτσικας, Κατσούδας, Τζιομάκης, Χουλιάρας, Νίκου, Δημουλίτσας, Γιαννούλης.  Ειδική βράβευση έγινε στον προπονητή Σταύρο Παπανδρέου και παλιό παίκτη, που πήγε για τον σκοπό αυτό από την Αθήνα στην Άρτα.

Πολλοί από τους παραπάνω παρέστησαν στην εκδήλωση και πήραν τα αναμνηστικά έπαθλα, με συγκίνηση αλλά και περηφάνια για όσα προσέφεραν στην Αναγέννηση αλλά και στο ποδόσφαιρο της Άρτας. Άλλοι τα παρέλαβαν μέσω αντιπροσώπων τους. Όλοι τους έχουν προσφορά με διαχρονική αξία και αναγνώριση από τον κόσμο όσο και την ομάδα. Η ιστορία που έγινε θρύλος, γράφτηκε με μεγάλη προσπάθεια πολλών ετών. Η δάδα της φωτίζει και σήμερα το όνομα της Αναγέννησης, την οποία κράτησε όρθια στις περιπέτειες και στις δύσκολες στιγμές που πέρασε στα νεώτερα χρόνια. Η ομάδα είναι πολλά χρόνια στην αφάνεια των τοπικών πρωταθλημάτων. Η φανέλα της όμως συνεχίζει να ζυγίζει βαριά, το όνομά της λάμπει χωρίς να επηρεαστεί από την φθορά του χρόνου και ης έλλειψης διακρίσεων. 

Ήταν μια βραδιά γλυκών αναμνήσεων, μια βραδιά γεμάτη Αναγέννηση! Αναβίωσαν οι ωραίες στιγμές του παρελθόντος, που χρωμάτισαν συναισθηματικά την εκδήλωση. Οι παλιοί παίκτες, όλο και κάτι είχαν να πουν, από τα όσα πέρασαν μέσα στα γήπεδα, σε καλές εποχές όχι μόνο για τους ίδιους και τον σύλλογό τους, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τότε που γέμιζαν τα γήπεδα και τα ματς της Κυριακής ήταν το γεγονός της κάθε εβδομάδας. Ο πρόεδρος του συλλόγου βετεράνων ποδοσφαιριστών Δημήτρης Αραβανής καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους τιμώμενους λέγοντας ότι αποτελούν την ζωντανή ιστορία της Αναγέννησης, με όλες τις οφειλόμενες τιμές προς αυτούς. Παράλληλα σημείωσε την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, η ιστορική ομάδα να ορθοποδήσει, να οργανωθεί και να βάλει βάσεις ώστε τα επόμενα χρόνια να πάρει τη θέση που της αρμόζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αρωγός της προσπάθειας είναι και ο σύλλογος βετεράνων, που είναι κομμάτι από τον οργανισμό της ομάδας. 

Σε άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν στο μέλλον, μέσα και από σειρά φιλικών αγώνων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, θα τιμηθούν και άλλα πρόσωπα (παράγοντες, παίκτες, προπονητές) που ταυτίστηκαν με την ιστορική διαδρομή της Αναγέννησης. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση, για να τιμήσουμε την ιστορία και τα πρόσωπα που την έγραψαν» τόνισε στο «ΦΩΣ» ο πρόεδρος Δημήτρης Αραβανής και συμπλήρωσε: «Η ιστορία θα είναι οδηγός και στο μέλλον για να βαδίσει η ομάδα σε καλά μονοπάτια».  Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλειος Ψαθάς, οι βουλευτές Γιώργος Στύλιος, Βασίλειος Τσίρκας, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, εκπρόσωποι της ΕΠΣ Άρτας, της ΠΑΕ Α. Ε. Καραϊσκάκης, πρόεδροι ομάδων και πολλοί φίλοι της ομάδας. Την πίττα του ΓΑΣ Αναγέννηση Άρτας έκοψαν η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη με τον πρόεδρο της ομάδας Τάκη Παπαβασιλείου και την πίττα των βετεράνων έκοψαν ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης με την παλιά δόξα Δημήτρη Σιακούφη.


Η ιστορία της Αναγέννησης ξεκινά από το 1960

Η Αναγέννηση Άρτας ιδρύθηκε το 1960 από τη συγχώνευση των ομάδων Αετός, Παναμβρακικός και Ολυμπιακός Άρτας. Σήμα της το ιστορικό γεφύρι, με τους θρύλους και τις παραδόσεις. Είχε δυναμική πορεία από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της, συμμετέχοντας στα πρώτα πρωταθλήματα Β’ Εθνικής. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’60 χτίστηκε με παίκτες βασικά από την Άρτα και τις γύρω περιοχές μια σπουδαία ομάδα που μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 διεκδικούσε άνοδο στην Α’ Εθνική. Το 1979 υποβιβάστηκε από τη Β’ Εθνική, μετά από μπαράζ αγώνα με τη Βέροια στη Ριζούπολη και έκτοτε δεν επέστρεψε ποτέ σ’ αυτή την Κατηγορία. Στα μετέπειτα χρόνια είχε καλές παρουσίες στα πρωταθλήματα Γ’ Εθνικής. 
Ανέδειξε σπουδαίους παίκτες που αγωνίστηκαν σε ομάδες και στην Εθνική, όπως οι Κώστας Αμβράζης, Δημήτρης Σιακούφης, Δημήτρης Νταλάκας, Γιώργος Βαίτσης, Λάμπρος Γεωργιάδης, Αντώνης Νικοπολίδης, Δημήτρης Θώδης και άλλοι. Σήμερα η Αναγέννηση είναι πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας της ΕΠΣ Άρτας. Την ιστορία της καταγράφει ο αθλητικογράφος της Άρτας και ιστορικός ερευνητής Κώστας Μπανιάς που παρέστη και στην εκδήλωση, με τις επικές ατάκες του για κάθε παίκτη που σηκώνονταν να πάρει το έπαθλο. Ο Μπανιάς διαθέτει φοβερό αρχείο για το ποδόσφαιρο της Άρτας και όχι μόνο και πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει τον πρώτο τόμο για την ιστορία της Αναγέννησης.


Ο δραστήριος σύλλογος των βετεράνων


Ο σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών ιδρύθηκε το 2013 για να αποτελέσει τη γέφυρα του παρελθόντος με το σήμερα και να έχει μια διαρκή παρουσία με σειρά αγώνων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στο δυναμικό του συλλόγου είναι βετεράνοι παίκτες απ’ όλες τις εποχές της ιστορικής διαδρομής, επιδεικνύοντας σημαντική δραστηριότητα. Έγιναν φιλικά παιχνίδια με τους βετεράνους ομάδων Α’ Εθνικής όπως Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικού, Ηρακλή, ενώ στα σκαριά είναι και άλλα φιλικά για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Επίσης έγιναν φιλικά και με μικρότερες ομάδες, όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα που διατέθηκαν για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.