Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Πρόεδρος, ποδοσφαιριστής και ενίοτε προπονητής!


Η Ρόνα Ανηλίου και δεξιά ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές Χρήστος Γουβαίλης

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο θαυμαστός κόσμος του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου έχει τους δικούς του ξεχωριστούς ήρωες. Ανθρώπους που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς οφέλη, δίνουν και τον εαυτό τους για να στηρίξουν τις ομάδες των περιοχών τους.
Πολλές φορές «ματώνουν» και οικονομικά, για να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως έξοδα μετακίνησης, αγορά αθλητικού υλικού, παρουσία γιατρού στους αγώνες και ότι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσει μια ομάδα. Οι επιχορηγήσεις από την ΕΠΟ ουσιαστικά έχουν κοπεί και με την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, έχει αφεθεί και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην τύχη του. Αν δεν είχε κάποιους ρομαντικούς ανθρώπους, κυρίους της διπλανής πόρτας να το στηρίξουν, θα κατέρρεε. Και αν καταρρεύσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, θα βουλιάξει και το επαγγελματικό, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν οι δεξαμενές που να αντλούν παίκτες.

Το εισαγωγικό αυτό σημείωμα ήταν αναγκαίο, πριν παρουσιάσουμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο του γιαννιώτικου ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Για να έχουμε μια εικόνα των προβλημάτων που υπάρχουν σ’ αυτόν τον χώρο. Το Ανήλιο, είναι ένα πανέμορφο χωριό, σκαρφαλωμένο στους πρόποδες βουνού και είναι ακριβώς απέναντι από το Μέτσοβο. Τώρα τον χειμώνα, πολλοί είναι οι επισκέπτες, για να απολαύσουν το χιόνι στο υπέροχο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής αλλά και να γευτούν υπέροχα σπεσιαλιτέ κρεάτων και τυριών της περιοχής. Στην Β’ Κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου (ΕΠΣΗΠ) αγωνίζεται το σωματείο «Ρόνα». Ψυχή της ομάδας είναι ο Χρήστος Γουβαίλης, που είναι πρόεδρος τα τελευταία χρόνια, ποδοσφαιριστής και ενίοτε προπονητής. Αυτός και ο αδελφός του γυμνάζουν και την ομάδα, που αποτελείται από παιδιά του χωριού. 

Με δικές τους πρωτοβουλίες έχουν γήπεδο με χορτοτάπητα και σε άριστη κατάσταση, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες της περιοχής. Το Ανήλιο είναι ορεινό χωριό, στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι είναι κτηνοτρόφοι και ακριβώς κάτω από τον οικισμό, περνά μέσα σε τούνελ ο οδικός άξονας της Εγνατίας Οδού.


Η «Ρόνα» δεν πηγαίνει φέτος και τόσο καλά, αλλά αυτό δεν ανησυχεί και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της ομάδας. Ο πρόεδρος αλλά και προπονητής της ομάδας Χρήστος Γουβαίλης μας λέει σχετικά: «Έχει ακόμη δρόμο το πρωτάθλημα και θα προσπαθήσουμε για να παραμείνουμε στην κατηγορία. Αλλά και αν δεν τα καταφέρουμε, δεν χάθηκε και ο κόσμος. Εμείς παίζουμε μπάλα πρώτα για το κέφι μας. Είμαστε όλα τα παιδιά μια παρέα και απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε. Μετά τους αγώνες καθόμαστε όλοι μαζί και περνούμε ωραία. Το ποδόσφαιρο είναι αθλητισμός, διασκέδαση, έτσι να το βλέπει όλος ο κόσμος. Παίζουμε όσο μπορούμε, γιατί δεν είμαστε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αλλά ποτέ δεν μπήκαμε στη λογική της σκοπιμότητας για το αποτέλεσμα. Όποιος είναι καλύτερος να κερδίζει. Θα παλέψουμε για την παραμονή της ομάδας στη Β’ Κατηγορία και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Αλλά και αν δεν γίνει αυτό, δεν θα χαλάσει και ο κόσμος. Θα προσπαθήσουμε του χρόνου να ξαναβγάλουμε την ομάδα».


Πως τον αντιμετωπίζουν οι συμπαίκτες του στο γήπεδο, ενώ είναι και πρόεδρός τους; Η απάντηση από τον  Χρήστο Γουβαίλη: «Λειτουργούμε όλοι σαν μια παρέα. Τα αξιώματα είναι μόνο στα χαρτιά. Σας είπα και πριν, ότι παίζουμε μπάλα και το διασκεδάζουμε. Δεν έχω κανένα παράπονο από κανέναν. Όλοι βοηθάνε για να λειτουργήσει η ομάδα. Βάζουμε όλοι προσωπική εργασία, αλλιώς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχουμε καλά παιδιά στην ομάδα, εμένα σαν μεγαλύτερο με ακούνε και όλα πάνε καλά. Προπονητής είναι ο αδελφός μου, αλλά όταν λείπει βοηθώ και εγώ. Προσπαθούμε να έχει το χωριό μας μια αξιοπρεπή ομάδα και τίποτα περισσότερο».


Η ομάδα του Ανηλίου όπως μας είπε ο κ. Γουβαλης πήρε την ονομασία από το όνομα μιας βουνοκορφής που υπάρχει εκεί. Σύμφωνα με το αξιόλογο βιβλίο του καταγόμενου από την περιοχή δημοσιογράφου Φόντα Χήτα, το Ανήλιο είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μ. και χωρίζει από το Μέτσοβο με τον Μετσοβίτικο ποταμό, που είναι παραπόταμος του Αράχθου και αποτελεί το φυσικό όριο των δύο οικισμών. Το Ανήλιο όπως και το Προσήλιο πρωτοκατοικήθηκαν από βλαχόφωνο κτηνοτροφικό πληθυσμό κατά τον 10ο αιώνα. Στο «Χρονικόν των Ιωαννίνων» η περιοχή του Ανηλίου μνημονεύεται για πρώτη φορά στα 1380 μ.Χ. Το Μέτσοβο και το Ανήλιο απελευθερώθηκαν από τους Τούρκους στις 31 Οκτωβρίου 1912. Από το 1924 το Ανήλιο αποτέλεσε ξεχωριστή Κοινότητα. Απέκτησε δηλαδή πλήρη διοικητική αυτοτέλεια από το Μέτσοβο. Από το 1998 που έγινε αρχικά το σχέδιο «Καποδίστριας» και στη συνέχεια το σχέδιο «Καλλικράτης», το Ανήλιο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μετσόβου. Στην απογραφή του 2011 το Ανήλιο βρέθηκε να έχει 587 κατοίκους.

* Η φωτογραφία της ομάδας είναι από ioannina-arena.blogspot.gr